válasszunk tanácsadót?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hasznos tippek pályamódosításhoz
Advertisements

A konfliktusok és kezelésük
Hogyan tanuljunk? ….és egyáltalán miért?
Szervezetfejlesztési Program ÁROP Budapest, Károlyi-Csekonics Rezidencia November 12. VÁLTOZÁSKEZELÉS FEJLESZTÉSI MÓDSZERTAN.
Az utólagos ellenőrzésre és az előzetes biztosításra épülő rendszerek összehasonlítása dr. Csikesz Tamás.
„Régi jó földből – új erős hajtások”. Miért jelentkezek az SZMT Elnöki poziciójára? - Elvira •Mert nagyon sokat kaptam ettől a közösségtől, Tőletek és.
Önellenőrzés az 1. fejezet anyagából Válasszon egy modellt.
Gazdagság-identitás.
A tervezés mint menedzsment funkció
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
A stratégiai tervezés módszertana
Donatello és Michelangelo értelmezésében
Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária A kistelepülési könyvtári ellátás korszerűsítésének lehetőségei Informatikai és Könyvtári Szövetség.
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
Egy integrált szociális intézmény válaszai az igénybevevői, jogalkotói és fenntartói elvárásokra GYŐR szeptember
A partnerközpontú intézmények plusz anyagi forrásai a kompetencia alapú oktatás vonatkozásában Előadó: Danyi Gyula.
NCA - Önkéntes projektek tervezése és megvalósítása
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Ugrás a sötétbe! Büntetésből én lettem a projektmenedzser Mi a különbség a jó és a nyertes pályázat között? dr. Gajda Tibor Budapesti Kommunikációs és.
Teljesítménynövelés idő-és önmenedzseléssel
7. előadás Ember és vezetés, vezetési stílus
Hogyan lehet több millió Ft-ra szert tenni befektetés nélkül ! Figyelem ! Az egész rendszer egy vásárlói közösségre van ráépítve ! Az azonnali jövedelem.
Dr. Blazovich László Volksbank Életút Program Szeged, november 15.
Sikeres, egészséges vagy örömteli szervezet? Készítette: Frank Ádám.
SZÁMRENDSZEREK SZÁMÁBRÁZOLÁS
Rögtön megnézzük a részleteket…. Máz? Álarc? Nyomulás? Nem, ez a SZEMÉLYES MÁRKAÉPÍTÉS! Előadó : Dr. Serényi János, Értéktrend Consulting NYUGATMAGYARORSZÁGI.
Gravitációs erő (tömegvonzás)
„OKOS TANÁCS NÉLKÜL AZ ERŐ LEROGY …” HORATIUS
A konfliktusok és elhárításuk
Minőségbiztosítás a gyógyszerészetben Zelkó Romána Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet.
Banki termékek értékesítése elektronikus csatornákon keresztül Dr
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Nukleáris non-proliferáció az Atomsorompó Egyezmény keretein belül
Minőségügy a gyógyszerészetben Zelkó Romána Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet.
Statisztika II. III. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Kérdések a második zh-hoz
A vidéki tér sikertényezői
Társas megismerés Automatikus gondolkodás – nem tudatos, nem szándékolt, akaratlan és különösebb erőfeszítés nélküli (2Kor. 4.18) Sémák – mentális struktúrák,
Emberi Erőforrás Menedzsment Stratégia, politika, tervezés az emberi erőforrások menedzsmentjében EEM. 02.
A TANULÓ SZERVEZETEKRŐL
A vásárlási döntési folyamat Alternatívák értékelése
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
A lélektan fogalma, szerepe világunkban
GYERMEKKORÚ ELKÖVETŐK BÜNTETŐJOGI BELÁTÁSI KÉPESSÉGE
Ahány gyermek, annyi út „A bolondság és a zsenialitás közötti távolság csak sikerben mérhető” Gönczi Károly.
Rendszerek stabilitása
VII. Szervezeti kultúra
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Egészséges életmód Élj így!.
LOVAGGÁ VÁLÁS ÉS LOVAGI ERÉNYEK
Engedelmesség Milgram kutatása A kísérleti személyek 2/ 3-a úgy volt irányítva, hogy azt higgyék sérülést okoznak más emberi lénynek Az eredmények megismétlődtek.
SZERVEZETI MAGATARTÁS V.
Krízisinterventio mentálhigiénés szempontból
A közösség ereje. Mi az e-demokrácia gép? Hogyan működik a gép? Mire szeretnénk használni ezt a gépet? Mi a 42? Kikből áll a 42? Mit szeretne a 42? Miről.
Filozófiatörténet előadások 1I.
KORLÁTOK ÉS LEHETŐSÉGEK: EGYETEMI KÉPZÉSI HELYEK TÉRSÉGFEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A SZÉKELYFÖLDÖN Magyar Régiótudományi Társaság Vándorgyűlése Debrecen, 2010.
Szervezeti kultúra.
Minek nekünk stratégia? Horváth & Dubecz. “People don’t leave companies, they leave their managers”. „Az emberek nem a vállalatot hagyják ott, hanem a.
A biztonság általános értelmezése A biztonság nem termék, hanem egy kedvező állapot. A biztonság állapot, melynek megváltozása nem valószinű,
Tárgyalás és kommunikáció a tanácsadó és az ügyfél kapcsolatában Szociálpszichológiai szempontok Dr. Dévényi Márta Egyetemi adjunktus Pécsi Tudományegyetem.
Az értékkombinációk keresésének fontossága válság idején Tarjániné Illés Tünde CMC, CVS, PVM, TVM, vezetési tanácsadó, minősített értékelemző szakértő,
Országos tanácsadási konferencia
Előadás címe: Tudom, változnom kell!!!
A szobor benne van a kőben, csak ki kell bontani belőle A szobor benne van a kőben, csak ki kell bontani belőle! Michelangelo.
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Biztonság és GDPR kancellar.hu
„TUDÁSIGÉNYES SZOLGÁLTATÁSOK – TUDÁSIGÉNYES VÁLLALKOZÁSOK”
Előadás másolata:

