A ló törzskönyvezése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Advertisements

Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
BEFEKTETÉSI ALAPOK - FŐBB JELLEMZŐK
A kamara szerepvállalása a szociális képzések területén
Az IKSZT címbirtokos szervezetek működtetési kötelezettségeiről VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Budinszki István szeptember.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
DOKUMENTUMKEZELÉS.
Elektronikus kérelem benyújtás
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Egységes egészségügyi információrendszer
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Tenyésztési módszerek
I. EU harmonizáció az ENAR füljelzőnél Érvényes: től.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Az ÚMVP intézményrendszere
Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere.
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
Munkahelyi egészség és biztonság
Szakképzési dokumentumok
Új elemek a szakképzési dokumentumokban Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes október 5.
Pannónia Kincse LEADER Egyesület EMVA VIDÉKFEJLESZTÉSI JOGCÍMEK HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSSEL KAPCSOLATOS FONTOSABB TUDNIVALÓK.
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
Védjegybejelentés elektronikus úton László Áron Márk.
NAK, Szakképzési Igazgatóság
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Fás szárú energetikai ültetvények telepítésének engedélyeztetése.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
Az Oktatási Hivatal és a felvételi eljárás
2003. november 25.FVM e-agrárium1 Magyar Információs Társadalom Stratégia e-agrárium Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Informatikai Főosztály.
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Tenyésztési program elemei
Belső ellenőrzés az önkormányzatoknál
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
A pilóta nélküli légijármű rendszerek hatósági tanúsítása
Lótenyésztési bizonylatok
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Tulajdonos és ügyvezető közötti viszonyok megváltozása „Az ügyvezetői tévedés ára” konferencia május 8. dr. Fehérváry Ákos, ügyvéd / partner Kajtár.
Munkakörelemés és –tervezés röviden
Az adatvédelem szabályozása
Közgyűlés Szakmai beszámoló a 2014.évről:
Köz beszerez; ÉS? avagy informatikai biztonság a központosított közbeszerzésben.
Lóska János elnök Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség
A MJKSZ jelen- és jövőbeni szerepe a Magyar juhágazatban. Kádas Antal régióvezető Magyar Juh – és Kecsketenyésztő Szövetség.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
A kapacitás fenntartási program a nukleáris biztonsági hatóság szemszögéből Hullán Szabolcs GTTSZ konferencia „atomenergia=ellátásbiztonság” november.
Civil törvény és civil információs centrumok a közösségek megerősítéséért Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár február 6. Emeri Erőforrások Minisztérima.
CÍM Minta Béla Alcím osztályvezető június 11. A lóútlevél kiadásának folyamata, szükséges dokumentumai Just Ágota NÉBIH Lóútlevél Iroda Május.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Magyar Mudi Egyesület. Rövid történetünk február 21-én alakultunk 1 elnök 2 helyettes – 3 tagú elnökség 21 alapító tag és még ban 4 taggal.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
A kritikus infrastruktúra védelmi és információbiztonsági hatósági feladatokról Dr. Bognár Balázs tűzoltó ezredes főosztályvezető SEVESO III. regionális.
Beltenyésztettség az őshonos fajtáinkban
A könyvvizsgálók tevékenységének értékelése az MNB ellenőrzések során, együttműködés a könyvvizsgálókkal Vámosi Anikó főosztályvezető Módszertani igazgatóság.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
A közigazgatási eljárás II.
Adatvédelem – közérdekűség, átláthatóság, nyilvánosság
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
Készítette: Farkasné Veres Edina
AGRÁR-SZAKIGAZGATÁS I. Előadás levelező joghallgatók számára
Dr. Zsilinszky László Ez az előadás megtekinthető az Interneten is:
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
Előadás másolata:

A ló törzskönyvezése

A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége hazai lótenyésztő egyesületek által létrehozott társadalmi szervezet, célja a magyar lótenyésztés összehangolása, mindazoknak a szakmai feladatoknak az elvégzése, amelyekkel a tenyésztőszervezetek megbízzák a szövetséget. A MLOSZ Tenyésztési Irodája a megyei lótenyésztési felügyelőkön keresztül végzi: a lovak egyedi azonosítását, a törzskönyvi alapadatok gyűjtését és előfeldolgozását, szervezi a fedeztetési állomásokat, a tenyésztési hatósággal közösen működteti a lótenyésztési információs rendszert (lóENAR).

Tenyésztőszervezetek a lótenyésztésben Magyarországi Galopp Versenyló Tenyésztők Egyesülete Ügető Tenyésztők Országos Egyesülete Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete Magyar Lipicai Lótenyésztők Országos Egyesülete Nóniusz Lótenyésztő Országos Egyesület Furioso-North Star Lótenyésztő Országos Egyesület Kisbéri és Gidrán Lótenyésztő Országos Egyesület Magyar Sportlótenyésztők Országos Egyesülete Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület Póni és Kislótenyésztők Országos Egyesülete Akhal-Teke Lótenyésztők Magyarországi Egyesülete Magyarországi Quarter Horse Tenyésztők Egyesülete Magyarországi Szamártenyésztők Egyesülete

A ló törzskönyvezés célja A lovak öröklődő tulajdonságainak és ezek kialakításában szerepet játszó tényezőknek nyilvántartása oly módon, hogy a lovak tenyészértéke felismerhető legyen, és ez által a lóállomány nemesítése, teljesítményének növelése lehetővé váljon.

