Magyar Sport Háza Budapest, április

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Advertisements

Az Oltalom Karitatív Egyesület 1989 óta működik. Célja a lelkileg és szociálisan elhagyott, kiszolgáltatott vagy veszélyeztetett élethelyzetben lévő különféle.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest Magyarság az információs társadalomban Szövetség a Közös Célokért társulás, Felvidék  Az.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
NJSZT Közgyűlés május 13. NJSZT KÖZGYŰLÉS május 13.
A Stratégiakutató Intézet (Hungary) bemutatása Varga Csaba szociológus, c. egyetemi docens Stratégiakutató Intézet elnöke
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
Könyvtári és Informatikai Szövetség
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
Legyen jobb a gyermekeknek!
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Közigazgatási technológia
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A vidéki tér sikertényezői
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt.
Nyelv-ész-gép Új technológiák az információs társadalomban.
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT mentor projekt.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Sportklaszter – innovatív tartalékok a sportban
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
Sapientia-EMTE informatikai rendszerének kialakítása és fejlesztése Dr. Dávid László Dr. Györfi Jenő Budapest, November 11.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Magyar Sport Háza Budapest, május. 29.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Társadalompolitikai és stratégiai célok Dr. Simicskó István.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
LEADER, Identitás, Sport
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
IRODALOMKUTATÁSI MÓDSZEREK Varga Attila Testnevelési Egyetem Sporttudományi Doktori Iskola PhD II. évfolyam Témavezető: Dr.Kokovay Ágnes
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Előadás másolata:

Magyar Sport Háza Budapest, 2009. április 23. 10.00 „Sport az Innovációban – Innováció a Sportban” Újraalkotás Györfi János MSTT SportInnovációs Szakbizottságának elnöke Magyar Sport Háza Budapest, 2009. április 23. 10.00

MSTT SportInnovációs Szakbizottság www.sportinnovation.hu Megalakulás: 2008. december 3. 20 fő fölötti tenni akaró, sportot szerető, gondolkodó ember Cél: Sport az Innovatív folyamatokban Társadalom problémái Életminőség Kapcsolatfejlesztés Tudástársadalom - IT Innováció a sport Új eszközök Új módszerek Közvetítés: szükségletek és az üzleti szféra összekapcsolása 2009 Kreativitás és Innováció éve 2009. május 28. MSTT kongresszus keretében – TF atlétikai csarnok Sportinnovációs kiállítás

„A fiatal elménél nincs újítóbb „A fiatal elménél nincs újítóbb. A fiatalságnál senki nincs senki jobban ráhangolva a környezetre.”

Információ technológia Intelligens sportszervezet Intelligens Sportszervezet Olivier Zara: Collective Intelligence management Kollektív intelligencia Tudás - menedzsment Információ technológia Intelligens sportszervezet Az intelligens sportszervezet 3 pillére: Kollektív intelligencia (a szellemi együttműködés mennyisége és minősége) Tudásmenedzsment (a tudás mennyisége és minősége) Információs és együttműködési technológiák (hálózatok mennyisége és minősége, amelyek elősegítik a kapcsolati és információs folyamatokat)

Újraalkotás Kultúra – Oktatás - Sport Vertikálisan szervezett miniszteriális logika – a szabályzásoknak megfeleltetett működés Beszámolók, ellenőrzések logikája u. a. Életminőség – horizontális elemek (kultúra, sport , művészet, tudomány, turisztika, stb.) Szervezet színtű elköteleződés?

Egész életen át tartó tanulás és testedzés… A sport és tanulás folyamatai között távolodás zajlik… A sportolói létformának megfelelő tanulási mechanizmusok még nem alakultak ki! Mesterek körül nem alakulnak ki Tanítványi műhelyek! Tudásmegosztás útjai nincsenek kialakítva, tudásdemokratizálás nem jellemző! Sport és tanulás összekapcsolásában jelentős hiányosságok vannak! SportHR - Sportolói, edzői életút követés nem jellemző! Sportértelmiség „kinevelésének”, nem megfelelő a gyakorlata!

Innovatív Út - Sportgazdaság Bizonytalan léthelyzetben Forráshiányon túl… Források megteremtése érdekében… Hiányterületek pontosítása… Milyen szükségletek léteznek? Eszközökben Módszerekben Milyen meglévő kínálat létezik? Új elemek?!!! Hazai vállalkozói szférában van érdeklődő? Mi segítheti a szükségletek és a lehetőségek egymásra találását?

Újratervezés - Sport és szabadidőeltöltés ÖM támogatással 2008 - 13 kistérségi sport és szabadidő stratégia elkészítése 2009 – 5 kistérségi stratégia Globalizáció világában – a lokális világ értékeinek felértékelődése zajlik Védekezési reakciók? Látens és potencionális Kistérség, mint ismert átlátható, beutazható, ismert emberi tér Kooperációfejlesztés

Érték… – a problémák a „limesen” belül vannak… „A sport elsősorban szellemi fogalom. Egy sportcsapat a társadalomnak ki­csinyített képe, a mérkőzés az életért való nemes küzdelem szimbóluma. Itt a játék alatt tanítja meg a sport az embert rövid idő alatt a legfontosabb polgári erényekre: az összetartásra, az önfeláldozásra, az önálló megítélésre, az abszolút tisztességre és mindenekelőtt a "fair play", a nemes küzdelem szabályaira.” Szent – Györgyi Albert (Szeged 1930)

Civilizációs válasz…? Sport, mint alkalmas eszköz…

Innováció a sportban Új eszközök – új módszerek bevitele a sportba Abban az esetben, ha hosszútávra akarunk tervezni a fizikai képességek terén, és az életminőségünket a társadalmi elvárásoknak megfelelő szintre kívánjuk emelni, akkor olyan módszereket, felméréseket kell bevezetni, amelyekkel segíteni, minősíteni lehet hosszú távra azt, hogy hogyan őrizhető meg az egészség, hogyan fejleszthetők az edzettség és a minőségi élethez szükséges képességek.

