MgSzH Földművelésügyi és Agrár-környezetgazdálkodási Igazgatóság

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Advertisements

JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Kölcsönös Megfeleltetés – változások 2013-ban
Fémkereskedelem szabályozása
Elektronikus ügyintézés, és várható technikai fejlesztések a Növény- és Talajvédelem területén Várszegi Gábor osztályvezető augusztus 30.
1 ‘Bakonyalja-Kisalföld kapuja’ Vidékfejlesztési Egyesület évi ÚMVP monitoring adatszolgáltatási kötelezettség Kisbér,
LEADER pályázat beadásának menete Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Az ÚMVP 3-as, 4-es tengelyének végrehajtása a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület területén Kontics Monika munkaszervezet vezető.
Tájékoztatás a as EMVA társfinanszírozású vidékfejlesztési program évi éves végrehajtási jelentésben foglalt eredményekről ÚMVP MB 2013.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Az IKSZT címbirtokos szervezetek működtetési kötelezettségeiről VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Budinszki István szeptember.
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet Gyakran ismételt kérdések Agrár-környezetgazdálkodási Kifizetésekkel kapcsolatban Marticsek.
Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó
1 Munkáltatók részére nyújtott szolgáltatások Az eEurope-2005 megvalósítása közszolgáltatásainak (e-gov) Magyarországon A lakossági- és üzleti szféra felé.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
Tájékoztató Fórum Észak Kelet-Pest Megyei Leader Egyesület 2170 Aszód Pesti út
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
HELYI VIDÉKFEJLESZTÉSI STRATÉGIA FELÜLVIZSGÁLATA 2013.
Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület ÚMVP IV. tengely LEADER.
A 100%-os helyszíni ellenőrzés koncepciója
Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) támogatott kérelmekhez kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettség oktatása február 2.-5.
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
A WEB-GN BEADÁSÁVAL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK, BEADÁSI TAPASZTALATOK, ÉS VÁRHATÓ TECHNIKAI FEJLESZTÉSEK Várszegi Gábor osztályvezető október 18.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere.
EMVA LEADER Aktuális feladatok a végrehajtásban
A FAVI adatszolgáltatásban várható változások
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
A települések polgári védelmi sorolásának szabályai Jogszabályi háttér § §114/1995. (IX. 27.) Korm. rendelet a települések polgári védelmi besorolásának.
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet 1.Modul: 1.Modul: Általános kérdések, jogszabályok, eljárásrend Lukács-Lőrincz Rita.
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet Gazdálkodási Napló (2.modul) Várszegi Gábor Dr. Lucskai Attila Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet megbízásából készült KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS Készítette:Almási István.
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet Gazdálkodók kötelező képzése Tóth István FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásai
MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK PIACFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE
Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály
Szakképzési dokumentumok
Adatszolgáltatás a levegőtisztaság-védelem területén
Adatszolgáltatás a levegőtisztaság-védelem területén
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
III. Tengely – I. forduló Térségünk nyertesei számára szervezett szeminárium Március 10. Páliné Keller Csilla.
ÜNNEPÉLYES MEGYEI TANÉVNYITÓ
A Natura 2000 hálózat működtetésének gazdálkodási összefüggései
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
AZ IVÓVÍZVIZSGÁLATOK VÉGZÉSÉNEK, ÉS A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEK JELENTÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI Laczkó András közegészségügyi felügyelő.
A hígtrágya tárolása, injektálás, tápanyagként történő hasznosítása
2014. november november november 18.1.
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
Tájékoztató A hígtrágya kijuttatásával és tápanyagként történő hasznosításával kapcsolatos talajvédelmi előírások betartásáról és az adatszolgáltatási.
A vis maior esemény bekövetkezését követően az érintett Önkormányzatnak 5 munkanap áll rendelkezésére, hogy azt bejelentse az ebr42 rendszeren, valamint.
Aktuális agrárinformációk gazdálkodóknak
1169/2011/EU jelölési rendelet
Az építésfelügyeleti feladatok alakulása - fokozott elvárások
A kémiai biztonságról közérthetően
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Gyakorlati tanácsok a gazdálkodási napló vezetéséhez György Zoltán Debrecen.
A FAVI-ENG rendszer Felszín Alatti Víz és Földtani Közeg Nyilvántartási Rendszer (FAVI) Engedélyköteles tevékenységek információs alrendszer (ENG) 2008.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Előadás másolata:

MgSzH Földművelésügyi és Agrár-környezetgazdálkodási Igazgatóság A sertéstartásra vonatkozó nitrát rendelet és a kölcsönös megfeleltetésből adódó feladatok Kaposvár, 2009. szeptember 26. Előadó: Várszegi Gábor igazgatóhelyettes MgSzH Földművelésügyi és Agrár-környezetgazdálkodási Igazgatóság

Áttekintés A Kölcsönös Megfeleltetés idei ellenőrzéseinek állapota Nitrát rendelet a hazai szabályozásban A helyes mezőgazdasági gyakorlat előírásai Adatszolgáltatási kötelezettségek Agrár-környezetgazdálkodási programokkal kapcsolatos nyilvántartás

KM ütemezés 2009 január 1. – április 20. április 20. – május 31. június 1. – augusztus 31. szeptember 1 – szeptember 15. szeptember 15. – november 15. szeptember 30. - november 15. - MVH megküldi a tárgyévi ellenőrzésre kiválasztott gazdálkodók listáját (Pótkiválasz-tás július 1.) KM ellenőrzések blokkosított végrehajtása Jegyzőkönyv-ek lezárása Felkészülés az ellenőrzésre (MgSzH-n belüli szervezési feladatok végrehajtása, ellenőrök kijelölése és képzése) Értékelés (=minősítés) elkészítése Vis maior elbírálása Fellebbezések Felülvizsgálat (fellebbezések elbírálása) I. fokú határozat hozatal Jelentések véglegesítése Jelentések átadása MVH-nak, ha van fellebbezés és II. fokú határozatot kell hozni Jelentések átadása MVH-nak, ha nincs fellebbezés

Az OIB korábbi döntésének és a 7/2009 Az OIB korábbi döntésének és a 7/2009. számú MgSzH elnöki utasítással elrendelt KM eljárásrend értelmében a 2009. évi KM helyszíni ellenőrzéseket augusztus 31-ig kellett végrehajtani. A KM szakrendszerből nyert adatokból megállapítható, hogy a kijelölt gazdálkodók 99,7%-ának helyszíni ellenőrzését határidőre elvégezték az MgSzH ellenőrei. A helyszíni ellenőrzési jegyzőkönyvek véglegesítése (azaz az ügyfélnek biztosított észrevételezési időszak utáni jóváhagyás) 2009. szeptember 3-i állapot szerint JFGK-ként az alábbi arányban történt meg:

Az ellenőrzések feldolgozottsági szintje

Elsőfokú határozat generálás a KM szakrendszerből, a határozatok kiadmányozása A KM elsőfokú határozatokat a KM szakrendszerből kell generálni, a meg nem feleléseket és azok minősítését a rendszer emeli be a határozatba. A legenerált határozatokat a megyei főigazgató kiadmányozza, a KM eljárásrend értelmében 2009. szeptember 15-ig. A határozatot tértivevényes levélben (vagy az átvétel dokumentálását biztosító egyéb módon) kell megküldeni az ügyfél részére, a KM szakrendszerben rögzíteni kell a határozat kézbesítésének napját.

Végzés kiadása azoknak az ügyfeleknek, akik ellenőrzése meghiúsult Azon ügyfelek esetében, akik az ellenőrzést akadályozták, vagy akiknél egyéb okokból nem került sor ellenőrzésre (pl. a kiválasztás ellenére nem KM releváns ügyfelek, mert a tényleges állatlétszám alapján a tevékenység nem minősül gazdasági célúnak) a KM szakrendszer nem generál határozatot. Ezek az ügyfelek az ún. „Határozat nélkül véglegesített (MVH-nak átadható)” kategóriába kerülnek, és az ő esetükben az MgSzH végzéssel szünteti meg a KM eljárást. A fent megadott feldolgozottsági szint alapján ez 319 ügyfelet érint. A végzést a megyei főigazgató készíti el és kiadmányozza 2009. szeptember 30-ig.

Az EU Nitrát rendeletéhez kapcsolódó magyar jogszabályok 27/2006. (II.7.) Korm. rendelet nitrátérzékeny területek kijelölése hatósági intézkedések (munkamegosztás, birság) vízmonitoring határidők 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet helyes mezőgazdasági gyakorlat nyilvántartás, adatszolgáltatás

Nitrátérzékenység Területérzékenység alapján, MePaR fizikai blokk szintű lehatárolással. A nitrátértzékeny MePaR blokkok listája (43/2007. (VI. 1.) FVM rendeletben) Települések belterülete Az állategészségügyi szabályzat szerinti nagy állattartó telepek(41/1997 (V. 28.) FM rendelet)

Nitrátérzékeny területek Az Állat-egészségügyi szabályzat szerinti a nagy létszámú állattartó telepek azok, amelyen az elhelyezhető állatok száma állatfajonként legalább harminc ló, vagy ötven szarvasmarha, vagy kétszáz juh, kecske vagy száz sertés, vagy kettőezer broiler baromfi, vagy ötszáz kifejlett baromfi (tyúkfélék, víziszárnyasok, pulyka stb.) vagy ötven strucc, vagy ötven anyanyúl és szaporulata.