A törzskönyvezés szereplői Tenyésztő szervezetek, akik adott fajtára fenntartási (ezzel törzskönyvezési) jogosultságot szereztek Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége, amelyik szervezetet a fajtafenntartó egyesületek együttműködési szerződés keretében bíznak meg a hatáskörükbe tartozó törzskönyvezés egyes elemeinek elvégzésével. Tenyésztési hatóság, amelyik a tenyésztőszervezetek felügyeleti szerve a folyamatban A lótenyésztők, tulajdonosok és tartók.

A törzskönyvezés szereplői II. Lótartó: az a természetes vagy jogi személy, aki az állatok tartásáért az állat-egészségügyi és állattenyésztési hatósággal szemben, valamint piacszabályozási és támogatási ügyekben a felelősséget viseli. Lótulajdonos: a lóútlevélben feltüntetett természetes vagy jogi személy. Az egyes szereplők részletes feladatait a 29/2000. (VI. 9.) FVM rendelet az egyes állatfajok egyedeinek Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszeréről szabályozza. A törzskönyvezés gyakorlati végrehajtásának két fő eleme a származásnyilvántartás (többnyire tenyésztési jellegű adatok) és a teljesítmény-nyilvántartás (többnyire termelés jellegű adatok) térben és időben, valamint az alkalmazott módszerek tekintetében elkülönül egymástól.

A törzskönyvezés folyamata Állományba vétel, tartós megjelölés Az egyedek (beleértve a szaporulatot is) tartós, egymástól is eltérő, megjelölése (ez által megkülönböztetése) a törzskönyvezés alapja. A törzskönyvezési folyamat során így teremtődik meg a keletkezett információk kizárólagos hozzárendelése egy bizonyos egyedhez. Ez a ló ENÁR alapja is. Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése

A törzskönyvezés folyamata II. A törzskönyvezési folyamat legfontosabb feladata. Egy adott állat tenyésztési ellenőrzésbe vonásáról van szó, amelynek során az egyedre vonatkozó, elérhető legtöbb információt célszerű gyűjteni. Ez az adathalmaz lesz alapja a saját teljesítmény, majd az örökítő képesség, vagyis tenyésztési érték meghatározásának. Tenyésztési és egyéb dokumentációk vezetése, rendszerezése, mindig újabb adatokkal kiegészülve, előre meghatározott módon, naprakészen történik. Tenyésztési és termelési adatok értékelése

A származás-nyilvántartás elemei a fedezőmének törzskönyvi nyilvántartásba vétele feltételeinek kialakítása; kancafedeztetési és termékenyítő állomások létesítése, állami ménekre vonatkozó haszonbérleti szerződések megkötése; magánménekre, illetve szaporítóanyagokra vonatkozó törzskönyvi nyilvántartási szerződések megkötése; a fedeztetési/termékenyítő állomások ellenőrzése; mesterséges termékenyítésből és embrió átültetésből született csikók törzskönyvi nyilvántartási rendszere;

A származás-nyilvántartás elemei II. a tenyészeredmény bejelentő lapok feldolgozása a lovak származás ellenőrzésének szervezése; a született csikó azonosító jellel való ellátása, lófélék tartós, egyedi megjelölése; a lófélék egységes szín és jegy leírása; külföldi származású import, hasban import lovak honosítása, regisztrációja; az adatrögzítés, adatfeldolgozás és adatszolgáltatás szabályozása; állami mének selejtezésében, elhullásában, kényszervágásában való közreműködés;

A törzskönyvezés folyamata, a tenyésztési és termelési adatok értékelése A teljesítmény nyilvántartás elemei, teljesítményvizsgálatok a lovak testméret felvétele, küllemi bírálata a teljesítmény adatok gyűjtése, rendszerezése és a tenyésztési adatokhoz rendelése. sajátteljesítmény vizsgálattal az ivadékok teljesítményének vizsgálatával

Küllemi bírálat A tenyésztési szabályzatban és a teljesítményvizsgálati kódexben szabályozott módon történik. Célja és feladata annak elbírálása, hogy adott egyed fenotípusos megjelenése mennyiben felel meg • a tenyészállattal szembeni általános és speciális követelményeknek • a fajtaleírásnak, a kívánatos típusnak • ivadékain keresztül az őrzendő fajtajellegnek • a fajta fizikai adottságai javításának • a populáció megőrizve fejlesztésének A küllemi bírálatot célszerű a teljesítményvizsgálatok után is elvégezni, mert az ennek során szerzett összbenyomás utalhat a szervezeti szilárdságra.

A lófélék törzskönyvezésének és nyilvántartásának részletes szabályai Méntartási szerződések megkötése Fedezőmének tenyésztési engedélye Fedezőmének törzskönyvi lapja Fedezőmének törzskönyvi számának kiadása A méntartási szerződések megkötésének feltételei állami mének és magánmének esetében Fedeztetési állomások fedeztetési okmányokkal történő ellátása. Fedeztetési állomások működése A fedeztetési/termékenyítési jegyzőkönyvek használatára vonatkozó szabályok: A fedeztetés/termékenyítés előtt a kancát azonosítani kell