Tavaszi félév. Kötődés Európához 1000-1945 Az európai folyamatok szerves részeként 1945-1990: korlátozott kapcsolatok Nyugat-Európával. De még ekkor is:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

EU és Magyarország 7. előadás A magyar állampolgárok jogai az EU-ban.
Szektorok közötti együttműködés tapasztalatai a kerékpáros érdekképviseletben Csikai Mária Nyíregyháza, május 27. A program.
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Az Európai Unió költségvetése Magyar esélyek és veszélyek Dr. Surján László október 10.
INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? Az EU intézmény rendszere,
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Az Európai Unió és Magyarország
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
©2007 European Parliament, Visits and Seminars Unit Európai Parlament 2007 Visits and Seminars Unit DG INFORMATION EUROPEAN PARLIAMENT.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az Európai Unió intézményrendszere
Az európai integráció története
Az Európai Unió intézményei, az EU és Magyarország
A régiók Európája Az EU regionális politikája Az EU alapelvei
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
EU II..
II. Gazdasági unió A, Pénzügyi unió Közös pénz → összemérhetőség, könnyebb elszámolás - Euro bevezetése 2002-ben.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Az EU szomszédságpolitikája A Keleti Dimenzió. A bővítés utáni helyzet május 1-je után tíz új tag (az EU eddigi legnagyobb bővítése) május.
TÖRÖKORSZÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ Készítette: Harcsa Henrietta.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
Agrártámogatások Készítette: Gulácsi Edit V.évfolyam Szeged, április 13.
AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNY RENDSZERE ÉS MAGYARORSZÁG
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Az Európai Unió közös agrárpolitikája (CAP)
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
Tagként az Európai Unióban
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Az Európai Unió.
Európai Unió Európai Unió 27 tagállam lakos km
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Európai Uniós ismeretek Magyarország és az Európai Unió.
Európai Uniós ismeretek A négy alapszabadság. Alapvető jogok az Európai Közösségben – a 4 alapszabadság EGK – cél: a tagállamok közös piacának kiépítése.
Európai és regionális integrációs folyamatok magyar szemszögből
Az EU intézményrendszere
Európai Uniós ismeretek
Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI
Előadás másolata:

Tavaszi félév

Kötődés Európához Az európai folyamatok szerves részeként : korlátozott kapcsolatok Nyugat-Európával. De még ekkor is: 1973: csatlakozás az Általános Kereskedelmi és Vámtarifa Egyezményhez (GATT) 1988: magyar-EGK kétoldalú gazdasági-kereskedelmi együttműködési megállapodás

1989: Rendszerváltás: nyitás a fejlett Európa felé 1989: tagság az Európa Tanácsban 1991: társult tagság az OECD-ben (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) 1991: EU-magyar társulási szerződés (Európai Megállapodás) aláírása 1994: formális tagfelvételi kérelem az Európai Unióba 1996: tagság az OECD-ben 1998: tagfelvételi tárgyalások kezdete 1999: tagság a NATO-ban 2000: az EU-magyar kereskedelem mintegy 90 százaléka már vám- és korlátozás mentes 2002: lezárják az EU-magyar csatlakozási tárgyalásokat

2003. április 12. : Magyarország népszavazással dönt az EU-csatlakozásról április 16. : Csatlakozási okmány aláírása május 1. : Magyarország az Európai Unió tagja

Keleti bővítés Első keleti irányú bővítés: december 13. Koppenhága, a csatlakozási tárgyalások lezárása április 16. Athén, a csatlakozási szerződések aláírása május 1. tíz új tagállam – köztük Magyarország – belépése az EU-ba Második keleti irányú bővítés: január 1. Románia és Bulgária az EU teljes jogú tagja

A csatlakozási tárgyalások menete A közösségi joganyag átvilágítása= a tagjelölt ország joganyagának, valamint a közösségi joganyag összevetése. Az „érdemi” tárgyalások= (ha a meglévő különbségek a csatlakozás időpontjáig nem kerülnek fölszámolásra) a tagjelölt ország részletezi, hogy milyen feltételek mellett, mennyi időn belül tudja a közösségi joganyagot átvenni.

