Miért nem internetezik mindenki? Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ Internethajó Be kell hozni a hátrányt,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Advertisements

Az információs társadalom helyzete Magyarországon
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Információs technológiák terjedése és hálózatosodás a gazdálkodók körében: lehetőségek és korlátok Csótó Mihály BME - Információs Társadalom- és Trendkutató.
IKT = információs és kommunikációs technológia
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Logók és logfájlok Az online közönségmérés kihívásai.
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
Internet alapú tanulás vidéki térségben. Székelyföldi tapasztalatok Kiss Adél Pro Educatione Egyesület – Tanulmányi és Felnőttképzési Hálózat, Csíksomlyó.
Internetes attitűdváltozások a felsőoktatási hallgatók körében 2002–2007 Dr. Vig Zoltán augusztus 26.
Tévénézés, konvergencia és digitális szakadék
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
A tanári munka értékelése
Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u St ép 108. • Telefon: • Telefax: •
Egészségügy Intézmények Kontrollingja
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Az informatika szerepe a vállalati kultúra és versenyképesség javításában Dr. Kornai Gábor AAM Tanácsadó.
Egyén a szervezetben Vezetés és szervezés BA Pécs.
Az e-banking távlatai 1117 Budapest, Pázmány sétány 1/a / 6827
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
IKT eszközök az oktatásban, digitális pedagógia
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Információs társadalom és a társadalmi egyenlőtlenségek Tausz Katalin.
Hagyományos és internetes társadalmi mozgalmak a taxisblokád és az augusztus 20-i tűzijátékról lemondók Facebook csoportja alapján Országos Tudományos.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
| június 27. | MKT vándorgyűlés E-kormányzat és versenyképesség Dr. Paál Péter MKT Informatikai Szakosztály Vezérigazgató, IBM Magyarország.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Fogd A Kezem Alapítvány
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt.
Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt Motiváció felkeltése és fenntartása internethasználattal.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Az EU-s hálózati munka tapasztalatai a hajléktalan- ellátásban FEANTSA
Information Society Research Institute 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u. 3. St ép 108. Telefon: Telefax: Web:
Környezeti és társadalmi erőforrások megoszlása közötti kapcsolat makroszintű vizsgálata Gödör Klub május 6. Mohay Linda.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
Az EEM helye a menedzsmentben
Pankász Balázs PTE FEEK Munkapszichológia és Ergonómia Tanszék
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
Művelődés-gazdaságtan
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
A nemzeti hálózat ma 1887 működő végpont 1430 kiképzett eTanácsadó 19 megyei központ.
Térképészet Szoftvertípusok Zentai László
Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)
Az információs társadalom. Az elmélettől a politikai gyakorlatig
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
A munkával való elégedettség
Iskola-egészségügyi Konferencia augusztus Informatikai lehetőségek az iskola/ifjúság-egészségügyi munkában Wenhard Andrea egészségügyi szakközgaszdász.
Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u St ép 108. Telefon: Telefax: Web:
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
Motiváció.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
TANULNI AZ INTERNETET - TANULNI AZ INTERNETEN Sulyok Tamás.
A támogatott lakhatás kihívásai
1 P iaci háttér - Új készségek és munkahelyek  Az Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT) szektor az egyik legígéretesebb és gazdaságilag.
Kicsi, közös és bank Az Autonómia Alapítvány kísérleti pénzügyi fejlesztő programjai Béres Tibor programfelelős.
Munkaerőpiaci kihívások Az új generációk elvárásainak megjelenése a kiválasztásban Készítette: Farkas Edit közvetítési üzletág vezető.
Az Európai Unió Információs-társadalom politikája
A tévés főműsoridő a célkeresztben Látogatottsági adatok után már nézettségi adatok?! Mester Sándor [origo] értékesítési igazgató T-Online Magyarország.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Digitális világ, eszközök
Elektronikus számlázás Kiút a paradicsomból
Előadás másolata:

Miért nem internetezik mindenki? Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ Internethajó Be kell hozni a hátrányt, avagy ki mit tud tenni az Internet elterjedéséért, internetezők számának tömegessé tétele érdekében? 2002 szeptember 25 Médiahajó

2002 augusztus 30Miért nem internetezik mindenki? - Pintér Róbert 2 Lehet-e mindenkiből felhasználó? Mitől függ, hogy valaki Netizen lesz-e? Mitől függ, hogy valaki Netizen lesz-e? Vagyis, hogy felhasználóvá válik Vagyis, hogy felhasználóvá válik Ismeri és használja az új technológiákat Ismeri és használja az új technológiákat Egyszerre Internet-felhasználó, de több is annál: az információs társadalom aktív tagja Egyszerre Internet-felhasználó, de több is annál: az információs társadalom aktív tagja

2002 augusztus 30Miért nem internetezik mindenki? - Pintér Róbert 3 A felhasznált adatokról A kérdésekre az ITTK-Tárki közös kutatása alapján keressük a válaszokat A kérdésekre az ITTK-Tárki közös kutatása alapján keressük a válaszokat World Internet Project (WIP): egy nemzetközi összehasonlító vizsgálatsorozat hazai fejezete World Internet Project (WIP): egy nemzetközi összehasonlító vizsgálatsorozat hazai fejezete Több mint tíz ország részvételével, amerikai vezetéssel kezdődött 2000-ben Több mint tíz ország részvételével, amerikai vezetéssel kezdődött 2000-ben Első adatfelvétele idehaza 2001 őszén Első adatfelvétele idehaza 2001 őszén

