Az orvosnál – Orvosi ügyintézés Ajánlott szűrővizsgálatok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az osteoporosis rizikófaktorainak vizsgálata serdülő-, és ifjúkorban
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
ÚJ EMLŐRÁKTÜNETEK.
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
3 perc Tanári tevékenység Tanulói tevékenység Munkaforma • Bevezető • A pedagógus felvázolja a tanóra témáját. • Aktív figyelem • Frontális osztálymunka.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
ABO Institute Az egészségmegőrzés evolúciója. Az ABO Institute forradalmi újítása •Tudáskrízis: –Az orvostudomány összes tudása gyorsabban nő, mint amit.
Mire jók a szűrővizsgálatok?
Vidám szerepjáték …. betegoktatás és konzultáció
A méhnyakrák elleni küzdelem világhete ALKALMÁBÓL Január
Dr. Berzéky József április 15.
Szembesítés az egészségemmel
Rheumatoid Arthritis (AR), azaz az ízületi gyulladás
A köszvény Arthritis urica.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
A szív betegségei.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
PAJZSMIRIGYRÁK KEZELÉSÉVEL SZERZETT TAPASZTALATAINK
Új eszközök a népbetegségek felmérésére
Osteoporosis (csontritkulás)
Az OEP regionalizációja
Plazmaadással mások egészségéért!
Amit az allergiáról tudni kell, megelőzés, gondozás, szűrés
Click to add text A betegek jogai Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061)
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
Maradjunk egészségesek ősszel is, kerüljük el a náthát, a megfázást! Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061)
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
SZEMÉLYI IGAZOLVÁNY IGÉNYLÉSE
TAJ KÁRTYA Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS
ADÓKÁRTYA IGÉNYLÉSE Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS
Általános tájékoztató
Munkavédelmi tájékoztató bőrtárgy-készítőknek
Fogászati ellátás november Kiosztott ill. kitöltött kérdőívek aránya.
Munkavédelmi tájékoztató Konyhai kisegítőknek
SPORTESZKÖZÖK HASZNÁLATA
Közgyógyellátási igazolvány igénylése
FOGYATÉKOSSÁGI TÁMOGATÁS IGÉNYLÉSE
Gondozói továbbképzés 2014
BANKI ÜGYINTÉZÉS Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS
Állampolgári jogok és kötelességek
Munkára felkészítés Könnyen érthető munkavédelem Munka-, és tűzvédelem
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
ROKKANTSÁGI NYUGDÍJ Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061)
Tűzvédelem: megelőzés, jelzés, menekülés
Családorvos Nikla, Táska, Csömend
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Bakteriális megbetegedések
TÜDŐSZŰRÉS június 10. (csütörtök): – június 11. (péntek): – A szűrésre hozzák magukkal: -Társadalombiztosító (TAJ)
Rokkantsági járadék Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061)
Törések (Fractura).
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
Szájápolás, helyes fogmosás
FELKÉSZÍTÉS AZ ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSOKRA Down Alapítvány Az Értelmi Fogyatékosok Fejlődését Szolgáló Magyar Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145.
ÚTLEVÉL Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061)
A dohányzás szenvedély és betegség Ma a lakosság 38 százaléka - a férfiak 41, a nők 27 százaléka - dohányzik, és sajnálatos módon egyre inkább terjed a.
Humán Papillóma Vírus (HPV)
Daganatok járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan ben 5,3 millió.
4. rész: A vérnyomásról Klikk a folytatáshoz!. csendes gyilkosnak” „néma gyilkosnak” Sokan nem is tudják, hogy vérnyomásuk kórosan magas, a betegség többnyire.
Klikk a folytatáshoz!. Az emlőrák a női nemet leggyakrabban sújtó, rosszindulatú daganatos megbetegedés. A rákos betegségek okozta halálozásban az emlőrák.
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Közgyógyellátási igazolvány igénylése
Rokkantsági járadék Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Therápia segítő program
Előadás másolata:

Az orvosnál – Orvosi ügyintézés Ajánlott szűrővizsgálatok Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) 363-63-53 e-mail: down@downalapitvany.hu Az orvosnál – Orvosi ügyintézés Ajánlott szűrővizsgálatok A Támogatott Ügyintézés Projektet támogatja a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. Kódszám: 41321/ 185, Szerződésszám: 2497/5/2013

Milyen esetekben fordulunk orvoshoz? A háziorvosunkhoz kell elmennünk: Ha megbetegszünk Pl. megfáztunk Ha gyógyszert kell felíratnunk Ha beutalót kell kérnünk valamilyen szakorvosi vizsgálathoz Pl. bőrgyógyászat, urológia stb.

Ha orvoshoz megyünk, mindig vigyük magunkkal a személyi okmányainkat Ha orvoshoz megyünk, mindig vigyük magunkkal a személyi okmányainkat! (TAJ kártya, személyi igazolvány, lakcímkártya, közgyógyellátási igazolvány) Mindig a rendelési időben menjünk az orvoshoz – a legjobb, ha felírjuk magunknak, hogy mikor van a rendelési idő Menjünk ápoltan, tisztán, rendezett ruhában!

A rendelőben Ha orvoshoz kell mennünk, kérhetünk időpontot telefonon - Ilyenkor a megadott időpontban oda kell mennünk a rendelőbe és elvileg várakozás nélkül fogad minket az orvos Ha nincs időpontunk, akkor a rendelési időben menjünk el a rendelőbe

A legtöbb rendelőben először be kell jelentkeznünk a betegfelvételen – be kell mutatnunk a TAJ kártyánkat, személyi igazolványunkat, lakcímkártyánkat, és elmondani, hogy kihez jöttünk Bejelentkezés után oda kell ülnünk a váróterem elé és türelmesen várnunk, amíg szólítanak és behívnak az orvoshoz

Ha nincs betegfelvétel, akkor közvetlenül a rendelőben kell bejelentkeznünk Amikor kijön az asszisztens, oda kell neki adnunk a TAJ kártyánkat Ez után türelmesen kell várnunk, amíg sorra kerülünk vagy behívnak minket

Az orvosi vizsgálat A rendelőben az orvos kérdéseket tesz fel az állapotunkról és megvizsgál minket Igyekezzünk pontosan elmondani az orvosnak, hogy mi a panaszunk vagy miért jöttünk Ha nem értünk valamit vagy nem értünk egyet valamivel, bátran kérdezzünk az orvostól vagy az asszisztenstől

További tennivalók Az orvos egy receptre írja fel azokat a gyógyszereket, amiket be kell szednünk A recepteket vigyük el a patikába és váltsuk ki a gyógyszereket A felírt gyógyszert szedjük addig és olyan mennyiségben, ami a gyógyszeres dobozra fel van írva! Pl: 2x1 – Reggel és este 1 szemet kell bevenni

Előfordul, hogy az orvos vissza- rendel minket kontrollra egy megadott időpontban Ilyenkor néhány nap múlva vissza kell mennünk az orvoshoz, hogy leellenőrizze, hogy meggyógyultunk-e Ne felejtsünk el elmenni a kontrollra!

SZŰRŐVIZSGÁLATOK Van, amikor nem azért megyünk orvoshoz, mert betegek vagyunk, hanem azért, hogy ne legyünk. A szűrővizsgálatok elvégzésével korán felfedezhetik a betegségeket. Az idejében felfedezett betegséget könnyebb kezelni. Ha valamilyen betegségre hajlamunk van, mondjuk családunkban többen megbete - gedtek már tőle, akkor a szűrő- vizsgálatok segítségével meg tudjuk előzni, hogy mi is abban a betegségben szenvedjünk.

A LEGGYAKORIBB MEGBETEGEDÉSEK A sűrűn előforduló, súlyos betegségek például a daganatos megbetegedések. Kezelés nélkül halálhoz vezethetnek. Ezért nagyon fontos a megelőzésük. Egészséges életmóddal, és táplálkozással sok betegség megelőzhető. A szűrővizsgálatokkal a korán felfedezett betegség könnyebben és hatékonyabban kezelhető, gyógyítható.

