Készítette:Kökényesi Márk.   Életének kezdete  Filozófiája  A tudományok felosztása  Etika és utópia  Képek Tartalomjegyzék.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Könyvtárismeret Könyvtárak.
Advertisements

Tarczy Lajos Alapiskola Hetény
ISAAC NEWTON ÉLETE.
Pedagógiatörténet Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem február 16. Körmendy Zsolt.
Pedagógiai eszközök és módszerek a században
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
ADY ENDRE ( ).
Készítette: Tóth Enikő 11.A
Az olasz természettudós és a dán csillagász
Arisztotelész életútja.
(1856. máj. 6 Freiberg–1939. szept. 23. London)
Harry Stack Sullivan.
PLATÓN Kakuk Ádám 12.D.
PITHAGORASZ Készítette: Skorka Anett.
Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés.
A MODERN NEVELÉSTUDOMÁNY GYÖKEREI
Művelődés és életmód a kora újkorban
Vörösmarty Mihály élete
Matematika a tudományban és a művészetekben
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
Gazdasági modellezés,döntési modellek
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
Ez a kislány Tippi Degre jelenleg majdnem 20 éves és Franciaországban, Párizsban él. Afrikában, Namibiában született 1990-ben és ott élt a szüleivel akik.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
Sir Isaac Newton (1642. jan márc.31.)
Edward Sapir ( ).
Naturalista filozófia Avagy milyen állásponton lehetünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan épül fel a világ? Sipos Péter Budapest, 2007 október 10.
Bevezetés a filozófiába
Élete ( ) Filozófiája - prekritikai korszak (1750 előtt) - természettudományok - kritikai korszak: - Mit lehet tudnom? - Mit kell tennem? -
ban született a francia Le Haye-ben - jezsuita és katonaiskolában tanult - sokat utazott, pl. Magyarországon is - Ulm-ban misztikus álmot látott:
Jövőkutatás - Tóth Attiláné dr. Jövőkutatás Tóth Attiláné dr.
Készítette: Németh Katalin…
Arisztotelész I.e 384-i.e 322.
Noémi érkezése Megszülettem én láttam meg a világot. A nevem Gáspár Noémi 3 kg és 53 cm voltam a születésemkor. Pontosan este perckor.
Készítette: Török Botond
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Newton és gravitációs törvénye
Készítette: Győrik Viktor
Készítette: vígh Ramóna 10.a
James Clerk Maxwell (Edinburgh, június 13
René Descartes élete Károly Alexandra 9.b. Tartalomjegyzék Élete Fontosabb művei.
James Watt Verebes Erika 10. a.
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
A NDRÉ M ARIE A MPÉRE Balogh Beatrix 10.b. É LETE : 1775-ben született Lyontól alig 10 km-re fekvő kis faluban Apja: -jómódú kereskedő volt -jártas volt.
Élete és munkássága Január 19-én született egy skóciai kikötőben -Előkelő családból származott, jó nevelésben részesült -Jó érzéke volt a matematikához.
Csereklei Levente. Tartalomjegyzék Élete és tanulmányai Későbbi évei Tudományos eredményei Forrás.
Micheal Foucault.
Galilei és az Inkvizíció
William Thomson Lord Kelvin
Készítette: Borzási Stefánia.  augusztus 31-én született a németországi Potsdamban.  Német orvos és fizikus volt.  Édesapja, Ferdinand Helmholtz.
Alessandro Volta Oláh Szófia 10.b.
Készítette: Nagy Attila
Készítette : Kovács Máté 10.d
Isaac Newton Élete Jaczina Barnabás 9/c.
Vidó Angelika 9.c. Tartalomjegyzék: Életútja Filozófiája A tudományok felosztása A filozófia három ága Ködképek (idolumok) A helyes módszer kiválasztása.
Készítette: Bezzeg Tibor 10. c
Magyar nyelvészek, nyelvművelők Készítette:Vizy Amália.
Francis Bacon Készítette: Kissgyörgy László. Élettörténete Londonban született előkelő családba. Apja, Sir Nicholas Bacon, Anyja Ann Cooke Bacon volt.
Galileo Galilei élete és munkássága
Isaac Newton élete.
Aquinói Szent Tamás.
Vincent van Gogh ( ).
Készítette:Longo Paolo
Mire van szükségünk a kémia órán? Könyv Munkafüzet Füzet Érdeklődés Figyelem Kitartás Szorgalom.
KOLPING-MOZAIK. ADOLF KOLPING ÉLETE I ban született a németországi Kerpenben ig különböző cipészműhelyekben segédként dolgozott ben.
Királyi házak és botrányaik 1900-tól napjainkig
Az újkori bölcselet első jelentős képviselői: F. Bacon és Descartes
Kassák Lajos Nézzük együtt….
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Előadás másolata:

Készítette:Kökényesi Márk

  Életének kezdete  Filozófiája  A tudományok felosztása  Etika és utópia  Képek Tartalomjegyzék

  Londonban született január. 22-én, előkelő családban. Foglalkozása:filozófus,államférfi. Apja, Sir Nicholas Bacon, I. Erzsébet főpecsétőre, anyai nagyapja mint nyelvész és teológus VI. Edward nevelője volt. Anyja Ann Cooke Bacon volt.Alapos nevelésben részesült, tizenkét éves korában már Cambridgeben tanult a Trinity College-ban.1577-től a párizsi angol követ mellett dolgozott, de apja halála után, 1579-ben kénytelen volt visszatérni, s csak rokonai anyagi támogatásával tudta elvégezni a jogi tanulmányait. Életének kezdete

  Bacon a filozófiát új alapokra kívánta helyezni. Új, természettudományos módszerrel új, empirikus- induktív filozófiát kívánt művelni. Bacon szerint magából a természet ből kell kiindulni, nem abból, amit eddig a természet ről mondtak. Filozófiája

 1.Bacon szerint az emlékezet en alapulnak a történettudományok (leíró tudományok, pl. az állatok természetrajza is) 2.A képzelet tudománya (pl. a költészet) 3.Az ész tudománya a filozófia. A filozófia három ága:  a csak közvetett ismerettel lehetséges természetes istentan  a közvetlen megismerésen alapuló természettudomány, melyhez Bacon a metafizikát is sorolja  a reflexió útján szerezhető, emberről szóló tudomány. Ebben a felosztásban Bacon szerint a fizika a hatóokok tudománya, a metafizika pedig a jelenségek célját iparkodik megállapítani. A tudományok felosztása

  Bacon az etikát a vallásos erkölcstantól megkülönböztte, mivel ez csak a földi életre korlátozódik, az (a vallás) pedig csak a túlvilági életre fordítja figyelmét. A vallással szemben türelmes: szerinte csak a filozófia felületes ismerete vezethet az ateizmushoz, elmélyült tanulmányozása azonban visszavisz a valláshoz. ugyanakkor a vallás a filozófiával nem hozható kapcsolatba, mivel - szerinte - a vallás nagy részét az ésszel ellenkező misztériumok képezik. Etika és utópia

 Képek