Magyar Ekvivalencia és Információs Központ

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Advertisements

Kreditpontokkal kapcsolatos tájékoztatás
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
A november 18-i workshop napirendje
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Szakmai nap a képesítések elismeréséről
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán.
A bolognai folyamat 2006 Magyar Bálint oktatási miniszter december 14.
Az Európai Unió és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok 2010.július 30. Eger Aranyi Péter Nemzetgazdasági Minisztérium Fogyasztóvédelmi Osztály.
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
Az elismerést segítő információforrások Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Budapest, november 10.
Verseny Versenyfelügyelet az egészségügyben és a kapcsolódó piacokon Torjákné Amberger Teréz Gazdasági Versenyhivatal – Versenypolitikai Iroda január.
Aktualitások a felsőoktatási felvételiben
2008. október 30.Európai Fogyasztói Központ Magyarország Morvay György.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Általános tájékoztatás az oklevélmellékletről
Jövedéki Igazgatóság Excise Directorate e-jövedék konferencia EMCS rendszer Az adófelfüggesztéssel.
Dr. Mészáros Gábor október 20. A szakmai képesítések elismeréséről szóló 2005/36 EK irányelv Dr. Mészáros Gábor október 20. Magyar Ekvivalencia.
Az Oktatási Minisztérium bemutatkozása december.
Munkavédelmi előírások rendszere
Változások a felvételi eljárásban Előadó: Németh Péter hivatalvezető.
A magyar munkajogi szabályok harmonizációja az EU-ban
A H ARMADIK ORSZÁGBELI ÁLLAMPOLGÁROK KÉPESÍTÉSÉNEK ELISMERÉSE Mészáros Gábor október 21.
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
Várható változások a légiközlekedést érintő európai uniós jogi szabályozásban október 7.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
Az európai közösségi jog általános rendszere szerinti elismerés Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Budapest, november 10.
Pedagógus oklevelek elismerése
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK PIACFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE
Vasútszabályozási Osztály
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
EU szabályozás SZENNYEZETT TERÜLETEKET ÉRINTŐ UNIÓS JOGSZABÁLYOK.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
A felnőttképzési törvény évi várható módosítása dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
NAK, Szakképzési Igazgatóság
Polgári Légiközlekedési Hatóság
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
Érettségi tájékoztató 2013/2014-es tanév. Az érettségi vizsga menete Írásbeli időszak: május –Az érettségi időpontokat külön táblázatban olvashatják.
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
A szakfordítói és tolmácsolási tevékenység jogi szabályozása és felülvizsgálatának lehetséges irányai Dr. Németh Szabolcs Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium.
Dr. Mészáros Gábor november 17. Közös képzések a hazai jogszabályi környezetben Dr. Mészáros Gábor november 17. Magyar Ekvivalencia és Információs.
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
Termelői csoportok tájékoztatója Eredmények és lehetőségek B udapest, február 10. dr. Forgács Barnabás szakállamtitkár.
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
A nemzeti felsőoktatási törvényről Kaposi József 2015.
Bizonyítványok és oklevelek elismerése Magyarországon és külföldön, elsősorban az Európai Unióban Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ.
A szolgáltatási irányelv alkalmazásából nyíló lehetőségek a kkv-k számára A gazdasági élet stratégiái június 28. Külügyminisztérium.
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET Az információ szükségessége Piaci verseny (piacra jutás, piacon maradás, piacbővítés) Alkalmazkodás, feltételek.
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
Vitarendezés az EU belső piacán
Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
Kamarai gyakorlati oktatói képzés és vizsga
Előadás másolata:

Magyar Ekvivalencia és Információs Központ A szakmai képesítések elismeréséről szóló 2005/36 EK irányelv Dr. Mészáros Gábor 2005. november 3.

A jelenlegi közösségi jogi szabályozás hatálybalépés: 2004. május 1. jogszabályi alap: általános irányelvek (3) középiskolára épülő minimum hároméves felsőoktatásban szerzett oklevél (89/48 EGK) középiskola utáni 1-3 éves képzés eredményeként szerzett bizonyítvány (92/51 EGK) szakmai gyakorlaton alapuló elismerés (99/42 EK) - ágazati irányelvek (7 szakmára): főszabály szerint automatikus elismerés

Kikre vonatkoznak az európai közösségi irányelvek? - Továbbtanulni szándékozókra nem, - csak a munkavállalókra, s közülük is csak azokra, - akik szabályozott szakmát kívánnak gyakorolni. - Szabályozott szakma: amelynek gyakorlásához bizonyítvány vagy oklevél szükséges (a szakmák szabályozása nemzeti hatáskör).

Általános irányelvek a képzés valamennyi szintjére kiterjed nem biztosít automatikus, feltétel nélküli elismerést alkalmassági vizsga letétele, gyakornoki idő letöltése előírható alapja: kölcsönös bizalom, ha a kérelmező jogosult valamely tagállamban a szakmát gyakorolni, akkor az elismerés nem tagadható meg

Ágazati irányelvek a képesítés tekintetében feltétel nélküli, automatikus elismerés a szakma gyakorlásának azonban feltétele lehet büntetlen előélet, egészségügyi alkalmasság stb. igazolása általános orvos, fogorvos, állatorvos, gyógyszerész, ápoló, szülésznő (alapja: közös képzési követelmények) építész (alapja: közös készségek) ügyvéd (alapja: a szolgáltatásnyújtás szabadsága)

A szakmai képesítések elismeréséről szóló 2005/36 EK irányelv Hároméves előkészítés eredménye Az Európai Parlament és az Európai Tanács közös döntése Szeptemberben magyarul is megjelent A tagállamok két év alatt ültetik át belső jogukba Vélhetően új törvény megalkotását jelenti

Az irányelv újdonságai • egységes szabályozás • a határon átnyúló szolgáltatás általános liberalizálása • képzési szintek módosítása (4»5) • „közös követelményrendszer” létrehozása • a szakma gyakorlásához szükséges nyelvtudás előírása

A „közös követelményrendszer” (common platforms) A „közös követelményrendszer” hasonló az ágazati irányelvek „minimális közös képzési követelményeihez” Valamely szakma közös követelményeire az Európai Bizottság tehet javaslatot európai és nemzeti szakmai szervezetek bevonásával A „közös követelményrendszer” megalkotásáról a tagállamok döntenek

A „közös követelményrendszer” (common platforms) A „közös követelményrendszer” elfogadásának feltétele, hogy legalább a tagállamok kétharmada (de az adott szakmát szabályozó valamennyi tagállam) támogassa A „közös követelményrendszer” szerinti oklevél birtokosát nem lehet alkalmassági vizsga letételére, alkalmazkodási időszak teljesítésére kötelezni

A határon átnyúló szolgáltatások liberalizálása A határon átnyúló szolgáltatás jelenleg csak az ágazati irányelvek hatálya alá tartozó szakmák esetében lehetséges Az új irányelv általában lehetővé teszi a határon átnyúló szolgáltatások nyújtását

A határon átnyúló szolgáltatások liberalizálása A határon átnyúló szolgáltatás a korábbi ágazati irányelvek hatálya alá tartozó szakmák esetében automatikusan lehetséges A korábbi általános irányelvek hatálya alá tartozó szakmák esetében: a szolgáltatásnyújtás helyének állama ellenőrizheti a szolgáltatásnyújtást

Az európai közösségi jogról általában Az irányelv szövege magyarul Hasznos linkek Az európai közösségi jogról általában http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/qualifications/contact.htm Az irányelv szövege magyarul http://register.consilium.eu.int/pdf/hu/05/st03/st03627.hu05.pdf Magyar információk http://www.professionalrecognition.hu

Köszönöm a figyelmet! Dr. Mészáros Gábor Oktatási Minisztérium Magyar Ekvivalencia és Információs Központ 1055 Budapest, Szalay utca 10-14. Telefon: (36-1) 473-7325 Telefax: (36-1) 332-1932 E-mail: meik@om.hu Honlap: www.ekvivalencia.hu