VITION kapszula, az „intracelluláris ionok” -- együtt

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Táplálkozási alapfogalmak
Advertisements

Alkalmazott kémia Növénytermesztő és ökológiai gazdálkodó felsőfokú szakképzésben tanulóknak Készítette: Erdeiné dr. Kremper Rita
Készítette: Földesi Krisztina - diplomás ápoló Kosztolányi Eszter- oszt. vez. diplomás ápoló BMKT, Pándy Kálmán Kórháza Fül - Orr- Gégészeti Osztály Oszt.
Szívbetegség és várandósság
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
ESÉS MEGELŐZÉS ESÉS MEGELŐZÉS
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE ÁOK I. Belklinika.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Az alacsony fehérjetartalmú diéta szerepe a predialízis szakban, hatása a Ca-P egyensúlyra Borosné Tóth Kinga Debrecen
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Body Mass Index vagyis Testtömeg index
ANOREXIA NERVOSA (kóros soványság)
A vitaminok és ásványi sók
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
A tételek eljuttatása az iskolákba
A szívritmus zavarok (aritmiák) általános mechanizmusai
A membrántranszport molekuláris mechanizmusai
Alkalmazott kémia Növénytermesztő és ökológiai gazdálkodó felsőfokú szakképzésben tanulóknak Készítette: Erdeiné dr. Kremper Rita
LifePak Anti-Aging előadó: Carsten R. Smidt, Ph.D., FACN
A cukorbetegség dr. Bierer Gábor.
A vizeletürítés gyógyszertana
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
A 2-ES TÍPUSÚ DM: TERÁPIA ÉS GONDOZÁS
A szívelégtelenség diagnózisa június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Hyperuricaemia és hypertonia Hypertonia Központ Óbuda, Budapest
Parathormon extrasceletalis hatásai Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Budapest egyetemi tanár Prof. Dr. Szabó András.
Víz- só-háztartás.
Immunrendszer Betegségei.
ENTERITIS ACUTA FOLYADÉK-ELEKTROLIT TERÁPIA
Glutamat neurotranszmitter
Teljes Parenterális Táplálás
Mivel a külső erő nagyobb, mint az izom által kifejthető legnagyobb erő adott izomhosszon és adott pillanatban az izom megnyúlik miközben a feszülése.
A főbb anyagcsere betegségek epidemiológiája
Hasnyálmirigy.
Ca forgalom szabályozása
1 Szemléletváltás az ST-elevatióval járó acut myocardialis infarctus kezelésében a váci Jávorszky Ödön Kórház Kardiológiai Osztályán az elmúlt 35 év során.
A cukorbetegség: világszerte növekvő járvány
A renális anémia és kezelése dr
Új távlatok a 2-es típusú diabetes terápiában a kardiológus szemével
Az öngyilkosságról Dr. Degrell István.
A szívelégtelenség elméleti és gyakorlati vonatkozásai
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
A növények táplálkozása
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Dr. Domján Gyula Dr. Gadó Klára. WEGENER GRANULOMATOSIS BELGYÓGYÁSZATI VONATKOZÁSOK Dr. Domján Gyula, Dr. Gadó Klára Szent Rókus Kórház I. Belgyógyászat.
NSAID gastropathia: a megelőzés és kezelés újabb szempontjai
NEPHROLOGIAI KÉPZÉS – CSALÁDORVOS REZIDENSEK SZÁMÁRA
Evészavarok A táplálkozási rendellenességek olyasfajta súlyos betegségek, melyek következtében valaki olyan abnormális evési szokásokat tesz magáévá, melyek.
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
Védőoltások A következőkben a védőoltásokra vonatkozó feladatlapokon szereplő kérdésekre adandó válaszok láthatók, Hasznos lehet kivetíteni, amikor az.
A vérkeringés szerepe.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika
Pajzsmirigybetegségek hatása a és csontanyagcserére
Objektivitás keresés a fizioterápiában Csermely Miklós dr.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika.
Esetbemutatás KEZELJÜK-E Turner szindrómás betegünk osteoporosisát?
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
Dializált betegek kalcium egyensúlya, a kalcium terhelés tényezői a dialízis idején Zsiros Andrea, B.Braun Avitum 9.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Az intracelluláris ionhiány egy újabb szemlélete és néhány kardiológiai vonatkozása. Pótolható-e az ionhiány? VITION kapszula Sikter András dr. Szent Rókus.
A cukorbetegség.
Készítette: Szabó Elza 2012 május Mivel szerzői jogvédelem alatt nem áll, ezért bárki, bármikor felhasználhatja! Szeretettel!
Újdonságok az anyagcsere betegségek területén
Akut veseelégtelenség: mit monitorozzunk?
A rés-sejtkapcsolódás (gap junction) szerepe az iszkémia okozta aritmiákban és prekondicionálásban.
Ionok, ionvegyületek Konyhasó.
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Parenterális készítmények elegyíthetősége
Alultápláltság és veszélyei
Előadás másolata:

VITION kapszula, az „intracelluláris ionok” -- együtt Balatonöszöd, 2006 november VITION kapszula, az „intracelluláris ionok” -- együtt Sikter András dr. Balatonöszöd, 2006 nov. 10-12 Továbbképző Konferencia Gyógyszerészek részére Tisztelt Kollégák! Manapság minden jó hírnek örülni kell. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a MEDITOP gyógyszergyár vadonatúj, eredeti magyar fejlesztését jelenthetem be, ami a világon egyedülálló, és ezennel megindul hódító útján!

A citoplazma esszenciális alkotóelemei: Balatonöszöd, 2006 november A citoplazma esszenciális alkotóelemei: Golden MHN: II. típusú tápanyagok, (1991) N = esszenciális aminósavak (9) Kálium (K+) Magnézium (Mg++) Cink (Zn++) Foszfátok (HPO4--, H2PO4-) (ATP) És az antagonistáik: (Na+, Ca++, Cu++, Cl-, H+)… Mitől is új ez a készítmény és az elmélet Egy szakállas előítélet megdöntéséről van szó. Ugye mindnyájan úgy tudtuk a mai napig, hogy a szervetlen foszfátok egyérteműen károsak a szervezetre, ezért üldözendő minden amiben foszfát van. A kép sokkal árnylatabb, amit az is mutat, hogy az OGYI törzskönyvezett egy VITION nevű készítményt (ami előzőleg LÁDAOZÁST ELŐSEGÍTŐ ásványianyag készítményként volt forgalomban. És aminek egyik összetevője a kálium-foszfát puffer. (A fő kritka részükről: lehetett volna több kálium foszfátot is beletenni. (ezért nem engedélyezték például vízhajtók mellé is.) Mike Golden a WHO-nak dolgozó, rendkívül sikeres gyerekgyógyász, aki a 3. világ malnutríciós gyermekeit gyógyítja. Minthogy a biológiai törvényszerűségek többnyire általánosak – tapasztalatait a felnőtt gyógyászatban és a geriátriában is tudjuk hasznosítani. 1991-ban azt írta egy cikkében: vannak I. tipusú tápanyagok, mint például a C-vitamin, a vas -- hiányuk specifikus hiánybetegség tüneteivel jár. Az ú.n. II. tipusú tápanyagok hiányakor (akár csak egy is hiányzik vagy kevés) egyetlen közös tünet van: LEÁLL A CITOPLAZMA SZINTÉZISE, gyermekeknél leáll a növekedés és a fogyás, a katabolizmus kerül a túlsúlyba. Ezért Golden szerint is az „intracelluláris ionok”; a kálium, magnézium, cink és anorganikus foszfátok egyaránt a citoplazma elengedhetetlen összetevői, semmi mással nem helyettesíthetők a táplálékban, így a rangjuk ugyanaz, mint az esszenciális aminósavaknak (természetesen a szerepük egészen más). Talán legmeglepőbb ez a sokat szidott foszfátok esetében. Az ATP azért van zárójelben, mert bár elengedhetetlen citoplazma összetevő, de nem tápanyag, hanem helyben képződik. A zölddel írott antagonista ionok ugyan elengedhetetlen összetevői a citoplazmának, de a gyakorlatban az intracelluláris hiányukkal szinte sohasem kell számolni – legalábbis a legtöbbet kutatott nátrium és kalcium tekintetében nem, sőt! Azt is mondhatjuk, hogy az elmélet, a foszfátok rehabilitálására tett kísérlet. Azt állítom, hogy a közhiedelem szerint káros foszfát, az esszenciális aminósavakkal egyenértékű tápanyag. (Persze túladagolása lehet káros, mint minden ami túlzó.)

Egy egyszerű citoplazma modell Sikter A, 1990 Balatonöszöd, 2006 november Egy egyszerű citoplazma modell Sikter A, 1990 N=fehérje alapú struktúrák Ezt a citoplazma modellt egy évvel Golden cikkének megjelenése előtt írtam le gyógyszerszabadalmamban. (Ebből a szabadalomból csak mostanában lett gyógyszer, amiről a második előadásom végén fogok beszélni.) Elméletileg könnyen átlátható, minthogy mindegyik komponens függ a másik kettőtől, az egyik csökkenése, a másik kettő csökkenését fogja maga után vonni, míg – szerencsés esetben – beáll egy új egyensúlyi állapot. IC IONOK= K, Mg, Zn, foszfát

A katabolizmus dinamikája (A citoplazma lebontásának végső közös útja) Balatonöszöd, 2006 november Ha a három tényezőt nem síkban, hanem térben spirál formájában ábrázoljuk, akkor még szemléletesebb (sejtmodellt) életmodellt kapunk. A három entitás praktikusan vagy egyensúlyi állapotban van, vagy spirál mentén süllyedő vagy emelkedő mozgást végez. A katabolizmusnál a bármelyik összetevő csökkenését a másik kettő csökkenése, valamint az EC elektrolitok (Na, Ca, Cl, Cu, stb) sejtekbe áramlása fogja követni. A katabolizmus értelem szerűen negatív N –egyensúlyt és ehhez csatlakozó negatív IC ion egyensúlyt és alacsonyabb energia (ATP) szintet jelent. Balatonöszöd, gyóygszerészeti továbbképzés 2006

Az anabolizmus dinamikája (REGENERÁLÓDÁS és/vagy NÖVEKEDÉS) Balatonöszöd, 2006 november De a „végső közös út” szerencsére többnyire nem jelent „utolsó út”-at is. Az élet lényegéhez tartozik, hogy (bizonyos keretek között) újra és újra képes felépíteni ( a genetikailag determinált) önmagát. De csak ezen feltételek megléte esetén: 1/Előzőleg lebontó anyagcserének kellett zajlani és/vagy még nem fejeződött be a szervezet kifejlődése (gyerekről van szó). NB: Gyermekek, (és a magzatnál), egész a csontok fugáinak záródásáig, vagyis a felnőttkor eléréséig, nincs egyensúlyi állapot, vagyis folyamatos anabolizmusban, növekedésben, fejlődésben vannak, hacsak valami meg nem zavarja ezt. (betegség vagy tápanyaghiány)- úgyhogy a VITION a gyermekek növekedéséhez és fejlődéséhez, az étvágy visszaszerzéséhez is javasolható. És még scak nem is csökkentett adagban. (hat éves kortól a gyermekek ásványianyag szükségklete megközeliti, majd serdülőkorban lényegesen meg is haladja a felnőttekét. 2/Megfelelő mennyiségben rendelkezésre kell hogy álljanak a Golden által II. típusúnak nevezett tápanyagok. Akár, ha csak egy is hiányzik közülük vagy kevés, leáll a rekonstrukció. Ahhoz, hogy a szervezet felépítse a struktúrákat és ATP-t tudjon képezni, ahhoz az aminósavakon kívül a négy intracelluláris ionnak is rendelkezésre kell álljon. 3/ Az előző lebontó anyagcsere változások (részben vagy egészben) reverzibilisek voltak.

Anabolikus/katabolikus ionok Balatonöszöd, 2006 november Anabolikus/katabolikus ionok [K+] x [Mg++] x [HPO4--+2PO4-]x [Zn++] --------------------------------------------------------- = k1x[N] [Ca++] x [Na+] x [Cl-] x [H+] x [Cu++] ------------------------------------------------------- = k2x[ATP] [Ca++] x [Na+] x [Cl-] x [H+] x [Cu++] Azt is lehet mondani, hogy egyensúlyi állapotban az ATP és a N koncentrációja a számlálóban szereplő IC ionokkal egyenesen, a nevezőben szereplő ionokkal fordítottak korrelál. Vagyis a számlálóban szereplő citoplazmatikus ionok TERMÉSZETES ANABOLIKUS, míg a nevezőben szereplő piros ionok a CITOPLAZMÁBAN KATABOLIKUS HATÁSSAL bírnak. Az ION-ARÁNYOK aktuális változása dönti el, hogy a sejtben az ANABOLIZMUS vagy a KATABOLIZMUS kerül-e túlsúlyba. Nem véletlen, hogy a bodysok előbb felfedezték a VITION-t mint az orvosok.

ATP és a sejtintegritás Balatonöszöd, 2006 november ATP és a sejtintegritás Az anorganikus foszfát koncentráció intracelluláris csökkenése az ATP koncentráció arányos mértékű csökkenését eredményezi! (Pi+ADP= ATP) A sejtek ATP készletének 2/3-ának elvesztése sejtpusztulásokhoz vezethet. (Farber, E.: ATP and cell integrity. Fed Proceedings. 1973, 32(4):1534-9. A sejtek (és végső soron a szervezet) egészségi állapota egy paraméterrel is kifejezhető, az ATP-vel, az adenozintrifoszfát koncentrációval. (Ez pedig, mint említettem, párhuzamosan változik az intracelluláris K, Mg, Zn és foszfát koncentráció változásival.)

Balatonöszöd, 2006 november Az izom, csont, szív, agy és máj relatív tömege malnutritioban (szemléltető ábra) Manapság (nem mondom, hogy alaptalanul) mindenki a túlsúllyal, a kövérséggel „bajlódik” – az agyukban még az anorexiások is. Pedig semmivel sem kisebb gond a kóros soványság (nem is beszélve, hogy a kettő nem zárja ki egymást, amikor pl. fogyókúrázunk a zsírréteg alatt az izomtömeg kórosan megkevesbedik- amibe bele is lehet halni). Ugyanakkor (mint 10 éve krónikus osztályon dolgozó) tanúsíthatom: a betegek többsége malnutritioban, kóros lesoványodásban hal meg. Az én gyerekkoromban még azt mondták vidéken: „végelgyengülésben halt meg”. Ezt a kifejezést az orvostudomány igyekezett kiirtani – nem kellett volna. A népies megfigyelés igaz! Az ábra azt szemlélteti, hogy normálisan, ha valaki nem eszik, akkor a vázizomzata és a csontállománya csökken le legelőször és legnagyobb mértékben. Ha tovább sem eszik, akkor a szív és az agy. (a zsigerek, mint például a máj, végig megkíméltek), és azok is maradnak, minthogy, amikor az”anyaghiány” CITOPLAZMA állomány csökkenése érdemben eléri a szívizomot és az ingerképző un pacemaker sejteket, a beteg szívritmus zavarban vagy szívelégtelenségben meghal. Ha mégsem, vagy ha az agy egy picit megelőzi a szívet, akkor előbb megbutulunk, sőt ugyanúhgy delirálunk, mintha alkoholisták lettünk volna – mégha életünkben egy korty italt sem ittunk. Tehát jegyezzük meg: egészséges embernél az elfogyás és megbetegedés sorrendje éhezésre: izom, csontok, szív, agy.. Stb. Jó hír, hogy ha sikerül ételhez jutni, vagy ha van étel : „étvágyhoz jutni”, az összesa változás megfordítható.

Balatonöszöd, 2006 november A „belső táplálkozás” (A vázizomzat, mint könnyen mobilizálható, jól hasznosítható „citoplazma-építőanyag raktár”.) A rehabilitáció során megnövekedett izomtömeg azért kedvező a többi szerv (pl. a szív, agy, csontok) számára, mert egy olyan „citoplazma raktár”, ami a szükségletnek megfelelően biztosítja a II. típusú tápanyagokat a szervezet számára, és védi a „nemes” szerveket. Hiány esetén ugyanis a vázizom épül le elsőként és adja le „építő-kockáit” az extracelluláris térbe, ahonnan az éhező, nélkülöző többi szerv fel tudja venni. A szervezet fehérje-aminósavak kb. 80% a saját fehérjéinek lebontásából és újrahasznosításából – vagyis más szervekből származnak. Mindig értetlenül álltam, azelőtt, hogy miért jó az a szívnek, ha erős az izomzat. Ezért.

