TALAJOK ÉS ZÖLD KÉMIA. Általában a talajokról Definícó: a földkéreg legfelső laza rétege, amelyet a gyökérzet és mikroorganizmusok együttes tevékenysége.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Erőforrások a Földön: Jut is marad is!!!!!
Advertisements

A környezetszennyezés forrásai
Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
A hulladék szerepe az ember életében
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Megújuló energiaforrások.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Fenntartható fejlődés
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Környezeti kárelhárítás
Környezeti kárelhárítás
Talajtípusok.
Talaj 1. Földkéreg felső, termékeny rétege
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
A földkéreg „kérge”: a talaj
Természeti erőforrások védelme
TALAJSZENNYEZÉS és –PUSZTULÁS HULLADÁKGAZDÁLKODÁS
VÍZSZENNYEZÉS Környezetgazdaságtan – 6. előadás
Az alternatív energia felhasználása
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Megújuló energiaforrás
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Alternatív energiaforrások
A talaj kémiája & a talajszennyezés
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
„E-hulladék” Készítette: „El nem veszünk, csak átalakulunk” csapat Veszprém, 2012.
Szembesülve az elkerülhetetlennel?. Az ökonómia csapdájában? Évszázadokon át az emberiség az eszét használva könnyen lépett át korábban nehéznek tűnő.
Talajvédelem jogszabályi háttere Törvények, rendeletek, szabványok
Megújuló energiaforrás
Megújuló energiaforrások: Szélenergia
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Globális problémák.
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
KÖRNYEZETTECHNIKA.
A talajsavanyodás és kezelése
Ásványokhoz és kőzetekhez köthető környezeti károk.
Az erőművek környezetvédelmi kérdései és élettani hatásai
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Vízszennyezés.
A tavak eutrofizációja
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Dr. Huzsvai László Debrecen 2006.
A fenntartható fejlődés
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
A hulladékok fajtái és jellemzői
Környezetvédelem.
Környezettechnika Bevezető Musa Ildikó BME VKKT. Természeti erőforrások használata.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az alternatív energia felhasználása
Fenntartható tápanyag-gazdálkodás –energianövények
VÍZSZENNYEZÉS Előadók: - Kató Dávid - Zagyi Patrik
Talaj.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Az alternatív energia felhasználása Összeállította: Rudas Ádám (RUARABI:ELTE)
Hulladékvizek veszélyei – lehetséges katasztrófa helyzetek
GEOTERMIKUS ENERGIA.
Készítette: Üsth Ella Mónika
A vízszennyezés minden, ami a vízminőséget kedvezőtlenül befolyásolja
Mitől szennyeződtek el hazánk felszíni vizei?
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Talaj (litoszféra - pedoszféra )
Előadás másolata:

TALAJOK ÉS ZÖLD KÉMIA

Általában a talajokról Definícó: a földkéreg legfelső laza rétege, amelyet a gyökérzet és mikroorganizmusok együttes tevékenysége hozott létre kőzetekből és elhalt növényi- vagy állati- maradványokból. Felszínt borító rétege a humusz, ez adja a talaj termékenységét. Talajok pusztulása : mivel helyhezkötött, nehezen távoznak belőle a szennyező anyagok. A pusztulás természetes folyamat, de az emberi tevékenység( építkezés, helytelen megművelés) ráerősít. Defláció: szél okozta talajelhordás. Főleg homoktalajokon; pl. Alföld Erózió: víz okozta talajpusztulás. Pl. Somogyi-dombság, Északi- és Dunántúli középhegység. Talajok védelme : a talajba kerülő káros, szennyező anyagokat el kell távolítani vagy odakerülésüket meg kell akadályozni( települések tisztántartása, korszerű hulladékelhelyezés), és meg kell őrizni a talaj termékenységét( melioráció= talaj termőképességét rontó káros folyamatok elhárítása, fásítás, stb.)

Hazánk talajai Az ország területének 88%-a termőterület, de ez az utóbbi időben jelentősen csökkent ipari termelés, települések növekedése és utak építése miatt. A termőterület 44%-át erózió vagy defláció pusztítja, a helytelen talajművelés miatt gyakoribbá vált a szikesedés és a talajsavanyodás. A termőföld hazánk egyik legfontosabb természeti erőforrása. A környezetvédelmi törvény és egyéb jogszabályok köteleznek a föld megművelésére.

Talajszennyezés A káros anyagok a mezőgazdasági művelésből, az iparból és a háztartásokból kerülnek a talajba. Kisebb szennyezés esetén érvényesülhet a talaj öntisztuló képessége, de ha túl sok káros anyag kerül be, az akár a felszín alatti vizeket is beszennyezheti és veszélyes lehet az élővilágra. A szennyező anyagok felhalmozódhatnak a talajban vagy bekerülhetnek a vizekbe és így akár a növényekbe is, onnan pedig az egész táplálékláncba VESZÉLYFORRÁSOK: Mezőgazdasági : Műtrágyák: szennyezik a talajt és a vizeket( eutrofizáció), különösen ha rossz minőségűek vagy rosszul adagolják, de a modern mezőgazdaság nem létezhet nélkülük, mert pótolni kell a talaj nitrogén, foszfor és kálium tartalmát Növényvédő szerek(peszticidek), amikre a rovarok gyakran rezisztenssé válnak, de a táplálékláncba bekerülve még az embert is megmérgezhetik. A modern szereknél alapkövetelmény a célzott hatás(baktériumra, gombákra, rágcsálókra, rovarokra, gyomokra ható specifikus szerek) és a gyors lebomlás. Negatív példa a DDT esete, ami ugyan hatékony volt bizonyos kártevőkkel szemben(pl.burgonyabogár, gyümölcsmolyok), de az emberre is káros és hiába tiltották be 1969-ben, még mindig kimutatható a talajból, élőlények szervezetéből. Ipari : ipari balesetek( pl. ha közvetlenül nem lehetséges a megsemmisítés, tározókban helyezik el a hulladékot és ez a tározó sérülhet ), szennyező anyag bekerülése a talajba pl. kőolajvezetékekből, nehézfémszennyezés( pl. akkumulátor gyártás- és a belőle képződő hulladék Lehetséges megoldás a talajcsere, ami viszont drága és csak ott indokolt, ahol a szennyezés a lakosságot vagy ivóvizüket veszélyezteti. Háztartási : túl nagy mennyiségű szennyvíz, ami bejuthat a talajvízbe, eldobált szemét( esztétikailag zavaró és szennyezi a talajt. Legveszélyesebbek a fémek és a műanyagok), utak sózása( a só tönkreteszi a talaj szerkezetét, pusztítja az élővilágot, ezért próbálják helyettesíteni fűrészporral, hamuval vagy karbamiddal)

Zöld kémia A zöld kémia célja vegyipari termékekhez és eljárásokhoz kapcsolódó veszély mérséklése. Fenntartható fejlődés: a fejlődés olyan formája, amely kielégíti jelen igényeinket, de nem fosztja meg a jövő generációkat sem szükségleteik kielégítésének lehetőségétől. Ökológiai lábnyom: Az a terület hektárban kifejezve, ahol az adott egyén szükségletei megtermelhetők és az egyén által termelt szennyező anyag lebontható. Átlagos értéke a Földön 1,8 hektár, a fejlődő országokban sokkal magasabb A ZÖLD KÉMIA ALAPELVEI: Hulladékok: mennyiségüket és veszélyességüket csökkenteni kell Környezeti faktor (= kifejezi, hogy 1 kg termék előállítása közben hány kg melléktermék képződik): csökkenteni kell és a lehető legtöbb környezetbarát termék előállítására kell törekedni. Pl. Gyógyszerek előállítása akár 100 is lehet Energia- felhasználás : megújuló energiaforrásokat kell használni( pl. napenergiát fosszilis tüzelőanyagok vagy atomenergia helyett), amiket zöld energiának is nevezünk és takarékoskodni az energiával Az új technológiák : sokba kerül a kifejlesztésük, de a fenntartható fejlődés érdekében áldoznunk kéne rá, még ha rövidtávon veszteséges is. Egy érdekes adat: életciklus-elemzés: végigkövetik egy adott termék „életútját” a bányászástól, a hulladékká válásig, és mérik a károsanyag kibocsátást, ami ezzel jár. Ez lehetővé teszi a termékek összehasonlítását környezetvédelmi szempontból