és a társadalmi csoportok jól-lét szintjei közötti összefüggések

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jogszociológia 4. előadás november 13. Uszkiewicz Erik
Advertisements

A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
ITE az innovatív Tudás Egyeteme az Innováció Innovációja Innovatív kérdések és válaszok a fenntartható gazdasági, társadalmi, környezeti-ökológiai, kulturális.
A munkanélküliség lehetséges egészségügyi hatásai
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Magyar Tudományos Akadémia
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Társadalmi jól-lét mutatók az európai főváros-térségekben
Gondolatok Sárospatak iskolavárosi helyzetéről Sárospatak, okt. 20.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Nemzetközi gazdaságstatisztika
Az életminőség mérése Kelemen Rita
1. A családpolitika társadalmi hatásai
A turizmus rendszer környezete
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Prof. Szirmai Viktória Társadalmi jól-lét az európai nagyváros-térségekben Kodolányi János Főiskola, Európai Város és Regionális Tanszék, tanszékvezető,
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
A fenntarthatóság felé való átmenet helyi kérdései (Eger példája)
Településmarketing Értékaudit.
A területi politika koncepcionális eszközei Dr. Aubert Antal tanszékvezető, egyetemi docens.
Információs társadalom és a társadalmi egyenlőtlenségek Tausz Katalin.
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
A city átalakulásának társadalmi problémái Budapesten
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Európai térszerkezet változásai 2. rész
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
Munkanélküliség.
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel
Globális problémák.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
Turizmus gazdaságtan 3..
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Halász Levente Tudományos munkatárs Kodolányi János Főiskola
4th KJF International Week 7-11 April, 2014 Budapest
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
Valuch Tibor: Átmenetben(?) A magyar társadalom a rendszerváltás után
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Schuchmann Júlia Tudományos segédmunkatárs MTA RKI NYUTO
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
A városi területi-társadalmi struktúra, a biztonság, valamint a társadalmi jól-lét összefüggései Berki Márton Kodolányi János Főiskola
Civil Európa – civilek Európában
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
1 Identitás elemek vizsgálata: a kötődés, bizalom és konfliktus vizsgálatának keretei a magyar társadalom kvantitatív felmérései alapján Dr. Bugovics Zoltán.
A TÁRSADALMI JÓL-LÉT TÉRBELI KÜLÖNBSÉGEI A MAGYAR NAGYVÁROS- TÉRSÉGEKBEN Berki Márton – Halász Levente MRTT Vándorgyűlés Veszprém, november
Dr. Tóth Péter (PhD), egyetemi adjunktus Széchenyi István Egyetem Regionális-tudományi és Közpolitikai Tanszék A magyar társadalom kiemelt csoportjai között.
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Prof. Dr. Szirmai Viktória Versenyképesség- társadalmi jól-lét- térbeli egyenlőtlenségek Kodolányi János Főiskola, Európai Város és Regionális Tanszék,
A munkahelyi diszkrimináció
E 5. Együttműködések a humán szolgáltatásokban
Lorem Ipsum INKLUZÍV TÁRSADALOM – JÓL-LÉT – TÁRSADALMI RÉSZVÉTEL ÁPRILIS Kodolányi János Főiskola szervezésében Budapest.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
1 Szociális védelmi kiadások Magyarországon és az Unióban Tokaji Károlyné, KSH „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és SEGÉLYEZÉS I. című szakmai konferencia.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Európai Uniós ismeretek
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Előadás másolata:

és a társadalmi csoportok jól-lét szintjei közötti összefüggések Prof. Dr. Szirmai Viktória Kodolányi János Főiskola, Európai Város és Regionális Tanszék, tanszékvezető, egyetemi tanár viktoria.szirmai@chello.hu A magyarországi nagyváros-térségek területi-társadalmi jellegzetességei és a társadalmi csoportok jól-lét szintjei közötti összefüggések

Bevezetés

Az európai társadalmi-gazdasági krízisek A gazdasági alapú társadalmi probléma megoldások diszfunkcionális működései. A jóléti állami célok válságai : Szegénység felszámolása, általános jólét, Teljes foglalkoztatottság, Teljes körű ellátás. A jóléti állam válsága és a globális gazdasági krízisek számos társadalmi problémával jártak együtt: az országok, és régiók közötti egyenlőtlenségek, a társadalmi leszakadás az elszegényedéssel, a növekvő munkanélküliség,

A Stiglitz-jelentésre alapozott társadalmi fejlődési modell jelentős előrelépés!! A mai gazdasági válság oka – a folyamatokat nem jól mérték, a beavatkozási eszközök sem jók. A GDP mérés határai – új indikátorokra van szükség – a jól-lét, a társadalmi fejlődés mérése. Olyan mérőeszközök kellenek, amelyek a fenntarthatóság komplex szempontjait, a társadalmi jól-létet magába foglalják. Social well-being, social progress, sustainability. A jelentés tehát: Már nem a gazdasági növekedésre koncentrál. A társadalmi jól-lét fogalmából indul ki, és abba helyezi bele három egyenrangú pillérként, a gazdaságot, a környezetet és a társadalmat.

Az alkalmazás módszertani problémája A Stiglitz-jelentésre alapozott társadalmi fejlődési modell elmélet, nem létezik konkrét empirikus, szociológiai tényekre alapozott feltáró modell. A „Társadalmi konfliktusok – Társadalmi jól-lét és biztonság –Versenyképesség és társadalmi fejlődés” című TÁMOP kutatás ezt is kívánja vizsgálni (TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0069) We are new in the first periode 5

A mai előadás tematikája

A fő kérdés: van e- összefüggés a térbeli társadalmi egyenlőtlenségek és a jól-lét szintek között? Az elemzés 3 szükséges iránya: 1. Mi jellemzi a magyar nagyváros-térségek térbeli társadalmi egyenlőtlenségeit? Mi jellemzi az európai nagyváros-térségek térbeli társadalmi egyenlőtlenségeit? 2. Mi jellemzi az európai és a hazai jól-léti mutatókat? Mi jellemzi a magyar nagyváros-térségi jól-léti mutatókat?

