Lengyelország.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Siófok és környéki hungarikumok
Advertisements

Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
A Lappföld „Ez a zord, idegen szépségű távoli vadon ezredévek óta változatlan” Lappföld kapuja - Lapporten.
Erdély földrajza - Erdély jelképei
A száraz kontinentális terület
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
A földfelszín domborzata
Magyarország Természeti Kincsei
A mérsékelt övezet (folytatás).
Az általános légkörzés
A tundrától a trópusokig
Cserey - Goga iskolacsoport KRASZNA
Időszakosan változó és helyi szelek
Leíró éghajlattan.
Hideg mérsékelt öv Tajga éghajlat.
FÖLDRÉSZEK.
Lengyelország.
Cseh nyelvre fordította:
A Balaton földrajza.
Balaton.
Hegyvidéki (függőleges) övezetesség
Törökország.
Észak Korea Dél Korea 조선민주주의인민공화국 대한 민국.
Európai Unió Mezőgazdasága
Ausztrália Boros Bálint VI..
TYPY KRAJÍN NA ZEMI A FÖLD TÁJTIPUSAI.
Csehország és Szlovákia
Ukrajna.
Benkovics László, február 2013
Ausztria Valacsay András.
Ausztrália Egyenes Henrik.
Természeti viszonyok és gazdasági élet
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
Éghajlattan összefoglalása
Itt vagyunk mi.
Trópusi esőerdők Éghajlat elemei, éghajlati övezetek, biomok kialakulása, forró égöv biomjainak területi elhelyezkedése, növények, állatok, kcsh, alkalmazkodás,
Magyarország.
PAULÍK Szabolcs BELGIUM 8.A.
Ausztria 8.A Pongrácz Emese.
Liechtenstein Kováč Sofia 8.a.
Lengyelország Rzeczpospolita Polska.
Csehország.
Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága
Francia Köztársaság.
Baltikum.
Francia Köztársaság.
Magyarország Magyarország Közép-Európában az Alpok és a Kárpátok által határolt Kárpát-medencében fekszik. Sok országgal határos:Ausztriával Szlovákiával.
Szlovénia.
Szlovénia Készítette: Cseh Fanni.
 A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi.
Valódi mérsékelt öv. Általános jellemzők Széles sávban húzódik óceántól óceánig A nyugati szél határozza meg. Fontos az óceánoktól való távolság 4 évszak.
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
Narancsík Eszter Záreczky Terézia
Hollandia, a vizek ura Készítették: Kovács Péter, Ferke Dominik, Gál Zsombor, Tőrös András (6.A)
Sao Paulo.
Spanyolország Az Ibériai- vagy Pireneusi-félszigeten, Európa délnyugati részén fekszik. Itt található Európa legdélibb és legnyugatibb pontja is. Északról.
Svédország és Balti államok
Topográfiai gyakorlatok Közép - Európa
AUSZTRIA Az Osztrák Köztársaság (Republik Österreich)
33. EURÓPA FELOSZTÁSA.
25. ÉGHAJLAT.
Európa éghajlata, vízrajza, élővilága
9. SZERBIA ÉGHAJLATA.
Ázsia természetföldrajzi képe
ANGOL-AMERIKA FELOSZTÁSA ÉS LAKOSSÁGA
4. SZERBIA FÖLDRAJZI FEKVÉSE.
Amerika éghajlata.
A földrajzi övezetesség
Előadás másolata:

Lengyelország

Fontos Tudnivalók Wieliczka sóbánya Lakosság:38 100 000 Államforma:Köztársaság Hivatalos Nyelv: Lengyel Népsürűség: 122 fő/km Köztársasági elnök: Bronislaw Komorowski Miniszterelnök: Donald Tusk Fővárosa: Varsó Területe: 322 575 km² Wieliczka sóbánya

Elhelyezkedése A Lengyel Köztársaság (lengyelül Rzeczpospolita Polska) közép-európai állam a Balti-tenger partján, amely szárazföldön nyugaton Németországgal, délen Csehországgal és Szlovákiával, keleten Ukrajnával, Fehéroroszországgal és Litvániával, északon Oroszországgal. Tengeri határ választja el Dániától és Svédországtól.

Domborzat Lengyelország nagy része síkság, az átlagos tengerszint feletti magasság 173 méter, ami csak helyenként emelkedik 300 méter fölé. Lengyelország legmagasabb pontja, a Rysy 2499 m. Lengyelország területének közel egyötöde szántóföld és rét, több mint 28 százalékát pedig erdő borítja.

Vizrajz A legnagyobb folyók a Visztula (Wisła), az Odera (Odra) (a nyugati határfolyó), továbbá a Warta és a Bug. Lengyelországban összesen 9300 tó található, főként az ország északi részén. A jég formálta Mazuri-tóhátság (Pojezierzie Mazurskie) a leglátogatottabb tóvidék az országban, vonzó turistacélpont Mazuri-tóhátság Visztula

Éghajlat Lengyelország éghajlata mérsékelt kontinentális, hideg, felhős, csapadékos. Az ország északi és nyugati részein óceáni éghajlat a jellemző, mely továbbhaladva délen és keleten kontinentálisra változik. A nyarak általában melegek 18 és 30 °C közötti hőmérséklet a jellemző, ami régiónként eltérő. A telek hidegek, 3 °C körüli az átlaghőmérséklet.

Növény- és állatvilág A termesztett növények: zab, burgonya, takarmányrépa, árpa, sörárpa → komló,cukorrépa, búza. Sok olyan állatfaj, ami már kihalt Európa más térségeiben, Lengyelországban még mindig honos. Ilyen például az európai bölény. Kelet-Lengyelországban számtalan erdő van, melyek érintetlenül maradtak az évszázadok folyamán. A hegyekben szintén sok erdő található, főleg Mazúriában, Pomerániában, Lubusz földön és Alsó-Sziléziában. Lengyelország az egyik legfontosabb élőhelye az európai vándormadaraknak. Ennek oka a rengeteg tó, a természeti illetve nemzeti parkok és a vizes élő és költőhelyek, mint például a Warta.

Varsó Lakossága kb. 1,7 millió fő. Varsó az ország középső részén, Mazóvia régióban, a Visztula (lengyelül: Wisła) folyó két partján levő síkságon helyezkedik el. Ez az egyetlen európai főváros, amely határos nemzeti parkkal

Gasztronómia A lengyel konyhát is a kultúrák ízvilágának keveredése jellemzi. Meghatározó az orosz, az ukrán és a német hatás. Ételeik általában erősen fűszerezettek (sáfrány, majoranna, bors…stb.), és sok hagymát és foghagymát tartalmaznak. A lengyelek sokféle levest készítenek. Leveseik igen ízletesek és gazdagok. Húsételeikhez leginkább sertést, marhát és csirkét használnak fel. Köretként leginkább burgonyát fogyasztanak, amit különböző képen készítenek el. Jellemző még a sokféle savanyúság és saláta. A húsokhoz általában mindig felszolgálnak valamilyen szószt, vagy mártást. Egyik nemzeti ételük a bigos, ami leginkább a mi székelykáposztánkhoz hasonlítható.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET :$