A „Pálinkamester képzés” hallgatóinak laborlátogatása a WESSLING-ben Budapest 2013.11.22. A pálinka sikerének támogatása speciális laboratóriumi vizsgálatokkal.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
A évi jártassági vizsgálati program rövid ismertetése & évi összefoglaló A évi jártassági vizsgálati program rövid ismertetése & 2011.
Tisztelt Leendő Partnerünk! Engedje meg, hogy néhány mondatban bemutassuk kereskedésünket. Köztudott, hogy a takarítás, tisztítás szakipar területén egyre.
Internetes attitűdváltozások a felsőoktatási hallgatók körében 2002–2007 Dr. Vig Zoltán augusztus 26.
 2001/95/EK (általános termékbiztonságról szóló) irányelv 12.cikke hozta létre a RAPEX-et  Az irányelv 11. cikke tartalmazta az értesítési eljárásra.
Ahány ház, annyi szabály Székely Levente
Székhely : H Budapest, Kerepesi út 1-3.
SZOMSZÉDVÁRAK A határ menti településközi együttműködéshez szükséges kompetenciák fejlesztése a Nyugat-Pannon Eurégióban.
MEGŐRIZHETŐEK-E ELTŰNŐ FÉLBEN LÉVŐ TÁJFAJTÁK FALUSI KERTEKBEN?
Doktori téma vezetője: Prof. Dr. Romvári Róbert, DSc
T RD -Trading Hungary Kft. Metrológia.
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
Image kutatások helye, szerepe a gyógyszeripari piackutatásokban
Fogyasztói magatartás, attitűdök a funkcionális élelmiszerek piacán
A regeneráció kulcsa MAKROFÁG NEOURONSZÍVIZOM BŐR.
A funkcionális élelmiszerek ismertségének vizsgálata
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Halászat a globális adatóceánban – de mit tehetünk vele?
Boranalitika.
Monit 1 Felügyelő eljárás Modul 03 - lecke 04. Monit 2 FelügyeletFelügyelet A megfigyelések vagy mérések tervezett sorozatának végzésére irányuló tevékenység.
A Pálinka.
Levegőtisztaság-védelem 5. előadás
Élelmiszerek gyártása
A területi árszínvonal különbségei, különös tekintettel a városi és falusi árszínvonalak számíthatóságára Dusek Tamás Széchenyi István Egyetem, Győr Gödöllő,
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió miért elengedhetetlen a többszörös regressziós számítás? a többszörös regressziós számítások fajtái.
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
Hallgatói szolgáltatások fejlesztése október 18. Nyitókonferencia Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2.
Az Európai Tudományos Bizottság véleménye az élelmiszerek "ochratoxin A" tartalmáról (1998 szeptember 17) 1.Bevezetés A bizottság beszámolt az 1994 szeptember.
Modellezés és szimuláció c. tantárgy Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézet Mechatronikai Mérnöki MSc 11.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóközpont Izotópkutató Intézet Sugárbiztonsági Osztály ICP-SFMS alkalmazása radionuklidok meghatározására környezeti.
Andráskó Melinda, Huszár László, Korpás Gábor, Környei József
A TIPP Tudástranszfer Innovatív Projektekhez, Partnerséghez képzési program bemutatása Tütő Eszter DDRFÜ Kht március 23.
Plazmaadással mások egészségéért!
A munkavédelmi képviselő részvétele a munkabalesetek kivizsgálásában, a foglalkozási betegségek megelőzésében Némethné Márton Erika TVK Munkavédelmi Bizottság.
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Sör, bor, pálinka Szöllősi Dániel PhD hallgató.
Javaslatok további alkalmazásokra Szöllősi Dániel PhD hallgató.
„Vegyszerezett világ” Növényvédő szerek Pál János, Levegő Munkacsoport.
Screening (áttekintő) vizsgálati módszerek alkalmazási lehetőségei
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
MKIK MKIK mellett független szervezetként működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) október 9.
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
Kutatásmódszertani dilemmák
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, január 28.
,,Szent László”Római Katólikus Gimnázium Készitette:Kurucz Brigitta Kállai Dóra Kállai Dóra Mateoc Teodor-Dávid Mateoc Teodor-Dávid 2011 Február 16.
HACCP rendszer.
ÓZDI JÁRÁSI FELZÁRKÓZÁSI KEREKASZTAL 2. ÜLÉSE „Területi együttműködést segítő programok kialakítása az ózdi járásban” ÁROP-1.A
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
Mi az az épületdiagnosztika?  Tulajdonosoknak  Vevőjelölteknek  Bérlőknek  Ingatlanforgalmazóknak  Épületkezeléssel foglalkozó szakembereknek 
PÁLINKAFŐZÉS – kémiatanári szemüvegen át. XXI. Század kihívása, mert: 1.Nagy etil-alkohol tartalmú ital, aminek „nem rendeltetésszerű” fogyasztása igen.
„SZOMJAS ÖKÖRNEK A ZAVAROS VÍZ IS JÓ”? Balázs Katalin Hogyan befolyásolhatja az emberi tevékenység vizeink vízminőségét?
LabVIEW 2009 SP1 telepítése, funkcióinak megismerése Hallgatói tudományos és szakmai műhelyek fejlesztése a Dunaújvárosi Főiskolán TÁMOP-4.2.2/B-10/
1 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége Horváthné Szendrei Szilvia felügyelőségvezető Miskolc, Május 22.
Dr. Varga József ügyvezető Imsys Kft.
Mintavétel.
melléklet: Észterek1 diasor
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság (BAII)
Horváth Sándor Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Szani Ferenc, Pitlik László, Balogh Anikó
Mikroszkópos biológiai problémák kezelése és alkalmazása a vízbiztonsági tervekben május 09. Előadó: Fazekas Zoltán Technológiai osztályvezető.
Azeotróp elegyek elválasztása
A védőkesztyűk új szabályai
Előadás másolata:

A „Pálinkamester képzés” hallgatóinak laborlátogatása a WESSLING-ben Budapest A pálinka sikerének támogatása speciális laboratóriumi vizsgálatokkal Nagygyörgy László projekt manager WESSLING Hungary Kft

Tartalom Miért kell vizsgálni a pálinkát ? Speciális vizsgálatok A vizsgálatok és a pálinkamarketing kapcsolata

Miért kell vizsgálni a pálinkát ? 1. Egészségre veszélyes komponensek (GC-MS) Metanol (gyümölcsfajtól függően g/hl abs etanol) Hidrogén-cianid (7g/hl abs etanol ) Etil-karbamát ( várhatóan 1mg/l lesz a határérték) Hibás erjedés (2-butanol, allyl-alkohol) Hibás elválasztás (GC-MS) Előpárlat ( etil-acetát) Utópárlat (2-feniletanol) Érlelt és ágyas pálinkák alkoholtartalmának meghatározása Alcolyser berendezéssel

Miért kell vizsgálni a pálinkát ? 2. Mennyire gyakori jelenleg az egészségre veszélyes komponensek jelenléte a pálinkában ?

Miért kell vizsgálni a pálinkát ? 3.

Miért kell vizsgálni a pálinkát ? 4. Miért lett fontos az etil-karbamát ? Az Európai Bizottság felkérésére az EFSA élelmiszer szennyezőanyagokkal foglalkozó szakbizottsága (Panel on contaminants in the food chain, CONTAM) tudományos szakvéleményt készített arról, hogy jelent-e a humán egészségre kockázatot az élelmiszerekben és italokban lévő etil- karbamát (uretán). Megállapították, hogy a szeszesitalok, különösen a csonthéjas gyümölcsökből (pl. cseresznye, szilva, sárgabarack) készült pálinkák fogyasztása esetében egészségi kockázatot jelent, ezért szükség van az etil-karbamát koncentrációk csökkentését célzó intézkedésekre.

Miért kell vizsgálni a pálinkát ? db. versenyminta etil-karbamát tartalmának vizsgálata

Miért kell vizsgálni a pálinkát ? db. párlat mintából 132 db. minta etil-karbamát tartalma 1 mg/l-nél magasabb volt

Miért kell vizsgálni a pálinkát ? 6. Milyen gyakori az egyes gyümölcsök esetében a magas etil-karbamát ?

Speciális vizsgálatok 1. Többezer pálinka minta méréséből arra következtettünk, hogy szükség van a termékek mérésére, mert nem elhanyagolható mértékű a veszélyes anyagok megjelenése a mintákban, valamint gyakran hibás elválasztással készült termékek is megjelennek a piacon

Speciális vizsgálatok 2. GC-MS vizsgálat : jogszabályi megfelelőség elválasztási hibák Hamisítások (geist, aromák, stb) erjedési hibák 35 komponens kvantitatív mérése (mg/l) Adatbázis építés

Speciális vizsgálatok 3.

Speciális vizsgálatok 4.

Speciális vizsgálatok 5.

Speciális vizsgálatok 6.

Speciális vizsgálatok 7. Alkohol tartalom mérés DMA sűrűségmérővel Az érlelt és ágyas pálinkák alkoholtartalom mérését egy speciális berendezéssel (Alcolyser) néhány perc alatt elvégezzük.

A vizsgálatok és a pálinkamarketing kapcsolata A pálinka sikerének támogatáshoz a WESSLING Hungary Kft. speciális laboratóriumi vizsgálatokkal járul hozzá. Véleményünk szerint az élesedő pálinka piacon az a termék juthat versenyelőnyhöz, amely jó minőségű és ezen kívül laboratóriumi vizsgálat igazolja, hogy a termék az egészségre ártalmas komponensekből nem tartalmaz többet, mint amennyit a Jogszabály megenged.

Köszönöm a figyelmet !