Milyen információkat kell a beállítások előtt összegyűjtenie?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Óraregisztrálási modul
Advertisements

BPS Web 2.0 Felhasználói kézikönyv. A szerkesztő főoldala A bejelentkezett felhasználóA szerkesztő főmenürendszere Stílusformázások Nyelv- és nézetváltás.
Windows OS Ambrus Attila 2010 Vay Ádám Gimnázium Szakközépiskola Szakiskola és Kollégium Rendszergazda.
Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
A weboldalunkon regisztrált felhasználó neveddel és jelszavaddal tudsz belépni. Amennyiben még nem regisztráltál oldalunkon, abban az esetben kérjük,
Elektronikus levelezés [webmail]
Főbb változások, újdonságok
A Windows használata Bevezetés.
Számítógépes operációs rendszerek
Skype telepítése és használata
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Operációs rendszerek Bevezetés.
Az operációs rendszer.
Operációs rendszerek Beállítások.
Számítógépes ismeretek 5. óra
Független Pedagógiai Intézetben Az internet: miért, hogyan?
Hálózati architektúrák
Levelező program beállítása webmail-hez
A Vocatude program telepítése
Az operációs rendszer.
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Internetes böngészőprogram használata, beállításai
Windows operációs rendszer
A Windows grafikus felülete
A körlevél készítésének menete
Iskolai Hálózat Létrehozása
Számítógéphálózatok A hálózatok kialakulása A hálózatok osztályozása
Az operációs rendszer.
Egyéni animációk készítése
 A felhasználói felület határozza meg az operációs rendszer megjelenését, az asztal felépítését, és azt, hogyan navigálhatunk az operációs rendszer.
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
Laptop, notebook, PDA. Hordozható számítógép Hívhatják bárhogy: laptopoknak vagy noteszgépeknek, hordozható számítógépeknek, stb. Ezek az egy darabból.
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
Hálózatkezelés, Internet 8. óra Előadó: Jánosik Tamás.
A mikroprocesszor frekvenciája (mérete)
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Prezentáció a prezentációról
Support.ebsco.com Az EBSCOhost találati lista Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Keresési figyelő létrehozása Oktatóprogram.
Kommunikációt segítő programok a hálózaton
ELTE WIFI Beállítási útmutató MS Windows XP-hez
Az m70.hu regisztrációs folyamatát követheti végig illusztrálva – klikkeivel. Minden kattintásra változik a kép, beúszik a magyarázó szöveg. Két dia között.
Az operációs rendszer.
11. TÉTEL Az Ön feladata munkahelyén egy újonnan vásárolt munkaállomás operációs rendszerének feltelepítése. Ismertesse milyen szempontok alapján választja.
rendszer intézményértékelés és projektértékelés Felhasználói segédlet 2005.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Hosszú dokumentumok kezelése.
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
Az m70.hu regisztrációs folyamatát követheti végig illusztrálva – klikkeivel. Minden kattintásra változik a kép, beúszik a magyarázó szöveg. Két dia között.
Rövid ismertető mikrofonnal történő
2. Operációs rendszerek.
Telepítés és használat ICON100 központhoz Modern Alarm Hungary.
Modern Alarm Hungary.  A szoftver telepítése előtt telepítse a hardware kulcs drivert (ne csatlakoztassa a hardware kulcsot amíg nem telepítette a drivert)
Electra IP cím módosítása. 2  Internet behívás (IP cím) változás: A bank Internet szolgáltató váltás miatt módosítja az Electra szerver elérhetőségének.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
Rövid összefoglalás a © 2012 Microsoft Corporation. Minden jog fenntartva. Lync Web Apphoz Csatlakozás Lync-értekezlethez számítógépes hanggal Lync 2013.
Rövid összefoglalás: © 2013 Microsoft Corporation. Minden jog fenntartva. A Lync kezdőképernyője A Lync kezdőképernyőjének bal oldalán lévő központban.
Szoftverek csoportosítása
A Google Drive használata. Mire jó? A Google Drive segítségével a fotókat, videókat, fájlokat és sok más tartalmat egy biztonságos felhőtárhelyen keresztül.
Netware 6 telepítése Molnár Péter. Telepítési követelmények I. Minimális rendszerkövetelmények · Szerverszintű PC legalább Pentium II vagy AMD K7 processzorral.
Könyvtárstruktúra, felhasználói és rendszerkönyvtárak Fájlkiterjesztések, attribútumok és engedélyek Takács Béla 2016.
Az operációs rendszer.
Lekérdezések Adott tulajdonságú adatok listázásának módja a lekérdezés. A lekérdezések segítségével az adatbázisból megjeleníthetjük, módosíthatjuk, törölhetjük.
Információ és kommunikáció
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
Hálózati architektúrák
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
Előadás másolata:

