a hozzáférhető Szolnokért

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
Egymásért fordítsuk meg a napot!. Célok •a fogyatékos emberek elfogadottságának növelése érdekében: ▫integrált események szervezése, ▫a fogyatékos emberek.
A Kompetencia és Tanácsadó Központ bemutatása Tóth Zsófia Kata Szociális Szolgáltatásokért Egyesület Pécs, október 28.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
CIVITAS FIATALOK KÉT KERÉKEN.
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Mozgáskorlátozott emberek foglalkoztatását, önálló életvitelét segítő eszközfejlesztő műhely és szolgáltatási hálózat  Azonosító szám:TÁMOP /
dr. Juhász Péter Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztály
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
Szolnoki Evangélikus Gyülekezetért Alapítvány 5000 Szolnok, Verseghy park ,
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2013/2014-es tanévben
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2011/2012-es tanévben Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Győr, augusztus 24. Készítette: Széles.
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
„NE HAGYD MAGAD!” Antidiszkriminációs program Kedvezményezett: Kézenfogva Alapítvány A projektet támogatta az Európai Unió
Látássérültek közösségi mentorainak képzése és foglalkoztatása TÁMOP /
A TÁMOP pályázat bemutatása. A támogatás célja -A befogadó közoktatási rendszer megteremtése -A sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók sikeres.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
Közösségfejlesztés és közösségi munka
Közösségfejlesztés a debreceni városrészekben
TÁMOP /A – RÉV projekt ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT III. ORSZÁGOS HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ Budapest
Europe Direct Tájékoztató Központ Budapest ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központ ELTE Innovációs nap 2013.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Október 24. Észak-alföldi regionális szakmai műhelymunka A KézenFogva Alapítvány megjegyzései a kerekasztal.
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Partnerség és együttműködés Érdekcsoport-elemzés
Minőség menedzsment 6.előadás
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Miért érdemes az eMagyarország hálózathoz tartozni? Az eMagyarország hálózat működése kézzelfogható eredményekkel járul hozzá a társadalom és a gazdaság.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely intézkedései 1. Mikrovállalkozások létrehozásának.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
"Tudás és kompetencia Szakmai képzések az egyenlő esélyű hozzáférésért TÁMOP A-12/ Németh Orsolya alelnök, projektmenedzser Vakok.
Cím. Komlóska Község Önkormányzat nevében tisztelettel köszönti Önöket Köteles László Polgármester! Sajtótájékoztatónk témája: Közel 70 millió forint.
Foglalkoztatási Információs Pontok
A projekt általános szakmai célkitűzései
Családbarát munkahelyek és települések kialakítása Budapest,
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
BerekfürdőSzórványkonferencia  A Magyaratádi Református Egyházközséghez 3 gyülekezet tartozik (Igal, Kazsok és Büssü).  A Missziói Körzet.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
Sásdi Faodu Egyesület 2001 – től napjainkig. A kezdetektől vállaljuk a sásdi térségben élő hátrányos helyzetű fiatalok összefogását és támogatását, a.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
11 Smart City Tagozat ülése BME EIT Neumann Tárgyaló, május óra 1111 Budapest, Egry J. u. 18. V1 ép. C213 Dr. Kovács Kálmán tagozati elnök.
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap „Interaktív elektronikus tananyagok fejlesztése” projekt.
„Gondoljunk a jövőre” Szakmai nap előadó: Magyar Mariann projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely június 22.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Vakok és Gyengénlátók Közép- Magyarországi Regionális Egyesülete Cím: 1146 Budapest, Hermina út 57. Tel: (1) Web:
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Közös feladataink az önérvényesítéshez kapcsolódóan
A könnyen érthető kommunikáció az önérvényesítők szemszögéből
„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT”- EFOP
Egyenlő esélyű hozzáférés mozgáskorlátozott személyek számára a turizmusban és az autóbuszos utaztatásban Kovács Ágnes elnök.
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
Előadás másolata:

a hozzáférhető Szolnokért „ÉLET-ÚT-ESÉLY” a hozzáférhető Szolnokért

Az egyesületek jövőképe Mozgássérült sorstársaink egy stigmáktól, előítéletektől mentes társadalom tagjai, akik számára az egyenlő esélyű hozzáférés természetes velejárója a teljes élet megvalósításának, az élet minden területén. Olyan világban szeretnénk élni, amelyben a látássérült emberek aktív tagjai a befogadó társadalomnak, önmaguk képesek érdekeiket érvényesíteni és esélyegyenlőségük biztosítva van.

Az egyesületek küldetése Egyesületünk érdekérvényesítő, érdekképviseleti tevékenységei során, igényeken alapuló szolgáltatásokkal, érzékenyítő-, és más közösségi programokkal, képzésekkel, személyre szóló tanácsadással járul hozzá a Jász-Nagykun-Szolnok megyében élő vak és gyengénlátó emberek életminőségének javulásához. Egyesületünk küldetése, hogy a súlyosan és halmozottan mozgásfogyatékos embereket születésüktől idős korukig segítsük annak érdekében, hogy az állapotuknak megfelelő módon, a sajátos egyéni érdekek figyelembevételével, azok érvényre juttatása mellett teljes életet élhessenek.

„ÉLET-ÚT-ESÉLY” projekt tevékenységek Munkacsoport megbeszélések, aktuális feladatok kiosztása FIGYEL-Ő Szolgálat működtetése a facebook oldalainkon Jogsegélyszolgálat működtetése (JNSZMVAKOK) Az intézmények külső helyszíni bejárása Az intézmények belső bejárása Szaktanácsadás Szemléletformáló, érzékenyítő programok Belső értékelés, monitoring Kiadvány összeállítása Nyomdai munkálatok (JNSZMVAKOK) Hangos térképek készítése a bejárásokról (JNSZMVAKOK) Szakmai beszámolók Az elkészült kiadványok eljuttatása Záró értekezlet Pénzügyi elszámolás Szakmai és pénzügyi záró beszámolók és elszámolások

Munkacsoport értekezleteken osszuk ki az aktuális feladatokat és beszéljük meg a már elvégzett munkát. FIGYEL-Ő Szolgálat indítunk és működtetünk a facebook oldalainkon. Jogsegélyszolgálatot indítunk, mely hetente péntekenként napi 3 órában áll rendelkezésére az ügyfeleknek, ahol jelezhetik mindazon problémákat, melyek az egyenlő esélyű hozzáférés kapcsán érték őket. (Pl. nem jutott be valahova, mert nincs rámpa és/vagy lift, nem látta elolvasni, nem tájékoztatták megfelelően stb.) (JNSZMVAKOK)

Munkatársaink, önkénteseink bejárják Szolnok közintézményeit, felmérik a tennivalókat, a megközelíthetőségüket, felveszik a kapcsolatot az illetékes személyekkel és tárgyalást kezdeményeznek az akadálymentesítés ügyében. Támogató szándékkal szakemberként tanácsot adnak annak minél olcsóbb és az érintettek számára megfelelőbb megvalósításához. Emellett a bejárások helyszíneiről és megközelíthetőségeikről hangos térképek készülnek, melyek az egyesületek honlapján segítik a könnyebb tájékozódást nem csak fogyatékossággal élők, hanem bárki számára. A bejárások közbeni tapasztalatokról, várható helyzetről írásos kiadvány is készül, a honlapokon pedig folyamatosan frissülnek az információk. Mivel több szempontból kell érzékelni és értékelni a bejárások során a környezetet, a munkát végző csoportok egymást is kiegészítik, a felújításokat, költözéseket is nyomon követik. Igény esetén megyénknek és megyénk településeinek is biztosítjuk a honlapra publikálható anyagokat.

A projektben fogyatékossággal élő munkatársaink, tagjaink és önkéntesek a bejárásokat végzik. A közösségi szolgálat teljesítését végző fiatalok az elkészült szöveges anyagok felolvasását biztosítják. A projektet fogadó intézmények munkatársai az ingyenesen biztosított szemléletformáló programokban való részvételt vállalják. A szakképzett és a problémában érintett emberek képesek legmegfelelőbben felmérni a hiányosságokat, megfogalmazni a szükségleteket. A projekt esélyt ad a fiatalok számára a közösségi szolgálat teljesítése során a fogyatékossággal élők életébe való bepillantásra, munkájukkal megkönnyítik a városban élők mindennapjait és részeseivé válnak a diszkrimináció mentességgel párosuló pozitív cselekedeteiken keresztül a befogadó társadalomnak.

A program egyik legfontosabb értéke, hogy maguk az érintettek nem csak szavakkal képviselik érdekeiket, hanem aktívan részt vállalnak az egyenlő esélyű hozzáférés elősegítésében, a közösség építésében, a helyi együttműködésekben (civil szervezetek, lakosság, döntéshozók, intézmények, közszolgáltatók). SEMMIT RÓLUNK NÉLKÜLÜNK! (Madridi nyilatkozat, OFP) Fontos a projekt tájékoztató jellegű része, hisz honlapjainkon, facebook oldalainkon munkánk eredményét bárki láthatja, kommentálhatja, így többeknek segítséget tudunk nyújtani, ám hozzászólásával, észrevételével, javaslatával bármely, bármilyen formában érintett személy segítheti, tökéletesítheti munkánkat.

A folyamatos párbeszéd kialakíthat hazánkban egy egységes akadálymentesítési elvet, ami nagyban segítené az ebben a témában Magyarországon tenni köteleseket és akarókat a minél megfelelőbb kivitelezés megvalósításában. Az útvonalbejárások által feltérképeződnek a további teendők, hogy hol, miben szükséges szaktanács, más megoldás, változtatás. Az útleírások és hangos térképek segítik a célcsoportok tagjait a közintézményekbe való eljutásban, tájékoztatják a felmerülő, még meg nem oldott problémákról. A szemléletformáló programok ideje alatt a résztvevők képet kapnak a látás ill. mozgás sérültek mindennapi nehézségeiről, megtudják, hogyan tudnak fogyatékossággal élő embertársaiknak megfelelően segíteni. Az útbejárásokat munkatársaink végzik. Az IKSZ-ben részt vevő diákok a hangos térképek elkészítése során egy számukra is érdekes, új dolog létrehozásában vehetnek részt, adhatják hozzá egyéniségüket.

Az ÉLET-ÚT-ESÉLY projekt kapcsán a város közszolgáltatását biztosító valamennyi magán és állami szolgáltatójánál tervezünk egy „bejárást”. A bejárás célja segítő szándékú! A bejárások során - Szolnok valamennyi közszolgáltatóját, intézményét, szeretnénk majd megtekinteni - felmérjük, hogy milyen szinten áll egy-egy helyszínen az egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása, FIZIKAI ÉS INFOKUMMUNIKÁCIÓS AKADÁLYMENTESÍTÉSI SZEMPONTBÓL. Mely dolgok adottak, hol vannak még tennivalók, megoldási javaslatokat adunk az esetleges hiányosságokra és kiemeljük a már meglévő pozitívumokat. A projekt célja elsődlegesen nem a „papírforma" szerinti teljeskörű akadálymentesítésre, hanem a használhatóság szerinti akadálymentességre vonatkozik.

Sok esetben részben vagy egészben MÁR megfelelő ÉS MINDENKI SZÁMÁRA HOZZÁFÉRHETŐ ÉPÜLETEKET, KÖZUTAKAT, SZOLGÁLTATÓKAT IS ISMERÜNK, DE EZEK A HELYEK NEM SZEREPELNEK EGYETLEN NYILVÁNOS ÍROTT VAGY DIGITÁLIS ADATHORDOZÓN SEM. Fontos megjegyezni azt is, hogy a legtöbb esetben egy EMPATIKUS ÜGYINTÉZŐ, EGY jól „érzékenyített", szemléletformáláson részt vett MUNKATÁRS sokszor nagyobb segítséget jelent, mint bármilyen TECHNIKAI ESZKÖZ VAGY FIZIKAI AKADÁLYMENTESÍTÉS.

Igény esetén, ingyenesen vállaljuk az ügyintézők szemléletformáló, érzékenyítő programját, mindkét fogyatékos célcsoportra vonatkozóan (látássérültek és mozgássérültek). A bejárások után digitális és nyomtatott formában is szeretnénk megjeleníteni városunk közintézményeit, közszolgáltatóit, illetve bemutatni a közúti valamint a tömegközlekedését, a hozzáférhetőség minősítésével és javaslatokkal, melyet folyamatosan kívánunk frissíteni, hogy az itt lakók és a városunkba látogatók számára is hasznos információt tudjunk nyújtani.

A projekttel olyan minta értékű tevékenységet kívánunk megvalósítani, mely követendő lehet más településeknek is, fontos szempont, hogy ezzel a projekttel nem milliárdokból és hosszú peres eljárásokat követően akarunk valódi eredményeket felmutatni, hanem rövidtávon, a szolgáltatást végzők és a lakosság bevonásával érhetünk el valódi sikereket. A társadalom pozitív szemléletváltozását is tevőlegesen segíti ez a projekt. Reményeink szerint a jövőben már ki fogják kérni a véleményünket egy-egy közszolgáltatást végző épület építésénél, átalakítás vagy felújítás kapcsán.

AMENNYIBEN AZ ELHANGZOTTAKKAL KAPCSOLATBAN KÉRDÉSEIK MERÜLTEK FEL, KÉRJÜK MOST TEGYÉK FEL AZOKAT!

Köszönjük megtisztelő figyelmüket! Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete (JNSZMVAKOK) 5000 Szolnok Móra F. u. 15. fsz/12. Tel: 06-56/514-085 Fax: 06-56/514-086 E-mail: info@jnszmvakok.hu Honlap: www.jnszmvakok.hu Én Is Vagyok! Mozgássérült Generációk Érdekvédelmi Egyesülete E-mail: enisvagyok@postafiok.hu Honlap: http://enisvagyok.hu Telefon: Fehérváry Tünde (30)342-92-53