Községpecsét, 1908 A háború áldozatai A háború áldozatait minden város és község népe siratta. Algyő 3037 lakosával kicsi volt ahhoz, hogy Csongrád megye.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Móricz Zsigmond Családi háttere Iskolái Foglalkozása, munkája Művei.
Advertisements

Az I. világháború
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Rövid áttekintés, hogy mi történt a magán- nyugdíjpénztári fronton!
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
2012.FEBRUÁR 20-MÁRCIUS 13. Deák Ferenc Általános Iskola, Iregszemcse felső tagozat.
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
II. József Róla Egyházügyi rendeletei Jobbágyrendelete Államszervezet.
Polgári szellem és értékrend Márai Sándor művében
Megújul a Sulinet Expressz. Az SZDSZ elnöke felkérte a liberális minisztereket, hogy vizsgálják meg tárcáiknál vannak-e olyan programok, amelyek azokat.
A spártai és az athéni állam
Az I. világháború 1914-től 1918-ig tartott. Az összesen több mint 15 millió ember halálát okozó, négy éven át tartó öldöklő küzdelem a korabeli gyarmat-
Hogyan rontsd el gyermeked jövőjét?
Kiskunfélegyháza az első világháborúban
Rohonci történet.
A művészetek, a tudományok,és az irodalom fejlődése az I
Forradalmi költészete
A Nyugat
Réde Készítette: Bárány Dorián gazdálkodás és menedzsment I. évfolyam I. csoport.
Óbarok Forrás: Saját képek.
ha le tudnánk kicsinyíteni a Földet, és a 6,5 milliárd embernyi népességet egy 100 lelket számláló falura, és az arányok változatlanok maradnának, akkor…
Ennek a városnak voltam az írója
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Izrael.
A Nyugat 30/C.
Szeretnék bemutatni valakit:
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
A köztársasági Róma.
Az athéni demokrácia fénykora
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
A magyar valutacsoda.
V. Hadigazdaság az első világháborúban
Ungarns wirtschaftliche Entwicklung ; Kriegswirtschaft.
? Államadósság Jól állunk-e vagy sem? Nagy a jólét, vagy éppen ellenkezőleg, romlik az élet minősége? Dübörög-e a gazdaság, vagy éppen ellenkezőleg, válság.
Rajczy Mária Mechtilda
Lehet, hogy Béla megöregedett? Az örökifjú Béla is betöltötte a… Szóval betöltötte, és az évforduló kapcsán elgondolkodott: lehet, hogy ő is megöregedett,
Települések az I. világháború idején
Solt I. világháborús helytörténete
Kistelek községben 1927-re készült el az első világháborúban elesett hősök tiszteletére épült emlékmű. A településről 1933 férfi vonult ki a frontra az.
Lakóhelyem (Makó) az I. világháborúban
A ráckevei Szent Imre Katolikus Általános Iskola diákjainak beszámolója a passaui zarándokútról 2014.
A nagyvárosi fejlődés megtorpanása Készítette: Csíkos Barna, Körmendi Zoltán Csapattagok: Csíkos Barna, Valkony Regő, Körmendi Zoltán.
Békéscsaba és a frontokon harcoló katonák az I. Világháborúban
Szeged az I. Világháborúban ( )
I. világháborús emlék.
Állampolgári jogok és kötelességek
Kecskemét az első világháború éveiben
Békéscsaba az I. világháborúban
Mártély az I. világháborúb an. Főként a galíciai és az olasz fronton harcoltak és haltak hősi halált a mártélyiak, akik között voltak gazdák, bérlők,
Békéscsabai Központi Szakképző Iskola, Zwack József Tagintézménye Szuronyosok csapata: Annus Erik, Konyecsni Zoltán, Pákozdi Balázs.
Szeged az első világháborúban
Szeged az I. világháborúban
A Monarchia haditengerészetének csatái
A háború előtt Gazdasági-politikai összetűzések az országcsoportok között Csanád megye és Makó a Ferenc Ferdinánd által vezetett hadgyakorlaton sejthetett.
HAJDÚDOROG RÉGÉSZETI LELETEK TANÚSÁGA SZERINT MÁR A RÉZKORBAN IS LAKOTT HELY VOLT. ERRE UTAL A VÁROS HATÁRÁBAN TALÁLT RÉZBALTA, AMI KR.E
Kövér családok.
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
A munkanélküliség problémája Szabadkán - frissen végzettek álláskeresési problémái - Szekció: Társadalmi problémák a városokban Előadó: Kovács Krisztina.
10 M 4-8% , Ft Ft Ft 5%-os kamat , Ft , Ft , Ft 5-30% Különbség: , Ft 10 év.
Gyulaj. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton.
Teljes nevén Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria von Habsburg-Lothringen.
Gyere velünk testvériskolánkba,a németországi Olpe városába !!! Hozd magaddal a barátodat is! Német és/vagy angol nyelvtudás el ő ny, de nem kötelez ő.
Sárrétudvari.
Családi életre nevelés Házasság. Tartalom A házasság definíciója és eredete Egyházi házasságkötés Polgári házasságkötés Házasodási tendenciák napjainkban.
Gyere velünk testvériskolánkba,a németországi Olpe városába !!!
A babiloni fogság.
Előadás másolata:

Községpecsét, 1908

A háború áldozatai A háború áldozatait minden város és község népe siratta. Algyő 3037 lakosával kicsi volt ahhoz, hogy Csongrád megye politikai életében jelentős szerepet játsszon, de elég nagy ahhoz, hogy a háború oltárán feláldozzon 302 munkabíró férfit. 151 családtag sohasem tért haza, és ugyanennyien rokkantak maradtak. Az 1533 férfi lakos 19,7%-ának munkaereje hiányzott a családokból. A munka nehezét távollétükben a nők végezték. A fokozódó infláció súlyos terheket rótt a családanyákra. „ A jelen rendkívüli időben a közszükség azt parancsolja, hogy a nyári nagy mezei munkában az asszonyok részt vegyenek.” 1915 májusában a képviselőtestületi ülés résztvevői megállapították: „ A jelen rendkívüli időben a közszükség azt parancsolja, hogy a nyári nagy mezei munkában az asszonyok részt vegyenek.”

Az algyői katolikus templom falán látható emléktábla :

A községi elöljáróság legnagyobb gondja gazdaságilag a községháztartás egyensúlyban tartása, valamint a társadalmi feszültségekből keletkezett politikai elégedetlenség fékentartása volt. A község legfontosabb ügyeit: Kabók István (1914-től 1917-ig), Busa Albin ( ig) bírók, és Kovács Gyula ( ig) jegyző végezték.

Gazdasági kényszer és közélelmezés A házipénztár 1915-től 1918-ig egyre növekvő hiánnyal zárult. Algyő állami adója nem emelkedett, de egyre több kiadás terhelte a bevételt. A kötelező hadikötvény jegyzése azokból a pénzalapokból volt el tőkét, amelyeket segélyezésre használhattak volna: a gyámpénztár, a közmunka, a munkássegélyalap és a Bene- féle iskolai alapítvány felhasználható vagyonát voltak kénytelenek csökkenteni. A többletkiadásokra és a pénz elértéktelenedésének ellensúlyozására minden községi szolgáltatás díját megemelték. A községi tulajdonú földek bérleti idejét 6 évről 2-re csökkentették. Az építkezés nehéz volt, mert a vályogverési díj a réginek kétszerese lett.

A háborús szükséglet kielégítése csökkentette a felhasználható állatlétszámot: alig maradt hús közfogyasztásra nyarán állami intézkedéssel bevezették a heti két hústalan napot. A háború végére a köznép már a hús ízét is elfelejtette, elégedettek lehettek, ha bab és burgonya jutott a családnak re minden személy egy hétre 1 kg kenyérlisztet és ½ kg főzőlisztet kaphatott. A lisztre szóló utalványt másfél kiló kenyérre válthatták át, ami 21 dekás napi adagot jelentett.

„…jelentem, hogy a Hadi Termény Részvénytársaságnak ez eddig átadott 170 q 91 kg búza és 185 q 70 kg tengeri bejelentetett. Feltárt, de még át nem vett mennyiség van búzából 230 q, tengeriből 8 q, rozsból 55 kg, zabból 1 q, babból 8 q. „ 1916 tavaszán Kovács Gyula jegyző a következő feljegyzést küldte Gyárfás Géza főszolgabírónak: „…jelentem, hogy a Hadi Termény Részvénytársaságnak ez eddig átadott 170 q 91 kg búza és 185 q 70 kg tengeri bejelentetett. Feltárt, de még át nem vett mennyiség van búzából 230 q, tengeriből 8 q, rozsból 55 kg, zabból 1 q, babból 8 q. „ „…jelentem, hogy a Hadi Termény Részvénytársaságnak ez eddig átadott 170 q 91 kg búza és 185 q 70 kg tengeri bejelentetett. Feltárt, de még át nem vett mennyiség van búzából 230 q, tengeriből 8 q, rozsból 55 kg, zabból 1 q, babból 8 q. „ 1916 tavaszán Kovács Gyula jegyző a következő feljegyzést küldte Gyárfás Géza főszolgabírónak: „…jelentem, hogy a Hadi Termény Részvénytársaságnak ez eddig átadott 170 q 91 kg búza és 185 q 70 kg tengeri bejelentetett. Feltárt, de még át nem vett mennyiség van búzából 230 q, tengeriből 8 q, rozsból 55 kg, zabból 1 q, babból 8 q. „

A megyében 1917-ben és 1918-ban a hadbavonultak feleségei, családtagjai több városban béketüntetéseket, éhségfelvonulásokat tartottak.