A daganatos megbetegedések korai felismerésének fontossága A rosszindulatú daganat (rák ) olyan betegség, amely szinte bármilyen tünetet okozhat elhelyezkedésétől, nagyságától, és a szervekre gyakorolt hatásától függően. Van olyan rákbetegség, ahol már a legkisebb daganat is tüneteket okoz, de az is előfordulhat, hogy a betegség tünetmentes egészen addig, míg nagyra nem nő a daganat (például a hasnyálmirigy rák).

AJÁNLOTT SZŰRŐVIZSGÁLATOK Évente ajánlott elvégeztetni nők és férfiak számára: a bőrön lévő anyajegyek vizsgálatát 20 éves kortól a szájüreg vizsgálatát 45 éves kortól, fogászati ellenőrzések alkalmával a vastagbél és a végbél vizsgálatát 40 éves kor felett székletvizsgálattal, és endoszkópos vizsgálattal. Férfiak számára ajánlott elvégeztetni: a prosztata vizsgálatát évente 50 éves kortól a herék vizsgálatát havonta 20 éves kortól saját magunknak Nők számára ajánlott elvégeztetni: a méhnyak vizsgálatát évente 18 éves kortól az emlők vizsgálatát 20 éves kortól 3 évente, 40 éves kortól évente

EGYÉB SZŰRŐVIZSGÁLATOK a tüdőszűrés- mellkasröntgen évente szív és érrendszeri megbetegedések- vérnyomásmérés háziorvosi ellenőrzés alkalmával veseműködés, húgyúti fertőzések és cukorbetegség szűrés vizeletvizsgálattal gyomor és bélrendszeri megbetegedések szűrése kétévente székletvizsgálattal

ORTOPÉDIAI SZŰRŐVIZSGÁLAT , ÉS CSONTSŰRŰSÉG MÉRÉS Ha nem mozgunk, sportolunk eleget, nem táplálkozunk egészségesen, vagy túlsúlyosak vagyunk, könnyen megbetegedhetnek a csontjaink, izületeink. Hajlamosak is lehetünk mozgásszervi betegségekre, ezért fontos évente ellenőriztetnünk a szűrővizsgálatokkal csontjaink és izületeink egészségét. Gerincoszlop mozgásszervi betegséginek szűrésével megelőzhető és gyógyítható a gerincferdülés a derék, és nyakfájás A láb mozgásszervi betegségeinek szűrésével megelőzhető és gyógyítható a lúdtalp a sarokfájdalom a lábujjak deformitásai

CSONTSŰRŰSÉG MÉRÉS A csonttömeg- méréssel a csontjaink keménységét, ellenálló képességét mérik. Csontjaink szerkezete elgyengülhet akkor, ha keveset mozgunk keveset tartózkodunk szabad levegőn, napon sok kólát, kávét, esetleg alkoholt fogyasztunk dohányzunk nem táplálkozunk megfelelően. A csontsűrűség- méréssel már akkor fel lehet fedezni a csontritkulást, amikor az komoly panaszokat még nem okoz. Figyelmeztető jelek: hajlott, görbe hát hátfájás gyakori csonttörés

KÉR kiadványaink megtalálhatók, és letölthetők a http://downalapitvany KÉR kiadványaink megtalálhatók, és letölthetők a http://downalapitvany.hu/ oldalon: 3.Gruiz Katalin: MENTÁLIS AKADÁLYMENTESÍTÉS- Elvek, Etika, Gyakorlat 1. TŰZVÉDELEM- megelőzés, jelzés, menekülés 2. HOGYAN INTÉZZÜNK ÜGYET? Tudakozódás és ügyintézés hivatalokban, szolgáltatóknál 4. HOGYAN KÉSZÍTSÜNK KÖNNYEN ÉRTHETŐ ANYAGOT? - Útmutató