Roma Net I. Helyi Akció Terv bemutatása. 2011-ben azt a feladatok kaptuk a Fővárostól, hogy készítsünk egy receptet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Területfejlesztés és esélyegyenlőség a Barcsi kistérségben
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Kisgyermekes szülők és a munkaerő-piac Őry Beáta Projektvezető
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Kuti Éva Az adományozás magyarországi helyzete, a nonprofit szervezeteknek nyújtott adományok MTvSz–NIOK Szeminárium szeptember 20.
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
KÖZKÉZEN Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért! Farkas Tamás tanácsadó.
II/3. Működő és a legszegényebbeket elérő szolgáltatások, közösségi akciók Kunbábony, Civil Kollégium Képzési Központ április május
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Munkaerőpiac, gyerekszegénység Darvas Ágnes ELTE TáTK, GYERE Gyerekesély Egyesület.
Béres Egészség Hungarikum Program Egészségrecesszió Kutatás Sajtótájékoztató április 23.
Budapest XIII. kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat felmérése család bevonásával készített kérdőív kiértékelése.
Információs társadalom és a társadalmi egyenlőtlenségek Tausz Katalin.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
„Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” szűrő és felvilágosító program hátrányos helyzetű nőknek
„New Hungary” Rural Development Programme Győr, április 27–28. Gönczi Zsolt Ügyvezető igazgató A vidék fejlesztésének titka – a civil szerveződés.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
„A CIGÁNYOKKAL NEM LEHET BÉKÉSEN EGYÜTTÉLNI” Az önkormányzati vezetők szerint, a cigányok által is lakott települések közel HARMADÁN (31%) a nem romák.
Települési mediációs modellprojektek tapasztalatai Benedek László Június 19.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Strukturális és Kohéziós Alapok
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Az egyenlő bánásmód érvényesítése és a társadalmi.
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
A Megváltozott Munkaképességűek Tematikus Innovációs Hálózatának bemutatása Equal zárókonferencia Szombathely június 5.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
Esélyegyenlőség a foglalkoztatásban a TÁMOP projekt képzési tapasztalatai alapján Szabó Zsóka Nők a Holnapért Alapítvány Várpalota 2011,
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
Bodor Tamás főosztályvezető-helyettes Gyermek és Ifjúsági Osztály
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Pécs Telep-programok Tenczer tamás EMMI SZÜTFFÁT.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
Biztos Kezdet Gyerekházak
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, június 7.
Példa egy ppt prezentációhoz
Gyulafehérvári Caritas V. HARGITA MEGYEI CIVIL KONFERENCIA november 28. péntek „CIVIL KIHÍVÁSOK, ESÉLYEK AZ UNIÓBAN” Caritas - Európai kontextusban.
Egészségesek a roma nők?
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
Digitális kompetencia fejlesztés Digitális írástudással a munkaerő- piaci aktivitás elősegítéséért.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Civil Partnerség V. Regionális Konferencia Felnőttképzés és esélyegyenlőség – civil lehetőségek Aranyi Magdolna „Lépj egyet előre!” projektmenedzser 2007.
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
A szakiskolai képzés és az érettségi követelmények
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Előadás másolata:

Roma Net I. Helyi Akció Terv bemutatása

2011-ben azt a feladatok kaptuk a Fővárostól, hogy készítsünk egy receptet

Miért? Helyzetelemzés Tényfeltárás Problémák azonosítása

Szociális helyzet: A magyarországi cigányoknak 80 százaléka a legalsó jövedelmi harmadban található. A fővárosi nem roma családok egy főre jutó jövedelme Ft., a fővárosi roma családoké Ft.

Foglalkoztatás: Budapesten a romák 64%-ának van munkája, 57%-uk pedig rendszeres munkát végez, és ez országos viszonylatban kiugróan jó mutatónak tekinthető! A nemek szerinti foglalkoztatottság jelentősen eltéréseket mutat: Míg a fővárosi roma férfiaknak több, mint 75%-a, addig a nőknek mindössze 40%-a dolgozik rendszeresen.

Oktatás: A romák munkavállalásával kapcsolatos problémák legfontosabb oka, hogy az aktív korúak több mint 70%-a legfeljebb 8 általános végzettséggel rendelkezik. A éves roma lakosság 17%-a még a 8 általánost sem fejezte be, és további 53% csupán 8 osztályos végzettséggel rendelkezik. Budapesten a romák kétharmada (62%) rendelkezik szakképzettséggel, érettségivel vagy diplomával.