válasszunk tanácsadót? Miért, mikor és hogyan válasszunk tanácsadót?

A szobor benne van a kőben, csak ki kell bontani belőle! Michelangelo Buonarotti SZMT tagja www.belsoero.hu

Dr. Magura Ildikó – egyetemi adjunktus Baky Károly – pszichológus Cserey Miklós – szervezeti tanácsadó

Miért és mikor kell szervezetfejlesztés? A változás 4EL modellje A szervezetfejlesztés (OD) fogalma A sikeres szervezetfejlesztés feltételei

A változás 4EL modellje Ellenállás Elégedetlenség a jelennel Minden változással szemben fellép, hiszen a biztonságra, a bizonyosra, a stabilitásra szükségünk van. Elégedetlenség a jelennel A felismert, tudatossá és közössé tett elégedetlenség a változás szükséges feltétele és indítómotorja lehet. Elképzelt (vonzó) jövő A szervezet egészében elterjedt és ismert vonzó célnak, az elérni kívánt jövőképnek, amellyel azonosulni tudnak az emberek, óriási ereje van. Első lépés Amikor a pozitív jövőkép a „fiókban marad”, azaz hiányzik a részletekbe menő, lebontott cselekvés, akkor a változás elmarad.

Ellenállás<Elégedetlenség*Elképzelt jövő*Első lépés A változás 4EL modellje Ellenállás<Elégedetlenség*Elképzelt jövő*Első lépés A változás bekövetkezik, ha a három jobb oldali tényező összhatása nagyobb, mint az Ellenállás. Ha bármelyik tényező gyenge, ill. hiányzik, akkor az Ellenállás megakadályozhatja az elmozdulást. Az Elkötelezettség növelhető, ha a tényezők nyílt információáramlással, együttműködő légkörben, közösen, egy szervezetet átfogó folyamatban alakulnak ki.

A szervezetfejlesztés (OD) fogalma Beckhardt szerint: „A szervezetfejlesztés tervszerű, a szervezet egészére kiterjedő, és felülről szervezett törekvés, amely a szervezet hatékonyságának és életképességének növelését célozza a szervezeti „folyamatokra” való tervszerű beavatkozás útján, magatartástudományi ismeretek felhasználásával.”

A sikeres szervezetfejlesztés feltételei stratégiai pozícióban lévő személy(ek) a probléma őszinte feltárását kívánja(ák), megvan a készség arra, hogy szembenézzenek a tényleges helyzettel, az erre vonatkozó adatokat fölhasználják ennek megváltoztatására, ennek valaki az élére áll (tanácsadó, kulcspozícióban levő funkcionális vezető), a tanácsadók és a funkcionális vezetők együttműködnek a probléma megvizsgálásában, megvan a készség bizonyos kockázat vállalására, új formák, kapcsolatok kipróbálása érdekében, realisztikus, hosszabb időtartamban gondolkodnak.

Miért és mikor válasszunk tanácsadót? A külső tanácsadó sajátosságai A tanácsadó alapkompetenciái Tanácsadók igénybevételének tipikus esetei

A külső tanácsadó sajátosságai Szervezetfejlesztési tanácsadó - szervezeten kívüli szakember - kezdeményezi, ösztönzi, vagy elősegíti a programot A külső tanácsadó előnye más szemszögből, tárgyilagosabban lát, független a szervezet jutalmazási, hatalmi rendszerétől, problémák esetén érdekelt a változtatás folytatásában

A tanácsadó alapkompetenciái Képes felmérni, elemezni és értékelni az ügyfél jelenlegi helyzetét és ehhez kapcsolódóan felépíteni a tanácsadási folyamatot. Képes az ügyféllel közösen a kívánatos jövő meghatározására. Képes az ügyfél munkatársaival együttdolgozva a kívánt jövő érdekében szükséges változások bevezetésére és a folyamatos fejlesztésre. Képes a tanácsadói és változási folyamat és fejlődés értékelésére. Képes a legújabb tanácsadói piaci követelményeknek megfelelni és azok szerint fellépni. Képes az ügyféllel a megfelelő és hiteles kapcsolat kialakítására. Képes elsajátítani a speciális tanácsadói feladatok ellátásához szükséges személyes és professzionális készségeket.

