1 A Calderoni Program és a FEMIP kapcsolódási pontjai - felsőoktatási és minőségfejlesztői szemmel Zellei László főiskolai docens Eötvös József Főiskola.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hálózati partnerkonferencia Budapest, augusztus 27. Békés Megyei Tudásház és Könyvtár Békéscsaba Közoktatás-fejlesztést támogató hálózat kiépítése.
Advertisements

Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
TÁMOP projekt szakmai feladatai és eredményei Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Topár Gábor szakmai projektvezető Minőségügyi Konferencia ZMNE.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az átalakuló tanárképzés és a pedagógiai szolgáltató rendszer kapcsolódási pontjai.
Hálózatépítés, mint az együttműködések fejlesztésének hatékony eszköze Eger, szeptember 14.
KAPCSOLÓDÁS A NEMZETI TEHETSÉG PROGRAMHOZ MEGYEI PROGRAMFEJLESZTÉS HÁLÓZATÉPÍTÉS Kormos Dénes fejlesztő-kutató szakpedagógus.
„ A kompetencia-alapú pedagógusképzés programjainak disszeminációja a Nyugat-Dunántúlon ” HEFOP /0 8 / /1.0 A projekt eredményei.
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
A HEFOP program bemutatása Nyíregyháza,
Minőségi oktatás hatékony vezetéssel az európai dimenzióban
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Az ÉRÁK szerepe és tevékenysége a régióban Soós Roland igazgató
A minőségügy a könyvtárügyért
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
A hálózatosodás lehetősége a közoktatásban profil 1.0
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
Közoktatás irányítás Minőségirányítási rendszer Tapasztalatok alapján kiegészítések Farkas Olga Budapest, október 5.
Győr, NYME Minőségbiztosítási Bizottság munkaértekezlete Az EFQM modell - rövid ismertetés- Vas Beatrix Minőségfejlesztési és Informatikai Központ.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
A TÁMOP projekt cél-és feladatrendszere, kapcsolata a TÁMOP 4
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
Pedagógusképzési hálózat Közép-Magyarországon Ilyash György projektasszisztens Az ELTE TÁMOP /2/B/KMR projektje: Pedagógusképzési hálózat.
Az ÚMVP intézményrendszere
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Intézményi pályakövetés központi támogatása - TÁMOP Educatio Kht. Horváth Tamás felsőoktatási igazgató Budapest, március 24.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
Besenyi Sándor Regionális szakmai munkatárs Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. Régiós szakmai műhely - Szeged A „FoglalkoztaTárs.
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
A referenciaintézmények feladatai, hatáskörei
kiemelt projekt bemutatkozása
Nemzetközi összefogás az ökológiai gazdálkodás e-learning oktatásáért
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
Miért érdemes az eMagyarország hálózathoz tartozni? Az eMagyarország hálózat működése kézzelfogható eredményekkel járul hozzá a társadalom és a gazdaság.
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3) december 7. Fejlesztés.
GeoGebra A matematikai szabadszoftver tanuláshoz és tanításhoz
II. Calderoni Kompetencia Kerekasztal Konferencia
FEMIP „Minőségfejlesztés a felsőoktatásban” TÁMOP / Bángi-Magyar Attila szakmai vezető OFI Szakmai Napok december 7.
A Calderoni Program helye és szerepe a HEFOP-ban Záró-konferencia március 27. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Telefon:
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
A Calderoni projekt az OFI szakmai tevékenységében Calderoni Taneszköz-információs és Oktatástechnológiai Központ Kőrösné Mikis Márta Budapest, április.
1 Calderoni forráskezelő rendszer és adatbázis jellemzői, szerepe és lehetőségei a HEFOP és projekteredmények disszeminációjában Zellei László.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
1 Calderoni Project DIGITÁLIS TUDÁSTÁRAK ÉPÜLÉSE A Calderoni Project Zárókonferenciája Budapest, március 27. A CALDERONI PROGRAM EREDMÉNYEK.
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN Budapest, január 18.
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN március 4. IV. Calderoni Informatika Kerekasztal,
HEFOP és projekteredmények, hasznosíthatóság és egymástól tanulás Dr. Podruzsik Szilárd.
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN A CALDERONI INFORMATIKAI RENDSZER BEMUTATÁSA március.
Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület 1119 Budapest, Tétényi. u  Tel/Fax: , web: 
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Mobilitás bróker szerepben Mobilitás bróker szerepben Letenyei Mráz Márta Budapest december 09.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ÖNÉRTÉKELÉSI SZINTEK
Matókné Misóczki Mária Projektigazgató Szekszárd
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Az SZMBK Intézményi Modell
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

1 A Calderoni Program és a FEMIP kapcsolódási pontjai - felsőoktatási és minőségfejlesztői szemmel Zellei László főiskolai docens Eötvös József Főiskola Budapest, január 18.

