A munkaerőpiac átalakulása a válságban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
A Kormány intézkedései és tervei
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Foglalkoztathatóság ösztönzése és a vállalati alkalmazkodóképesség fejlesztései a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 5. prioritásában 2014.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Workshop
Dr. Nyikos Györgyi. ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Az NFÜ által megfogalmazott célok, azok összhangja az ágazati célkitűzésekkel „Építészet a gyógyulásért 2010” konferencia Budapest, NEFMI december.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH Az ÁFSZ felépítése, a jelenlegi magyar munkaerő-piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó.
Fiatalok foglalkoztatásának javítása: mit jelent ez a gyakorlatban? BORBÉLY-PECZE, Tibor Bors, Ph.D. MOM Kulturális Központ Budapest, november 28.
Az Európai Unió mikrohitelezési gyakorlata
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Strukturális és Kohéziós Alapok
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
1 ANDOR László az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa „Az Európai Unió jövője” konferencia.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Kőszeg, Foglalkoztatási helyzet a Kőszegi Kirendeltség vonzáskörzetében Kőszeg,
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
Social Europe Beruházások a gyermekek érdekében Európai szakpolitiai keretek és prioritások október 13. Husz Dóra Európai Bizottság Foglalkoztatásért,
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
Nemzetgazdasági minisztérium Foglalkoztatás Versenyképes munkaerő Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 5-6. prioritás Nemzetgazdasági.
AZ IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER ÉS A GINOP 5. 2
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
Mérhető-e a fenntarthatóság? – Az Európa 2020 stratégia példája Fenntarthatóság és Magyarország 2025-ben SJTB Tudományos ülés, november 19.
Social Europe Ifjúsági Foglalkoztatás október 31. Szeged Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Tájékoztató az Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés (Youth Employment Initiative - YEI) végrehajtásáról Jogszabályi háttér 1304/2014 EU Rendelet IV.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
Európai Uniós ismeretek
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

A munkaerőpiac átalakulása a válságban GKI konferencia: "Gazdasági kormányzás csendesülő viharban" Budapest, 2013. március 26. Andor László

Ábra 1. A GDP alakulása az EU-ban Szinetek és ráták

Ábra 2. Munkanélküliségi ráta: EU, USA és Japán, 15-74 éves korcsoport, 2000-2012 3

Ábra 3. Az EU-ban alkalmazott munkavállalók száma (millió fő)

Ábra 4. Munkanélküliségi ráta az EU-ban férfiak, nők, fiatalok (15-24 éves), 2008-2012

Ábra 5. Munkanélküliség veszélyének kitett fiatalok, 2000, 2007, 2011 az EU tagállamaiban

Ábra 6. Munkanélküliségi és tartós munkanélküliségi ráta, 2011

Ábra 7. Szegénységnek és társadalmi kirekesztettségnek kitett nők és férfiak aránya, 2008 és 2011

Ábra 8. 2013-as éves növekedési jelentés prioritásai - a differenciált, növekedésbarát költségvetési konszolidáció elősegítése; - a gazdaságba irányuló rendes hiteláramlás helyreállítása; - a növekedés és a versenyképesség előmozdítása; - a munkanélküliség problémájának és a válság társadalmi következményeinek a kezelése; - a közigazgatás korszerűsítése.

Ábra 9. 2013. március 14-15-i Európai Tanács következtetései: "A legfontosabb előttünk álló társadalmi kihívás a munkanélküliség kezelése. A jelenlegi helyzetben ezért kiemelt fontosságot kell tulajdonítani és különös figyelmet kell szentelni az aktív foglalkoztatásnak, valamint a szociális és munkaerő-piaci politikáknak, továbbá prioritásként kell kezelni a fiatalok foglalkoztatásának előmozdítását. Az oktatási és képzési rendszerek teljesítményét javítani kell, így biztosítva, hogy a fiatalok megszerezhessék a megfelelő készségeket, valamint hogy a munka és az oktatás világa eredményesebben kapcsolódjon egymáshoz. Azt követően, hogy az Európai Tanács a 2013. februári ülésén megállapodást ért el az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésről, a Bizottság az Európai Szociális Alapról szóló rendeletről folyó tárgyalások keretében javaslatokat terjesztett elő azokra a technikai kiigazításokra vonatkozóan, amelyek lehetővé teszik majd, hogy a kezdeményezés 2014. január 1-jétől maradéktalanul működésbe léphessen. […] A Tanács által az ifjúsági garanciával kapcsolatban február 28-án elért megállapodás segíteni fog annak biztosításában, hogy valamennyi 25 év alatti fiatal a munkahelye elvesztését vagy a formális tanulás befejezését követő négy hónapos időszakon belül megfelelő állásajánlatot kapjon, lehetősége legyen a továbbtanulásra, illetve tanulószerződéses gyakorlati képzésben vagy gyakornoki képzésben részesüljön. Az ifjúsági garancia rendszer alkalmazását mielőbb el kell kezdeni, és ehhez többek között az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésen keresztül lehet támogatást biztosítani. Folytatni kell általában véve a foglalkoztatási csomaggal kapcsolatos munkát is, ideértve a nők foglalkoztatásának jelentős növelését, a tartós munkanélküliség csökkentését és az idősebb munkavállalók teljes körű részvételének biztosítását. Mindez alapvető fontosságú a válság társadalmi következményeinek kezelése, valamint a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem szempontjából"

Ábra 10. "NEET" költségei, 2008

Ábra 11. 2013. március 14-15-i Európai Tanács következtetései: "A költségvetési konszolidációval és a pénzügyi stabilitás helyreállításával párhuzamosan a fenntartható növekedést, a foglalkoztatást és a versenyképességet ösztönző, megfelelően kialakított strukturális reformokat kell végrehajtani, valamint szükség van a makrogazdasági egyensúlyhiány korrekciójára is. Ezzel összefüggésben az Európai Tanács felidézi, hogy a foglalkoztathatósághoz és a versenyképességhez való hozzájárulás egyik eszközeként fontos az adóterhek átcsoportosításával csökkenteni az élőmunka terheit, amennyiben erre lehetőség van, és elismeri, hogy ez a terület a tagállamok hatáskörébe tartozik."

Ábra 12. Adózási változások egyes adótípusok szerint, 2007-2009 (a teljes adóbevételhez viszonyított %-os arányban)

Ábra 13. Adózási változások egyes adótípusok szerint, 2009-2010 (a teljes adóbevételhez viszonyított %-os arányban)

Ábra 14. A munkára terhelt adók változásai

Ábra 15. Munkaerőhiány az egyes gazdasági szektorokban (2009, EU-27)

Ábra 16. Munkanélküliség és inaktivitás (%), fiatalok vs felnőtt korúak, 2011, EU-27

Ábra 17. Munkanélküliség és inaktivitás (%), nők vs férfiak, 2011, EU-27

Ábra 18. Megszűnt munkahelyek az egyes szektorokban, Magyarországon és az EU-27-ben, 2008 Q3 - 2012 Q3

Köszönöm a figyelmet!