A szívizom, mint locus minoris resistentiae Balatonöszöd, 2006 november A szívizom, mint locus minoris resistentiae Akár egyetlen II. típusú (=citoplazma-építő”) tápanyag hiánya is képes gátolni a citoplazma-képzést. Mind az energetikai hiány, mind a fehérje hiány, akár K, vagy Mg, Zn vagy P hiánya önmagában is képes akár szívelégtelenséget, akár szívritmuszavart indukálni abban az esetben, ha a szív a locus minoris resistentiae. A kórosan alultáplált, malnutríciós betegek többnyire szívelégtelenségben vagy kamrai szívritmus-zavarban halnak meg. -- Katabolizmusban (a „nemes szervek” közül) rendszerint a szív mondja fel először a szolgálatot. Elnézést kérek, ez egy picit orvoszsakmai kérdés, mégis foglalkoznom kell vele, mert hagyományosan a Mg és K hiányt az orvosszakma is a Szívvel köti össze. A VITIONt is kardiológiai indikációval törzskönyvezték – elsősorban. Valójában a szív a vázizmok (és a csont) után következik – ezt nem tudom elégszer elmondani. – Fiziológiásan, de vannak kivételek, amikor egy lejátszódott carditis, vagy veleszületett rendellenesség, egy rossz gén előrehozza a szívet. Locus minoris resitentiae = csökkent ellenállású hely. Ha fiziológiás a sorrend, akkor gyakran előbb le kell soványodnunk és agonizálnunk kell, hogy meghaljunk.

Balatonöszöd, 2006 november A szérum foszfát szint lecsökkenése szívritmus zavarra hajlamosít. (Hasonlóképpen, mint a szérum kálium és magnézium szint csökkenés.) [1] /Venditti: Miner Electrolyte Metab.(1987),13:19-25./ [2]Ognibene: Souther Med. J. (1994), 87: 65-9. [3]Ornstein: J Adolesc Health. (2003),32:83-8. [4]Schwartz: Eur J Intern Med. (2002), 13:434. Azt, hogy a hypokalaemia és hypomagnesaemia arrhythmogén, azt nem kell bizonygatni, az ma már közhely. A hypophosphataemia arrhythmogén hatása, ha nem is általánosan, de ismert. A szöveget ne

VITION kapszula Egy VITION kapszula tartalma: Balatonöszöd, 2006 november VITION kapszula Egy VITION kapszula tartalma: 5 mg Cink aszparaginát (~ 1 mg Zn) 382 mg Magnézium aszparaginát (~ 26 mg Mg) 59 mg Káliumdihidrofoszfát 76 mg Dikáliumhidrogénfoszfát (~ 26 mg P) (~ 51 mg K) Egy Vition kapszulába ennyi ion fért bele.. Nem túl sok, de úgy tűnik a kívánmt hatás elésréséhez a mennyiség az esetek többségében elegendő, a javasolt dózisokban.

Ionbevitel az RDA %-ában, napi 3x2 kapszula VITION adása esetén Balatonöszöd, 2006 november Ionbevitel az RDA %-ában, napi 3x2 kapszula VITION adása esetén Magné-zium Kálium (aszpara-ginát) CINK Foszfát 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 PANANGIN VITION A napi 3x2 kapszula nem éri el a napi ajánlott elektrolit bevitel 50%át sem, de a Pananginhoz viszonyítva káliumból és magnéziumból is többet viszünk be. A dózisok megállapításakor figyelembe kellett venni, hogy ez egy biztonsági terápiának tekinthető, ugyanis vény nélkül kapható OTC készítményről van szó! Orvosi , labor kontroll mellett lényegesen magasabb adagok is bevihetők lennének. Ennek ellenére azt gondolom, hogy huzamos adáskor az esetek többségénél a javasolt dózisok is elegendők. Figyleműkbe ajánlom, hogy a négy ion szinergista módon segíti egymás hatását, az ionokat ezért nem összeadni, hanem összeszorozni kell a hatékonyság megítélésekor. Ugyanakkor abszolút mennyiségben is meghaladják az iondózisok a kétkomponensű Panangin adagjait. Ekkora adagoknál tehát a farmakológiai hatás (amin nem-élettani hatást értek) szóba sem jöhet, csakis SZUPPLEMENTÁCIÓS hatás lehetséges, a HATÁS csakis az anabolikus folyamatok TRIGGERELÉSÉN keresztül valósulhat meg. Egy gyakorlati megfigyelés: ha az étvágy fokozódás elmarad – kételkedhetünk a VITION hatásosságban is! A VITION roboráló hatása miatt viszont a táplálék megválogatása szükséges, a túlzott testsúly növekedés elkerülése céljából!

Balatonöszöd, 2006 november Reverzibilitás esetén az IC ionok együttes adása triggerelheti a reparálódást a krónikusan beteg sejteken Az intracelluláris ionoknak a szupplementációs dózisnak is alig nevezhető dózisú adásával a pacemaker a triggereljük az anabolizmus spirálját, vagyis szerencsés esetben, ha és amennyiben a változások reverzibilisek megindul a reparáció RESTITUTIO AD INTEGRUM.

OGYI által engedélyezett VITION indikációk: Balatonöszöd, 2006 november OGYI által engedélyezett VITION indikációk: A táplálék kálium-, magnézium-, cink- és foszfáttartalmának kiegészítésére. Krónikus szívbetegségek (szívelégtelenség, szívinfarktus utáni állapot), szívritmuszavarok – elsősorban ventricularis arrhythmiák – adjuváns kezelése. A digitális terápia kiegészítése. Nagyon fontos, hogy megmaradt a VITION táplálék kiegészítő szerepe is. Továbbá az is fontos, hogy képes csökkenteni egyes (potenciálisan) toxikus gyógyszerek mellékhatásait is, konkrétan a digitálisról beszélek.

VITION alkalmazási leírás (OGYI): 5.1. „Farmakológiai tulajdonságok” Balatonöszöd, 2006 november VITION alkalmazási leírás (OGYI): 5.1. „Farmakológiai tulajdonságok” „ A katabolizmus során a nitrogénnel együtt ezen ionokat (K, Mg, Zn, foszfát) is párhuzamosan veszti a szervezet. A krónikus szervi károsodásokban szenvedő, illetve az alultáplált betegek feltáplálásakor a fehérjével együtt az ‘intracelluláris elektrolitokat’ is megfelelő (arányos) mennyiségben szükséges bevinni a szervezetbe.” „Az intracelluláris ionok hiánya gyakran fordul elő az alábbi állapotok/betegségek esetében: malnutríció, malnutrícióhoz társuló immunhiányos állapot, fehérje- és kalóriahiányos alultápláltság, feltáplálási szindróma, osteoporosis, keringési-, ill. légzési funkciózavarok, nem káliummegtartó kacs-diuretikumok és tiazid típusú diuretikumok okozta elektrolithiány, krónikus alkoholbetegség, fogyókúra.” A VITION alkalmazási leírásában zanzásítva megtalálható az előadásom.

Legfontosabb ellenjavallatok, legfőbb mellékhatások Balatonöszöd, 2006 november Legfontosabb ellenjavallatok, legfőbb mellékhatások Urémiában nem adható Ha magas a szérum foszfát- vagy K+ szint Étvágy fokozódás. (Túlsúlyos betegeknél a diétára nagyon oda kell figyelni!) Nagyobb adagoknál lazább lesz a széklet. Mind a négy intracelluláris ion hiányában külön-külön is kimutatták az étvágycsökkenést. Ionszupplementációkor feltételezhetően beindul a citoplazma reszintézise, ehhez pedig építőanyagra van szükség. Jól tesszük, ha szigorúan megválasztjuk hogy főleg teljes értékű fehérjéket viszünk be, különben nem kívánt testsúlygyarapodás következhet be. (bár sokszor meg kívánt a súlygyarapodás.)