Érdekérvényesítés Nem tagként: – passzívan az EU-val való együttműködésben, a ráhatás esélye nélkül – egyedül szembesülve a globális kihívásokkal Tagként - az unión belül: – egységes, átlátható szabályok szerinti érdekérvényesítés – az ország népességi arányát meghaladó szavazati súly – vétójog az állam- és kormányfők szintjén Tagként - az unión kívül: – a világpiac legnagyobb gazdasági csoportulása részeként, annak ernyője alatt szembesülve a külső kihívásokkal

Bővülő piac, támogatások, felzárkózás A tartós növekedés feltételei: források, know-how, nagy és bővülő piac Magyar piac: 10 millió fő, az egy főre jutó GDP euró EU-huszonötök piac: 453 millió fő, az egy főre jutó GDP euró A csatlakozással adottság: – egyenlő hozzáférés az unió teljes piacához – részvétel a szabad áru- tőke- szolgáltatás és munkaerő- áramlásban – a jelentős pénzügyi támogatás ( között nettó 1,39 milliárd euró

Bővülő piac, támogatások, felzárkózás Felzárkózási példa: Magyarország egy főre jutó nemzeti jövedelme az EU- átlag 57%-a (2002) Portugália csatlakozásakor (1986) az EU-átlag 55%-án állt, tíz évvel később (1996-ban) 73%-on volt

Határok nélkül Európában Áruk és szolgáltatások számára az EU-n belül megszűnnek a határok: Pécstől Stockholmig, Miskolctól Portóig egy térség Személyek számára 2007-ig könnyített átlépés az EU bővítés előtti határain + (új típusú) személyi igazolvánnyal lehet utazni az EU egész területén 2007-től virtuálisak Magyarország nyugati és északi határai (Schengen-tagság) A keleti-déli határok nagy része hamarosan formálissá válhat. Addig is: Szeged és Debrecen lesznek az EU új keleti kapui Erősebb gazdasági és kulturális együttműködés, könnyebb kapcsolattartás a szomszéd országokban élő magyarokkal

Kultúra Európa kincse a kulturális és nyelvi sokszínűség Az Unió ezt erkölcsileg és anyagilag is támogatja. (Kultúra 2000 program) A magyar is az EU hivatalos nyelve Az EU jelmondata: „Egység a sokféleségben”

A vidék Az EU-modell lényege: – támogatás a vidéki életforma, a vidéki népesség, a vidéki természetes környezet megőrzésére, – támogatás az alternatív fejlődési formák számára (például: vidéki turizmus, erdősítés, biokultúrák kifejlesztése) – védelem a külső kihívásokkal szemben Az EU-modell eszközei: – az évi mintegy 100 milliárd eurós közös költségvetés közel felét a közös mezőgazdasági politikára és a vidékfejlesztésre fordítják – a több mint 80 ezer oldalnyi EU joganyag közel fele e területet szabályozza

Hatások Környezetvédelem – Magyarország a tagság első 15 évében több mint 2500 milliárd forintot kell, hogy fordítson az EU környezetvédelmi szabványainak átvételére Fogyasztóvédelem – Minimális elvárások, hivatkozási jogcím, ellenőrzés, tájékoztatás Közbiztonság – A szabadság, az igazságosság és a közbiztonság közös térségét célzó program A dolgozók munkahelyi védelme – Minimális elvárások, hivatkozási jogcím, ellenőrzés, tájékoztatás Egészségügy – Egyenlő jogok a társadalombiztosításban, uniós „egészségügyi kártya”

Hatások Korlátlan lehetőség utazásra, tanulásra, tanulás idején szabad letelepedésre EU-szerte Közösségi programokhoz való hozzáférés – Socrates oktatási, – Leonardo da Vinci szakképzési – Fiatalok (Youth) ifjúsági témakörökben. – Felölelik az oktatás valamennyi szintjét, a nyelvi képzést, a távoktatást, az egyéni és az intézményi diákprogramok. Évente átlag 4 millió fiatalt érintenek. Kapcsolatok más országok fiataljaival Megnyíló európai munkaerőpiac

A csatlakozás előtt Kapcsolatfelvételtől „majdnem tagságig”: – 1991: EU-magyar társulási szerződés aláírása + kereskedelmi fejezet életbe lép – 1994: életbe lép a teljes társulási szerződés + formális tagfelvételi kérelem az EU-ba – 1998: a tagfelvételi tárgyalások kezdete – 2000: az EU-magyar kereskedelem mintegy 90 százaléka (az iparcikkek 100 %-a, az agrárforgalom több mint 80 %-a) vám- és korlátozásmentes – 2002: lezárják az EU-magyar csatlakozási tárgyalásokat – 2003: a magyar export 75%-a az EU-ba megy, importunk 56%- a az EU-ból érkezik.

