Nehezen elképzelhető és érthető, hogy egy kiszáradt, eső nélküli sivatagi táj, tele óriási homokdűnékkel – tele van szórva tavakkal, amik „valószínűtlenül“évszázadokon.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„…Kotyog a patak, hallgatom,
Advertisements

Víz világnapja 2014.
A Föld, időjárás, éghajlat
A folyóvizek.
A világ 7. csodája Avagy a világ leghosszabb temetője vagy a könnyek fala.
Mi az a mikroorganizmus?
Ein Gedi Botanikus kert Izrael
VIII.A.3. 3./ 5. óra Programfejlesztési Központ FELSZÍNI VIZEK: ÓCEÁNOK, FOLYÓVIZEK, TAVAK.
Dél Amerika Dél-Amerika területe 17 840 000 km² a Föld felszínének kb. 3,5%-a ös adat szerint népessége több mint 371 000 000. Területe alapján a.
UNITED WAY = Emberek az emberekért. Segítsd Te is a UNITED WAY szervezetet, hogy segíteni tudjon! A UNITED WAY olyan országok lakosait segíti, akik alapvető.
A víz a Földön.
Róma.
A száraz kontinentális terület
Kérem, szíveskedjen a hangszórót bekapcsolni Automatikus diavetítés Aqabat-hegység.
A szél felszínformáló munkája
A mérsékelt övezet (folytatás).
A tundrától a trópusokig
H2O dihidrogén-oxid Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben:
ZONÁLIS SIVATAGOK = száraz éghajlatú terület, ahol a lehulló csapadék mennyisége (ált. 250 mm/év) nem elegendő a párolgás pótlására.
A HOLD A Hold a Földhöz legközelebb eső égi test, mely a Föld körül km.-nyi közepes távolságban 27 nap 7 ó. 43 p. 11,5 mp. alatt kering.
Épített Tájak A szakrális gazdaság föld kiépítései. Tóth József Ősi
Cseh nyelvre fordította:
A Balaton földrajza.
Varázslatos Székelyföld Székelyföld Románia közepén fekszik. Három megyéből áll: Marosból, Hargitából és Kovásznából.
1. Egy széler ő m ű park építése a tenger közepén A XXI. század néhány mérnöki csodája.
Tihany.
Amerika Narancsík Eszter.
Ciklonok, anticiklonok
Olaszország.
Nagyságrendi becslések és oktatásuk a természettudományokban Timár Gábor tanszékvezető egyetemi docens ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék Eötvös Loránd.
Pozitív gondolatok.
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
Aggteleki Cseppkőbarlang
Huacachina Peru Peru délnyugati részén, a forró sivatagban, Ica város közelében van egy természetes kis tó: a Huacachina Oázis. A tó zöldszínű vize és.
Un mare monument natural A boliviai Salina de Uyuni a világ legnagyobb só sivataga mely egy hatalmas természetes tükört alkot. Az es ő s évszakban.
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
Phong nha barlang vietnám a világ legnagyobb barlangja
DZSINGISZ KÁN Fodor Éva kigyűjtéséből,
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
(REFLEXIONES) Auto. show Caño Cristales – Kolumbia.
Az ördög úszómedencéje. Az ördög úszómedencéje. A világ legijesztőbb és legcsodálatosabb fürdőhelye. A látvány és az élmény döbbenetes és magával ragadó.
Kína - Guilin Kína.
Énekel: Luciano Pavarotti- ‘O Sole mio - Addio fiorito asil.
SZINGAPÚR Épül Szingapúr egyik büszkesége a Marina Bay Sands Hotel eszem.
A sivatagok világa forrás: a KÉPGURU.HU háttérképtár ( )
Készítette: Bárdos Krisztián
Szélenergia.
Titicaca-tó 3821 méterrel a tengerszint felett fekszik, és ezzel a világ legmagasabban fekv ő hajózható tava. Az Andokban található, Peru és Bolívia.
A kék szépség A Son Doong ötször nagyobb, mint a Phong Nha-barlang, melyet korábban Vietnam legnagyobb barlangjának tartottak. A legtágasabb helyeken.
Un mare monument natural
Készítette: Jankó Zsuzsanna Ilona
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
Elsüllyedt világot rejt a Föld legnagyobb barlangja
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK.
A Békás-szoros egy tektonikus eredetű szurdokvölgy, amelyet 1971-ben védetté nyilvánítottak, jelenleg a Békás-szoros a Nagyhagymás Nemzeti Park része.
Az Univerzumban jelen tudomány szerint ritka és egyedülálló az élet megjelenése a Föld nevű bolygón. Amit az emberi faj önpusztító tevékenysége folytán.
Víz Készítette: 8. osztály.
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
KAPRUN.
Kattintással tovább léphetsz!
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Varázslatos Székelyföld
A M E R I K A Amerika az öt kontinens egyike, területe 42 millió négyzetkilométer, ezzel a második legnagyobb földrész. Amerika lakossága 850 millió fő.
a hét verse Egyetlen nagy dolog van a világon (eszkimó népköltés)
29. A TENGERVÍZ MOZGÁSAI ?.
Velünk élő középkor Forrás:
Kína - Guilin Kína.
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK. R ÉTEK sík  Hazánkban nagy kiterjedésű rétek találhatók, főleg a sík vidékeken.  A rétek élővilága több fényhez jut, mint az.
KAPRUN.
Kína - Guilin Kína.
Előadás másolata:

Nehezen elképzelhető és érthető, hogy egy kiszáradt, eső nélküli sivatagi táj, tele óriási homokdűnékkel – tele van szórva tavakkal, amik „valószínűtlenül“évszázadokon át maradtak meg itt. Ám ez a táj valóban létezik és nem csodálkozhatunk azon, ha valaki ezt Badain Jaran-nak („A titokzatos tavak sivatagjá”-nak) nevezte el.

Badain Jaran Kínától északra, Közép-Mongólia autonóm területen fekszik. Egyedülálló annyiban, hogy egyes állandó homokdűnéi legnagyobbak a világon és köztük viszonylag nagy tavak találhatók. A dűnék belseje állandóan nyirkos, ami megmagyarázza azt, hogy hogyan tudnak ellenállni a szél eróziójának.

Az évi csapadékmennyiség csupán 40 mm, ami messze nem elegendő a tavak állandó vízszintjének megtartásához. A talány abban rejlik, hogy a tavak vize a pár száz kilométerre levő Qilian hegységből lefolyó vizekből a föld alól tör elő, mint valami gigantikus föld alatti folyó, mivelhogy nincs más útja átjutni a sivatagon.

jeep

Az eredmény - egy nem mindennapi, varázslatos, lagúnákkal teletűzdelt sivatag.

Amíg egyes tavak viszonylag nemrég keletkeztek és „édes“ a vizük, a régebbiek fokozott sósságot (salinitást) mutatnak. Döbbenetes a panoráma, mivelhogy egyes dűnék, amik a tavakat körül- ölelik, akár 500 m magasságot is elérnek.