Operációs Rendszerek Összefoglaló

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Digitális képanalízis Félévi megbeszélnivalók. A tárgy •címe: Digitális képanalízis •szakirányos tárgy •neptun-kód: BMEEOFTASJ5 (BSc) •előadó és gyakorlatvezető:
Advertisements

Tájékoztató NGM_AK002 NGM_AK004 NGB_KM016_2. Fogadóóra Szorgalmi időszakban kedd óra között ig. 604-ben, más időpontban csak egyeztetés után!
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Adatbázis alapú rendszerek 1. Gyakorlat Követelmények / SQL.
Humán erőforrás gazdálkodás aktuális kérdései I szeptember 18.
2013/ félév. Katalógus mindig!(előadás/gyakorlat) Katalógus mindig!(előadás/gyakorlat) Jelenlét igazolásához diákigazolvány kellhet! Jelenlét igazolásához.
Energiatermelés és környezet © Gács Iván (BME) 1 Energiatermelés és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet.
kötelező program, SZÁMONKÉRÉSEK
1 Hálózati Operációs Rendszerek gyakorlat Bevezető Előadó: Bilicki Vilmos
A mesterséges intelligencia alapjai
Hő- és Áramlástan II. Termodinamika és Hőközlés (NGB_AG004_2)
Számítógépes képelemzés 2007/08 I. félév Előadó:Dr. Gácsi Zoltán Gyakorlatvezető:Póliska Csaba Koncz-Horváth Dániel.
Év eleji információk Előadó: Hosszú Ferenc II. em Konzultáció: Szerda 9:50 – 10:35 II. em
MŰSZAKI KOMMUNIKÁCIÓ.
A GÉPELEMEK, GÉPSZERKEZETEK II. TÁRGY ÁLTALÁNOS JELLMZÉSE
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Általános Géptan (AG0001_1)
REGIONÁLIS GAZDASÁGTAN
Tanulási és tanítási stílusok elektronikus környezetben
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
Energia és környezet © Gács Iván (BME) 1 Energia és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiafelhasználásra.
Tájékoztató NGM_AK002 NGM_AK004. Fogadóóra Szorgalmi időszakban csütörtök óra között ig. 604-ben, más időpontban csak egyeztetés után!
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Mikroelektronika Laboratórium Tájékoztató
Bemutatkozás. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd –
Környezettan BSc Diploma előtt
Ambrusné Dr. Somogyi Kornélia
Tantárgyi követelmények Infrastruktúra geoinformatika – AI04 Geoinformatika – AG03 Előadók: Dr. Szabó György egyetemi docens, Wirth Ervin PHd hallgató.
A STATISZTIKA 1 TANTÁRGY EXCELLEL TÖRTÉNŐ TANÍTÁSÁNAK TAPASZTALATAI
Az informatika logikai alapjai
Regionális gazdaságtan GVAM nappali tagozat tavasz, időütemezés,határidők.
Digitális képanalízis Félévi megbeszélnivalók. A tárgy címe: Digitális képanalízis szakirányos tárgy neptun-kód: BMEEOFTASJ5 (BSc) előadó és gyakorlatvezető:
Tüzeléstechnika Követelmények
Jegybeírás tanszéki, oktatói felületen
Anyagtudományi tehetséggondozó program. A program célja Olyan anyagtudomány-anyagtechnológia oktatás, amelyben a résztvevő hallgatók összefüggéseiben.
Energiatermelés és környezet
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA /2009 I. félév Követlemények.
Tájékoztató NGM_AK002 NGM_AK004. Fogadóóra Szorgalmi időszakban szerda óra között ig. 604-ben, más időpontban csak egyeztetés után!
Számítógéphálózatok Távadatfeldolgozás 2000/2001. Tanév, II. félév Dr. Vadász Dénes.
Tájékoztató NGB_ak072 Vállalati kultúrák. Dr. Szigeti Cecília IG 604 Fogadóóra szerda
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA /2013 I. félév Követelmények.
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Programozás I. Követelmények.
Településfejlesztés 2014/15. tavaszi félév Követelményrendszer Urbánné Malomsoki Mónika
Követelmények Szoftver- környezet SQL ismétlés ADATBÁZIS ALAPÚ RENDSZEREK.
.. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd – Szerda18.05.
Tájékoztató AK011 Dr. Szigeti Cecília.
Tájékoztató NGM_AK002 NGM_AK004. Fogadóóra Szorgalmi időszakban csütörtökön óra között ig. 604-ben, más időpontban csak egyeztetés után!
Környezetvédelmi számítások környezetvédőknek
Gazdaság és Vezetéstudományi Intézet - szakszeminárium dr.LuxJudit 2016.április 8.
Manhertz Gábor; Raj Levente Tanársegéd; Tanszéki mérnök Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA BEVEZETÉS BEMUTATKOZÁS OKTATÁSI TERV.
Manhertz Gábor; Raj Levente Tanársegéd; Tanszéki mérnök Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék.
Gazdaságstatisztika Tantárgyi követelmények szeptember 6.
Tájékoztató NGM_AK004. Fogadóóra Szorgalmi időszakban szerdán és óra között ig. 604-ben, más időpontban csak egyeztetés után!
Követelmények Multimédia A tantárgy általános célja, célkitűzése A számítógépen alapuló multimédia-alkalmazások elméleti alapjainak megismertetése.
Tájékoztató NGM_AK004.
Tájékoztató NGM_AK004.
Tájékoztató NGB_KM016_2.
Tájékoztató NGB_ak012.
Gazdaságstatisztika Tantárgyi követelmények 2017 ősz
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
EVA 1 – 5. kurzus Kanyó Kristóf.
Tantárgyi követelmények szeptember 8.
A mesterséges intelligencia alapjai
Kommunikációs kampánytervezés
Tájékoztató NGM_AK004.
NGB_AJ040_1 Forgácsolás és szerszámai
Vizuális programozás MIN1M1-MIN1M2- MIN6B6IN - MIN6B8IN – MIN4I0N – MIN3H4PFN Követelményrendszer.
Hallgatói tájékoztató a kötelező szakmai gyakorlat részleteiről
Tantárgyi követelmények Térinformatika BMEEOFT041
Hallgatói tájékoztató a kötelező szakmai gyakorlat részleteiről
Analitikai számítások a műszeres analitikusoknak
Előadás másolata:

Operációs Rendszerek Összefoglaló Prém Dániel Tanszéki mérnök 2013/2014/1

prem . daniel [kukac] nik . uni – obuda . hu Bemutatkozás Prém Dániel http://users.nik.uni-obuda.hu/prem/ prem . daniel [kukac] nik . uni – obuda . hu Telefon: 666-5530 Szoba: 3.26

Tantárgy célja és ismertetése Célja: A hallgatók megismerkedjenek az Operációs Rendszerek működésével, majd kellő jártasságot szerezzenek azok üzemeltetésében, karbantartásában, monitorozásában. Majd erről egy féléves feladat keretében tanúbizonyságot is adjanak. Ismertetése: Új tantárgy ezen a néven, korábban Operációs Rendszerek I. és II. volt a neve. Nem csak összevonás, hanem kibővítés és újragondolás történt. Heti 2 óra elmélet, 3 óra gyakorlat.

Követelmények A tárgy előadásából vizsgázni kell, viszont a gyakorlati tárgyból kell megszerezni az aláírást, ami a vizsgára bocsátás feltétele. Az aláírás megszerzésének feltételei: Két zárthelyi feladat megírása egyenként, legalább elégséges osztályzatra. Féléves feladat beadása határidőre (lásd később). Pótlás módja: Ha az egyik ZH elérte legalább az 50%-ot akkor a másik az aláírás pótlás alkalmával pótolható (beleértve a hiányzást, és az elégtelen javítását) Ha a féléves feladat nem lesz leadva a szorgalmi időszakban, de az eredménytermékekre vonatkozó többi határidő teljesítve lett, akkor a féléves feladat az aláírás pótlás alkalmával pótolható Pót zárthelyi alkalom nincs, mivel aláírás pótlás van a tárgyhoz! Tantárgy teljesítéséhez nagyfokú önálló, otthoni munkavégzés szükséges. Legalább 3-5 óra hetente.

Zárthelyi dolgozatok 1. ZH, beugró jelleggel, otthoni feldolgozásra kiadott anyag alapján a 3. oktatási héten. Tartalma: Windows alapok Windows felhasználó kezelés Windows jogosultság kezelés Windows megosztások kezelése Windows parancssor és powershell alapok 2. ZH, a félév során a gyakorlati órákon leadott anyagokból történik a számonkérés a 13. héten.