Csatlakozás utáni hatások Maradék vámok és mennyiségi korlátok felszámolása Egyes szektorok számára átmeneti védelem Nő a befektetési bizalom a stratégiai befektetők körében Növekvő pénzügyi támogatások – Közös Agrárpolitika piaci intervenciós intézkedésekre (taggá válástól azonnal, 2006-ig 367,5 millió euró) vidékfejlesztésre (taggá válástól azonnal, 2006-ig 534,4 millió euró) közvetlen támogatásra (fokozatosan növekvő mértékben, 2006-ig 580,8 millió euró)

Növekvő pénzügyi támogatások Strukturális Alapok Nagy része olyan régiónak, amelyben az egy főre jutó GDP között nem érte el az EU-átlag 75%-át ig valamennyi magyar régió, összesen 1,853 milliárd euró (kötelezettségvállalás) Kohéziós Alap Közlekedésfejlesztési és környezetvédelmi programokra, lényegében az ISPA kiterjesztése, 2006-ig 994 millió euró (kötelezettségvállalás

Nehézségek Egyes területeken kezdetben számos megoldásra váró gond érezhető majd : 1. A felzárkózás költségei (főként: közlekedés, környezetvédelem, egyes agrárszektorok) 2. Mezőgazdasági kistermelők 3. Közösségi támogatások elnyerésének a kitapasztalása („tender-gyakorlat”) 4. A Brüsszelbe vonuló szakértők, köztisztviselők pótlása

Egységes piac Amit az egységes piac kínál: – fizikai, adminisztratív, pénzügyi korlátoktól mentes, gyors árumozgás – a legtöbb szektorban akadálytalan szolgáltatási expanzió – szabad munkavállalás, ezzel járó szociális és letelepedési jog (a most csatlakozóknak részben csak fokozatosan bevezetve) – egységesülő, kiszámítható és átlátható piaci szabályozás

Az euró A csatlakozás feltételei: Árstabilitás – A kamatok konvergenciája – Az árfolyamok stabilitása – Stabil kormányzati pénzügyi pozíciók Az egységes pénz megszünteti az árfolyamkockázatot és az átváltási költségeket

Magyarország az EU-ban Az EU súlypontja keletre tolódik Intenzívebb kapcsolatok a velünk együtt bekerülő új tagokkal Intenzívebb tőkeáramlás, áruforgalom, bővülő munkavállalási lehetőségek valamennyi EU-tag viszonylatában Plusz források, támogatási lehetőségek Gazdasági, szociális felzárkózás „Hídszerep” Kelet-Európa és a Balkán felé

AZ EU MEZŐGAZDASÁGI POLITIKÁJÁNAK CÉLJAI Az Unió fogyasztóinak biztonságos és színvonalas ellátása Fölöslegek kialakulásának kerülése Olyan jövedelem szavatolása a farmereknek, ami megtartja őket az agrárszektorban Az uniós termelők védelme a külpiaci kihívásoktól A vidéki életforma megőrzése és a környezet megóvása AZ EU MEZŐGAZDASÁGI POLITIKJÁNAK ESZKÖZEI: Piaci intervenciós intézkedések Közvetlen kifizetések Vidékfejlesztés

Az EU-magyar agrármegállapodás: támogatások Magyarországnak, (millió euró, 1999-es árakon

A felzárkózás programja 1. Gazdasági versenyképességi OP (GKM) 2. Környezetvédelmi és infrastruktúra fejlesztési OP (GKM) 3. Humán erőforrás fejlesztési OP (FMM) 4. Agrár- és vidékfejlesztési OP (FVM) 5. Regionális fejlesztési OP (NTRH

Fokozatosan megnyíló munkaerőpiac Két év után minden olyan országban, amelyik nem jelzi a nemzeti rezsim fennntartásának szándékát, automatikusan életbe lép az EU-szabály További három (összesen öt) év után már csak akkor tartható fenn még két évig a nemzeti szabályozás, ha ennek szükségességét részletesen indokolják A magyar munkaerőpiac megnyitása a viszonosság elve alapján történik

A diplomák elismerése A diplomák elismerése nem EU-szinten történik, hanem - EU-keretek között - a tagországok által A legtöbb szakmában a tagállamok elismerik egymás diplomáit (így taggá válás után a magyar képesítést is) Engedélyhez kötött szakmák: külön eljárás szükséges a képzettség elismeréséhez. Például: – tanárok – jogászok – mérnökök esetében

Kutatás Az uniós kutatások már a csatlakozás előtt sem ismeretlenek a magyar szakemberek számára: Magyar részvétel az EU 5. kutatási keretprogramjában: 614 támogatott projekt, több mint 65 millió euró EU- támogatás EU-tagként teljes joggal vehetünk részt bármely uniós kutatási programban EU-pénzekkel bővül a kutatásra fordítható összeg