Milyen információkat kell a beállítások előtt összegyűjtenie? 12.Tétel Az Ön feladata munkahelyén egy újonnan vásárolt és a szállító cég által előtelepített munkaállomás operációs rendszerének beállítása. Milyen információkat kell a beállítások előtt összegyűjtenie? Milyen rendszerbeállításokat kell elvégeznie? Milyen felhasználói beállításokat kell elvégeznie? Mutassa be egy levelező kliens felhasználói fiókjának beállítását! 12.Tétel

Információgyűjtés Nevek, címek: a megfelelő operációs rendszer kiválasztás több szempont alapján történik meg. Elsődleges szempont a rendelkezésre álló hardverekhez való illeszkedés. Fontos, hogy az adott rendszer minden probléma nélkül üzemeljen az adott hardver konfiguráción. További szempont, hogy a kiválasztott rendszerrel milyen feladatokat szeretnénk ellátni. Nem mindegy ugyanis, hogy az adott rendszer szerver funkciókat, vagy egyszerű irodai feladatokat lát majd el. Szintén nem mindegy, hogy mennyire támogatja a hálózati funkciókat, amennyiben erre szükség van. Licencek: a beállítások megkezdése előtt meg kell győződni az operációs rendszer licencszerződése által meghatározott feltételekről, kritériumokról. Ezen szerződés egyértelműen meghatározza a szoftver használatának feltételeit (például, hogy hány gépre és hogyan telepíthető stb.). Különböző licencszerződésekkel találkozhatunk, a Microsoft például végfelhasználói licencszerződéssel látja el szoftvereit. 12.Tétel

Rendszerbeállítások Dátum és idő: számítógépünk órája folyamatosan jelzi a pontos időt és dátumot. Ezt az órát természetesen mi is átállíthatjuk, a Vezérlőpult – Dátum és idő ikonra, vagy a Tálcán látható órára kettőt kattintva. Nem csak a dátum és az idő megadására van lehetőségünk, de megadhatjuk azt is, hogy melyik időzónában használjuk gépünket, illetve automatikusan áttérünk-e a téli/nyári időszámításra. 12.Tétel

Rendszerbeállítások Egér: az egér beállításait a Vezérlőpult – Egér ikonjára kattintva tudjuk módosítani. a Gombok kategóriában beállíthatjuk, hogy az egeret bal vagy jobb kézzel használjuk-e. A balkezes egér esetében a jobb- és baloldali gombok jelentése felcserélődik az ablak jobb alsó sarkában levő tesztterületen látható kis dobozra kattintva tesztelhetjük a dupla kattintás sebességét. Ha a kis dobozra kényelmesen kettőt kattintva nem történik semmi, a dupla kattintás sebességét vegyük lassabbra, és próbálkozzunk újra. Ha a Windows időnként két külön kattintásunkat dupla kattintásnak értelmezi, vegyük gyorsabbra a kattintás sebességét a Mutatók kategóriában az egérmutató külalakját változtathatjuk meg. Legegyszerűbb, ha az előkészített sémák közül választanunk a Mozgás kategóriában az egér sebességét és az egér nyomvonal hosszát állíthatjuk be a Hardver fülre kattintva az egér típusát lehet megváltoztatni. A forgalomban lévő standard egerek legtöbbjét a Windows automatikusan felismeri, így a hardverbeállítások kézi megváltoztatására hétköznapi körülmények között alig van szükség. Billentyűzet: a Vezérlőpult – Billentyűzet ikonjára kattintva állíthatjuk be, hogyan viselkedjen a billentyűzet a Windowsban. a Sebesség kategóriában állíthatjuk be a kurzorvillogás, és a billentyűzet karakterismétlésének sebességét a Nyelv kategóriában telepíthetünk több nemzeti billentyűkiosztást. Egyszerre használhatunk például magyar és angol billentyűzetkiosztást, s köztük billentyűkombinációval, vagy a Tálcán a kijelzőre kattintva, az egérrel válthatunk. 12.Tétel

