Nőgyógyászati Műtéttan Alapok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HIVAMAT Lénárt Miklósné Szolnok 2012 augusztus 23-25
Advertisements

Bőrelváltozások.
Lézeres diagnosztika és lézeres műtéti lehetőségek az állatorvosi szemészetben, szaruhártyától a retináig.
Oxyologia és sürgősségi orvostan II.
Sebész rezidens helyzet a dél-alföldi régióban
Egynapos sebészetek Pest megyében
Semmelweis Egyetem Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet
A pénztár legújabb szolgáltatása a vértakarékos sebészet érdekében
Hüvelyi szülésbefejező műtétek
„D” modul: Mikrosebészet Célok
Az ulcus cruris hydrochirurgiai kezelésének lehetősége
Szakmai kártérítési felelősség magán- egészségügyi sajátosságai A felelősség bárkit levetkőztet.
Sportolás hatása szervezetünkre
Munkaszervezési ismeretek
A felsőoktatás rendszer szintű változásaihoz kapcsolódó rövid ciklusú képzések a Szegedi Tudományegyetemen SZTE Szeged 2008 Szegedi Tudományegyetem Arc-,
VASCULARIS INTERVENCIÓK A MINDENNAPI GASTROENTEROLOGIÁBAN
Alternatív szülési formák
HÚGYCSŐ RUPTURÁVAL SZÖVŐDÖTT PENIS FRACTURA ESETE
13. Tétel.
A köztakaró és képletei Testüregek
Fonálférgek törzse.
Kutya és macska rögzítése
Az emberi test felépítése A bőr és a mozgás szervrendszere
Rezidensi program Oktató-Mentor-Osztályfőnök Szemszögéből
A mellékpajzsmirigyek és a timusz
Kerengési rendszer.
A test mélyebb rétegeiben
Egészségügyi tudnivalók
 Évtizedek óta intenzív kutatások zajlanak egy mesterséges vérpótló szer, köznapi nevén "művér" kifejlesztésére, amely sürgősségi helyzetekben a valódi.
2010 Július 23.. Egy Roosevelt téri irodaház ötödik emeletén nyílt meg ma délelőtt a főváros első magánkórháza. A Dr. Roose Magánkórházban egy szülés.
Alapvető varrattípusok és speciális varrattechnikák
SZILÁRD TESTEK NYOMÁSA.
Bőrállapot felmérése DET módszerrel
Továbbképzés Szombathely június 30.
Bőrfertőzések Tóth Dorina.
 A visszeresség, az alsó végtagok egyes szakaszainak a tágulata. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak (pl. az érfal gyengesége). Az.
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
Szív, erek szerkezete Ez az előadás döntően Dr. Benis Szabolcs előadási anyagára támaszkodik.
Dr. Fekete Zoltán dr. Gyurkovics Iván dr
Laparoscopos appendectomia osztályunk gyakorlatában
Dr.Fekete Zoltán főo - dr.Gyurkovics Iván főo – dr.Bényi Béla
Vérzés, vérzéscsillapítás.
ENDOSCOPIA A NŐGYÓGYÁSZATBAN
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Mellkasi, hasi sérülések ellátásának szempontjai
Pesszárium-Terápia „Dare to care“
A minimálisan invazív sebészet oktatása
Műtét technika alapjai
Unger Tamás, alpolgármester A 3. változatban teljes felújítás keretében átépülésre kerülnének a meglévő utak, és a járdák. A jelenlegi burkolt.
A MŰTÉTI BEAVATKOZÁS Minden olyan tevékenység, mely a szervezet integritását direkt vagy indirekt módon megbontja vagy helyreállítja.
MINIMÁL INVAZÍV SEBÉSZET
Új modulok a szakképzésben Projektmenedzsment – MS Project 2007 Szentirmai Róbert.
Conicotomia, tracheostomia
XIX. MUT KONGRESSZUS SIÓFOK
Csőkötések (acél csövek)
Készítette: Mátyás István agrár mérnöktanár szakos hallgató,
Érsérülések A kéz vérellátását az arteria ulnaris és az
Conicotomia, tracheostomia
UNIÓS BETEGEK ELLÁTÁSA KÖZFINANSZÍROZOTT KAPACITÁSON
Páciens fertőzések eredetének meghatározása. Összefüggés A fertőzött beteget a kórházban ápolták egy műtétet követően. Az ápolás során minden nap más.
A TEST MÉLYEBB RÉTEGEIBEN
Manuális témában a pályázatban vállalt sebészeti szakvizsga gyakorlati részének egységesítéséhez szükséges tananyag fejlesztés kidolgozásának irányítása.
NobelGuide TM Powered by Procera. Hagyományos implantáció lépései Paciens vizsgálata, megfelelő kezelési terv elkészítése.
A VÉR MELY ÖSSZEKÖT.
BŐR.
ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS OKTATÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY
ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS OKTATÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY
HIVAMAT Lénárt Miklósné Szolnok 2012 augusztus 23-25
Előadás másolata:

Nőgyógyászati Műtéttan Alapok 2008

Műtéttan KÉZIMŰSZEREK HASZNÁLATA Minden gyakorlat megkezdése előtt győződjünk meg arról, hogy a tálcán valamennyi szükséges kéziműszer rendelkezésre áll-e! Tisztára mosott mű-szerekkel dolgozzunk és tisztára mosva, szárazra törölve tegyük azokat vissza a tálcára a gyakorlat végén! Kisméretű, éles kéziműszerek (kisolló, csipesz) kizárólag finom preparálásra használhatók (idegek, erek, m.rectus). Bőrt, csontot csak nagyméretű ollóval szabad vágni.

Műtéttan Kéziműszerek ismerete, alapvető használata elengedhetetlen a műtéti beavatkozásokhoz. Nem a műtét közben kell ezeket megtanulni.

Műtéttan Szövetek szétválasztása A szövetek szétválasztása két módszer szerint lehetséges, élesen, metszéssel, a szövetek átvágása útján, és tompán, a rétegek szétválasztásával. A szövetek metszéssel történő szétválasztását főképpen a bőrön, a savós és nyálkahártyákon, fasciákon, valamint az izomzaton alkalmazzuk. Állatkísérletekben - szemben az emberi műtétekkel - sokkal gyakrabban használjuk a tompa szétválasztást. Bár gyakran nagyobb szöveti sértést okoz, mint az éles metszés, sok előnye van, az erek és idegek kevésbé sérülnek meg, ezáltal a műtéti terület szerveinek működési zavara elkerülhető, és ez a kísérlet szempontjából igen lényeges. Tompa preparálásnál mindig a szövetek közötti réseken hatolunk a mélybe. A szövetet ujjunkkal, vagy mélyebb területen, kisebb helyen csipesszel, tupferral, választjuk szét. Az éles metszésnél figyelni kell arra, hogy a metszés elég nagy legyen a műtét nyugodt elvégzéséhez, de ne zavarja a műtéti terület vér és idegellátását. A bőrmetszés irányát a műtétre kerülő szerv helyzete szabja meg. A laza kötőszövetet, lapos izmokat ujjunkkal, a szike nyelével vagy csukott csipesszel toljuk szét. Erek, idegek preparálásánál először a környező szöveteket fejtjük szét, majd fogászati csipesszel vagy Deschamps-al fonalat húzunk át a képlet alatt és ezzel felemelve óvatosan megtisztítjuk a kötőszövettől.

Műtéttan Vérzéscsillapítás A vérzéscsillapítás módszerét a vérzés nagysága, másrészt a szövetek jellege szabja meg. Tampont nyomunk a vérző sebre. Ez a módszer lágy szövetekből való vérzéseknél hatásos, a kapilláris vérzés ellátásaként is bevált A vérző ér peannal történő zúzásával is elállíthatjuk a bőr és a bőr alatti szövetek kisebb ereinek vérzését, (ilyenkor a vérző ér intimája és izomrétege roncsolódik és eltömi az ér lumenét). Az ér izolált lekötése kis artériákból és vénákból származó vérzés esetén használatos. A peánnal megfogott érre a lefogás alatt csomót helyezünk. Ha az átmetszett ér visszacsúszott a szövetekbe, az ér környező szövetekkel együtt történő lekötése segíthet.

Műtéttan Elmélet Gyakorlat (állatmodel) Műtői gyakorlat

Műtéttan Általános műtéttan Speciális műtéttan

Műtéttan Általános műtéttan Minimálisan invazív sebészet

Nőgyógyászati – Műtéttan (Szülészeti) Hüvelyi műtétek Hasi műtéek Endoscopos műtétek

Oktatás Alapfogalmak és beavatkozások (bemosakodás…….stb) Speciális szakmaspecifikus beavatkozások Endoscopos beavatkozások (pelvitrainer, szimulátor stb)

Szülészet-Nőgyógyászat Szakvizsga feltételrendszere Abdominális hysterectomia 5 Első asszisztálás 5 Császármeztszés 20 Hüvelyi szülés 200 Medencevégű 5 Iker 5 Hüvelyi szülésbef. műtét 5 Manuális méhüri rev. 20

Szülészet-Nőgyógyászat Szakvizsga feltételrendszere Abrasio+INTER 100 Kis hüvelyi+portio 20 Laparotomia 10 Első assz. 10 Lapsc.+első assz. 5/5 Hysterosc.+assz. 2/2 Vaginális hysterect.+assz. 5/5 Assz.spec.műtétben 1

Szülészet-Nőgyógyászat Szakvizsga feltételrendszere Sebészeti beavatkozás 10 Intubálás 10 Spinális és EDA 20