Európai Bizottság Az EU mindennapi munkáját végző szerve. Fő szerepe a javaslattétel, a döntések előkészítése, de ellát ellenőrző, képviseleti és végrehajtó feladatokat is. Az Európai Bizottságnak jelenleg 20 tagja van, 2004 májusától a tagok száma 25-re emelkedik, minden országból - így Magyarországról is - egy biztos kerül be a testületbe. A biztosok munkáját közel tisztviselőből álló szakértői és hivatali apparátus segíti

Miniszterek Tanácsa A tagállamok érdekeit egyeztető fórum. Ülésein a témában érintett miniszterek, vagy képviselőik vesznek részt Az EU fő döntéshozó szerve, amely esetek elsöprő többségében a Bizottság kezdeményezése alapján, a Parlamenttel együtt hoz döntéseket. Egyes esetekben (pld. külpolitika) önállóan is dönthet A Tanács döntéseit a tagállamok közötti alacsonyabb szinteken egyeztetés előzi meg (szakdiplomaták munkacsoportja, majd az állandó képviselők - nagykövetek - tanácsa)

Miniszterek Tanácsa EU-tagként Magyarország is szavazati joggal részt vesz a Tanács munkájában Súlypontozott szavazás: a Nizzai Szerződés szerint 25 ország összesen 321 szavazatából a magyar szavazatok száma 12. A blokkoló kisebbséghez 90 szavazat kell, ez a „visegrádi négy”, valamint Szlovénia és egy nagy tagország koalíciójából már összejön

Európai Tanács Az Európai Tanács tagjai a tagállamok állam- és kormányfői Nincs joghatállyal bíró döntéshozói mandátuma. Feladata a politikai döntések meghozatala nagy horderejű, stratégiai kérdésekben Nincs többségi szavazás, mindenről konszenzussal döntenek (csúcs-szintű vétójog) A csatlakozási szerződés aláírása után Magyarország meghívott volt, tagként egyenrangú résztvevő

Európai Parlament Ötévente, az EU állampolgárai által közvetlenül választják Tagjai nem országonként, hanem politikai csoportonként alkotnak frakciót A Tanáccsal együtt döntéseket hoz, jogszabályokat alkot, s a két szerv együtt fogadja el az EU költségvetését is. Jóváhagyja az Európai Bizottság kinevezését, s felügyeli annak munkáját Nem szuverén törvényhozó, mert nem alkothat saját kezdeményezésre törvényt. Viszont az EU-törvények több mint 80 százaléka nem is születhet meg végső egyetértése nélkül 2004 júniusa után 732 képviselő alkotja, ebből 24 magyar

Frakciók Európai Néppárt és Európai Demokraták – 37% Európai Szociáldemokrata Párt – 29% Liberális Demokrata és Reform Párt – 8% Zöldek/Szabad Európai Szövetség – 7% Az Európai Egyesült Baloldal Konföderációja/Északi Zöld Baloldal – 7% A Nemzetek Európájáért Unió – 4% A Demokráciák és Sokféleségek Európájáért – 3% Függetlenek Technikai Csoportja – 3% Függetlenek – 2%

EP választás áprilisa óta 24 magyar megfigyelő az EP-ben június: Magyarországon Ön dönt, hogy ki képviselje az EP-ben! Listákra lehet szavazni, Magyarország egy választókerület Bármely tagországban urnához járulhatunk

Magyarország súlya Magyarország a hozzá hasonló népességű országokkal azonos mértékben vehet részt az EU intézményeiben Kis és közepes államok kedvezőbb szavazati súllyal szerepelnek – a Tanácsban Magyarországnak 12 szavazat jár, a nyolcszor népesebb Németországnak 29 – 24 magyar EP képviselő, a négyszer nagyobb népességű Lengyelországnak 54 Fontos döntéseknél adott a csúcs-szintű vétójog

EU elnökség január 1. és június 30. között Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsa soros elnökségét, szoros együttműködésben az elnökségi trió másik két tagjával, a megelőző két elnökséget adó Spanyolországgal és Belgiummal.

A soros elnökség sikere az Unió politikai napirendjén szereplő kérdésekben kitűzött célok elérésében rejlik A felkészülés a Kormány támogatásával 2007-ben megkezdődött 2008 márciusban létrehozták azt EU-elnökségi munkacsoportot

Prioritások A magyar elnökségi félév prioritásait, hangsúlyait az Unió általános haladási irányával, és a csoportos elnökségi munkaprogrammal összhangban kell meghatározni Regionalitás Népesedéspolitika Költségvetés

Együttműködés a civil szférával Nemzeti érdekek érvényesítése A V4 országok közötti együttműködés erősítése Kohéziós stratégia Vidékfejlesztés Folyamatban lévő ügyek