Sporttudományi IT stratégia Tudásdemokratizálás – Tudásmegosztás útjai „infokommunikációs eszközök mindegyike azt a célt szolgálja, hogy általuk az életünk jobb legyen, fejlődjön a gazdaság, minél nagyobb tudás birtokába jussunk, és nem utolsó sorban mindenki számára elérhető közelségbe kerüljön a kultúra” (Varga Csaba, Ficsor József) INFORMATIKAI STRATÉGIA Telekommunikáció, Internet, Számítástechnikai ellátottság – eszközök javítása E – sport, E – munka, E – üzlet, E – oktatás, E – egészség, E – demokrácia, E – esély kialakítása INFORMÁCIÓS STRATÉGIA Infrastruktúra + Feladat + Önfejlesztés lehetősége (fejlődés orientált stratégia) INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM STRATÉGIÁJA Információ és tudás megszerzésének programja Lakosság életminőségének javítása Tudás alapú társadalom építése Fenntartható fejlődés folyamatosságának biztosítása A foglalkoztatás növelése Gazdasági versenyképesség javítása Sport és Területiség ismételt összekapcsolása Intelligens Sport Szervezet megalkotása

TF – digitális könyvtár http://digitaliskonyvtar.tf.hu Szolgáltatásunk elsődleges célja, hogy az interneten keresztül az ország legapróbb településeire is eljuttassa a testnevelési és sportszakirodalmat. A folyamatosan bővülő állományban szakkönyvek, folyóiratcikkek és diplomamunkák találhatók. Az írásművek teljes szövege hozzáférhető TERVEK: Az adatbázis folyamatos fejlesztése mellett olyan kapcsolódó szolgáltatások kialakítása is célunk, melyek hozzásegíthetnek az életen át tartó tanulás megvalósításához, vagyis a folyamatos szakmai fejlődéshez (kapcsolat  más gyűjteményekhez, adatbázisokhoz) Olyan internetcímek folyamatos gyűjtése, melyek a sportszakemberek és a sport után érdeklődők számára egyaránt biztosíthatják a naprakész információkhoz való hozzájutást. Rangos magyar folyóiratok, mint a Sporttudományi Szemle vagy a Magyar Edző cikkeinek felvétele a gyűjteménybe. Multimédiás anyagok (hanganyagok, álló- és mozgóképek) körének bővítése. Sporttal kapcsolatos doktori disszertációk közzététele.

- van létező szellemi hagyomány „Valójában az erkölcsi erők megedzése, a testi erő helyreállítása és a gazdasági termelőképesség biztosítása az, ami koncentrikusan együttműködve lényegesen hozzájárulhat ahhoz, hogy hazánk súlyos helyzetéből kiemelkedhessék.” 1928. Küzdelmek könyve 289. o.

„Új” innovatív irányok bevonása Mentális fejlesztés Meditáció Jóga Agykutatás eredményei – tanulási technikák Budo hagyomány

Kutatók Európai Chartája Az Európai Közösségek Bizottsága 2005. március 11-én tett közzé (2005/251/EK) a nálunk kevésbé ismert Kutatók Európai Chartáját. (elérhető a Nemzeti Kutatási és Technológiai honlapján www.nkth.gov.hu.) A rendkívül tanulságos, dokumentum kimondja: „A köz iránti elkötelezettség A kutatók biztosítják, hogy kutatási tevékenységük a társadalom széles rétegei számára ismertté váljon a nem szakmabeliek számára is érthető módon, javítva ezáltal a tudománynak a nagyközönség által történő megértését.”

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Györfi János Jan Matejko, Polish, 1838 -1893, Stanczyk

Felhasznált szakirodalom Edzők Etikai Kódexe Készítette: Dr. Cserháti László - Magyar Edzők Társasága 2007 Európai Sport Charta és a sport etikai kódexe Európa Tanács Miniszteri Bizottsága által elfogadott ajánlások, 2001.V. 16. Fehér Könyv a sportról (Brüsszel 11.07.2007.) Földesiné – Gál – Dóczi: Társadalmi riport a sportról Budapest 2008. Hajnóczi Gábor: Az ideális város a reneszánszban. Akadémiai Kiadó, Budapest 1994 HKM – NSIR projekt – Budo Kulturális Fórum Közhasznú Egyesület 2008 Ifjúság 2004 Gyorsjelentés 2005 Szerkesztette: Bauer Béla, Szabó Andrea Kistérségi sport és szabadidős stratégia ÖTM Sport Szakállamtitkárság 2008 Kulturális alapú városfejlesztés 2006 Összefoglaló értékelő tanulmány Budapest, 2006 Mumford Lewis: A város a történelemben, Gondolat, Budapest, 1985. Olivier Zara: Collective Intelligence management „Párbeszéd a médiáról” konferencia-sorozat A kiskorúak védelme a médiaszolgáltatásokban Budapest, 2007 Sport XXI Nemzeti Sportstratégia (65/2007 (VII. 27.) OGY. Határozat) Sportolási Szokások „Évszakok” kutatássorozat 2006. I. hullám Kutatási jelentés Szabadidő és sport az EU tagállamokban, BruxInfo Európai Elemző Iroda 2007 Vitányi Iván: A magyar kultúra esélyei MTA Társadalomkutató központ, Budapest 2006