A Mátra erdős táj, változatos erdőtársulásokkal. Legjellemzőbb erdőtársulásai a cseres-tölgyes erdők. A cseres-tölgyeseket északon 550 m, délen 650 m.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Alpok.
Advertisements

Készítette: Balogh Dóra
A Dunakanyar legszebb helyei
Szobanövények Erzse Eliza Kíra 7.b
A Lappföld „Ez a zord, idegen szépségű távoli vadon ezredévek óta változatlan” Lappföld kapuja - Lapporten.
Balaton-felvidéki Nemzeti Park
A Dunakanyar legszebb helyei
A Kempelen Farkas Gimnázium fás szárú növényei
Évente csak egyszer, májusban költ, de ha a fészekalj elpusztul, újból költ. Az építés általában 4-6 napot vesz igénybe. A fészekanyagot mindkét madár.
Az első hazai vadvirágok
Növénytársulásaink - Talajaink
Közép-Európa magashegységeinek élővilága
Az év denevére: ALPESI DENEVÉR (Hypsugo savii).
BONI Széchenyi István Általános Iskolai Tagintézménye
Magyarország természeti csodái
Magyarország bennszülött növényei
Természetvédelmi mérnök BSc. képzés Élőhelyvédelem c. tárgy
VEGETÁCIÓISMERET 6. előadás Dr. Bartha Dénes
Készítette: Nagy Zsanett
Védett természeti értékeink
Gyűrthegységek.
Védett növények a Bükkben
Balaton.
Hazai erdő.
Terep- és tájtípusok.
A TÁBOR-HEGY.
Románia Nemzeti Parkjai
Dendrológia előadás Környezetmérnöki Szak Környezettudományi Szak
Vegetáció- és tájtörténet III.
A Hazai fátlan társulások
Kizárólag oktatási célú ingyenes összeállítás!
KÉSZÍTETTE: LÉKA ISTVÁN
Az év fája.
Magyarország néhány diában
A Mátra állatvilága.
A Mátra állatvilága.
Magyarország természeti csodái
AZ ÉV ÉLŐLÉNYEI
Az erdő, ami mellett élek
MÁTRA NÖVÉNY ÉS ÁLLATVILÁGA
A Mátra élővilága Kelt:
INTRAZONÁLIS ERDŐK.
Mátra Növényvilága.
Füves puszták.
Rippl-Rónai Múzeum Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum.
Havasi gyopár, zerge, szirti sas
Hazai fátlan társulások III.
MÁTRA.
(REFLEXIONES) Auto. show Caño Cristales – Kolumbia.
GR. SC. CSEREY- GOGA CRASNA
Hazai fás társulások.
Aranyos futrinka Fémes aranyzölden csillogó rovarok, férgek csdigák
Készítette : Ruszcsák Bori
Általános növénytan előadás
Rózsafélék családja – Rosaceae
Védett növényvilág a Karancs-Medvesen és a környező területeken
Aggteleki Nemzeti Park
Románia Nemzeti Parkjai 2000-ig egyetlen Nemzeti Park volt azóta számuk 12-re emelkedett.
Duna-Ipoly Nemzeti park. Kialakulása  A Duna–Ipoly Nemzeti Park (rövidítése: DINP) Magyarország leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike.  1997-ben.
A mohák sokfélesége készítette: Dr. Papp Beáta Magyar Természettudományi Múzeum Kropog Erzsébet ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola és.
Duna-Ipoly Nemzeti Park. Magyarország leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike ben alakították a korábbi pilisi és börzsöni tájvédelmi körzetekhez.
Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINP)
Társulások jellemzői.
A Békás-szoros egy tektonikus eredetű szurdokvölgy, amelyet 1971-ben védetté nyilvánítottak, jelenleg a Békás-szoros a Nagyhagymás Nemzeti Park része.
György Réka 7.b Madarak menedéke -az Atlasz hegység.
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Erdei pele.
Az erdő lombhullató óriásai. Középhegységek és dombvidékek. Hőmérséklet és csapadék. Tölgyesek és bükkösök.
Érd-Parkváros, Dobogó: a 100 %-ban be nem építhető területek élőhelyeinek fotói 1. TÁBLA 31. élőhelyfolt. Molyhos tölgyes bokorerdő fejlett cserjeszegéllyel.
Az év növényei, állatai – 2019
Előadás másolata:

A Mátra erdős táj, változatos erdőtársulásokkal. Legjellemzőbb erdőtársulásai a cseres-tölgyes erdők. A cseres-tölgyeseket északon 550 m, délen 650 m magasság körül gyertyános- tölgyes, majd bükkös váltja fel. 900 m fölött magashegyi bükkös található Kékes, Galyatető, Piszkés-tető északi lejtőin. A Mátra északi hűvös lejtőin több magashegységi faj talál életteret. A legszebb, montán bükkös erdőtársulás a Kékes északi oldalában sok ritka növényfajnak ad élőhelyet.

Itt él a piros virágú, tüske nélküli havasi vagy bérci rózsa (Rosa pendulina), a pávafarkú salamonpecsét (Polygonatum verticillare). Az északi oldalakon hársas törmeléklejtő-erdők és szurdokerdők jelzik a sajátos mikroklímát. Növényritkaságuk a poloskavész (Cimicifuga europaea), a kék virágú, nyáron nyílóhavasi iszalag (Clematis alpina), a köves helyeken jellemző erdei holdviola (Lunaria rediviva), a hármaslevelű macskagyökér (Valeriana tripteris). Több védett páfrányfaj él itt, a szoros vesepáfrány (Polystichum braunii), a karéjos vesepáfrány(Polystichum aculeatum), és a

hazánk területén csak itt élő havasi szirti páfrány(Woodsia alpina). (A poloskavész és a havasi szirti páfrány előfordulása mára bizonytalanná vált.) Az északra kinyúló gerinceken a jégkori reliktumnak tekinthető lila csenkesz(Festuca amethystina) él. Legközelebbi élőhelye a Budai-hegység, itt az Északi- középhegységben másutt nem is található. A sziklákon a Parmelia conspersa nevű zuzmó az úttörő növény. A sziklák repedéseiben az áttelelő levélzetű, alig 10 cm-es északi fodorka (Asplenium septentrionale), a szürke levelű, fehér vagy rózsaszínes pártájú, 30 cm körüli magasságú fürtös kőtörőfű (Saxifraga paniculata), a sárga kövirózsa (Jovibarba hirta) és a varjúhájfajok telepednek meg. A Mátrában csak a Gazos-kő sziklafalán fordul elő az alacsony termetű sziklai ternye (Alyssum saxatile). A vékony termőtalajú andezitsziklákon nyílt sziklagyep alakul ki, a vastagodó talajon fokozatosan záródó sziklagyep nő a sziklai csenkesz (Festuca pseudodalmatica) és a magyar perje (Poa pannonica subsp. scabra) állományaival. A sziklagyep-társulások gyöngyvesszős cserjésekkel szomszédosak. A névadó növény, a szirti gyöngyvessző (Spiraea media) egy méter magas, nehezen áthatolható bozótokat alkot, melyben a mátrai madárbirs (Cotoneaster matrensis) is otthonos. A Mátra fajgazdag hegyi rétjein fordul elő többek között a kornis tárnics (Gentiana pneumonanthe), a fekete kökörcsin (Pulsatilla pratensis subsp. nigricans), és agömböskosbor (Traunsteinera globosa).

A vizes, nedves helyeken különlegesség a hegyi perje (Poa remota), amelynek valamennyi hazai előfordulási helye a Kékes tömbjének északi lábánál található. Tavaszi időszakban vízzel borított cseres-tölgyesben a kockás liliom (Fritillaria meleagris) él egyetlen mátrai élőhelyén. A Mátra déli oldalán, a lejtőlábi melegkedvelő tölgyesek és a tatárjuharos lösztölgyesek átmeneti állományokat alkotnak, erdős-sztyepp elemekkel. Ilyent láthatunk például a mátrafüredi Dobogón.