Rendszerbeállítások Energiagazdálkodási lehetőségek: a Vezérlőpult – Energiagazdálkodási lehetőségek opció alatt megadhatjuk, hogyha nem nyúlunk a számítógéphez, akkor mennyi idő elteltével kapcsoljon ki a képernyő és a merevlemez, mi történjen, ha megnyomjuk a számítógép be/kikapcsoló gombját, de engedélyezhetjük a hibernálást is (a memória tartalma a merevlemezre kerül, majd a következő bekapcsoláskor ott folytathatjuk a munkát, ahol abbahagytuk), valamint ellenőrizhetjük a szünetmentes áramforrás állapotát is. Hangok: a Vezérlőpult – Hangok ikonjára kattintva lehetőségünk van az egyes eseményekhez hangot rendelni, illetve kész hangsémákat alkalmazni, valamint a hangszóróval és mikrofonnal kapcsolatos beállítások elvégzésére. Például: hangszóró hangereje. 12.Tétel

Rendszerbeállítások Megjelenítés: a képernyő beállításait a Vezérlőpult – Megjelenítés ikonra kattintva változtathatjuk meg. a Háttér kategóriában kiválaszthatjuk az asztal hátteréül szolgáló mintázatot és/vagy tapétát. Természetesen a felsorolt tapétákon kívül más hátteret is használhatunk, ezt a képfájlt a Tallózás gombra kattintva kereshetjük meg. a Képernyőkímélő kategóriában választhatunk képernyővédőt, s megadhatjuk, hogy ha a gépen nem dolgozunk, hány perc után induljon el a Megjelenés kategóriában az asztal és a rajta megjelenő objektumok tulajdonságait állíthatjuk be. Legegyszerűbb, ha egy kész mintát alkalmazunk a Beállítások kategóriában megváltoztathatjuk a képernyő felbontását és színmélységet. A Speciális gombra kattintva a videokártya és a monitor típusát állíthatjuk be, valamint itt van lehetőségünk további finomhangolások elvégzésére. Területi és nyelvi beállítások: bizonyos alkalmazások a különböző, eltérő nemzeti beállítások (ABC-rend, napszak, hónapok neve, pénznem, stb.) kezelésére is fel vannak készítve. Lehetőségünk van a magyar (vagy egyéb) nyelv és más nemzeti jellegzetességek beállítására, ami megkönnyíti a többnyelvű munkavégzést. 12.Tétel

Hálózati beállítások Hálózati kapcsolatok tulajdonságai: a hálózat beállításait módosíthatjuk a Vezérlőpult – Hálózati kapcsolatok ikonra kattintva. A hálózati kapcsolatok közük a helyi kapcsolatot választva módosíthatjuk a hálózati adapteren keresztüli forgalmat a helyi hálózatban. Itt konfigurálhatjuk azokat az eszközöket, amelyek gépünket a számítógépes hálózathoz kapcsolják: hálózati csatolót, kliensprogramokat, hálózati protokollokat, és hálózati szolgáltatásokat. Proxy: proxy szerverek a kliensek kéréseit köztes elemként más szerverekhez továbbítják. A kliens csatlakozik a proxyhoz, valamilyen szolgáltatást igényel, ami egy másik szerveren található. A proxy szerver a kliens nevében csatlakozik a megadott szerverhez, és igényli az erőforrást. A proxy esetlegesen megváltoztathatja a kliens kérését vagy a szerver válaszát, és alkalomadtán kiszolgálhatja a kérést a szerverhez való csatlakozás nélkül is. A proxykiszolgáló biztonsági sorompót képez a belső hálózat és az internet között, amely megakadályozza, hogy illetéktelenek hozzáférhessenek a belső hálózaton tárolt adatokhoz. 12.Tétel

Hálózati beállítások Levelező kliens: a Windows operációs rendszer beépített levelező kliens az Outlook Express. Ez a program a Windows telepítésekor automatikusan telepítésre kerül. A postafiók beállításához indítsuk el az Outlook Express-t. Új postafiók létrehozásához az Eszközök – Fiókok menüpontot válasszuk ki, ahol a Hozzáadás gombra kattintva a Levelezés opciót kiválasztva megjelenik egy varázsló. 1. a megjelenő ablakban a megadott nevet fogja a program az e-mail címhez hozzárendelni 2. a név megadása után a következő ablakban egy valós e-mail címet kell megadni 3. a következő ablakban a levelező szervereket kell beállítani. A legördülő menüben adható meg a levelező szerver típusa, ez IMAP vagy POP3 lehet. Az IMAP-ot célszerű választani abban az esetben, ha leveleinket nem csak egy számítógépről olvassuk, mert ebben az esetben a levelek a szerveren is tárolva maradnak. A POP3-at akkor célszerű választani, ha leveleinket mindig ugyan arról a számítógépről olvassuk és nincs szükségünk a szerveren való tárolás lehetőségére. A kiszolgáló szerverek címét általában szolgáltatónk adja meg. 4. majd a fiókhoz felhasználónevet és jelszavat állíthatunk be. Így csak a jelszó birtokában férhetünk hozzá fiókunkhoz Ezen lépések elvégzése után e-mail postafiókunk használatra kész állapotba kerül. A továbbiakban lehetőségünk van egyéb beállítások elvégzésére is, mint például: azonosítás hozzárendelésére a kimenő kiszolgálóhoz, titkosított kapcsolat beállítására stb. 12.Tétel