Egészségügy: A budapesti régióban a születéskor várható élettartam a nem romák estében év, a romák esetében csak 66 év. Egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférési esélyeik rosszabbak a budapesti átlagnál. Gyakori feszültségek, valós, vagy vélt sérelmek jelentkeznek az egészségügyi intézményekben a roma beteg-orvos kapcsolatban.

2011-ben azt a feladatok kaptuk a Fővárostól, hogy készítsünk egy receptet

Globális cél, tágabb cél (Impacts) Fővárosi romák társadalmi integrőációjának erősítése Specifikus cél, közvetlen célok (Outcomes) A társadalmi befogadás erősítése a Főváros egyes roma-sűrű és rendezetlen státuszú területén Eredmény - "Működési cél" (Outputs) Létrejön egy a Főváros területén bárhol bevethető, beavatkozásokra kész, ütőképes HTCS Célok

Tetőtől a talpáig – terület alapú megközelítés

Etnikai vagy területi megközelítés? Első körben etnikai – a beavatkozási területek etnikai alapon (roma sűrű) vannak kiválasztva Másodsorban területi – mert egy adott terület lakóira koncentrál – integrált megközelítés

Helyi Támogató Csoport (HTCS) tagok:Konzultációs tagok: 1. Budapest Esély Nonprofit Kft.1. Autonómia Alapítvány 2. Budapesti Szociális Forrásközpont2. Multikulti Bt. 3. Fővárosi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat3. Kiút Közhasznú Nonprofit Zrt. 4. Sukár Művészeti Egyesület4. Budapest Beyond 5. Új Világ Egyesület5. Fókusz Alapítvány 6. Csillagok az Életért Drogellenes Alapítvány6. Roma Polgári Tömörülés 7. Roma Diplomások Országos Szövetsége7. Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület 8. Mozgással az egészséges jövőért Egyesület8. Proma Future: Tanoda 9. Ocarina Records9. Szociális Innováció Alapítvány 10. Colorom KHE10. Civil Vállalkozások Nonprofit Kft. 11. Kapocs Alapítvány 12. Józsefvárosi Közösségi Házak Nonprofit Kft. 13. Kalyi Jag Oktatási Intézmények 14. RomAssist Közhasznú Egyesület 15. Városkutatás Kft. „Velük beszélj ne róluk” – kik, kinek

ÉLETÚT Gyermekkor 0-15Fiatalkor 15-35Felnőttkor 35- korai fejlesztés formális oktatás non-formális oktatás foglakoztatáslakhatásegészségügy korai fejlesztés formális oktatás non-formális oktatás foglakoztatáslakhatásegészségügy korai fejlesztés formális oktatás non-formális oktatás foglakoztatáslakhatásegészségügy korai fejlesztés formális oktatás non-formális oktatás foglakoztatáslakhatásegészségügy korai fejlesztés formális oktatás non-formális oktatás foglakoztatáslakhatásegészségügy korai fejlesztés formális oktatás non-formális oktatás foglakoztatáslakhatásegészségügy célcsoport 2: mindenki akiből célcsoport 1 lesz célcsoport 1: roma fiatal célcsoport 3: mindenki, aki a célcsoport 1 környezetében van Célcsoportok – kinek?

Mit? – a beavatkozási területek legyenek: 1.kezelhetőek az intézmény rendszer számára is – ágazati bontás 2.személyközpontúak - az egyén „egy napjából” induljon ki 3.bővíthetőek

Ütemezés

Illesztés: Nemzeti Felzárkózási és Roma Stratégia alapértékeihez (prioritások) Európa keretrendszeréhez (gazdasági alapú megfontolásiban) Fővárosi Települési Esélyegyenlőségi Program (ágazati és horizontális szintjeinek összehangoltságára)

Hiányok: nonprofit nem egyenlő az „ingyennel” – a HTCS-nek fizetni kell a munkájáért, véleményéért kapacitásfejlesztés – képzés a non-profit időtávlata: maximum fél év (a célcsoporté maximum két hónap)

A Roma-net nem egy ígéret, hanem egy lehetőség!

Köszönöm a figyelmet! Hargitai Dávid Budapest Esély Nonprofit Kft