Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Török Botond

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Török Botond"— Előadás másolata:

1 Készítette: Török Botond
Francis Bacon élete Készítette: Török Botond

2 Francis Bacon Született: 1561, London előkelő családban
Apja: Sir Nicholas Bacon I. Erzsébet főpecsétőre volt Anyja: Ann Cooke Bacon

3 Tanulmányai Bacon alapos nevelésben részesült tizenkét éves korában Cambridgeben tanult a Trinity College-ban től a párizsi angol követ mellett dolgozik, de apja halála után kénytelen volt visszatérni, s csak rokonai anyagi támogatásával tudta elvégezni a jogi tanulmányait.

4 Pályája kezdetén 1583-ba már parlamenti képviselő, s nagy hatású beszédeivel felhívta magára a közvélemény figyelmét. Később Essex grófja vette pártfogásába, de ez sem akadályozta meg Bacont abban, hogy karrierje érdekében még támogatóját s barátját is bevádolja. Essex elítélésével elnyerte a királynő szimpátiáját. Igazi karrierje I. Jakab trónra kerülésével vette kezdetét ban lovaggá ütötték, főügyész, főpecsétőr, lordkancellár lett, majd 1618-ban a grófi címet is megkapta (Verulami Bacon). I. Jakab ( ) Essex címere

5 A Tower A parlamenti vizsgálóbizottság bebizonyította, hogy Bacont 28 alkalommal vesztegették meg, ezért néhány napra a híres börtön a Tower fogja lett, de az uralkodó megkegyelmezett neki, s a bírság elengedésén túl még nyugdíjat is folyósítottak a számára.

6 Bacon filozófiája Miután kiszorult a politikai életből tudományos kutatásba kezdett. A korabeli természettudományok és a matematika fejlődése arra a következtetésre juttatta Bacont, hogy a spekulatív rendszer helyett a filozófiában új módszerre van szükség, melynek lényege hogy magából a természetből kell kiindulni, s nem abból amit a természetről mondtak. Bacon a filozófiát új alapokra akarta helyezni. Lord Burleigh-hez intézett levelében bejelenti: „a közpályán csak korlátolt, de az eszmélkedésben hatalmas céljaim vannak, mert a tudás egész területét választottam birtokomul"

7 Könyve Új természettudományos módszerrel új, empirikus filozófiát kívánt művelni. Ily módon a megfigyelésnek és a kísérletezésnek kell a tudás alapját képezni. Ez az emberi nem létérdeke, mert „csak annyira vagyunk képesek amennyit tudunk.” Bacon híres szállóigéje a tudás-hatalom. The Advancement of Learning, 1605 (A tudomány haladása)

8 Bacon szemlélete Bacon korszakalkotó lépése a gyakorlat jelentőségének felismerése. A tudomány ugyanis, Bacon szemében, kizárólag gyakorlati célú: az ember hatalmát szolgálja. „Megvilágosító kísérletektől” várja a tudomány haladását, céljának azonban az alkalmazható tudományt tartja. Rendkívüli érdeme, hogy ösztönzően hatott mások gondolkodására: a londoni Royal Society alapítói őt tekintették példaképüknek.

9 Bacon hatása Minden érdeme mellett Bacon teljesen elmaradt kora tudományától, visszautasította Kopernikusz nézeteit, nem értette meg Galileit. Módszerét nem használja a tudomány, ugyanakkor az általa bírált hipotézis alkotás nélkül nem ért volna el eredményt a későbbi korok számos nagy elméje, mint Darwin vagy Einstein. Elévülhetetlen érdeme, hogy az újkor küszöbén az új aktuális problémákra irányította a tudományos közélet figyelmét, s ezzel olyan filozófiai irányzatok létrejöttét inspirálta mint az empirizmus és a racionalizmus.

10 Halála Halálát kísérletező szenvedélye okozta én. Bizonyítani akarta, hogy egy hóval tömött tyúk húsa tovább eláll. Eközben kihűlt, majd ebbe később bele is halt. Sírfelirata életének fordulatait és tudományos tevékenységét hűen tükrözi: „Megoldván a természet rejtelmeinek és a polgári bölcsességnek minden feladatát, meghalt, beteljesedett rajta a természet törvénye: minden összetettnek fel kell bomlania.”

11 Forrás Wikipédia: Literatúra: Képek:

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: Török Botond"

Hasonló előadás


Google Hirdetések