Fenntartható fejlődés és a „való világ” – Lehetséges-e az össze- kapcsolódás? Setényi János Budapest, 2005.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Már nem csak eszme, hanem valóság
Tájékoztatás a Versenyképes tudás OP tervezetéről november 22. Közoktatás-politikai Tanács Dr. Sági Zsolt Főosztályvezető EU Koordinációs és Tervezési.
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
A nevelés története Bevezetés. Rendszertani felosztás.
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Borbély-Pecze Tibor Bors Budapest, június 4.
Benedek András – BME GTK APPI A Bolognai Folyamat hatása a szakmai pedagógusképzésre Budapest, október 25.
Az emberi tanulás.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
Gyermekeink védelme a Digitális Világban Kutas István, Vállalalti kommunikációs igazgató, Telenor.
Európai Uniós Támogatás EU URBAN Program: EU célzott programja Lokális városfejlesztés között Célja: Gazdasági - társadalmi regeneráció Fejlődés.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A közművelődés és az egész életen át tartó tanulás Nevelésügyi Kongresszus Budapest, augusztus 26.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
1 Közoktatás fejlesztési elképzeléseinek háttere 2007.
Kuti Éva Szociális gazdaság, nonprofit szektor, civil társadalom Versengő koncepciók és intézményi leképeződésük.
ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Az RWE Európai Üzemi Tanács fejlődése, jelene, kihívások Kunzer Ferenc elnökhelyettes RWE Európai Üzemi Tanács Siófok, május TÁMOP A-13/
A pedagógusok megváltozott szerepe
Pénzügyi-gazdasági ismereteket oktató iskolák hálózatának kialakítása.
Egyensúlyban a világgal TÁMOP A konzorcium tagjai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani.
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
1 A kompetencia alapú oktatás jövője a NFT II. tükrében Debrecen, Február 20. Hámoriné Váczy Zsuzsa, OKM.
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Leonardo da Vinci projektek. Leonardo da Vinci program célkit ű zései a szakmai készségek és a szakmai tudás fejlesztése a szakmai alapképzésben résztvevők.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Az információ és kommunikáció szerepe a vidéki területek fejlesztésében Katonáné dr. Kovács Judit A Magyar Agrárközgazdaságtudományi.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
AJÁNLÁSOK AZ AKTÍV ÉS FELELŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁGRA NEVELÉS STRATÉGIÁJÁHOZ A Stratégia készítő bizottság tagjai: Falus Katalin Galambos Rita Kende Ágnes Mihály.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Mikroszintű versenyk é pess é g. Az üzleti szervezetek versenyképességének elemzése, a versenyképesség növelése Egy, a magyar közgazdászok által 1995-ben.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet AZ ÖKOISKOLA HÁLÓZAT HELYZETE ÉS TERVEI Varga Attila
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
Hogyan segíti az EKKR az európai munkaerőpiac működését? WORKSHOP 4.
A szakiskola jelene és jövője
Vajdasági ifjúsági tapasztalatok az uniós programok terén
Fenntartható Fejlődés
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
5. Tétel – A Life Long Learning
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Előadás másolata:

Fenntartható fejlődés és a „való világ” – Lehetséges-e az össze- kapcsolódás? Setényi János Budapest, 2005

Forgatókönyvek a megoldásra A fogyasztás visszafogása, spiritualizálódás (New Age) A fogyasztás visszafogása, spiritualizálódás (New Age) A fejek átformálása oktatással (ipari tölcsérmodell) A fejek átformálása oktatással (ipari tölcsérmodell) EU-források bevonása (csak horizontális prioritásként jelent meg) EU-források bevonása (csak horizontális prioritásként jelent meg) A társadalmi tőke (social capital) tudatos gyarapítása (OECD, szómágia) A társadalmi tőke (social capital) tudatos gyarapítása (OECD, szómágia)

Az oktatás/nevelés szerepének átértékelődése Az iskola helyett az ifjúsági kultúra közvetíti a normákat, a szülői kontroll gyenge Az iskola helyett az ifjúsági kultúra közvetíti a normákat, a szülői kontroll gyenge Az alternatívák nem vonzóak a tömegkommunikáció világában Az alternatívák nem vonzóak a tömegkommunikáció világában A személyiség érése és a „kijózanodás” jóval későbbre tolódik A személyiség érése és a „kijózanodás” jóval későbbre tolódik A pedagógusok nem mintahordozók A pedagógusok nem mintahordozók

Egy új megközelítés alapvonalai Az FF legyen személyesen megélhető Az FF legyen személyesen megélhető Informális és nem-formális tanulásként a felnőtteknek is elérhetővé váljon Informális és nem-formális tanulásként a felnőtteknek is elérhetővé váljon Kapcsolódjon a területfejlesztéshez (local issue) Kapcsolódjon a területfejlesztéshez (local issue) Kapcsolódjon a KKV-hez és a helyi innovációkhoz Kapcsolódjon a KKV-hez és a helyi innovációkhoz

Az FF mint modellkísérlet Az EU Strukturális Alapjai finanszírozzák Az EU Strukturális Alapjai finanszírozzák Az NFT 2-ben pályázhatóvá válik Az NFT 2-ben pályázhatóvá válik Kapcsolódik a munkahelyteremtéshez, az idegenforgalomhoz, biotermeléshez Kapcsolódik a munkahelyteremtéshez, az idegenforgalomhoz, biotermeléshez Helyi kis és középvállalkozók érdekeit integrálja – ezért fenntartható Helyi kis és középvállalkozók érdekeit integrálja – ezért fenntartható