Történetek a geofizika hőskorából 2007. április 20 Szabó Zoltán.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dr Raffay Ágnes Dr Lőrincz Katalin Hajmásy Gyöngyi
Advertisements

„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
Készítette: Reményi László1 Pátyi Szent Imre Templom, Plébánia és Közösségi Ház Építési engedélyezési terve.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
TÁMOGATÓ SZOLGÁLATOK VII. ORSZÁGOS SZAKMAI KONFERENCIÁJA
Németh Tamás — Főtitkári beszámoló … Főtitkári beszámoló az Akadémia évi költségvetésének végrehajtásáról Németh Tamás Magyar Tudományos Akadémia.
Miniszterelnöki Hivatal, Kisebbség- és Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkárság Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály 376/2007. (XII. 23.) Korm.
MANORKA projekt Értékelő Csoport ülése február 18. Budapest „Önkormányzati kapacitásépítés norvég ‐ magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP
Szja % APEH Sajtótájékoztató dr. Juhász István elnökhelyettes Budapest, szeptember 15.
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
PARLAMENT ( ).
Tantanya mérföldkövek 2004-től máig Június Akciósorozat laktanya- ingatlanért.
Új bölcsőde építése Kartalon – passzívház közeli energiatakarékos formában KMOP
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Intézményvezetői Értekezlet október 6.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért A települések fejlődéséért Az önkormányzatok évi új céltámogatása.
A mai nap programja ig Köszöntő Polgármester Úr 5 perce Gyorsított tanév előkészítő információáradat ig integrációt segítő.
Az Oktatási Minisztérium bemutatkozása december.
EU Államháztartástan Készítette: Rácz Anita. Köster-ügy.
Eötvös Loránd élete és munkássága
EÖTVÖS LORÁND ÉLETE ÉS MUNKÁSSÁGA
Urban Audit Az egységes városstatisztikai adatbázis.
Tájékoztatás az Európai Gazdaságélnkítő Csomagról ÚMVP MB Budapest, június 29. ÚMVP MB
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Az áprilisi törvények és a Batthyány-kormány működése
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Az ország háza F: Laci A parlament épülete A Duna felől
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
Európai Parlament kontra az Európai Közösségek Tanácsa és az Európai Közösségek Bizottsága C-181/91. és C-248/91.
O R S Z Á G G Y Ű L É S I K Ö N Y V T Á R Parlamenti Napló és Irományok 1861 – 1990 ( milliónyi oldal az Interneten) O R S Z Á G G Y Ű L É S I K Ö N Y.
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
Élete és munkássága Készítette: Illés Szabolcs
Vizsgaszervezés központi koordinációja Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet Feigl Ágnes.
Országos népszavazás és népi kezdeményezés
Földes Ádám A Paksi Atomerőmű és az információszabadság egy fejlődő demokráciában.
MIT TUDUNK AZ IFJÚSÁGPOLITIKÁRÓL? Kvíz. ISTEN HOZOTT BENNETEKET EGY RÖVID KVÍZBEN, MELY SOK MINDENRE VONATKOZIK, AMI A FIATALOKAT ÉRINTI...
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
Kormányszóvivői tájékoztató. A fejlesztéspolitika új intézményrendszere Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos július 7.
119 éve nyerte Magyarország első és második olimpiai bajnokságát
Készítette: Gál Patrik (9.c)
Készítette: Bakos Vanessza, 9.a
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
Eötvös Loránd és az ingája
Eötvös Loránd és a gravitáció
FELVÉTELI, avagy hogyan jelentkezünk középiskolába
Eötvös Lóránd: Gravitáció
Ecsetvonások a kiváló tanár és a világhírű földtudós portréjához
Biztonság és Partnerség Társadalmi vita - Zárókonferencia szeptember 2. Budapest Az egészségügy feladatai 2010-ig Dr. Székely Tamás miniszter.
Eötvös Loránd élete és munkássága ( Pest, július 27. – Budapest, április 8.)
Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat azaz települési önkormányzati nézőpontok a szociális ellátórendszer átalakításáról.
A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének eredményei Dr. Szinay Attila Mezőkövesd, január 28.
MESZK Gyermekápolás Szakmai Tagozat Szakmai beszámoló Bognár Márta tagozatvezető Bognár Márta tagozatvezető.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 16. A fogyasztóvédelem ügyei a évi őszi ülésszakban.
Az Eötvös-inga Készítette: Virágh Máté 9. c EÖTVÖS LORÁND
Önkormányzati Egészségügyi Holding Zrt. Lehetünk-e ártatlanok ?
Török Ádám, az MTA főtitkára, az AKT elnöke
Magyar Rendvédelmi Kar Büntetés-végrehajtási Tagozat
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
A magyarországi nemzetiségek és támogatásuk rendszere
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) tervezete
A TÉR_KÖZ pályázat számokban
Projekt ismertető Egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó
Intézményi szülői munkaközösségi ülés
AZ EMBER TRAGÉDIÁJA Paulay Ede.
NYITÓ KONFERENCIA Egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó
1/15/2019 Az uniós bel- és igazságügyi informatikai rendszerekkel és az interoperabilitással kapcsolatos jogharmonizációs kérdések október 10. Belügyminisztérium.
Lehetünk-e ártatlanok ?
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Előadás másolata:

Történetek a geofizika hőskorából április 20 Szabó Zoltán

„Valóban helyesebb is, ha a feladatért emelünk intézetet, mintha, mire sok a példa, az intézetnek keresünk feladatot” Eötvös Loránd

1885: megkezdődik az Országház építése A tervpályázat kiírása április elején történt, február 1-i határidővel. A pályázatra meglepően kevés, mindössze 19 terv érkezett. Az Országos Bizottság 4 pályaművet részesített díjazásban, az első helyre Steindl Imre „Alkotmány I” jeligéjű pályázata került. Miután a félemelet beiktatásával módosított végleges tervet a Bizottság elfogadta, a jóváhagyásról szóló törvényjavaslatot Tisza Kálmán március 13-án az országgyűlésnek benyújtotta. A törvényjavaslat értelmében „az építési munkálatok, melyek még a folyó évben megkezdődnek, akképpen végeztessenek, hogy az állandó Országház építése lehetőleg 10 év alatt befejezhető legyen.” A képviselőház döntését a főrendiház jóváhagyása után az uralkodó az évi XIX. Törvénycikkben szentesítette július 30-án gróf Tisza Lajos elnökletével megalakult az Országház Építési Végrehajtó Bizottság. Az építés költségvetése már ekkor több, mint kétszerese a pályázati kiírásában megjelölt összegnek. Az Országház építéséről az évi LVIII. törvénycikk rendelkezett. Ez kimondja, hogy az új Országházat a Főváros V. kerületében, a Tömő téren kell emelni és a terveket pályázat útján kell elkészíttetni. A törvény végrehajtásáról a miniszterelnök, Tisza Kálmán gondoskodik.

A főszereplő: Eötvös Loránd

Nagyméltóságú Miniszterelnök Úr, Kegyelmes Uram! A most épülő országház pincesorának a kupola alatt fekvő része az alatta elterülő betonréteg nagy vastagságainál, falainak óriási méreteinél, és szimmetrikus alakjánál fogva kiválóan alkalmasnak mutatkozik a legpontosabb és legkényesebb fizikai, geodéziai és meteorológiai kísérletekre és mérésekre. Külön megtervezve se lehetett volna tudományos vizsgálódásokra alkalmasabb helyet teremteni, s minthogy […] ama csekély toldalék- munkálatok, amelyeket tudományos laboratóriummá átalakítása meg- kívánna, az építésvezetőség szerint semmiféle nehézséget vagy nagyobb költséget nem okoznának, bízva Nagyméltóságodnak a tudományok iránti szeretetében, ama kérelemmel járulok nagyméltóságod elé, kegyeskedjék a szóban forgó helyiségeket a kir. m. tudományegyetem Physikai Intézete s a kir. József műegyetem geodéziai tanszéke céljainak olyképpen átengedni, hogy azok a tudományegyetem Physikai Inté- zetéhez kapcsolva, az Intézet vezetőtanárainak igazgatása alatt álljanak. […] Fogadja Nagyméltóságod kiváló tiszteletem őszinte nyilvánítását. Budapest, július hó 5-én. b. Eötvös Loránd

Az Országház a laboratórium elképzelt helyével

Eötvös Loránd saját kezűleg írt javaslatát báró Bánffy Dezső miniszterelnöknek nyújtotta be. Az ügyet az országház építési végrehajtó bizottsága szeptember 18-án tárgyalta. Az eredményről Tisza Lajos, a bizottság elnöke a következőkben értesítette a miniszterelnököt: elvi akadálya nincsen a javaslatnak, "de bevárandónak határozta a bizottság a művezető építész úrnak a kért helyiségek átalakításával járandó költségek iránti előterjesztését, amelynek beállítására nagyméltóságod átiratának vétele után azonnal intézkedtem". Báró Bánffy Dezső miniszterelnök

Az idő múlik, ezért Tisza Lajos december 13-án figyel- mezteti Bánffy miniszterelnököt: "Ha azt akarjuk, hogy Eötvös báró azon óhajtása, miszerint a millenáris kiállítás alkalmából a helyisé- geket és felszerelését külföldi szakembereknek bemutathassa, teljesíthető legyen — mielőbb dönteni kellene erről." Tisza Lajos egyúttal közölte azt is, hogy az átalakítási munkálatokra 2650 forint kell, de az új országház költségvetésében erre fedezetet nem talált - a fűtés, világítási és vízvezetéki felszerelés külön költséget igényel, de ez a fő költségvetésben már elő van irányozva. Gróf Tisza Lajos az Országház Építési Végrehajtó Bizottságának elnöke

Szlávy József, a főrendiház elnöke miniszterelnök (1872 – 1874) "Teljesen osztom Excellenciádnak nézetét, nem volna helyes már előre, mielőtt az épület a törvényhozói testületnek átadatott, annak rendelkezési jogát lekötni és korlátozni. A helyiségek feletti rendelkezési jog kizárólag az országgyűlés két házát illeti meg." Szilágyi Dezső a képviselőház elnöke "Az épület átvétele előtt határozni korai, és az akkor mutatkozó szükségletek ismerete nélkül ma még nem lehet dönteni."

Nagyméltóságú Báró Eötvös Loránd Úrnak, a Magyar Tudományos Akadémia Elnökének Tisztelt barátom! […] A szükséges építő — illetőleg átalakító — munkák végrehajtá- sát ennélfogva mindaddig míg a házak beleegyezése, illetve ezek alapján a miniszterelnök engedélye meg nem adatik, el nem rendelhetem, habár részemről és az építési Végrehajtó Bizottság részéről semminemű elvi kifogás nem forog fenn a szóban forgó helyiségek átengedése ellen. Ezek után most már tartok tőle, hogy az illető helyiségek alig lesznek oly időben elkészíthetők és berendezhetők, hogy kísérleteidet már a milleniumi congressusok alkalmával e helyen végezhesd, amit részemről nagyon sajnálok. Fogadd kitűnő tiszteletem őszinte kifejezését Budapest 1896 évi január hó 9-én Tisza Lajos [1][1]Országos Levéltár

Minthogy azonban Nagyméltóságod kérelme a körül forog, hogy az új ország- ház néhány helyisége olyan czélra vétessék igénybe, mely az új országház rendeltetésével semminemű kapcsolatban sincs a ministerelnök úr nem érezte magát hivatva a döntés jogával élni, … …annyival kevésbbé, mert az épület átvétele előtt és az akkor mutat- kozó szükségletek ismerete nélkül ma még nem lehet megállapítani, vajjon lesznek-e egyáltalában az új országházban nélkülözhetetlen helyiségek. Min- dezek alapján a ministerelnök úr arról értesít, hogy Nagyméltóságod kérelmét sajnálatára egyelőre teljesíthetőnek nem tartja. Fogadja Nagyméltóságod kiváló tiszteletem őszinte nyilvánítását. Budapest, május hó 5. Wlassics [1][1]Országos Levéltár zalánkeméni báró Wlassics Gyula vallás és közoktatásügyi miniszter Nagyméltóságú Elnök Úr. Az országház építési végrehajtó bizottsága jelentése szerint a terv keresztülvitele ellen gyakorlati kivihetőség szempontjából akadály nem forog fenn.

gróf Apponyi Albert vallás és közoktatásügyi miniszter 1906

Nagyméltóságú Báró Úr! A nemzetközi Földmérési Szövetség […] a szept. 28-iki ülésben hozott határozati javaslatából értesülök arról, hogy a Szövetség kívánatosnak tartja a magyar kormány hathatós támogatását azoknak a vizsgálatoknak nagyobb mérvű kiterjesztésére, melyek a Nagyméltóságod által szerkesztett csavarási inga felhasználásával a földkéreg elhelyezkedésére vonatkozó kérdéseknek, s az ezzel kapcsolatos geologiai kérdéseknek megoldását célozzák, a mely módszert ugyanis a Szövetség e kérdések megoldására kiválóan alkalmasnak talált. Tekintve azt a tudományos fontosságot, mely a magyar tudomá- nyosság ez újabb, a külföld élénk érdeklődésével találkozó termékéhez fűződik, de figyelemmel a gyakorlati fontosságra is, melyet ez ügynek a földkéreg eloszlásának megismerése folytán nemzetgazdasági szempont- ból tulajdonítanunk kell: készséggel engedek a nemzetközi óhaj nyilvánulá- sának, s őszinte örömmel teszem magamévá, hogy az ez irányban teendő kezdeményező lépések kormányhatósági megfontolás tárgyává tétessenek. Tiszteletteljesen kérem Nagyméltóságodat, méltóztassék szíves tájékozódást nyújtani arra nézve, mily szerep várna az államra ennek az actiónak felkarolásában? Fogadja Nagyméltóságod őszinte tiszteletem nyilvánítását. Budapest, október hó 22-én. Apponyi

A Nagyméltóságod által felhozottak fontosságának tuda- tában, s figyelemmel a külföld megtisztelő óhaj nyilvánítására is, a minisztertanács készséggel hozzájárult ahhoz, hogy Nagymél- tóságod részére, a folyó 1907 évre, említett vizsgálódásai támo- gatásául azaz hatvanezer korona államsegély engedé- lyeztessék. A pénzügyminiszter úrral pedig egyetértőleg és közösen gondoskodtam az iránt, hogy a jövő 1908 és 1909 évekre ugyancsak évi azaz hatvanezer korona a mondott célra államköltségvetésileg előirányoztassék … Végül van szerencsém Nagyméltóságodat tisztelettelje- sen felkérni, hogy vállalkozásának tudományos eredményéről majdan nekem is beszámolni, s arra is módot találni méltóztas- sék, hogy arról a külföld illetékes körei is kellő tájékoztatást nyerjenek. Óhajtom s remélem, hogy Nagyméltóságod e mun- kásságával a magyar tudományosságnak örök dicsőséget arat. Budapest, május 15-én Apponyi

1907 — 2007