Vizsgajegy kialakítása A gyakorlati órák zárthelyi dolgozatainak átlaga a végső vizsgajegy 20%-át adja. A vizsgadolgozat a végső jegy 80%-át adja. Továbbá a féléves feladat értékelése a végső jegyen plusz és mínusz arányban 1 egész jegyet képes módosítani. Azonban elégtelen vizsgadolgozat esetén a hallgató nem érheti el az elégséges osztályzatot. Részletesebben: Az előadáson ismertetve lesz A tantárgy hivatalos követelményrendszerében (TO honlapján megtalálható)

Féléves feladat 2 fős csoportokban kell kidolgozni. A kiadott feladatok közül kell egyet választani és önállóan megtervezni, majd megvalósítani végül pedig tesztelni. Minden lépést részletesen dokumentálni kell és a dokumentációkat határidőre be kell nyújtani. Utolsó órán a féléves feladatot be kell mutatni és az oktató előtt meg kell védeni. A beadott terveket az oktató elfogadja, vagy módosítást eszközöl abban az esetben, ha túl sok hasonló megoldás érkezne be.

Féléves feladat határidők 1. héten témák ismertetése 2. heti óra megkezdéséig feladatválasztás elküldése emailben az oktatónak, a tervezett programok listájával. 4. heti óra megkezdéséig logikai rendszerterv leadása emailben. (I. mérföldkő) 5. heti órán rendszerterv bemutatása, felmerült kérdések tisztázása. 9. heti óra megkezdéséig el kell küldeni a meglévő dokumentációt emailben, amivel tanúbizonyságot ad a hallgató a feladatok haladásáról. (II. mérföldkő) 13. heti óra előtt a feladat elvégzését igazoló dokumentáció leadása emailben. (III. mérföldkő) 14. heti órán a féléves feladat bemutatás és megvédése.

Féléves feladat elvárásai A leadási határidőket komolyan kell venni. Minden egyes nap csúszás kötbérezésnek minősül! Amennyiben az eredménytermékekkel kapcsolatos csúszások összege eléri a 10 tanítási napot (2 hét) úgy a hallgató letiltásban részesül! A dokumentációhoz egy példafeladat és annak megoldása lesz kiadva. Azzal minőségben egyenrangú dokumentációt várunk. Az elkészített feladatokat az utolsó órán a bemutatás során, működés közben ismertetni kell.

Féléves feladat értékelése Ha a hallgató a féléves feladatot a specifikációnak megfelelően teljesíti, akkor a féléves feladat elfogadásra kerül, azonban az év végi vizsgajegyre semmilyen hatással sincs. Ha a hallgató a féléves feladatot a specifikáció elvárásain túl teljesíti (egyedi alkalmazásokat, továbbfejlesztett megoldásokat, alkalmaz), akkor az év végi vizsgajegyére ez pozitív (+1 jegy) hatással bír. Ha a hallgató a specifikációnak nem megfelelő, hanyag, esetleg késedelmes munkát ad be az, az év végi vizsgajegyére negatív (akár -1 jegy) hatással bír. Ha a hallgató nem tud megfelelni a specifikációnak, azonban definiálja a hiba okát és egy másik (helyettesítő) megoldást alkalmaz az elfogadottnak tekintendő!

Féléves tematika 1. Hét Virtualizációs környezet, Linux telepítése, Csomagkezelők 2. Hét Linux fájlrendszer alapok, felhasználó- és jogosultságkezelés 3. Hét 1. ZH, Linux parancssori alapok 4. Hét Linux scriptek ismertetése 5. Hét Rendszerterv bemutatása, Linux scriptek készítése önállóan 6. Hét Hálózati alapok 7. Hét Címtárak (AD, LDAP) (szerdai csoportoknak elmarad az alkalom, de a téma nem) 8. Hét Rendszerindítás, Fájlrendszerek bővebben 9. Hét Linux alkalmazások 10. Hét Windows szerverek 11. Hét Oktatási szünet 12. Hét Naplózás és monitorozás 13. Hét 2. ZH 14. Hét Féléves feladat bemutatása

Segédletek Órai anyagok (féléves feladatok, prezentációk) http://users.nik.uni-obuda.hu/prem/ http://users.nik.uni-obuda.hu/gwindisch/ Otthoni felkészülés http://ss64.com/ (scripting) http://www.howtoforge.com/ (konfigurálási leírások) http://www.physics.drexel.edu/courses/Comp_Phys/General/C_basics/ ( C oktatási anyag) http://www.google.com/ (minden másra…)