Mediátorképzés Büntető mediáció.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermek- és fiatalkori bűnözés kérdései ügyészi szemmel
Advertisements

A pártfogó felügyelet lényege A pártfogó felügyelet a bűncselekményt elkövetők ellenőrzését, irányítását, a társadalomba beilleszkedésük.
Dr. Hatvani Erzsébet, az Igazságügyi Hivatal főigazgatója
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium június A közérdekű munka büntetés végrehajtásának tapasztalatai Békés megyében Békés Megyei Kormányhivatal.
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
Pedagógiai problémák-pártfogói programok A pártfogó felügyelet lehetséges válaszai a szakmai problémafelvetésre Budapest, 2009.
Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
Egészségügy Betegjogok.
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
Az Igazságügyi Szolgálat tevékenységének ismertetése
Az Európai Közösségek Bírósága - A Bíróság - Az Elsőfokú Bíróság - (A Közszolgálati Törvényszék)
A felnőtt korúak ügyeiben alkalmazott közvetítői eljárás (mediáció) Magyarországon dr. Törzs Edit április 28. „A helyreállító igazságszolgáltatás.
Jogalkalmazás ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 6. előadás vázlata.
„közbenső eljárás, vagy a Be. ügyészi szakasza X. Fejezet §
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
Jogi személyek és büntetőjog
ÁLDOZATSEGÍTÉSI SZOLGÁLTATÁSOK
PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLAT
Változások a szabálysértési jogban
Fél lábbal a börtönben …?. Megelőzés - Reagálás nem lehet verseny…
megjegyzések a katonai ügyészi és katonai bírói
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(4) december 12.
Igazságügyi Hivatal TÁMOP Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató július 15.
dr. Hatvani Erzsébet Büntet-e a „büntető mediáció”,
Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja 1 Mediációs kutatás Összefoglaló OBmB, november – a közvetítői.
A közvetítői eljárás pártfogó felügyelői tapasztalatai
2009., a működés negyedik éve Áldozatsegítő Szolgálat.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
Az orvos szabálysértési felelőssége
Gyermekkorú bűnelkövetők büntethetősége
KÖZBESZERZÉSEK ELLENŐRZÉSE
MIÉRT ÉS HOGYAN SEGÍTHETNEK A RESZTORATÍV MÓDSZEREK?
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
Geskó Sándor A KÖZÖSSÉGI MEDIÁCIÓ GYAKORLATA
A Mediáció.
Belügyminisztérium Önkormányzati Feladatok Főosztálya
Adatvédelmi alapelvek

A büntetőeljárásról szóló évi XIX. törvény (Be. ) 2006
Gazdasági Mediáció Konferencia április 28. vitából egyezség Varga Tamás, gazdasági mediátor Gazdasági Mediáció Konferencia Április 28. Varga.
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Felelősen, egészségesen, biztonságosan
Igazságügyi Hivatal.
KONSZENZUS BUDAPEST KONSZENZUS BUDAPEST „ BÉKE AZ AKÁCFÁK ALATT” Mediáció a közösségi és távoltartási konfliktusok kezelésében EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNER: NÓGRÁD.
NOTES.
Igazságügyi pszichiáter szerepe a büntetőeljárás rendőri szakában
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
MEDIÁTOROK GYAKORLATORIENTÁLT KÉPZÉSE
A Bit módosítása évi LXXXVI. tv június január január 1.
a gyermekvédelem rendszerében Megelőző pártfogás szakmai nap
Összbüntetés dr. Széplaki László Összbüntetés
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Konfliktuskezelő eljárások és módszerek a Pártfogó Felügyelői Szolgálat tevékenységében Biró Balázs pártfogó felügyelő, mentor közvetítő.
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Országos Statisztikai Tanács szeptember 16 Mezősiné Rózsár Erika KSH Igazgatási osztály.
Ahogy a bv. bírók és ügyészek látják, javaslatok és ötletek pártfogóknak Dr. Végh Edit büntetés-végrehajtási bíró.
A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban
Tóth Mihály A közvetítői eljárás és a vádhalasztás bűnügyekben
Közigazgatási eljárás III.
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium
A BÍRÓSÁGI SZERVEZET KIEMELT KODIFIKÁCIÓS JAVASLATAI
A jogrendszer tagozódása
Közbeszerzési Döntőbizottság
Néhány ábra (Büntető eljárás- 2)
Előadás másolata:

Mediátorképzés Büntető mediáció

A büntető ügyekben alkalmazandó közvetítői eljárás definíciója (Európa Tanács) A büntetőügyekben történő mediáció egy olyan eljárás, amely az áldozatot és a bűnelkövetőt önkéntes alapon feljogosítja arra, hogy aktívan részt vegyenek a bűncselekményből eredő problémák megoldására egy pártatlan harmadik személy bevonásával.

