Mindszenty József Általános Iskola Gimnázium és Kollégium és a Miasszonyunk Időskorúak Otthona TÁRS-Önkéntes program 2010/11-es tanév II. félév Zalaegerszeg.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AHOL A CSEND MÉG HALLHATÓ KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓ NYÉSTÁN
Advertisements

ZENE: Love Me With All Your History Egy asszony kijött a házból, és három, hosszú, fehér szakállú öregembert látott üldögélni az udvaron. Nem ismerte.
Ez a Tantra Indiából érkezett.. Mindegy, hogy babonás vagy-e vagy sem, érdemes elolvasnod. Ez egy nepáli Tantra Totem és szerencsét hoz. Négy nappal azután,
Készítette: Ötvös Zsolt 13DK. Oktober.6.án indultunk 6-an Németországba gyakorlatra Márton Zsuzsanna tanárnővel. Hosszú út után megérkeztünk észak-németországba.
SZÉP TÖRTÉNETEK 2. NEM TUDHATOD… Kattintással továbbít 1.
Szeretem a könyvtáram!.
Egy tudományos felmérés részeként kutatók megkérdeztek néhány 4 és 8 év közti gyermeket arról, hogy szerintük mi a szeretet. A kérdésekre adott válaszok.
Ez a Tantra Indiából érkezett..
Önkéntes program a Budapest Kőbányai Önkormányzat
Kis Angyalkák.
AZ ÉLET NAPOS OLDALA MINDIG JELEN VAN - CSAK MEG KELL KERESNI….. MUSIC: Bobby McFerry – Don`t Worry Be Happy.
Élménybeszámoló június 15-én kezdetét vette az osztálykirándulásunk. Még alig szálltunk fel a vonatra, de már korgott is a gyomrunk. Elővettük.
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
Igaz történet karácsony előttről
A Barátság.
Szeretteim! Nemsokára elérkezik a születésnapom. Nagyon sok ember vásárol ilyenkor és készülnek már külön erre az alkalomra szóló rádió- és TV-műsorok,
Pénz a cipődben: Gyémánt Kard Technika
A Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégiumban
T Á N C O L N I AZ E S Ő B E N Zene: Betwe-80’.
Gondolatok a barátságról
Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Jobbágy Piroska
Vak ember ült egy épület előtt a lépcsőn, lábánál kalap táblával, a következő szöveggel: „Vak vagyok. Kérem, segítsenek.“
Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Galacz Adri
Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola T a t a b á n y a
Szerelem „Azt kértem Tőled, hogy szeress még. Azt mondtad, hogy Neked ennyi nem elég. Annyi mindent adhatnék még hát kérlek Kicsim kérlek maradj még! Maradj.
ALAPIGE: 1Kir 3,
Őszi képek – és a sikló…  Lapozáshoz majd kattints…
A Paradicsom és a Pokol.
Az öregedés művészete Bendel Beáta Bölön, 2007 október 21.
TRÉFÁK 6. saját gyűjtésből Készítette: Kovácsné Balla Györgyi.
Vak ember ült egy épület előtt a lépcsőn, lábánál kalap táblával, a következő szöveggel: „Vak vagyok, kérem, segítsenek!“
Szerző: a szövegek és képek az internetről
- Uram, Önt meg kell műtenünk! - Azt már nem! Akkor inkább meghalok! - Ó, az egyik nem zárja ki a másikat!
Kis Angyalkák.
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és KOLLÉGIUM Iskolai közösségi szolgálatai.
Jól látható, hogy a vendéglátás-idegenforgalom, és a mezőgazdasági szakmacsoportok a legelérhetőbbek, illetve legkeresettebbek. Ezeket a gépészet és a.
Budapest Az 5.b osztály kirándulása 2005.június 6.
MESÉLJ APU (Muhi János) Zene: Fiam (Komár László).
Oxford Czinege Julianna Trinity Term Mi volt nehéz? Minden héten volt tutorialom, ami azt jelentette, hogy minden hétre kellett írnom egy dolgozatot.
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
KÉT IGE Isten és Jézus dicsőségéről IMA
A tanatológia oktatásának kihívásai
A jövő lakóháza Szárföld.
AZ ÉLET NAPOS OLDALA.
VERS RÓLAD.
Volt egyszer ... Volt egyszer egy sziget. Ott lakott minden emberi tulajdonság - Vidámság, Szomorúság, Bölcsesség… és többek közt Szeretet is.
Egyszer, ha gyermekem elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, mi motivált engem, mint szülőt, ezt fogom mondani: Annyira szerettelek, hogy mindig megkérdeztem.
Az iskola az én szememmel Iskolánk diákjai a fent említett pályázatra készítettek diafilmeket, melyek közül a következőt véltük a legjobbnak.
Az osztályom a Szemerében
All we love, we left behind
Még kicsi ovis voltam amikor az óvónénikkel részt vettünk a szüreti felvonuláson. A nővérem már akkor a néptánc csoport tagja volt és természetesen.
Noémi érkezése Megszülettem én láttam meg a világot. A nevem Gáspár Noémi 3 kg és 53 cm voltam a születésemkor. Pontosan este perckor.
L ÉGSZENNYEZÉS 9.Ny Oxigén csoport. Ha a családalapításon gondolkoztok… Fontos, hogy lehetőségeitekhez mérten a fővárostól legalább kilométerre,
Feltétel nélküli szeretet
EUCIP IT administrations vizsgák eredménye SZÁMALK-Szalézi szakközépiskola és napokon tartok vizsgák alapján.
Torockó(falu,iskola) Székelykő 3.NAP. Iskola Az iskolában körülbelül 50 tanuló van, és 5 terem található az épületben. Az 1. és a 4. osztály össze van.
Mit gondol, okoz-e jelentős hatáscsökkenést, ha kimarad néha a gyógyszer bevétele? (százalékos megoszlás)
Szól-e még Isten az emberekhez?
Hát én lennék, és Botond!! 
Más lettem? Más lettem..
Sásdi Faodu Egyesület 2001 – től napjainkig. A kezdetektől vállaljuk a sásdi térségben élő hátrányos helyzetű fiatalok összefogását és támogatását, a.
Istennel beszélget egy ember
Öregszünk, vagy örexünk
A dolgok értéke… Készítette: Via "Egyszer egy jól kereső apa úgy döntött, hogy elviszi vidékre 7 éves kisfiát azzal a céllal, hogy megmutassa.
Jó együtt lenni! Idősek Otthona Bakonyszentlászló.
„Fiatalok EGYÜTT, EGYMÁSÉRT 2015”
SZÉP TÖRTÉNETEK 2. NEM TUDHATOD… Kattintással továbbít 1.
Szeretet szolgálat Joli néninél
Generációk találkozása Készítette: Giricz Nikolett
SZÉP TÖRTÉNETEK 2. NEM TUDHATOD… Kattintással továbbít 1.
Előadás másolata:

Mindszenty József Általános Iskola Gimnázium és Kollégium és a Miasszonyunk Időskorúak Otthona TÁRS-Önkéntes program 2010/11-es tanév II. félév Zalaegerszeg

Megvalósult programok:  1, Felkészítő beszélgetés  2, Farsang  3, Ismerkedő délután  4, Fodrászkodás, fényképezés  5, Kézműves délután(húsvéti készület), fényképfal elkészítése  6, Színházlátogatás  7, Zárás a diákokkal, kiértékelés  8, Piknik a nénikkel, velük való zárás

Farsang  „Voltunk a szociális otthon farsangján, jó mulatság volt.”

Ismerkedő délután

Fodrászkodás  Diák:  „A kedvencem az volt ebben a nénis programban, amikor fényképeszkedésre készültünk, fodrászkodtunk. Akkor a nénik is vidámak voltak, és legalább 10 évvel fiatalabbnak érezték magukat, és ez látszott is rajtuk. Örülök, hogy részt vettem a programon.”

Kézműves délután

A fényképfal

Színházlátogatás „ Jól esett, hogy az egyik nénivel az első találkozás örömtelire sikerült. Nagyon meg volt hatódva, mert az unokájára emlékeztettük őt. Ez jól esett. Rossz volt, hogy nem tudtunk mindenről beszélgetni az egyik nénivel, mert nem lát.”

Zárás a diákokkal  Nyomokat hagytunk magunk után a visszajelzéseket úgy írattam le a résztvevő diákokkal, hogy vagy a kezüket vagy a lábukat kellett körberajzolni és arra írni a visszajelzést, íme az összkép:

Egy-egy gondolat a diákoktól:  „Nálunk a családban hagyománya van, hogy ápoljuk az öregeket, most anyukám éppen a nagynénjét ápolja. Én az időseknek való segítésnek ennek kapcsán sok példáját láttam. Tetszett nekem ez a program, apró dolgokért is nagyon hálásak voltak, mint a kertben való séta, az öltözködésben való segítés”

 „ Az érettségi miatt is jelentkeztem, de ez mellékes. Ami nagyon megmaradt bennem, hogy E. néni napjában rengetegszer elmondhat stenderd mondatokat: „Öregség nem szégyen csak kellemetlen”., hiszen míg mi voltunk vele addig is elmondta vagy 9-szer. Számoltam!  Ami nagyon jó volt, hogy meséltek régi dolgokról.”

 „  „Nálunk nagyon idősek nincsenek a családban, így nekem nem sok tapasztalatom volt, ezért nem igazán tudtam, hogy milyen lesz az első találkozás a nénikkel. Kellemes élmény volt. Sokat beszélgettünk és nevettünk. Minden alakalommal látszott az arcukon, hogy örülnek nekünk. Köszönöm!  „Nálunk nagyon idősek nincsenek a családban, így nekem nem sok tapasztalatom volt, ezért nem igazán tudtam, hogy milyen lesz az első találkozás a nénikkel. Kellemes élmény volt. Sokat beszélgettünk és nevettünk. Minden alakalommal látszott az arcukon, hogy örülnek nekünk. Köszönöm!

 „Olyanok, mint a kisgyerekek. Vigyázni kell rájuk, de van mindebben egy ellentmondás, mert nagyon sok élettapasztalattal rendelkeznek, ami pedig tiszteletet vív ki. Kicsit ellentmondásos, mondhatni groteszk. Néha nehéz volt, hogy miről is kezdjek el beszélgetni.”

 „  A kedvencem az volt ebben a nénis programban, amikor fényképeszkedésre készültünk, fodrászkodtunk. Akkor a nénik is vidámak voltak, és legalább 10 évvel fiatalabbnak érezték magukat, és ez látszott is rajtuk. Örülök, hogy részt vettem a programon.”

 „Hihetetlen, hogy mennyi élmény lakik egy pici, törékeny néniben. Nehéz a magányukat, szenvedésüket elviselni.”

Piknik a nénikkel  „ Számomra a legszebb az volt, amikor a néni megkérdezte, hogy jövök e még? Természetesen azt válaszoltam, hogy igen. Erre elmosolyodott és csillogó szemmel csak annyit mondott:  „ Jól van fiam gyere.” „

Ami a legnagyobb segítségnek bizonyult: közös séta