Az oktatási gyakorlat fejlesztése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Advertisements

Differenciált tanulásszervezés 3. Szervezési módok, munkaformák
Az iskolai szociálismunka
Komplex Instrukciós Program
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
„Ezt egy életen át kell játszani”
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
A kooperatív tanulás és néhány lehetősége
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
MAG Készítette: Bojtor Attiláné NKI Babay József Általános Iskola és Sportiskola.
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
A TÁMOP pályázat bemutatása. A támogatás célja -A befogadó közoktatási rendszer megteremtése -A sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók sikeres.
PROJEKTMÓDSZER „Copernicus az égitestek középpontjává
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
A tanulók társas helyzete az iskolában
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
Megváltozott feladatok a középiskolai kollégiumi nevelésben Egy svédországi tanulmányút tapasztalatai fényében.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Az Alapítványról A Gézengúz Alapítvány győri tagozataként 1993 óta látjuk el Győrben a születési károsult csecsemőket és kisgyermekeket. Gyógyító, egészségügyi,
Indító gondolatok 2000-ben egy nemzetközi vizsgálat szerint 32 ország tanulói közül a magyar diákok mondták legtöbben, hogy nem szeretik az iskolát, mert.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A fejlődésközpontú didaktika alapjai
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
A kompetenciatranszfer elve
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
A beiskolázás előkészítése
Az integrált terápiák elvének szakmai modelljei
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Inklúzív nevelés Magyarországon
Dr. Schiffer Csilla.  Negatív hatásai miatt (előítélet, félreértés, elutasítás) a címkézés elkerülése  Azok alapján való csoportba sorolás gyakori 
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
Pedagógus értékelési rendszer
2010/2011.  az óvoda-iskola átmenet megkönnyítése.
Út a sikeres tanuláshoz A tanítás és a tanulás módszertana
A KOMPETENCIA ALAPÚ PROGRAMCSOMAG ALKALMAZÁSA AZ ANGOL ÓRÁN Készítette: Kövérné Zajácz Ida Tokaj, január 22.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
Az Alapítványról A Gézengúz Alapítvány győri tagozataként 1993 óta látjuk el Győrben a születési károsult csecsemőket és kisgyermekeket. Gyógyító, egészségügyi,
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Előadás másolata:

Az oktatási gyakorlat fejlesztése Dr. Schiffer Csilla Az oktatási gyakorlat fejlesztése

Az inkluzív oktatás aspektusai A gyermek szükségleteinek figyelembe vétele (egyéniség, különbözőség) A gyermek kognitív és szociális fejlődésének tervezése, interakciókban a kommunikáció segítése Kooperatív tanulás alapjai, a gyerekek közös munkájának az értéke A tanterv adaptálásának különböző módjai, a tantárgyakon átívelő és felfedeztető tanulás Teamtanítás előnyei ezekben az osztályokban

A teammunka Jó szervezést igényel. Az ott tanító pedagógusok minden gyerekért felelősek. Ún. kompetenciatranszfer jön létre a csoport tagjai között, mindenki a saját speciális képességeit adja a közös munkához. Szerepek egyenlő felosztása fontos.

Tanulási környezet és tanulásszervezés Az előkészített tanulási környezethez (amit előre megterveztek) szükséges: a tanulási hely kialakítása, technikai felszerelések megtervezése, ülésrend kialakítása, az egyéni fejlesztés szakaszainak megszervezése

Egyéni nevelési tervek A gyerek aktuális nevelési és fejlesztési igényeinek figyelembevételével meghatározzák a tanulási szakasz céljait, eszközeit, módszereit. A befogadó osztályok előnyben részesítik a heterogén csoportokban történő kooperatív munkát. Az osztályban egyéni munkát, csoportmunkát, pármunkát alkalmaznak. Pontos, részletes tervezést igényel. Lehetőség van arra, hogy az egész iskolát nyitottá tegyék. Minden gyerek három fős munkacsoporthoz tartozik. A csoporton belül egy gyerek több segítséget igényel. A befogadó osztályokban normálisnak ítélik meg a különbözőséget.

A gyerekek közötti interakció A hivatalos interakció: egy iskolai nap során, az iskolagyűlésen a tanárok pl.szociális természetű kérdésekkel fogalakoznak. Téma a gyerekek viselkedése, egymás segítése. Közösen döntenek a gyerekek a viselkedési szabályokról. ( „Titkok ládája”) Vannak olyan osztályok, ahol napi beszélgetőköröket alakítottak ki, a problémák megbeszélésére. Szociális érzékenység fejlesztésére, kommunikációs képességek fejlesztésére. A tanároknak stratégiákat kell kialakítaniuk, ami által fejlesztik az interakciókat.

Összefoglalás, javaslatok Minden gyereknek joga van az osztályának szociális környezetében történő tanuláshoz. A tanterv, a módszerek, az eszközök és a tanulási környezet adaptálása az inkluzív oktatás során. Érzelemmel teli, gondoskodó légkör kialakítása. Egyéni nevelési terv készítése. Heterogén csoportban történő tanítás. A tanárok felelőssége a teammunkán belül is minden gyerekért. A különböző tanulási formák alkalmazása: párosmunka, egyéni munka, kooperatív tanulás a befogadó osztályokban. Az elfogadás, a tolerancia légkörének kialakítása és fenntartása. Minden gyerek az osztályközösség tagja. A befogadó osztályokban más oktatási módszerekre van szükség.

Az inkluzív nevelés alapjai: Minden gyerek sajátos igényekkel rendelkezik, amelyeket ki kell elégíteni. Az inkluzív nevelés során a közös erőfeszítés által mindenki fejlődik. A tanulási helyzetek minden gyereknek, a közösségnek feleljen meg. Fontos stratégia a tanárok és tanulók közötti együttműködés, a kooperatív tanulás, a szociális kapcsolatok erősödése, az intézményhez való alkalmazkodás és a tanterv átalakítása.

A tanítás megszervezése Mindenki számára tanítási lehetőség biztosítása. Az inkluzív oktatás megtervezése: a tanításról a tanulásra helyeződik a hangsúly, a szociális tanulást elősegítő stratégiák.

Megvalósulási lehetőségek: Differenciálás, a közös tárgyon/témán való munka, felfedeztető tanulás, tervezés minden gyerek számára egy átlátható időintervallumon belül, a teljesítmény meghatározása (minden fejlődési fázis teljesítménynek számít)

A gyerekek együttműködése A befogadó közösség elősegíti a gyerekek közötti pozitív interakciókat. A csoport akkor lesz sikeres, ha minden gyerek a képességeinek megfelelően a legjobbat nyújtja. A gyerekek megtanulják tisztelni egymást. Betartják a közösség jogait és kötelességeit. Postaláda: a gyerekek ide bedobhatják a problémáikat, kérdéseiket. Aztán közösen megbeszélik

Teamtanítás Így csökkenthető a gyerekek szubjektív értékelésének problémája, mert az információ több tanártól származik. Az ilyenfajta tanítás lehetővé teszi az egyes gyerekekkel vagy csoportokkal végzett koordinált munkát. A teamben tanítók megtervezik az órát, olyam módszereket használnak, melyek maximalizálják a csoportos tanítás hatékonyságát. A tanítók kamatoztathatják speciális képességeiket, érdeklődésüket az órákon. Szakmai megbeszéléseket továbbképzéseket tarthatnak. Megbeszélik, hogyan osszák fel a munkát egymás között