Az EU környezetvédelmi jogának végrehajtása: az Európai Bizottság és a nemzeti bíróságok szerepe (bevezetés) Budapest, 2010. január 11. Koller Péter Európai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Advertisements

A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
8. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Szabadka, november A CARTESIO-ÜGY: ITT A SZÉKHELY, HOL A SZÉKHELY? KLENANC Miklós (Szegedi.
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
A Lisszaboni Szerződés nemzeti parlamenteket érintő rendelkezései Sinka László OGY KH EU Budapest, February 10 & 11, 2009.
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
2011. március Emberi jogok regionális védelme az amerikai kontinensen II. Emberi és polgári jogok nemzetközi rendszere.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Az Európai Közösségek Bírósága - A Bíróság - Az Elsőfokú Bíróság - (A Közszolgálati Törvényszék)
Az Európai Unió intézményrendszere
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
EU Államháztartástan Készítette: Rácz Anita. Köster-ügy.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Tájékoztatás az Európai Gazdaságélnkítő Csomagról ÚMVP MB Budapest, június 29. ÚMVP MB
A Ket. módosításaival kapcsolatos jogalkalmazási tapasztalatok
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
A törvényességi felügyelet gyakorlati tapasztalatai
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné.
EU IV.. Európa Parlament – Strassbourg Titkársága - Luxemburg - tagországok állampolgárai választják a tagjait (Magyarország 23 fő) - elfogadja a költségvetést.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
Európai Parlament kontra az Európai Közösségek Tanácsa és az Európai Közösségek Bizottsága C-181/91. és C-248/91.
Miként viszonyul egymáshoz az EU általános költségvetése és az Európai Fejlesztési Alap?
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
Az EU panaszmechanizmusai a gyakorlatban Dr. Bendik Gábor ügyvéd Levegő Munkacsoport
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Európai Adatvédelmi Biztos Adatvédelmi nap Kamerás megfigyelés Magyarországon, 2010 január 28, Budapest Az Európai Adatvédelmi Biztos kamerás megfigyelésre.
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
A II. félévi tematika Büntető eljárásjog. A tervezett előadások Az eljárás ügyészi szakasza A tárgyalás előkészítése Az első fokú tárgyalás Vád- és védőbeszédek.
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Európai Adatvédelmi Biztos Adatvédelmi nap Kamerás megfigyelés Magyarországon, 2010 január 28, Budapest Az Európai Adatvédelmi Biztos kamerás megfigyelésre.
Az uniós környezetvédelmi jog alkalmazása Január 11.
A környezeti hatásvizsgálat kritikus mérlegelési kérdései január 11. Budapest dr. Bérczi Anna - Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodája.
Adatvédelmi nap 2010 Kamerás megfigyelés Magyarországon Jóri András.
A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.
EU elsődleges jog - környezet. Treaties – a summary of the major provisions 1986-ig (RSz) EEO (1986) Maastricht Amszterdam (1999) Lisszabon EUMSz.
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
1. / Áttekintés ›Az EU természete ›Mikor lehetséges / alkalmas eszköz az EU jog? ›Az EU jogorvoslat keretei ›Tagállammal szembeni EU jogorvoslat ›Kötelezettségszegési.
A versenytörvény módosítása
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
1 Dr. Villányi József Az Európai Unió Bíróságának története, szervezete és hatásköre.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Külkereskedelem és EU jog Dr. Marosi Zoltán Rein és Társai Freshfields Bruckhaus Deringer Iroda október 18.
Az Európai Unió gazdasági joga I. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
A közigazgatási eljárás II.
Közigazgatási eljárás III.
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
A jogforrási rendszer II.
Az Európai Unió intézményrendszere és döntéshozatala
Az uniós jog közvetlen alkalmazhatósága és közvetlen hatálya; az uniós jog és a magyar jog viszonya november 27.
Közbeszerzési Döntőbizottság
Jogharmonizáció az Európai Unióban Dr
Az EU jogrendszere őszi szemeszter Szegedi László NKE-ÁKK
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Jogharmonizáció az Európai Unióban
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Előadás másolata:

Az EU környezetvédelmi jogának végrehajtása: az Európai Bizottság és a nemzeti bíróságok szerepe (bevezetés) Budapest, január 11. Koller Péter Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóság

EU környezetvédelmi jog Biológiai sokféleség védelme Nyilvánosság részvétele a környezettel kapcsolatos döntéshozatalban Levegőminőség Ipari létesítmények szennyezésének csökkentése Hulladékkezelés Vízminőség, Szennyvíz,Ivóvíz GMO

Az EU jogszabályoknak való megfelelés biztosításának két útja Az Európai Bizottság szerepe és a Szerződés által biztosított kapcsolódó hatáskörök  EUSZ 17. cikk – a Bizottság a « Szerződések Őre »  Speciális hatáskörök az EUMSZ 258. és 260. cikkei alapján A tagállami bíróságok szerepe  a « közösségi jog elsőbbsége » és a « közvetlen hatály » koncepciója  Kérdés-feltevés lehetősége az Európai Bíróságnak

Az Európai Bizottság feladata EUSZ 17. cikk „(1) A Bizottság előmozdítja az Unió általános érdekeit, és ennek érdekében megteszi a megfelelő kezdeményezéseket. A Bizottság gondoskodik a Szerződések, valamint az intézmények által a Szerződések alapján elfogadott intézkedéseknek az alkalmazásáról. Az Európai Unió Bíróságának ellenőrzése mellett felügyeli az uniós jog alkalmazását (…) (2) Ha a Szerződések eltérően nem rendelkeznek, az Unió jogalkotási aktusait kizárólag a Bizottság javaslata alapján lehet elfogadni (…)"