3. A területi egyenlőtlenségek milyen helyet foglalnak el a társadalmi jól-lét mutató rendszereiben? Vannak-e összefüggések? Ha vannak miért vannak és ha nincsenek miért nincsenek?

Feltevés: A területi adottságok csak korlátozottan, a társadalmi csoportok társadalmi szerkezeti pozíciói alapján gyakorolnak hatást a jól-lét jellemzőire Ökológiai pozíció Infrastruktúra Helyi társadalmi szerkezet Helyi gazdasági lehetőségek Stiglitz dimenziok Jövedelem, anyagi munka Oktatás, egészség, biztonság, Politkai érdekérv Környezet társadalmi kapcsolatok

Mi jellemzi a magyar nagyváros-térségek térbeli társadalmi egyenlőtlenségeit? 2005

A népesség iskolázottsági szint szerinti megoszlása a 9 magyarországi nagyváros-térségben (%, 2005)

A népesség foglalkozási csoportok szerinti megoszlása a 9 magyarországi nagyváros-térségben (%, 2005)

A népesség havi jövedelem szerinti megoszlása a 9 magyarországi nagyváros-térségben (%, 2005)

2014.

A népesség iskolázottsági szint szerinti megoszlása a 9 magyarországi nagyváros-térségben (%, 2014)

A lakosság megoszlása iskolai végzettség szerint a budapesti régióban részletes övezeti besorolás alapján (forrás: Fenntartható fogyasztás, 2010)

A népesség foglalkozási csoportok szerinti megoszlása a 9 magyarországi nagyváros-térségben (%, 2014)

Új trendek 1) A korábbi hierarchikus térbeli társadalmi szerkezet megváltozott, 2) Kiegyenlítettebbé vált Köszönve a dzsentrifikációnak, A képzett rétegek kijjebb vonulásának, A városkörnyék átalakulásának, A külső városrészek új lakóparkjainak

Külföldi példák

A menedzser rétegek területi koncentrációi a párizsi régióban (Cattan, N. - 2011): Urban Sprawl in the Paris Metropolitan Area. In: Szirmai : Urban Srawl in Europe

A társadalmi jól-lét probléma

Magyarország az európai jóléti modellekben (életminőség )

A visegrádi országok jövedelmi szintje Életminőség Magyarországon és Európában (Eurostat, 2014 március)

Magyarországon érzékelik a legerősebben a feszültségeket a társadalom tehetősebb tagjai és szegényebbjei között.

 Csökkenő szociális juttatások csak Magyarországon (Görögország mellett) csökkentek a szociális kiadások,

Társadalmi jól-lét a magyar nagyváros-térségekben Általános megjegyzés Jóval magasabb értékek, nagyobb magyar elégedettség az európai mért adatokhoz képest Feltevés: A területi adottságok csak korlátozottan, a társadalmi csoportok társadalmi szerkezeti pozíció alapján gyakorolnak hatást a jól-lét jellemzőire Az elemzések szerint van, de visszafogott megfelelés: A strukturális helyzetet (is) meghatározó tényezők esetében(iskolai végzettség, jövedelem ) erősebb a látható összefüggés a területi szerkezet és a megkérdezettek adott jól-lét szintjei között.

Anyagi életszínvonal (jövedelem, fogyasztás és vagyon) PÉLDA: Egyéni jövedelem (2014) Legmagasabb jövedelem megoszlása és a népesség iskolai végzettség szerinti megoszlása esetében megfelelés látszik

Oktatás PÉLDA: Iskolázottsági szint (2014)

Egészség PÉLDA: Egészségi állapottal való megelégedettség (2014) Átlaghoz képest a fejletlen a leginkább elégedett, A fejlett és a külváros a leginkább elégedetlen az egészségével (idősebb magas státus) ,

Egyéni tevékenységek (a munkát is beleértve) PÉLDA: Gazdasági aktivitás (2014) Komoly térségi megfelelés oka: a várostérségi munkaalkalmak kiegyenlítettsége, De a munkanélküliség magas az átlaghoz képest, az átmeneti övezetben, ahol magasabb az átlagnál a fizikai dolgozók aránya

Politikai képviselet és kormányzás PÉLDA: Érdekek figyelembevétele a döntéseknél (2014) Megfelelés, A belváros és városkörnyékek esetében: hasonló vélemények, hasonló az iskolázottság. Átmeneti övezet (munkások)

Társadalmi és személyes jellegű kapcsolatok PÉLDA: Az általános bizalom szintje (2014) Kisebb megfelelés A belváros erősebb bizalma

Bizonytalanság (gazdasági és fizikai jellegű) PÉLDA: A lakókörnyezet biztonságossága (2014) Fejletlen környék kiugróan bizalmatlan, Területi, mivel ez egy átalakuló rész.

Összességében: A vizsgált nagyváros-térségi övezetek a 8 stiglitzi dimenzió tükrében (aggregált mutatószámmal) Felső: átlagok szerint Alsó. Összevont értékek szerint A legnagyobb megfelelés a térbeli helyzet és a jól-lét adott színjei között: A belváros esetében A fejlett városkörnyék esetében, A legkisebb: az átmeneti övezetben, (munkás övezet)