Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara Vízépítési Tagozata Szakmai továbbképzés 2014. szeptember 16. Fodor Jenő ivóvízágazati főmérnök Debreceni Vízmű Zrt.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EGYENLŐ BÁNÁSMÓD A FOGLALKOZTATÁSBAN
Advertisements

Az OH TÁMOP fejlesztései
Laboratóriumi munka szerepe a minőségbiztosításban
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
főigazgató-helyettes
EURÓPAI VESZÉLYESÁRU BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK SZAKMAI TALÁLKOZÓJA BONN / GGVD – NÉMETORSZÁG (2) BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE – BTE.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
NÖVÉNY- ÉS TALAJVÉDELMI AKTUALITÁSOK Jordán László elnökhelyettes január 31.
Modellkorrekció a gyógyszerellátásban
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szervezete és működése Dr. Berey Attila főigazgató megyei főállatorvos.
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
Minőség 2012 – minőségbiztosítás a jövő szállodáiban Dr. Juhász László PhD BGF – KVIFK – Turizmus Intézet - Docens 1 Reformok útján Magyar Tudomány Napja.
Előnyök és alkalmazási területek
NAV ÁNTSZ OMMF Fogyasztóvédelem Jogszabályfigyelés
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Tájékoztatás az ÚMVP TS keret felhasználásáról Szarvas, december 11.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Pest Megyei Közigazgatási Hivatal
Készítette: dr. Szucsigán Ádám
A HM Technológiai Hivatal főbb feladatai
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Ajánlás a felkészítések (gyakorlás, munkaműhely) tartalmára és módszerére A gyakorlat bemutatása A gyakorlat célja az etilén termékvezetékek sérülése következtében.
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Munkahelyi egészség és biztonság
A belső kontrollok és kockázatelemzés az Integritás felmérés alapján
MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK PIACFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE
SÉRÜLÉKENY BIZTONSÁG Közlekedéstudomány a közlekedésbiztonság szolgálatában „KÖZLEKEDÉSI SÉRÜLÉSEK” KONFERENCIA Budapest, szeptember 26. Előadó :
Feladataink az új Mt. és a vízi-közmű törvény tükrében Halasy Károly titkár.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Adathozzáférési, illetve adatszolgáltatási, valamint díjmentességi igény felmérése az Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ illetve az Országos.
TÁMOP A távhőszolgáltatás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Egészségügyi országos intézményeket érintő összevonások május.
ÜNNEPÉLYES MEGYEI TANÉVNYITÓ
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
„Innovációs folyamatok és lehetőségek a Közép-dunántúli régióban” Pannon Egyetem Innovációs Konferencia Veszprém október 2. Előadói napon elhangzott.
EKOP projektek jelene és jövője
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
AZ IVÓVÍZVIZSGÁLATOK VÉGZÉSÉNEK, ÉS A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEK JELENTÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI Laczkó András közegészségügyi felügyelő.
Jelentési kötelezettségek a szakfelügyeleti rendszerben Izbéki Jánosné Egészségügyi Igazgatási és Koordinációs Föosztály.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
„Hódmezővásárhely – Mártély – Székkutas Ivóvízminőség-javító Projekt”
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban
A kémiai biztonságról közérthetően
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
A nemzeti programokon kívüli szakmai kihívások
Vízbiztonság tervezés gazdasági hatásai Dr. Papp Mária c.egyetemi docens,főtitkár Budapest..
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Szabóné Vincze Klára Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Szombathely IVÓVÍZBIZTONSÁGI TERVEK JÓVÁHAGYÁSÁNAK GYAKORLATA 2016.
VASÚTI VIZSGAKÖZPONT KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Vasúti Vizsgaközpont Novák László igazgató.
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS A FELNŐTTKÉPZÉSBEN
Országos Tisztifőorvosi Hivatal Csurik Magdolna
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara Vízépítési Tagozata Szakmai továbbképzés szeptember 16. Fodor Jenő ivóvízágazati főmérnök Debreceni Vízmű Zrt. Vízminőség és biztonság

1.Vízminőség 2.Vízbiztonsági terv 3.Vízbiztonsági tervek jóváhagyása 4.Az ivóvíz biztonsági tervek használatának magyarországi tapasztalatai 5.Az ivóvízellátó rendszerek vízminőségi kérdései

1. Ivóvíz minőség Jogszabályi hátterek Az ivóvíz minőség fogalma 201/2001. (X.25.) Korm. rendelet az ivóvíz minőségi köve- telményeiről és az ellenőrzés rendjéről

2. Vízbiztonsági terv OKI (ÁNTSZ) ajánlás VBT alapjai

2. A VBT alapjai Legköltséghatékonyabb és legbiztonságosabb eljárás: A szolgáltatás kockázatalapon történő elemzése A szolgáltatás kockázatalapon történő elemzése Legjellemzőbb paraméterek folyamatos ellenőrzése, monitoringja Legjellemzőbb paraméterek folyamatos ellenőrzése, monitoringja Fontos: az elemzés és ellenőrzés a teljes rendszerre terjedjen ki (a beszerzéstől a felhasználásig).

2. A VBT alapjai

Kockázatértékelési modell: HACCP (Veszély Elemzés és Kritikus Ellenőrzési Pont) Rendszer részletes megismerése Rendszer részletes megismerése Kockázatértékelés Kockázatértékelés Az ellenőrzésükre felépített mérés működtetése és ellenőrzése Az ellenőrzésükre felépített mérés működtetése és ellenőrzése Cél: a kockázati szint minimalizálása

2. Vízbiztonsági terv Az OKI, ÁNTSZ ajánlása alapján

2. Vízbiztonsági terv Debrecen közműves ivóvízellátó rendszerének kockázatelemző mátrixa Kockázatelemző mátrix Következmények súlyossága ValószínűségJelentéktelenAlacsonyMérsékeltSúlyosKatasztrofális Bizonyos Valószínű Mérsékelten valószínű Nem valószínű Ritka Kockázati érték< > 15 Kockázati hányadosalacsonyközepesmagasnagyon magas

3. Vízbiztonsági tervek jóváhagyása A tervek jóváhagyásában közreműködő hatóságok, szakigazgatási szervek OTH (Országos Tisztifőorvosi Hivatal) A 65/2009 (III.31) Korm. rendelet alapján határozatban hagyja jóvá a VBT-t. Területileg illetékes népegészségügyi szakigazgatási szerv A 201/2001 (X.25) I.1-én hatályba lépett Kormányrendelet szerint A kérelemhez az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) szakvéleményét csatolni kell.

4. Az ivóvíz biztonsági tervek használatának magyarországi tapasztalatai (?) Várható előnyei (MAVÍZ Műszaki Bizottság): A Vízbiztonsági Terv nyilvánosan is demonstrálja az egészség érdekében tett erőfeszítéseket Fontos előnye az egyenletesebb vízminőség és biztonság, ami a minőségbiztosítási rendszerben is megjelenik A vízbiztonság ellenőrzésével elkerülhető a kizárólagosan végponti ellenőrzésből fakadó hátrányos megkülönböztetés A vízbiztonsági tervvel megtakarítási lehetőségek is feltárhatóak Lehetőség a közművagyon gazdálkodás és felújítás alátámasztására A fejlődő szolgáltatás és fejlődő termék által kiváló marketing lehetőség a fogyasztók felé

5. Az ivóvízellátó rendszerek vízminőségi kérdései Módosuló vízminőségi szabályozás Vízigények, vízminőségi kérdések a jövőben

Fodor Jenő, Ivóvízágazati Főmérnökség