Az Európai Bizottság által folytatott kötelezettségszegési eljárás (1. szakasz) EUMSZ 258. cikk „Ha a Bizottság megítélése szerint egy tagállam a Szerződésekből eredő valamely kötelezettségét nem teljesítette, az ügyről indokolással ellátott véleményt ad, miután az érintett államnak lehetőséget biztosított észrevételei megtételére Ha az érintett állam a Bizottság által meghatározott határidőn belül nem tesz eleget a véleményében foglaltaknak, a Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordulhat”

Hogyan működik az EUMSZ 258. cikke szerinti eljárás a gyakorlatban? Felszólító levél Indokolással ellátott vélemény Európai Bíróság Az Európai Bíróság ítélete 2 hónapos határidő 2 hónapos határidő Technikai ülések Technikai ülések

Az Európai Bizottság által folytatott kötelezettségszegési eljárás (2. szakasz) EUMSZ 260. cikk „(…) Ha a Bizottság megítélése szerint az érintett tagállam nem teszi meg az Európai Unió Bíróságának ítéletében foglaltak teljesítéséhez szükséges intézkedéseket, a Bizottság – miután a tagállamnak lehetőséget biztosított észrevételei megtételére – az Európai Unió Bíróságához fordulhat. A Bizottság meghatározza az érintett tagállam által fizetendő átalányösszeg vagy kényszerítő bírság összegét, amelyet az adott körülmények között megfelelőnek ítél. Ha az Európai Unió Bírósága megállapítja, hogy az érintett tagállam nem tett eleget az ítéletben foglaltaknak, a tagállamot átalányösszeg vagy kényszerítő bírság fizetésére kötelezheti (…)”

Hogyan működik az EUMSZ 260. cikke szerinti eljárás a gyakorlatban? 2 hónap határidő Európai Bíróság Felszólító levél Technikai ülések Az Európai Bíróság első ítélete kényszerítő bírság Az Európai Bíróság második ítélete

Környezetvédelmi tárgyú kötelezettségszegési eljárások szektor szerinti bontásban (2009. végén) Víz % Levegő % Vegyszerek 35 5% Felelősség 122% GMO 12 2% Természetvédelem % Hulladék 14119% Hatásvizsgálat 95 13%

Környezetvédelmi tárgyú kötelezettségszegési eljárások tagállami bontásban (2009. végén)

A Bizottság közleménye az EU környezetvédelmi jogának végrehajtásáról [COM(2008)773] Kötelezettségszegési eljárás hatékony alkalmazása a legjelentősebb problémák megoldására koncentrálva (pl. átültetés elmulasztása; helytelen vagy hiányos átültetés, rendszerszerű jogsértések stb.) Többi jogsértés kezelése olyan ütemben és módon, hogy az ne veszélyeztesse a kiemelkedő ügyek hatékony orvoslását Nemzeti bíróságok kiemelkedő szerepe az EU környezetvédelmi jogának helyes alkalmazásában – legtöbb egyedi jogsértés kezelésének optimális fóruma a tagállami bíróság

A nemzeti bíróság szerepe – a « közösségi jog elsőbbsége» és a « közvetlen hatály» koncepciója Európai Bíróság jogértelmezése során tisztázott alapelvek Közösségi (uniós) jog elsőbbsége  C-6/64 Costa/ENEL  C- 106/77 Simmenthal II Közvetlen hatály elve  C-26/62 Van Gend˙és Loos  C-41/74 Van Duyn és C-148/78 Ratti  C-72/95 Kraaijeveld

A „bírói dialógus” eszköze: az előzetes döntéshozatali eljárás EUMSZ 267. cikk (korábban EK 234. cikk) „Az Európai Unió Bírósága hatáskörrel rendelkezik előzetes döntés meghozatalára a következő kérdésekben: a) A Szerződések értelmezése; b) az uniós intézmények, szervek vagy hivatalok jogi aktusainak érvényessége és értelmezése; Ha egy tagállam bírósága előtt ilyen kérdés merül fel, és ez a bíróság úgy ítéli meg, hogy ítélete meghozatalához szükség van a kérdés eldöntésére, kérheti az Európai Unió Bíróságát, hogy hozzon ebben a kérdésben döntést. Ha egy tagállam olyan bírósága előtt folyamatban levő ügyben merül fel ilyen kérdés, amelynek határozatai ellen a nemzeti jog értelmében nincs jogorvoslati lehetőség, e bíróság köteles az Európai Unió Bíróságához fordulni.”

Előzetes döntéshozatali eljárás EU jog speciális bírósági eljárása  Két fő célja: (1) nemzeti bíróságok támogatása (2) egységes jogalkalmazás biztosítása  Precedens-jelleg Mikor?  a kérdés valamely EU jogszabályi rendelkezés érvényességére, értelmezésére irányul;  a kérdés releváns az alapügy eldöntése szempontjából;  a kérdés nem hipotetikus;  a kérdés nem került már korábban megválaszolásra

Előzetes döntéshozatali eljárások tagállamok szerint (2008. vége)

Összegzés: két egymást kiegészítő mechanizmus Kereset a nemzeti bíróság- hoz nemzeti bíró EUMSZ 267. cikk Ítélet az előzetes döntéshozatali eljárásban A Bizottság értesül a problémáról, vagy azt maga azonosítja Európai Bizottság EUMSZ 258. cikk Ítélet a kötelezettségszegési eljárás tárgyában Az Európai Unió Bírósága EU jogszabályi rendelkezés végrehajtásával kapcsolatos probléma

Köszönöm a figyelmet! Koller Péter Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóság