Készítette: Fürész Arnold, Korsós Dávid, Ruppert László.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
PÁRIZS A KÖZÉPKORBAN Kattintással tovább…..
Advertisements

A Föld 71%-át víz borítja, édesvíz készletének 90 %-a hó
Híres épületek a Reformkorban
A konfliktusok és kezelésük
Taksony település ivóvízminőség javító program október szeptember 13. KEOP Beruházás összköltsége nettó:
Mértékegységek.
Siófok és környéki hungarikumok
Víz világnapja 2014.
SZICÍLIA ahogy én láttam 1. rész Saját fotóiból készítette:
A megújuló energiaforrások
Ügyvezető igazgató, RHK Kft.
Termálvizes fürdő bővítése
Készítette: Tóth Evelin
A folyóvizek.
Budapesti zsinagogák Gáj Sáchár reprezentációja. Gáj Sáchár, akadémiai előadó, turista, fényképész. Ezt a bemutatót rövid budapesti látogatása alkalmával.
„Tapolca-patak revitalizációja”
Cella Septichora.
A Mobil Orvosi Segélyhely (MOS)
Olvasunk és cselekszünk egészségünk megvédéséért: Egészséges életmódra nevelés a könyvtári foglalkozások keretében című program kipróbálásának tapasztalatai.
Befejezéséhez közeledik a világ legmagasabb épülete
ISZTRIÁN, VELENCÉN Thier család nyaralása ben.
Fő tér.
Megújul a Sulinet Expressz. Az SZDSZ elnöke felkérte a liberális minisztereket, hogy vizsgálják meg tárcáiknál vannak-e olyan programok, amelyek azokat.
AZ EIFFEL-TORONY ÖSSZESZERELÉSE
BUDAPEST, MINT VILÁGVÁROS
Budapest mint világváros
Passzívház Készítette: Szabó Pál Felkészítő: Papp Attila
A szervezeti problémák kezelése
Budapest turisztikai marketingje
Készítette: Szőke Gréta. A Művészetek Palotája egy többfunkciós kulturális létesítmény.Palotája Három művészeti ág kedvelőinek ad otthont : Zene Vizuálisművészet.
Pécs turisztikai marketingje
Budapest.
SOK CSODA, AMIT NEM ISMERSZ
A lánchíd története.
Csepel-szigeti parti szűrésű vízbázis
Budapest Vízminősége Budapest Vízminősége Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc.
Az ivóvíz élvezeti értékét és a mosáshoz használt víz hatékonyságát részben az ivóvíz keménysége, vagyis CaO (kalcium-oxid) aránya határozza neg. A vízkeménységi.
- Már Aquincumot is vezeték látta el vízzel pilléren nyugvó, 5 méter magas boltívrendszer - Pannónia provincia egyetlen magas vezetésű vízvezetéke.
Vízminőség-védelem I..
Magyarország Lánchíd.
Lineáris programozás.
KÖRNYEZETTECHNIKA.
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
Klauzál Gábor Pest, november 18. – Kalocsa, augusztus 3
Amazonas.
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
BUDAPEST Készítette: Bugyinszki Fruzsi. A közel egy hónapig tartó vásár évente több mint fél millió látogatót vonz Magyarország és Európa minden tájáról.
Spirit Hotel Thermal Spa
EPISCON - program EPISCON - project Európai kulturális szakmérnöki PhD iskola European PhD in Science for Conservation ANNA RUGGERI Magyar Nemzeti Múzeum.
ZÖLD SZIGET ZÖLD SZIGET az innovatív, hiánypótló, zöld beruházás Green Meetup Budapest, szeptember 11.
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
1948 Budapest Start : F5 Ének : Németh Juci Képek : fortepan.
Susann Nordströms Orkester - True Love
A világ 7. legszebb villamosvonalán
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
Magyar zeneszerzők Bartók Béla Kodály Zoltán Liszt Ferenc.
DND Telecom Center Kft. / 1089 Budapest, Elnök utca 1. / Tel.: / / DND Telecom Center Kft. Szőcs Zoltán kereskedelmi.
ZÖLD SZIGET ZÖLD SZIGET az innovatív, hiánypótló, zöld beruházás Közlekedésbiztonsági Szervezet - Hajózási Főosztály Szakmai nap Budapest, május.
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezése alapján A NEMZETI SZÍNHÁZ ● A● A Nemzeti Színházat először gróf Széchenyi István álmodta meg a Duna partjára. Pompázatos.
Kassa Kasza Sára, Martinák Emese, Paál Eszter. Dóm építése  A Szent Erzsébet-főszékesegyház, ismertebb nevén a kassai dóm Kassa egyik legszebb és legjellegzetesebb.
1 H-1134 Budapest, Váci út Postacím: 1325 Bp., Pf.: 355. Telefon: Fax: Tiszta vizet a Dunából.
EGER Nosztalgia bemutató es évek fotóival és azok kommentálásával.
Készítette: Torma Bendegúz
Készítette: Jankó Zsuzsanna Ilona
Holnemvolt Budapest.
Római fürdő Készítette: Szabó Lilla
Velünk élő középkor Forrás:
Előadás másolata:

Készítette: Fürész Arnold, Korsós Dávid, Ruppert László

A víztározók születése Kolerajárvány Vízmű tervezése a Duna vizének megszűrésére ( William Lindley) gyűjtőmedence Kőbányán

Kőbánya víztározója A Kulturális Örökség Napján szabadon látogatható: szeptember

A víztározó adatai Ipartörténeti kuriózum: - Téglaépület - Katedrális-jelleg (három hajó, két oszlopsor) - 11 köbméter víz/medence

A víztározó boltozata és homlokzata Boltozata felett: még egy méteres (hőszigetelő) földborítás Igényesen tervezett és épített téglaszerkezet A mai napig biztosítja működőképességet!

Pincerendszer Kivitelezéséről nincs dokumentum, de feltételezhető, hogy mélyítésére a korábbi kőbányászattal kialakított kőbányai pincerendszer szakaszait használták felt.

A víztisztítás folyamata Az első lépés a kavicsszűrés, azaz mindenféle hordaléktól megtisztítják a vizet. Ezután bakteriológusok és vegyészek laboratóriumban vizsgálják a víz tisztaságát.

Wein János, felismerve a természetes szűrés előnyeit és a kiváló földrajzi lehetőséget, a kavicságyas tisztítás mellett döntött.

Klórozás Baktérium-mentesítés: 1 köbméter (10000 liter) vízbe 0,2 mg klórt adnak, ami minimális mennyiség, mert figyelni kell arra, hogy ne legyen káros az ember számára.

Vízellátás Az ideiglenes pesti vízmű üzembe- helyezésével megkezdődött az intézményes vízellátás Budapest területén.

A szivattyúház A szivattyúház a mai Kossuth téren, víztároló medencéje a kőbányai Ihász utcában található. A telep területén van a vízellátási rendszer legrégibb, ma is működő műtárgya, melyet olasz kőművesmesterek irányításával építettek.

Bővítésként 1970-ben épült négy darab m³-es medence is, melyek helyigénye miatt az addig ott álló víztornyot lebontották.

Medencetisztítás Egy évben kétszer kell tisztítani a medencéket, mert vasas mangán rakódik le a csövekre. Ilyenkor a Vízművek szakemberei, visszafelé folyatják a vizet.

Vízszkészlet Amikor 11 millió liter van a medencékben, akkor 8 méter magas a vízszintje. Közép-Európában Magyarország rendelkezik a legnagyobb vízkészlettel, amelyet irigyelnek a többi országok.

Riport Bitter Sándorral 110 éve a Bitterek „uralják” a Kőbányai Víztározót. Sanyi bácsi azért választotta ezt a szakmát, mert a családban eddig mindenki ezzel foglalkozott.

Egészségünkre!

Felhasznált források: Saját fotók: Kőbányai Víztározó medence, Kulturális Örökség Napja. Kőbányai víztározó, Anno Budapest x. kerület…