Helyes mezőgazdasági gyakorlat Állattartásra vonatkozó előírások Adatszolgáltatás, nyilvántartás Trágyatárolás Legeltetés

Adatszolgáltatás Kinek kell adatot szolgáltatni? Nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak Egy háztartási igényt meghaladó mértékben állattartást folytatóknak Egy háztartási igényt meghaladó mértékű állattartás (219/2004 (VII. 21.) Korm. rendelet): Vegyes állattartás esetén 5 számosállat/ingatlan Baromfi esetén 3 számosállat/ingatlan Számosállat: 500 kg élőtömegű állategyed, vagy csoport

Adatszolgáltatás Gazdálkodási évet követő december 31-ig a területileg illetékes talajvédelmi hatóságnak, évente Adatlap (papír alapon) az 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet 6. melléklet függelékben kitöltési útmutató Állattartóknak alapadat bejelentés és környezetvédelmi azonosítók megkérése a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségeknél „egy életben egyszer”, ha van változás, csak azt bejelenteni

Környezetvédelmi azonosítók megkérése KAR adatlapok benyújtásával (környezetvédelmi alapnyilvántartáshoz szükséges adatok adatlapja) Hozzáférhető a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségeknél, letölthető a www.kvvm.hu honlapról Környezetvédelmi azonosítók: KÜJ környezetvédelmi ügyfél jel (ügyfélazonosító) TH-KTJ telephelyhez rendelt környezetvédelmi területi jel (az állattartó telep azonosítója) EH-KTJ engedélyköteles tevékenység helyéhez rendelt környezetvédelmi területi jel (a trágyatároló(k) azonosítói)

Nyilvántartás Adatszolgáltatást megalapozó nyilvántartás (olyan nyilvántartás, aminek adataiból teljesíthető az adatszolgáltatás) irányadó tartalom a gazdálkodási napló tápanyag-gazdálkodásra, trágyázásra, parcella művelési adatokra, állattartásra vonatkozó lapjai 2009. szeptember 1-től a 61/2009. ( V.14.) FVM rendelet 21. sz. melléklete szerinti GN esetén ezek a lapok a GN 08 legeltetési nyilvántartás GN 12 trágyázási nyilvántartás GN 13 szervestrágya mérleg GN 14 állatállomány változási nyilvántartás GN 15 állatállomány összesítő nitrátérzékeny területek Elmúlt gazdálkodási év (2008. szeptember 1. és 2009. augusztus 31. között) esetén a 4/2004. (I. 13.) FVM rendelet 5. melléklet szerinti gazdálkodási napló hasonló adattartalmú lapjai

Nyilvántartás Állattartással foglalkozó gazdálkodó, nincs földterülete Állattartással foglalkozó gazdálkodó, nincs nitrátérzékeny földterülete Csak állatállományra és trágyatárolásra vonatkozó lapok szerint (GN 13, 14, 15)

Adatszolgáltatás Adatot szolgáltatni arról kell, amiről nyilvántartás vezetése kötelező Az adatlapnak a vonatkozó részeit kell kitölteni

A nyilvántartást nem kell beküldeni A nyilvántartás a gazdálkodónál naprakészen rendelkezésre kell álljon, melyet be kell mutatni A nitrát rendelettel kapcsolatos hatósági ellenőrzéskor A nitrát rendelettel kapcsolatos kölcsönös megfeleltetésre vonatkozó ellenőrzéskor A nyilvántartást nem kell beküldeni

Trágyatárolás Műszaki követelmények: helyes mezőgazdasági gyakorlat szabályai között Követelményeknek való megfelelés: 2011. december 31. Kivéve egységes környezethasználati engedélyezés alá tartozó telepek: 2007. október 31. vagy az EMVA vidékfejlesztési támogatási határozat alapján a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek által adott egyéni határidő. Nem nitrátérzékeny területek: „Leghatékonyabb megoldás” szigetelt trágyatároló Hígtrágyatároló: 2014. január 1. Istállótrágya tároló: 2015. december 22.

Trágyatárolás A határidők lejárta után a követelményeknek nem megfelelő trágyatárolókat nem szabad használni, A határidők lejárta után legkésőbb egy évvel fel kell számolni. Mélyalmos tartás esetén nem szükséges trágyatároló Feldolgozás esetén (biogáz, komposztüzem részére történő átadás) trágyatároló mérete csökkenthető Legeltetés esetén (extenzív állattartás) trágyatároló mérete az istállózott időszak alapján meghatározható

Legeltetés Tilalmi időszak: tilos a legeltetés november 15 és február 15 között 120 kg/ha/évnél kisebb N hatóanyag (extenzív állattartás) esetén a tilalmi időszakban is lehet legeltetni A legelő állatok által elhullajtott trágyával sem haladhatja meg a kijutó nitrogén hatóanyag a 170kg/ha értéket Intenzív legeltetéses állattartás esetén szakaszos vagy pásztoroló legeltetést kell alkalmazni kivéve, ha az állattartó telepen az állománysűrűség meghatározásánál a figyelembe veendő állatok száma nem több mint 15 ÁE.

AKG adatszolgáltatás, nyilvántartás Gazdálkodási napló vezetése, mely egyben a Nitrát rendelet szerinti nyilvántartásnak megfelel, A GN megfelelő lapjainak internetes felületen történő rögzítése Gazdálkodási naplót beküldeni nem kell Ellenőrzéskor rendelkezésre kell állnia az ellenőrzést végzőnek be kell mutatni, aki a tartalmát, naprakész vezetését ellenőrzi

Tervek A nitrát rendelet szerinti adatszolgáltatás elektronikussá tétele Az AKG keretében előírt „web GN” és a nitrát adatszolgáltatás összekapcsolása

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!