E-mail: sikan@dunaweb.hu Mobil: 30/ 2301-946 Balatonöszöd, 2006 november dr. Sikter András Szent Rókus Kórház és Intézményei Budagyöngye Kórháza E-mail: sikan@dunaweb.hu Mobil: 30/ 2301-946

Balatonöszöd, 2006 november Függelék

A szerzett hosszú QT szindróma néhány dietetikai vonatkozása Balatonöszöd, 2006 november A szerzett hosszú QT szindróma néhány dietetikai vonatkozása Feltáplálási szindróma (Keys, 1950) A malnutrició még a leggazdagabb országokban is az egyik vezető betegség /Alkoholizmus, anorexia nervosa, krónikus betegségek végstádiuma, időskori malnutrició – A leggyakoribb közvetlen halálok a szívhalál, amiben a terminális malnutriciónak jelentős szerepe van! /Winter: Cardiac consequences of malnutrition—Ancel Keys revisited! (letter) Nutrition (2001), 17:422-3./ Az anorexia nervosa-s betegek feltáplálása kapcsán jelentkező feltáplálási szindróma. /Ornstein: J Adolesc Health. (2003),32:83-8./ A délszláv háború súlyosan alultáplált, horvát hadifoglyai között több, mint 50%-ban fordult elő jelentős fokú, 4%-ban kritikus mértékű QT szakasz megnyúlás! /Corovic: Intern. J. Cardiol. (2003), 88: 279-83./ Az obezitás nem zárja ki az alultápláltságot! Nem ritkaság a magas BMI érték alacsony LBM és TBK (lean body mass, total body kalium) érték mellett! (FOGYÓKÚRA!- Hosszú QT!) Fehérje szupplementáció („liquid-protein-modified-fast diet”) melletti halálos fogyókúra. /Isner: Circulation (1979), 60:1401-1412./ A szokványos étkezés, még egészséges emberekben is nyújtja a QT szakaszt. /Nagy, D. et al: Obes Res. (1997) 5:531-7./ Mint említettem Keys írta le először a feltáplálási szindrómát. Míg az elhízás egyre inkább az érdeklődés középpontjába kerül, addig elhanyagolják a malnutritiot, pedig könnyű belátni, hogy a leggazdagabb országokban is az egyik vezető betegség. Számos olyan krónikus népbetegség van, ami malnutritiohoz vezet. Kevés figyelmet szentelnek az időskori, vagy terminális malnutritionak, pedig a halált rendszerint katabolikus periodus előzi meg!! A malnutritio okozta szívtünetekkel nagyon kevesen foglalkoztak – talán kivétel ez alól az anorexia nervosas betegek feltáplálásával foglalkozó orvosok. Számos anorexiás közlemény említi a problémát – rendszerint csak néhány eset kapcsán. Winter egy rövid levélben hívta fel a figyelmet, hogy Keys több mint ötven évvel ezelőtt leírt megfigyelései nem egyszerűen orvostudományi érdekességek, hanem az általa leírt patomechanizmus az egyik leggyakoribb közvetlen halálok! És ha kicsit tovább tartott volna a Délszláv háború, akkor könnyen megismétlődhetett volna a II. Világháborús malnutritios precedens. Az elhízás nem a malnutritio ellenpólusa! A túlsúly nem mentesít az alultápláltság alól, sőt! A két táplálkozási zavar többnyire eygütt fordul elő – FOGYÓKÚRÁBAN. Míg a kövérséget többé-kevésbé jól jellemzi a BMI, addig az alultápláltság kifejezésére ez nem korrekt. Heylesebb lean body massról beszélni. 1978-ban fél év alatt bizonyítottan és dokumentáltan több mint hatvanan haltak meg attól a hónapokig tartó intenzív fogyókúrától, amit kb. 100000 páciens tartott – egyetlen engedélyezett táplálék egy folyékony fehérejkoncentrátum volt. Az ú.n.”liquid-protein-modified-fast diet” Az egyik 17 estet feldolgozó cikkben a testsúly csökkenés 20-50%-os volt. A halálesetek többnyire malignus kamrai tachycaradiákban vagy torsade de pointes tachycardiában következtek be – a vizsgált esetekben a szérum magnéziumot általában a normális tartományban találták, viszont hypokalaemiások voltak az elhunytak - a szérum foszfát koncentráció vizsgálatra senki sem gondolt. Csaknem minden betegnél kimutatható volt a hosszú QT szindróma. A figyókúra kapcsán bekövetkező halálesetek tulajdonképpen egy speciális „refeeding szindróma”-nak felelnek meg. –hiszen a zsírmenets testtömeg a LEAN BODY MASS megfogyatkozása kapcsán bekövetkező QT nyúlásról illetve malignus kamrai szívritmuszavarok kialkulásáról van szó. Lehet, hogy a pácienseknek még maradt a tartalékban némi rosszul mobilizálható zsírtartamék…. -- de a zsír alatt nem maradt izomzat. Arról nem szól a fáma, de néha a fogyókúrázók vétkezni szoktak diétázás közben – de ha nem is: Az engedélyezett fehérje bevitelét is tekinthetjük helytelen „feltáplálásnak”. Amerikába szakadt hazánk fia írja, hogy még a szokványos étkezés is, még egészséges embereken is nyújthatja a QT szakaszt. Csak találgathatjuk, hogy vajon egy kiadós vacsora a hosszú QT szindrómára hajlamos betegek közül mennyi áldozatot szed?

Kardiális „dekompenzálódás”, mint a katabolikus folyamatok ráterjedése más szervekre Balatonöszöd, 2006 november A katabolikus folyamatok; a negatív N-egyensúly és az ezzel együtt járó IC elektrolit hiány lehet általános, (mint pl. malnutritioban), de sohasem homogén! Szervi betegségekben (pl. DCM, szívinfarktus) a katabolizmus kezdetben a szerven belül marad. A dekompenzálódás során a folyamat a szervezet más szerveire és szöveteire is kiterjed: negatívvá válik a N és az IC ionok egyensúlya, miközben az EC ionok (Na+, Ca++, Cl-) és a víz felszaporodik a citoplazmában. A KATABOLIKUS folyamatok és a malnutríció egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a szívelégtelenség irodalmában. (Schulze:Insulin-like growth factor-1 and muscle wasting in chronic heart failure. Int J Biochem Cell Biol. 2005;37:2023-35.) Kardiális cachexia. Elég általános szemléleti hiba, hogy általában ilyen vagy olyan ion-hiányról beszélnek. Az ionhiány egyrészt komplex és elválaszthatatlan az anyagcsere zavartól, és ahogy az anyagcsere-zavar is: nagyon sajátos elosztású lehet. A végstádiumban, a malnutricióban viszont nagyon kezdenek kiegyenlítődni a különbségek – bármi volt is a kiváltó ok. Ha jól meggondoljuk, az itt leírtakat nagyon régen tudjuk, mindig is így gondoltuk, csak nem mondtuk ki. Azt szoktam mondani: Az evidens dolgokat is ki kell mondani. Szívbetegségekben az ionhiány a szívizomban alakul ki, szívritmus zavarokban a szív pacemaker sejtjeiben, szívelégtelenségben a pangásos szervekben, szövetekben (akár az egész szervezetben) is, ugyanis a komplex intracelluláris ionhiány része az ú. n. „betegsejt szindrómának”. Borítékolom, hogy néhány hónap múlva a malnutríció, mindenféle nem-tumoros és nem-uraemiás cachexia lesz az, ami miatt a VITION az érdeklődés előterében fog kerülni, és remélhetően nem csak Magyarországon…

VITION-nal kezelt ventricularis ES-s betegek, (1993) Balatonöszöd, 2006 november VITION-nal kezelt ventricularis ES-s betegek, (1993) Ez az ábra egy 1993-as előadásunkból származik. Hangsúlyozni szeretném, hogy nem kontrollált vizsgálatokról van szó. (Ennek ellenére, Balatonfüreden is levettíttem az idén.) Átlagosan 12 nap alatt 73% KES csökkenést értünk el, sajnos csak tíz beteget vizsgáltunk.sem a diát, mert a CAST study bebizonyította, hogy az antiarrhythmiás gyógyszeres kezelés nem kívánatos, az esetleges proarrhytmiás hatás miatt.