Az óvodai tevékenységterv

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

A KÓPÉVÁR ÓVODA SZAKMAI BESZÁMOLÓJA A TÁMOP
Tanfelügyelet – egységes külső értékelés
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Kis csoport szeptember
„Ezt egy életen át kell játszani”
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
Előadó: Faragóné Bircsák Márta
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Változások – kompetenciafejlesztés az óvodai nevelésben
Fejlesztési koncepció
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Dr. Magyar Miklós"JÁTSZANI IS ENGEDD SZÉP, KOMOLY FIADAT!" „JÁTSZANI IS ENGEDD SZÉP, KOMOLY FIADAT!” „MultiMédia az oktatásban 2007” Nemzetközi Konferencia.
A kisgyermekkori zenei nevelés jelentősége és alapelvei
A PEDAGÓGUSOK ÉRTÉKELÉSE
Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában
E-PORTFÓLIÓ.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
Az intézményi önértékelés és kapcsolódása a külső értékeléshez
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Az e-portfólió használati köre
TERVEZET.
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
SZTE BTK Spanyoltanár MA
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
IKT alapfogalmak, IKT-val támogatott módszerek
Projektpedagógia az óvodai gyakorlatban

Kompetensek lettünk? június 27..
A Számvitel Didaktikája
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
„Jót, s jól! Ebben áll a nagy titok!”
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Szakmai nap szeptember 16.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
A programcsomag Felépítése Előnyei Használata. A programcsomag összeállítása Alapja: kompetencia alapú oktatás, koncepció (gyakorlati haszon); Programtanterv:
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
A tanítási órára való közvetlen előkészületek
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
Munkaszervezési formák
A KOMPETENCIA ALAPÚ PROGRAMCSOMAG ALKALMAZÁSA AZ ANGOL ÓRÁN Készítette: Kövérné Zajácz Ida Tokaj, január 22.
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
Kutyás terápia alkalmazása szegregált intézményekben Köböl Erika gyógypedagógus, terápiáskutya-felvezető, habilitációs kutya kiképző, AURA Segítő Kutya.
Márkus Lászlóné Intézményvezető Közoktatási szakértő
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
NEVELŐI ÉRTEKEZLETRE A FÉLÉVES ÉRTÉKELÉS ELŐKÉSZÍTÉSE Farkasné Egyed Zsuzsanna saját óvodai munkaanyag, forrásként felhasználható.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Az óvodai tevékenységterv Glückné Márton Gyöngyi 2013. november

A szakmai figyelem fókuszába került, mert … A tanfelügyeleti ellenőrzés egyik fontos területe. ( a pedagógiai dokumentáció, a foglalkozáslátogatás része) A minősítés során a portfólió kötelező eleme. (10 db vázlat) Előre meghatározott , általános pedagógiai szempontok alapján értékelésre kerül.

A vázlatkészítés kompetenciája Minden óvodapedagógus rendelkezik ezzel a kompetenciával, mert A pedagógusképzés során megfelelő ismereteket szereztünk. A képzőben és pályakezdő időszakunkban készségszintre fejlődtünk ebben a tevékenységben. Tudjuk, hogy a tudatos pedagógiai tervezőmunka az alapja a szakszerű fejlesztésnek, ezért pozitív attitűddel állunk a feladathoz.

Meghatározó tényezők A tervezés gyakorlatát nem szabályozzák törvények, rendeletek, a pedagógus módszertani szabadságának hatáskörébe sorolható ez a tevékenység. Nincs egységes tartalmi és formai követelmény, tanulmányainkra, a szakirodalomra, a módszertani ismereteinkre, pedagógiai gyakorlatunkra, esetleg a saját óvodában működő gyakorlatra (vezetői látogatások során) lehet támaszkodni.

A vázlatkészítés módszertana Célja: A tudatos , tervszerű pedagógiai munka átgondolása a felkészülés segítése. Formailag: egyedi, lényeges, hogy az egyéni felkészülést, alkalmazást segítse. A tartalomra vonatkozó szempontok: meghatározó: óvodapedagógiai, szakmódszertani, didaktikai ismeretek érvényesítése fontos: az ONAP ismerete, a pedagógiai program és a csoport pedagógiai dokumentációjának koherenciája egyedi: a részletezettség, hogy melyik tartalmi egység bővebb kidolgozása segíti jobban az egyéni felkészülést, pl. a kérdések összegyűjtése, a szervezési feladatok átgondolása, stb..

A tevékenységvázlat általános szerkezeti felépítése I. Fejléc A tevékenységet vezeti: A tevékenység helye: A tevékenység ideje: Korcsoport: Tevékenységi forma: (az ÓNAP által használt szakkifejezésekkel: vers-mese, ének-zene, énekes játék, mozgás, rajzolás, mintázás, kézimunka, külső világ tevékeny megismerése, matematikai tapasztalatok szerzése, játék, munka jellegű tevékenység) – ha komplex, akkor a többféle tevékenységforma felsorolása

A tevékenységvázlat általános szerkezeti felépítése 2. Témakör/projekt: pl. Állatok A foglalkozás anyaga: pl. Márton napi lúd készítése Fejlesztési cél/Képességfejlesztés: Előzmények: (mindazok a tevékenységek és tartalmak, amelyek a tevékenység közvetlen alapjául szolgálnak) Alkalmazott módszerek: Eszközök: Szervezeti forma: (kötött, kötetlen) Munkaformák: egyéni, csoportos, páros, mikrocsoportos, frontális

A tevékenységvázlat általános szerkezeti felépítése 3. II. A tevékenység menete/kidolgozás: (az egyes tevékenységi formáknak eltérő a felépítése) Szervezési feladatok Motiváció Tevékenység/feladat (differenciálás!!!) Értékelés, ellenőrzés, bíztatás Visszavezetés a játékba

A vázlat értékelésének szempontjai célkitűzés adekvát módszerek a szervezett tevékenység fejlesztési feladatainak megjelölése előzmény a tevékenység felépítése munkaformák differenciálás eszközök használata Időbeosztás Értékelési kategóriák: megjelenik, nem jelenik meg Fontos, hogy tükröződjön a szakértelem, a pedagógiai tudatosság, a gyermekismeret.

Pedagógus kompetenciák Az ellenőrzések során vizsgált kompetenciaterületek közül melyikhez kapcsolódik a vázlatírás?

Javaslat a felkészüléshez: Kulcsfogalmak felelevenítése Pl. Munkaforma: „Tanulásszervezési mód: az oktatás során alkalmazható szervezési mód, azaz frontális munka, egyéni munka, páros munka, csoportmunka, rétegmunka.” (Báthory Zoltán - Falus Iván: Pedagógiai lexikon I-III. Keraban Kiadó. Bp. 1997.) Szakirodalom tanulmányozása Belső, intézményi segédanyag kidolgozása (mintavázlatok egységes szemléletben vagy pl. a módszerek összegyűjtése)

Felhasznált szakirodalom: Körmöczi Katalin honlapja: http://www.kormocikatalin.hu/ KOMP programcsomag tevékenységtervei Báthory Zoltán - Falus Iván: Pedagógiai lexikon I-III. Falus Iván (szerk.): Didaktika. Nemzeti Tankönyvkiadó. Bp. 2003. Óvodai tevékenységek tervezése ELTE TÓK a szervezett tanulási tevékenység lehetőségeinek tervezetei, Szerkesztette: Dr. Szarka Júlia 2009

Sikeres felkészülést kívánok!