2 Felsőoktatási minőségfejlesztés 2004 – 2007 állapot és fejlesztési eredmények FEMIP célok, feladatok, kínálat-rendszer CALDERONI tartalmi, módszertani, formai szolgáltatások

3 Szervezeti állapot 2004 (Kivonat a MAB felmérés eredményeiből) Van-e az intézménynek minőségbiztosítási felelőse? Válaszoló intézményeknem küldte be össz esen van szervezet van személy ninc s intézmények száma válaszoló intézmények %-ában 81,6%12,2%6,1 % 100, 0% összes intézmény %-ában 58,8%8,8%4,4 % 27,9%100, 0%

4 Rendszer állapot 2004 (Kivonat a MAB felmérés eredményeiből) Van-e az intézményben kiépített minőségbiztosítási rendszer? Válaszoló intézményeknem küldte be össze sen van rendszer Folyamatban van Tervezzüknem tervez zük intézmények száma válaszoló intézmények %-ában 38,8%30,6%20,4%10,2 % 100% összes intézmény %-ában 27,9%22,1%14,7%7,4%27,9%100%

5 Irányzat - állapot 2004 (Kivonat a MAB felmérés eredményeiből) Milyen elvek alapján lett kialakítva a minőségbiztosítási rendszer? ISOTQMEFQMEFQM egyé b nincs vagy folyamatb an van a rendszer kiépítés nem küldte be össze sen intézmények száma válaszoló intézmények %-ában 14,3 % 10,2 % 4,1 % 10,2 % 61,2% 100% összes intézmény %-ában 10,3 % 7,4 % 2,9 % 7,4 % 44,1%27,9 % 100%

6 Probléma - állapot 2004 (Kivonat a MAB felmérés eredményeiből) Negatív fogadtatás a megnövekedő adminisztrációs terhek és a dolgozók idegenkedése miatt Kapacitás és kompetencia hiánya Az adatkezelés technikai erőforrásainak hiánya, plusz költségek fedezésének nehézségei Az integrálódott karok területi széttagoltsága, a szervezeti kultúra különbözőségei és a kommunikáció lassúsága Minőségügyi gondolkodásmód elfogadtatása A minőségügy elemeinek értelmezése és adaptációja A felsőoktatásra specializált minőségfogalom és modellek hiánya

7 Igény - állapot 2004 (Kivonat a MAB felmérés eredményeiből) Írásos szakmai anyagok terjesztése, Hírlevél Tanfolyamok szervezése, továbbképzések Internetes fórum működtetése Helyszíni konzultációk, tapasztalatcserék Az alapvető elvárások és minimumkövetelmények mielőbbi tisztázása Mintakérdőívek és a feldolgozásukhoz szükséges szoftverek biztosítása A követendő példák megjelölése és terjesztése A minőségügy szerepének tisztázása az akkreditációban

8 Fejlesztési eredmények (HEFOP projektek) A felsőoktatási intézmény oktatási, nevelési, kutatási, kulturális, rekreációs, társadalmi, ügyviteli és gazdasági tevékenysége egyaránt szolgáltatás. A szolgáltatások összetett belső és külső partneri kapcsolatok formájában működnek, az intézmény elsődleges partnere (vevője) a hallgató, külső partnere (közvetett vevője) a munkaerő piac és a társadalom.

9 FEMIP Felsőoktatási Minőségfejlesztési Program (FEMIP) célja és elemei Minőségbiztosítás ágazati-szakmai koordinációját ellátó Minőségirányítási Programiroda felállítása; A minőségbiztosítás megvalósítását segítő, hálózatba szerveződő regionális központok kiépítése; A felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjeinek adaptációja; Felsőoktatási minőségi díj és a kiválósági díj kritériumrendszerének létrehozása és továbbfejlesztése; Egységes minőségbiztosítási definíciós gyűjtemény és egységes indikátorrendszer kidolgozása; Minőségirányítási Portál kialakítása és működtetése;

10 FEMIP Felsőoktatási Minőségfejlesztési Program (FEMIP) célja és elemei Minőségbiztosítási szakértői adatbázis kialakítása; Jó gyakorlatok adattár létrehozása, disszeminációja; A minőségbiztosítás oktatási, kutatási, tanulás támogatási rendszerének kialakítása; Helyzetelemzés, igényfelmérés, tanulmányírás, konferenciák, szakmai napok, workshop-ok szervezése és lebonyolítása; Felkészülés arra, hogy a kialakítandó Minőségirányítási Programiroda Minőséghitelesítő-felkészítő Ügynökséggé váljon; A vezetői elkötelezettség elősegítése

11 Horizontális értelmezés: Oktatás, közigazgatás, munkaadói (vevői) rendszerek, egészségügy felé nyitás, jó gyakorlat, tapasztalatcsere (fellépés horizontális együttműködésben régiós források felé) Vertikális értelmezés: (Pólus központok, TQM központok) Miskolc, Debrecen, Szeged, Pécs, Székesfehérvár (Veszprém) Győr, Budapest, Sopron FEMIP - hálózat

12 CALDERONI program Belépő szolgáltatása a HEFOP ben megjelent eredmények (minőségfejlesztési dokumentumok, digitális formátumú tananyagok, e-learning programok) disszeminációja Sajátossága – autonóm szerveződés és fejlődés

13 Összefüggések FOI – Problémák, igények FEMIP – Válaszok CALDERONI - Támogatások Kompetencia, kapacitás és technikai erőforrások, szoftverek hiánya Szakértői adatbázis, jó gyakorlatok adattár Elektronikus tartalomszolgáltató Minőségügyi gondolkodásmód elfogadtatása Minőségbiztosítási definíciós gyűjtemény és egységes indikátorrendszer ágazati-szakmai koordináció e-tanulási forrásközpont A minőségügyi modellek adaptációja Európai sztenderdek adaptációja Kompetencia-fejlesztő tanárképzési programok

14 Összefüggések FOI – Problémák, igények FEMIP – Válaszok CALDERONI - Támogatások Szakmai anyagok terjesztése, Hírlevél, továbbképzések Minőségirányítási PortálHálózati szerveződés Internetes fórumFelsőoktatási minőségi díjMédiadidaktikai kutató és gyakorló laboratórium Tapasztalatcserék követendő példák terjesztése Minőséghitelesítő-felkészítő Ügynökség Rendszer fejlesztés

15 Köszönöm a figyelmet!