Tanácsadók igénybevételének tipikus esetei A vállalattal való azonosulás elősegítése, kialakítása. Az együttműködés fejlesztése szervezeti egységek, vezetők, egyének között. Jövőtervezés, változtatási irányok kiválasztása és segítség a változtatás véghezvitelében. Beruházás kapcsán a beruházást lebonyolító team menedzselése, az új szervezeti működés beindításának elősegítése. Elmérgesedett konfliktusok kezelése. Valamilyen konkrét szervezeti változáshoz az emberek mozgósítása. Nagy gazdasági bajok esetén – „hátha ez segít”. Széthúzás a vállalat különböző részlegei között.

Tanácsadók igénybevételének tipikus esetei Új vezető a szervezet élén és szeretne összerázódni a stábjával. A megváltozott környezeti feltételekhez való sikeres alkalmazkodás elősegítése. A szervezet egészének céljait, érdekeit az egyes részlegek alárendelik saját, szűkebb céljaiknak. „Szeretnék valami újat, korszerűt, ami egy kicsit feldobja a társaságot.” Különböző vezetői készségek fejlesztésének igénye vezetők és utánpótlásuk részére.

A tanácsadói etika A szervezetfejlesztés értékei, alapfilozófiája A Szervezetfejlesztők Magyarországi Társasága (SZMT) által összeállított követelményrendszer

A szervezetfejlesztés értékei, alapfilozófiája Az ember tisztelete Bizalom és támogatás A hatalom kiegyenlítődése Ütköztetés Részvétel

A tanácsadói etika A tanácsadó az ügyfél érdekeit mindenkor a saját érdekei elé helyezi. A tanácsadó csak olyan feladatra vállalkozik, amelynek szakszerű és magas szintű elvégzéséhez megvan az alapvető felkészültsége. A tanácsadó nem vállal közreműködést olyan esetben, amikor tárgyilagosságát bármi befolyásolhatja. A tanácsadó ügyfeleire vonatkozó minden információt szigorú titoktartással kezel. A tanácsadó és az ügyfél közötti kapcsolatot általában szerződés szabályozza. A tanácsadó és annak alkalmazottai nem fogadhatnak el az ügyféltől olyan juttatást, amelyet a szerződés nem tartalmaz. A tanácsadó feladatának végzése során szorosan együttműködik az ügyféllel.

A tanácsadói etika A tanácsadó nem titkolja el feladatának teljesítése során alkalmazott módszereit az ügyfél személyzete előtt. A tanácsadó nem térhet ki ajánlásai megvalósításában való közreműködés elől. A tanácsadó nem csábítja el és nem alkalmazza ügyfelének dolgozóit a munka befejezése után egy éven belül. A tanácsadók a piaci verseny során egymást tiszteletben tartják és közösen munkálkodnak a szakma tekintélyén. Egyazon ügyfélnél azonos feladatot („versenyfeladat”) két vagy több tanácsadó cég csak egymás tudtával vállal. Egyazon ügyfélnél különböző feladatokon dolgozó tanácsadók egymással felveszik a kapcsolatot és rögzítik az esetleges érintkezési pontokat. Egymás munkáinak felülvizsgálatát, véleményezését csak egymás tudtával vállalják.

Hogyan válasszunk tanácsadót? Amit reálisan elvárhatunk A megszerezhető tudás Amitől nekünk a legmegfelelőbb Az igényanalízis

Amit reálisan elvárhatunk Korszerű célok Korszerű ismeretek Korszerű módszerek Referenciák Több éves tapasztalat Sokféle tudású szakértő

A megszerezhető tudás Hogyan legyünk, váljunk, csináljuk…? A kertész és a fa ültetés Descartes matematikája és filozófiája A teljesség és a rész kapcsolata

Amitől nekünk a legmegfelelőbb tudjuk meg, hogy mi van a fekete dobozokban a vízvezeték szerelő és a házamat, lakásomat tervező mérnök nem szabad összekeverni a kettőt

Az igényanalízis Megoldás vs. támogatás A saját, emberi problémáimra adjon választ A minta minden körülmények között meghatározó Együttműködés nélkül nem megy

Ha hajót akarsz építeni, ne azzal kezdd, hogy fát gyűjtesz, felvágod a deszkákat és kiosztod a munkát, hanem a férfiak vágyát ébreszd fel, a nagy és határtalan tenger iránt. Antoine de Saint-Exupèry

megtekinthető és letölthető A teljes slide-show megtekinthető és letölthető www.belsoero.hu/publikaciok oldalon