Nyíregyházi Főiskola – Társadalom – és Kultúratudományi Intézet A Magyar Tudomány Ünnepe Helyi kormányzás „a JOBBIK fővárosában”. Egy időközi önkormányzati.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szélsőjobboldal magyarországi megerősödése Reiner Roland Országos Tudományos Diákköri Konferencia Április 15.
Advertisements

Republikon Tolerancia-kutatások
Területi koordinációs kapacitások vizsgálata Szepesi Balázs A területfejlesztési értékelések bemutatása – workshop április 2 5.
Készítette: Geszler Nikolett
Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
Egészségfejlesztésének lehetséges irányvonalai
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
MTA Regionális Kutatások Központja A HATALOM TÉRBELI MEGOSZTÁSÁNAK DILEMMÁI Regionális reform-forgatókönyvek Pálné Kovács Ilona, MTA Regionális Kutatások.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
A TELEPÜLÉSFEJLESZTÉS ÉS A VÁLTOZÓ KÖZIGAZGATÁS A TELEPÜLÉS, A JÁRÁS, A MEGYE ÉS A RÉGIÓ ÁTALAKULÓ SZEREPE II.PLAN-NET.HU TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONFERENCIA.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
MTA Regionális Kutatások Központja Urban-regime Pécsett Pálné Kovács Ilona PTE BTK, MTA RKK.
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Regionális rugalmasság és útfüggő gazdasági változás a Dél-Alföld nagyvárosi település együtteseiben Elekes Zoltán PhD hallgató Szegedi Tudományegyetem.
A gazdasági szuburbanizáció mérése,
Nemes Nagy József (ELTE) MRTT vándorgyűlés November 22. Győr.
A Szatmári határmenti térség társadalmi-gazdasági jellemzői Nagy Egon Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár, RO.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Integrált területi beruházás és Közösségvezérelt helyi fejlesztés a as programozási időszakban Zsolt SZOKOLAI C.2 Urban development, territorial.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
Változatos viszonyok Retro majális és a szocializmus emlékezete Várpalota – Inotán Készítette: Urbán Csilla.
Az ÚMVP intézményrendszere
Mit gyógyít az információ? – Digitális esélyegyenlőség és egészség Surján György – Kincses Gyula ESKI eVITA Platform.
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
AZ ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSÉI TERV (NSRK 2007–2013) KÉSZÍTÉSÉNEK NÉHÁNY VITAPONTJA Dr. Faragó László MTA RKK 44. Közgazdász vándorgyűlés, Nyíregyháza.
Verseny és Szabályozás konferencia
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Migrációs trendek és helyi közösségek Baranya megyében Konfliktusok és stratégiák a hátrányos helyzetű kistelepüléseken RAGADICS TAMÁS PTE BTK, SZOCIOLÓGIA.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer Alaptörvény szintű főtörvények.
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
Régió, megye, járás (kistérség): múlt- jelen- jövő Pálné Kovács Ilona MTA KRTK, Regionális Kutatások Intézete Pécs,
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
A zene transzfer hatása a roma gyermekek tehetséggondozásában
Halász Levente Tudományos munkatárs Kodolányi János Főiskola
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
1 Politikai mélypont Magyarországon? november 22. Somogyi Zoltán, igazgató Political Capital Institute.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Új irányzatok a fenntarthatósági indikátorok területén Imreh-Tóth Mónika Ph.D hallgató Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani és.
Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat azaz települési önkormányzati nézőpontok a szociális ellátórendszer átalakításáról.
Rendszerváltás Diktatórikus államberendezkedés demokráciává alakul Magyarországon ezt a folyamatot rendszerváltásnak nevezzük. Magántulajdon Hosszú,
A polgármesterség változásai Veresegyház október 15. Dr
LEADER, Identitás, Sport
1 hónappal az országgyűlési választások előtt Politikatörténti Intézet Dr. Stumpf István március 11.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
A gyakorlati képzés szemléleti hátterének és kereteinek meghatározása
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
A közpolitika fogalma és osztályozása
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
Magyarország regionális politikájának története
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
A politikai rendszerek tipológiája I.
Előadás másolata:

Nyíregyházi Főiskola – Társadalom – és Kultúratudományi Intézet A Magyar Tudomány Ünnepe Helyi kormányzás „a JOBBIK fővárosában”. Egy időközi önkormányzati választás stratégiái. Készítette: Körei László doktorandusz, óraadó oktató Nyíregyháza, november 12.

Fókuszálás 1.A témaválasztás indoklása és unikális jellege, releváns kutatói kérdések, hipotézisek.  2. A helyi hatalom – helyi társadalom – helyi kormányzás interdependenciája a lokalitás szintjén.  3. Tiszavasvári, mint egykori posztkádári szocialista kisvárosból a nemzeti radikálisok vidéki fellegvára.  4. A lokális kormányzás tágabb kontextusa: „helyi elit”, sikerfaktorok szerepe, településszociológiai indikátorok.  5. A radikális átrendeződés éve. 2010: a JOBBIK helyi kormányzásának kezdete és eredményei.  6. Krízis a helyi hatalomban, időközi voksolás. Új erőviszonyok 2012-ben?  7. A releváns politikai erők stratégiáinak elemzése.  8. Eredmény: Tiszavasvári újra „a JOBBIK fővárosa”. Konklúzió

Képek Tiszavasváriról és a kampányról K

– Ami mikrotársadalmilag mögötte van…… –

 1. A témaválasztás indoklása és unikális jellege, releváns kutatói kérdések, hipotézisek:  - a politikatudományi 3P-ből levezetve: valakik (politics) valamilyen tartalom mentén (policy) és valamilyen keretek közt (polity) valósítják meg a helyi kormányzás, a local governance komplex folyamatát;  a politikatudományban lévő hatalmi logika működése és a helyi tágabb, empirikus értelmezése, s a posztmodern kampánystruktúrák és stratégiák elemzése;  személyes és szakmai kötődés;  1.Sikeres lehet-e a JOBBIK helyi kormányzása a kvázi homogén országos, regionális politikai erőviszonyok tükrében?  2. A JOBBIK sikeres szereplése értelmezhető-e mikrotársadalmi „immunválaszként”, új útkeresésként?

 2. A helyi hatalom – helyi társadalom –helyi kormányzás interdependenciája a lokalitás szintjén - a helyi hatalom megragadása során az aktuális közjogi rendszer, a lokális hatalom közhatalmi jellege, a plurális pártstruktúra állapota és az egyéb jogi és politológiai értelmezések segítenek (Brachinger, 2010:519) - a helyi társadalom valamennyi válfaja szuverén, flexibilis, változó képződmény, mely közösségfüggő és szerves egységei éltetik; - a helyi kormányzás számomra mindig egy adott település adott irányítójának komplex tevékenységét jelenti, amely egy bizonyos választói felhatalmazás eredményeképp lehetőséget kap arra, hogy érdemben szervezze a helyi közügyek folyamatait a maga lokális közpolitikai módszereivel;

 3. Tiszavasvári, mint egykori posztkádári szocialista kisvárosból a nemzeti radikálisok vidéki fellegvára - azt állítom, hogy a rendszerváltást követően egy halmozottan hátrányos helyzetű térség fontos városaként Tiszavasvári szerkezeti értelemben meg tudta őrizni fejlődőképes jellegét, mely alapvetően a körzetközponti jellegéből, infrastrukturális és intézményi szintű fejlettségéből fakad; - mindez sajnálatosan az elmúlt bő két évtizedben nem párosult a helyi lakosság döntő többségének szubjektív egzisztenciális fejlődésével, sőt! - a helyi társadalom jelentős része a rendszerváltás vesztesének érzi magát: strukturális munkanélküliség, túl korai modernizáció, fokozódó etnikai és együttélési konfliktusok;

4. A lokális kormányzás tágabb kontextusai: helyi „elit”, sikerfaktorok szerepe, településszociológiai indikátorok  - az önkormányzati szervezet körül kialakult hálózatok kevésbé tekinthetők tudatos partnerségi, fejlesztési koalícióknak, közpolitikai hálózatoknak, sokkal inkább a befolyásos, funkciókat halmozó önkormányzati és pártpolitikusi klientúrának;  az önkormányzatokat körülvevő helyi társadalom akkor képes a helyi döntéseket befolyásolni, ha intézményesen beépül a döntéshozásba, melynek esélyei azonban egyre csekélyebbek;  helyi nézőpontból sikerfaktorok: a települési átfogó szociális rendszer működőképessége, a lokális szolidaritás intézményei;  országos nézőpontból: ha a kötelező feladataiból minél többet megvalósít, nem adósodik el túlzottan;

 5. A radikális átrendeződés éve.2010: a JOBBIK helyi kormányzásának kezdete és eredményei - a tiszavasvári eredményeknek természetesen számos értelmezési és elemzési lehetősége is lehet; - a helyi társadalom „immunválasza”; - új messianizmus, leaderizáció; - radikális válasz „az elmúlt 20 évre” ; - szimbolikus helyi politika: iráni testvérváros, Szent Korona tan, csendőrség; - új termelő beruházások; - politikai kormányzás kontra menedzser szemléletű irányítás; : testületi többséggel együtt győz a JOBBIK;

 JOBBIK, 2009-EP: „Magyarország a magyaroké!” „Az új erő!” „Adózzanak a multik!” „Rendet, csendőrséget!” „Nemzetek Európáját!” ↓ hatékony üzenetkezelés; egyszerű, de hatásos politikai szemantika; új stílusú és új tartalmú identitáskampány

 6. Krízis a helyi hatalomban, időközi voksolás. Új erőviszonyok 2012-ben - a ciklus felénél belső feszültségek a testületben; - személyi konfliktusok, a Fidesz „megnyert” két képviselőt, s új alpolgármestert szerettek volna, s önálló frakcióalapítási kísérletet próbáltak megvalósítani; - Eredmény: 7:5 arányban feloszlatta önmagát a helyi közgyűlés - Dr.Fülöp Erik polgármester: „döntsön a nép, tovább a tisztesség útján - Fidesz-KDNP és TVKE: elég volt a rossz és megosztó helyi politikából, ki kell nyitni a kapcsolatokat, országos támogatás is szükséges - MSZP: a Fidesz-JOBBIK belháborúra rámegy a város - SZEM: menedzserekre és új helyi szakemberekre van szükség

8. Eredmény: Tiszavasvári újra „ a JOBBIK fővárosa” október 28: 54%-os JOBBIK-győzelem, masszív testületi többség (7:12) - a JOBBIK-nak mind a helyi hatalomban, mind a helyi társadalomban szilárd beágyazottsága van; - minden a JOBBIK számára kedvez helyben: első szavazók, kiábrándult, antifideszes szocialisták, a csalódott kormánypárti szavazók, s a romák egy jelentős része; - konklúzió: a helyi társadalom sikeresnek vélte a helyi hatalom és a helyi kormányzás működését, s ezt voksával legitimálta is;

Köszönöm a figyelmet!