Szabályozás Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának 1999. évi 19. számú Ajánlása „A mediáció alkalmazásáról büntetőjogi ügyekben” – eljárási kérdések, garanciák Btk. (1978. évi IV. tv.) 36. § - Tevékeny megbánás Be. (1998. évi XIX. tv.) 221/A. § 2006. évi CXXIII. tv. a büntető ügyekben alkalmazandó közvetítői tevékenységről

A büntetőjogi mediáció sajátosságai Konfliktus van a felek között, bűncselekmény történt Az elkövető beismerő vallomást tett (nyomozati szakban) A bűncselekmény szereplői általában jelen vannak, a megállapodáshoz nélkülözhetetlenek (a megállapodás aláírásához együttes jelenlét kell) A részvétel önkéntes, de az ügyészség, a bíróság jóváhagyása kell az eljáráshoz A megállapodásnak (mindig írásbeli) feltételei vannak, meghatározott jogkövetkezményei lehetnek A mediátor független az eljárástól, de szervezett formában vesz részt az eljárásban, választhatósága korlátozott A mediáció több formalizált elemet tartalmaz, a mediátornak számos dokumentálási kötelezettsége van. Büntetőeljárásbeli következménye van, ha a felek nem vesznek részt a mediációs folyamatban, nem állapodnak meg, vagy nem tartják be a megállapodást Kötelező az utánkövetés, a megállapodás betartásának figyelemmel kísérése

A mediáció alapelvei (Európa Tanács) Önkéntesség elve Titkosság elve Általános körű hozzáférhetőség elve A büntető-igazságszolgáltatás valamennyi szintjén történő hozzáférhetőség elve A közvetítő semlegessége/pártatlansága a mediációs szolgálat – büntető igazságszolgáltatáson belüli – autonómiájának elve

Tevékeny megbánás Nem büntethető, aki a személy elleni, közlekedési vagy vagyon elleni, három évi szabadságvesztéssel nem súlyosabban büntetendő bűncselekménnyel okozott kárt a sértettnek közvetítői eljárás keretében megtérítette vagy a bűncselekmény káros következményeit egyéb módon jóvátette. A büntetés korlátlanul enyhíthető személy elleni, közlekedési vagy vagyon elleni bűncselekmények esetében, ha az elkövető az öt évi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűncselekménnyel okozott kárt a sértettnek közvetítői eljárás keretében megtérítette vagy a bűncselekmény káros következményeit egyéb módon jóvátette.

Mikor, hogyan Jellemzően ügyészi szakban, kivételesen a tárgyalás előkészítése során vagy az elsőfokú eljárásban Lefolytatója: pártfogó felügyelő (erre szakosodott) 2007. január 1 -től

A közvetítői eljárás résztvevői a sértett és a terhelt meghatalmazott jogi képviselőjük törvényes képviselő (fiatalkorú terhelt esetén kötelező) sértett, terhelt indítványára legfeljebb két-két általuk megnevezett támogató (mediátor kizárhatja) a mediátor bevonhat külső szakembert

Feltételei Anyagi jogi közlekedési, vagyon elleni, személy elleni bűncselekmény legfeljebb 5 évi fenyegetettség, kizáró ok hiánya Eljárásjogi ügyészi (bírói) döntés a kezdeményezésről, (felfüggesztés 6 hónapra, várható megszüntetés esetén vádhalasztás, később napolás) sértett és terhelt kölcsönös beleegyezése, beismerés, kártérítési (jóvátételi) készség és képesség, büntető eljárás mellőzésének, ill. egyszerűsítésének lehetősége

Kizáró okok különös, többszörös visszaesés bűnszervezet halált okozó tett próbaidő alatti vagy a végrehajtás befejezése előtti tett.

Eljárás megindul ügyészi határozat vagy bírói végzés a büntetőeljárás felfüggesztéséről és az ügy közvetítői eljárásra utalásáról a felfüggesztés időtartama max. 6 hónap a megyei hivatalhoz érkezést követő 8 napon belül ki kell tűzni az első közvetítői megbeszélés időpontját, és arra az alapvető tájékoztatást is tartalmazó idézést kell küldeni

A mediáció szakaszai 1. Kapcsolatfelvétel a felekkel közvetítői eljárást úgy kell megszervezni, hogy azt az első közvetítői megbeszéléstől számított három hónapon belül be lehessen fejezni, és a jelentés, továbbá a megállapodásról szóló okirat a büntetőeljárás felfüggesztése határidejének letelte előtt megérkezzen az ügyészhez, illetve a bírósághoz. 2. A konfliktus feltérképezése 3. A folyamat megtervezése, a mediáció kereteinek meghatározása (helyszín, időpont, résztvevők köre stb.) 4. Mediációs ülés vagy ülések közvetítői megbeszélés, amelyen terhelt és sértett is személyesen jelen van a felelősségvállalás, jóvátételi szándék, a jóvátételi igények feltárása, a terhelt és a sértett személyes találkozásának előkészítése (ezekről feljegyzés készül) 5. a megállapodás megkötése ha ez megszületik, írásba kell foglalni ( + feljegyzés készül) 6. A megállapodásban foglaltak teljesítéséről visszajelzés a befejezéstől számított 15 napon belül jelentés és a megállapodás megküldése az ügyet közvetítői eljárásra utaló ügyésznek vagy bírónak, a sértettnek, a terheltnek, képviselőiknek

A közvetítői eljárás befejezése a megállapodás alapján a terhelt a bűncselekménnyel okozott kárt a sértettnek megtérítette vagy a bűncselekmény káros következményeit egyéb módon jóvátette, a terhelt a közvetítői eljárás eredményeként létrejött megállapodás teljesítését megkezdte, a sértett vagy a terhelt kijelenti a közvetítő előtt, hogy kéri a közvetítői eljárás befejezését, a sértett vagy a terhelt a hozzájárulását visszavonta, vagy mulasztását e törvény értelmében a hozzájárulás visszavonásának kell tekinteni, a terhelt nyilatkozatából, vagy magatartásából egyértelműen megállapítható, hogy a Be. 221/A. § (3) bekezdésének b) vagy c) pontjában írt feltételek nem állnak fenn – beismerő vallomás, hozzájárulás, az első közvetítői megbeszéléstől számított három hónap eredménytelenül eltelt.

A sikeres közvetítés eredménye 3 éven belüli fenyegetettség esetén megszüntetés, 5 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett cselekmény esetén korlátlan enyhítés