Felhasználói beállítások Felhasználói fiókok: a felhasználói fiók olyan információk gyűjteménye, amelyek megadják a Windows rendszernek, hogy a felhasználó milyen fájlokhoz és mappákhoz férhet hozzá, milyen módosításokat végezhet a számítógépen, illetve az olyan személyes beállításokat, mint például az asztal háttérképe vagy a képernyőkímélő. A felhasználói fiókok teszik lehetővé, hogy többen használják a számítógépet, ugyanakkor mindenkinek saját fájljai és beállításai lehessenek. Minden felhasználó szükség esetén a felhasználóneve és a jelszava segítségével érheti el a felhasználói fiókját. A rendszergazdai fiókban olyan módosítások hajthatók végre, amelyek hatással vannak a többi felhasználóra. Ilyen például a biztonsági beállítások módosítása. A rendszergazdai fiókból elérhető a számítógépen tárolt összes fájl. Rendszergazdai fiók használata esetén a következő műveletek végezhetők el: a számítógép beállítása, szoftverek és hardver telepítése, beállítások megadása és javítások elvégzése, új programok és hardver hozzáadása. A korlátozott felhasználói fiók használatával a számítógép legtöbb funkciója elérhető, azonban kizárólag a rendszergazda hajthat végre olyan változtatásokat, amelyek a számítógép többi felhasználóját is érintik. Általános jogokkal rendelkező fiókkal például lehetőség van a következő eszközök használatára: webböngészők, levelezőprogramok, irodai programok, multimédia állományok lejátszása stb. Az egyes felhasználói fiókokat a Vezérlőpult – Felhasználói fiókok helyen érjük el. Új fiók létrehozása során lehetőségünk van a fiók nevének megadására, a jelszó és a jogosultság módosítására, valamint a bejelentkezésnél megjelenő kép megváltoztatására. 12.Tétel

Felhasználói beállítások Képek, dokumentumok: a helyi hálózaton összekötött számítógépek közt lehetőségünk van dokumentumaink és képeink megosztására is. A hálózatok logikai mappában tallózhatunk, az itt megtalálható számítógépeknek természetesen nem láthatjuk a teljes tartalmát, csak azokat a mappáit, amelyeket a gép tulajdonosa elérhetővé tett a hálózaton, más szóval megosztott. Az osztott mappákhoz lehetőségünk van ún. hálózati meghajtót csatlakoztatni, így munkánk közben úgy dolgozhatunk velük, mint bármelyik saját mappánkkal. 12.Tétel

Felhasználói beállítások Profilok: az operációs rendszer eredményes alkalmazásához hozzátartozik a felhasználói felület testre szabása is. Ekkor számítógépünkön olyan környezetet alakítunk ki, amelynek jobban megfelelnek képességeinknek, melynek segítségével gyakrabban használt programjainkat a könnyebb elérhetőség érdekében az asztalra helyezzük, olyan mappákat hozunk létre, amelyek a legfontosabb dokumentumainkat tartalmazzák. Minden, az adott gépet alkalmazó felhasználó saját környezetet alakíthat ki, amelyet az operációs rendszer a felhasználói profilban tárol. A felhasználói profil a felhasználó bejelentkezésekor a rendszer által betöltendő, a munkakörnyezetet meghatározó profil. Ennek része a felhasználó számára kialakított összes beállítás (programelemek, hálózati kapcsolatok, ablakok helyzete-méret stb.). Hálózati operációs rendszerben kialakított központosított tartomány kialakítása esetén a hálózaton bármely elérhető számítógépen bejelentkezve ugyanazt a profilt használhatjuk. A felhasználói profilok a Vezérlőpult – Rendszer menüpont alatt a Speciális fülön érhetők el. A profilok szabadon törölhetők, módosíthatók és másolhatók. 12.Tétel