Tisztelt Segítőink! „ Kérjetek, és adatik nektek, keressetek és találtok, zörgessetek és megnyittatik nektek.” ( Máté 7,7) Romániából, a partiumi Margittáról.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lépj tovább a szolgálatban!
Advertisements

Királyhelmec városunk története
„Fejlődés ellen nincs orvosság” (Neumann János) 1987.az alapítás éve 1989.a névadás éve 1993.az első (30 fős) kollégium 2000.NIVÁK 2002.Kollégium a Pozsonyi.
Lesz-e valódi kétnyelvűség Erdélyben? Rajtad múlik. Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO)
Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központ 1074 Budapest Dohány utca 65.
NYÍREGYHÁZI VASVÁRI PÁL GIMNÁZIUM
A pillangó tanítása Egy nap egy kis pillangó látszott egy félig nyitott selyemgubóban. Egy férfi ült mellette, és nézte a pillangót néhány óráig, ahogy.
Szakmatanulás érettségi után a Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központban (BeTISZK) 1073 Budapest Dohány utca 65.
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Iskolánkról.
Nyugdíj.
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
A Berettyóújfalui Baptista Imaház újjáépítése előtt Jelenlegi összejöveteli helyünk: az átrendezett hátsó kisterem.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
Miért Közigazgatás? Felvételi tájékoztató Miért?  Ezáltal képes leszel változtatni a saját közösségeden!  Képes leszel arra mint köztisztvisel.
Tehetségpont létrehozása
Győr város szociális ellátórendszerének működtetése az önkormányzati, civil és egyházi szolgáltatók közreműködésével. Páternoszter Piroska főosztályvezető.
A Németh László Angol Testnevelés Tagozatos Általános Iskola
ESÉLYT AZ ESÉLYTELENEKNEK
Zrínyi Ilona Általános Iskola
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Csíki Szervezete 2005.november Előadó: Szén János tanár Csíki Szervezet elnöke.
A hit ideje, a „most” Folk Iván. Róma 10:10 Márk 5:36 A szívünkkel hiszünk.
Magyar Tannyelvű Alapiskola Felsőpatony SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL TÁJÉKOZTATÁS A PÁLYÁZATRÓL.
Zrínyi Ilona Általános Iskola
Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézmény
Karinthy Frigyes Gimnázium
BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUM
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Pontszámítás BSc,osztatlan képzések és felsőfokú szakképzések esetén, 2011 Nagy Pontszámítási Nap Felvételi összpontszám ( pont): -Tanulmányi.
Az életedet TE írod.
Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen bölcsességet
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
Határon túli tanulmányutak diákoknak Csete Örs az Apáczai Közalapítvány igazgatója.
Határon túli tanulmányutak diákoknak Csete Örs az Apáczai Közalapítvány igazgatója.
MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG HÁROMSZÉKI TAGOZAT SEPSISZENTGYÖRGY 2009.
Gazdasági ismeretek. Elsőként az iskolánkról. A Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola nagy múltú, idén lesz 40 éves. A város legfiatalabb.
AlertPay regisztráció Az AlertPay regisztráció feltételei közt szerepel a legalább 18 éves korhatár betartása. Az alábbi regisztrációs lehetőségek közül.
Egy nap egy kis pillangó látszott egy félig nyitott selyemgubóban. Egy férfi ült és nézte a pillangót néhány óráig, ahogy küzdött, hogy testét kiszabadítsa.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
UNICEF PROJEKT: GYERMEKBARÁT ISKOLA 2011/2012
Asztal- és életközösség Jézussal
TÁRNOK – SZÉKESFEHÉRVÁR vasúti vonalszakasz kivitelezési munkálatai
TÁRNOK – SZÉKESFEHÉRVÁR vasúti vonalszakasz kivitelezési munkálatai Kápolnásnyék - Gárdony vonalszakasz jobb és bal vágány átépítése.
Ábel Folk Iván A HIT HŐSEI 1.. Ábelnak sem sem volt könnyebb, mint neked 1.Mózes 4:1-16;
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUM
a KFRTKF Gyakorló Általános Iskolája
Alapiskola A szentpéteri iskolákról, illetőleg keletkezésükről néhány adat áll csak rendelkezésünkre ig csupán egy tanteremből állt az iskola. A.
Cím. Komlóska Község Önkormányzat nevében tisztelettel köszönti Önöket Köteles László Polgármester! Sajtótájékoztatónk témája: Közel 70 millió forint.
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Schmidt Csaba polgármester október 24. Városi Fűtéskorszerűsítési Program Tatabánya.
Készítette: vígh Ramóna 10.a
A tanulók felkutatásának és beiskolázásának folyamata Iskolai, önkormányzati kapcsolati táblázat Névtáblázat (adatbázis) Települési útvonal Tájékozató.
Köszöntjük a Kálváriaparti Általános Iskolában! Mottónk: „Volt kicsi gyermek mind az, ki ma bölcs meg erős”
A tanév rendje 2014/2015-ös tanév
SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
Magyar Tannyelvű Alapiskola Felsőpatony SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL TÁJÉKOZTATÁS A PÁLYÁZATRÓL.
Miért fontos, Gyermekednek,hogy Az anyanyelvén tanuljon?
Színes. SzínesSzíne s * Evangélikus címer Szín Szórakoztatva tanító történeteket szinte minden protestáns író írt, ezek tárgya azonban bibliai vagy.
A tanév rendje 2015/2016-os tanév.
A nemzetiségi oktatás régi-új sarkalatos pontjai.
Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete Verein für Ungarische Pädagogen und Pädagoginnen in Österreich Kaposvár 2016.
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
DARUS a gyermekekért.
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Intézményi szülői munkaközösségi ülés
A SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM RÖVID TÖRTÉNELME
Előadás másolata:

Tisztelt Segítőink! „ Kérjetek, és adatik nektek, keressetek és találtok, zörgessetek és megnyittatik nektek.” ( Máté 7,7) Romániából, a partiumi Margittáról fordulunk Önhöz ebben a levélben, a segítségkérés szándékával. Városunk magyar lakossága az 1989-es fordulat óta küzdött egy önálló magyar iskola létrehozásáért. Az álom 2010 őszén valóra vált: a román Tanügyminisztérium 5531/ es rendelete alapján a 2011/12-es tanévtől Margittán Horváth János Iskolacsoport néven magyar tannyelvű I-XII. osztályos iskola fog működni. Leendő intézményünkben 51 tanerő irányításával mintegy 900 margittai és Margitta környéki (Magyarkéc,Albis, Bogyoszló, Ottomány, Szalacs, Tóti, Érszőlős, Magyarkéc, Monospetri, Bályok) diák fogja elkezdeni, illetve folytatni tanulmányait. Szem előtt tartva azt a sajnálatos tényt, hogy az utóbbi 20 évben Margitta magyar lakossága a tömeges kivándorlás, az asszimiláció és a természetes fogyás következtében hozzávetőleg 2000 fővel apadt, bízunk benne és törekszünk rá, hogy iskolánk szellemisége megalapozza a felnövekvő nemzedék egészséges magyarságtudatát, szülőföldjéhez való ragaszkodását és azon való megmaradását. Továbbra is folytatni akarjuk azt az öntudatos, magas szintű oktatói-nevelői munkát, amely eddig is jellemezte a margittai magyar oktatást, elismertséget szerezve határon innen és túl. Szellemi tőkénk van!- az anyagiak hiányoznak. A román tagozattól való szétválás során ugyanis a lehető legromosabb épületeket jelölték ki leendő intézményünk számára, szinte nulla felszereltséggel. Jelen pillanatban az épületekkel kapcsolatos gondok részben megoldódni látszanak. Az őszi tanévkezdésre még akkor is, ha két váltásban kell tanítanunk, lesz fedél a fejünk fölött. Híján vagyunk viszont a felszereltségnek! Az V-XII. osztály számára még nincsenek padjaink, tábláink, tantermi bútorzataink. Szükségünk lenne laboratóriumi (nyelvi, informatikai, természettudományi) berendezésekre, didaktikai segédeszközökre, sportfelszerelésekre, könyvekre ( primér, ill. szekundér irodalomra). Mivel a Horváth János Iskolacsoport hivatalosan csak szeptember elsejétől fog létezni, ezért létrehoztuk a Margittai Oskoláért Társaságot, melyen keresztül minden segítséget nagy örömmel és hálás szívvel fogadunk. Jó szándékát előre is köszönjük! Isten áldását kérve munkájára és életére, maradunk tisztelettel: Margitta, Nagy Gabriella megbízott iskolaigazgató, 2011 augusztusa a Margittai Oskoláért Társaság elnöke

Margitta megyei jogú város az Érmellék szélén, a magyar határhoz közel helyezkedik el. Ez a vidék a székelység után a legnagyobb tömbmagyarságot foglalja magába, ami sokkal több hátrányt, mint előnyt jelent az ott lakók számára: nagyságrendileg ugyanis túl kicsi ahhoz, hogy egy erős érdekképviseletért küzdjön, másrészt viszont a magyar lakosság magas száma (néhány településen szinte eléri a 100 %-ot) a központi fejlesztések akadálya volt. A vidéki lakosság nagy része mezőgazdaságból él, a kis parcellák azonban nem versenyképesek a nagy társaságokkal szemben. Emiatt a lakosság nagy része elszegényedett, az országos átlag alatt él, gyermekeit nem áll módjában a kötelező oktatáson túl is iskoláztatni. Margitta a múlt század 60-as éveiben kis iparvárossá vált, ennek következménye pedig nagyszámú román anyanyelvű lakosság betelepítése volt. A magyar határ közelsége, az asszimiláció, a természetes fogyás és a kivándorlás olyan érvágás volt a mikrorégió számára, melyet azóta sem sikerült kihevernie. Az 1989-es fordulatot követően Margittán kisebb-nagyobb fellángolások voltak egy önálló magyar iskola megalapítása iránt. Ez az álom október 22-én vált valóra, amikor is a román Minisztérium 5531/ es rendelete engedélyezte, hogy 2011 őszén önálló magyar nyelvű, I-XII osztályos iskola kezdje meg működését a városban. Mivel a szeptemberi kezdésig sem akartunk tétlenkedni, a lelkes pedagógusok és civilek létrehozták a Margittai Oskoláért Társaságot (MOST), melynek célja ezen iskola mind jobb működési feltételeinek biztosítása. A civil szervezet a helyi RMMDSZ székházba van bejelentve, melynek címe: Margitta, Republicii utca, 2 szám. A TRANSILVANIA BANK helyi fiókjában rendelkezik lejes (bankszámlaszám): RO32BTRL W00660XX és forint (bankszámlaszám): RO RTRL W00660XX számlával.

Főépület: a régi Református Iskola épülete (e tanévig az I-IV osztályosok birodalma)

Ezt örököltük:

Augusztus 17.-én elkezdett felújítási munkálatok képei:

A bentlakás állapota Funkcióváltás előtt és után (az új tanévben a líceumi osztályok tulajdona)

Gazdátlannak tűnt, pedig volt gazda

Gőzerővel folyt a munka – szinte kész az „új” épület

A harmadik kiutalt épület: a volt állami gazdaság irodaépülete:

Áldatlan állapotok:

Egy fogyatkozó régi többség, jelenlegi kisebbség a 24. órában nagyot mert gondolni, és a gondolat után nem volt rest cselekedni, lépni sem. A „válóper” utáni vagyonelosztás nyilvánvaló vesztesei mi leszünk, vagyunk. Hogy ezt gyermekeink ne érezzék meg felkérünk minden szervezetet, intézményt és magánszemélyt, hogy lehetőségeihez képest anyagi vagy tárgyi eszközökkel segítse ezen induló iskolát első önálló lépéseiben. Kiegészítő információt nyújthat a megbízott igazgató, Nagy Gabriella a telefonszámon vagy a elektronikus postacímen.

Segítségek

Karácsony

Tanévnyitó

Iskola másképpen

Anyák napja

Szerenád

A XII.-esek búcsuztatója

Ballagás

Beszédek, felszólalók

Díjazottak

Bankett

Köszönöm figyelmüket!