2002 augusztus 30Miért nem internetezik mindenki? - Pintér Róbert 4 Négy okcsoport a háttérben Négy ok-csoport magyarázza az összefüggéseket: gazdasági, kulturális, társadalmi és munkahelyi okok Négy ok-csoport magyarázza az összefüggéseket: gazdasági, kulturális, társadalmi és munkahelyi okok Összekötik a felhasználói profilt, a készségeket, a népszerű Internetes tevékenységeket… Összekötik a felhasználói profilt, a készségeket, a népszerű Internetes tevékenységeket… Társadalmi csoportra és egyénekre nézve is valószínűsítik, lehet-e belőlük Netizen Társadalmi csoportra és egyénekre nézve is valószínűsítik, lehet-e belőlük Netizen

2002 augusztus 30Miért nem internetezik mindenki? - Pintér Róbert 5 Gazdasági tényezők A hozzáférés és az eszközök beszerzése „drága” A hozzáférés és az eszközök beszerzése „drága” Gyorsan elavuló gépek, a fizetésekhez mérve relatíve magas távközlési költségek Gyorsan elavuló gépek, a fizetésekhez mérve relatíve magas távközlési költségek A szegényebbek számára a kívánt szolgáltatások (főleg szórakozás) nem megfizethetőek A szegényebbek számára a kívánt szolgáltatások (főleg szórakozás) nem megfizethetőek De a gazdasági okok mögött elsősorban kulturális-munkahelyi tényezők húzódnak De a gazdasági okok mögött elsősorban kulturális-munkahelyi tényezők húzódnak

2002 augusztus 30Miért nem internetezik mindenki? - Pintér Róbert 6 Kulturális tényezők A nem-Netizenek sajátos fogyasztói igényei: szórakozás  nagy sávszélesség A nem-Netizenek sajátos fogyasztói igényei: szórakozás  nagy sávszélesség Az Internet szöveg-alapú médium, ma elsősorban kapcsolattartásra, tájékozódásra, ügyek intézésére alkalmas (kapacitás-növelő) Az Internet szöveg-alapú médium, ma elsősorban kapcsolattartásra, tájékozódásra, ügyek intézésére alkalmas (kapacitás-növelő) Nem-Netizen készségei (pl. kommunikatív kompetenciája) rosszabbak Nem-Netizen készségei (pl. kommunikatív kompetenciája) rosszabbak Az Internet-kultúra ma nagyon távol áll tőle Az Internet-kultúra ma nagyon távol áll tőle

2002 augusztus 30Miért nem internetezik mindenki? - Pintér Róbert 7 Társadalmi tényezők A nem-Netizen társadalmi tőkéje alacsonyabb A nem-Netizen társadalmi tőkéje alacsonyabb Itt pedig egy közösségi technológiát kap(na) Itt pedig egy közösségi technológiát kap(na) Nincs elegendő minta a szűkebb környezetében Nincs elegendő minta a szűkebb környezetében Nincs igazán kitől tanulni, kit irigyelni Nincs igazán kitől tanulni, kit irigyelni Kicsi az új technológiákhoz csábító csoporthatás, társadalmi háló ereje alacsony Kicsi az új technológiákhoz csábító csoporthatás, társadalmi háló ereje alacsony

2002 augusztus 30Miért nem internetezik mindenki? - Pintér Róbert 8 Munkahelyi tényezők Mindhárom fentebbi tényezővel összefügg Mindhárom fentebbi tényezővel összefügg Nem-irodai dolgozók: alacsonyabb bérek, új technológiák ismeretének a hiánya, „ingyen”-környezettől elzártan… Nem-irodai dolgozók: alacsonyabb bérek, új technológiák ismeretének a hiánya, „ingyen”-környezettől elzártan… Nem-Netizeneknek a munkájukhoz nincs szükség az új kommunikációs eszközökre Nem-Netizeneknek a munkájukhoz nincs szükség az új kommunikációs eszközökre Munkahelyi információs kultúra hiánya Munkahelyi információs kultúra hiánya Többszörösen hátrányos helyzet Többszörösen hátrányos helyzet

2002 augusztus 30Miért nem internetezik mindenki? - Pintér Róbert 9 A pénz nem minden a befogadáshoz Az „ingyen ebéd” nem kell annak, aki nem tudja, hogy éhes Az „ingyen ebéd” nem kell annak, aki nem tudja, hogy éhes Az olcsó hozzáférés, gép… csak az egyik eszköz Az olcsó hozzáférés, gép… csak az egyik eszköz A digitális szakadék rossz oldalán rekedteknek a saját igényeikhez igazodó információs kultúrára, elérhető szolgáltatásokra, követendő mintákra is szükségük van A digitális szakadék rossz oldalán rekedteknek a saját igényeikhez igazodó információs kultúrára, elérhető szolgáltatásokra, követendő mintákra is szükségük van Olcsó rekreációs lehetőségek, tanulható kapacitásnövelés és a hálózati javak megízlelése Olcsó rekreációs lehetőségek, tanulható kapacitásnövelés és a hálózati javak megízlelése