Petrou Thessalia, spanyoltanár MA_LMK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Van-e „Fazekas titok”?.  1911 – ben Bárczy István f ő polgármester alapította  1948 – tól óvoda, általános iskola és módszertani központ egy épületben.
Az Országos Kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Valamely társadalom fejlettsége feltételezi az egyetemes emberi értékek felvázolásán túl azok teljes mértékű elfogadását, értékesítését. Minden embernek.
Az iskolai szociálismunka
Komplex Instrukciós Program
A Than mint referencia intézmény
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
Az országos mérések megújult rendszere
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Szocializáció Fogalmak:
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
Gyakorlatvezető mentortanárképzés
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
Új skála – új lehetőségek Egy kis ízelítő. Egységes skála (1)
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
SZTE BTK Spanyoltanár MA
2008. évi Országos kompetenciamérés 6. osztály / Matematika
Pankucsi Szilárd Mérnöktanár Mérnök Informatikus
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Kompetencia alapú oktatás elterjesztése Hajdú-Bihar megyében Herpai Imre igazgató, HBMPI.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
Pedagógia – pszichológia
New View Beszámoló a tanárokkal történt interjúról.
New View Beszámoló a tanulókkal történt interjúról.
Az iskolai pedagógiai program átdolgozásának előkészítése Nevelési értekezlet 2007.szept.20.
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
A NEVELÉS TERÜLETEI.
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Inklúzív nevelés Magyarországon
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT.  NAT 2012, EMMI-rendelet 2012  2016-tól az érettségi vizsga megkezdéséhez 50 óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Az országos mérések megújult rendszere
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
Út a sikeres tanuláshoz
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
Beszámoló a projekt megvalósításának tapasztalatairól.
VÁLLALKOZÓI KOMPETENCIA-FEJLESZTÉS ALPROGRAM ELÉRT EREDMÉNYEI TÁMOP F-14/1/KONV Gazdaságtudományi Kar, 1c alprogram Projektzáró rendezvény,
FIT-jelentés 2014 Kompetenciamérés eredményeinek elemzése.
Közösségi gyakorlat A Gyakorlóiskolában. TUDÁS Ismeri azokat a főbb módszereket, amelyekkel megismerheti a gyerekek kognitív, emocionális és erkölcsi.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Új skála – új lehetőségek
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
A évi kompetenciamérés eredményeinek elemzése 2016
Tanácsok a portfólió készítéséhez
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
A SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM RÖVID TÖRTÉNELME
Előadás másolata:

Petrou Thessalia, spanyoltanár MA_LMK Portfolió bemutatása Petrou Thessalia, spanyoltanár MA_LMK

A Portfolió felépítése Áttekintés, bevezetés Felkészülés a tanári gyakorlatra Hospitálás – tapasztalatok Tanári kompetenciák fejlődése Egy kiválasztott óra tapasztalatai Összegzés Dokumentumok – óravázlatok, saját fejlesztésű feladatok, konferencia anyaga

Korábbi tapasztalatok Előzetes elvárások Jelenlegi tanári munka A tanári gyakorlat helyszínei 1. Áttekintés, bevezetés Nyelvtanári diploma angol nyelvből, tanítási tapasztalat: normál gimi, szakközépiskola, nyelviskola, alapítványi iskolák. 14 év tanítási tapasztalat, ebből 12 év alapítványi gimnáziumban. Jelenleg második esély gimnázium Budapesten. Elvárások a teljes képzés alatt: Saját spanyol nyelvtudás fejlesztése, kitágítása. Módszertani ismeretek felfrissítése, megújítása, új hatások keresése. A gyakorlat alatt: “Normál” oktatási keretek közt, normál gimnáziumokban hogyan valósul meg / valósítható meg a személyközpontú, segítő, elfogadó, támogató iskolai légkör alapfontosságú a tanulás folyamatában, illetve a diákok egészséges személyiség fejlődésében, ill. hogy van e erre szándék.

intézmények összevetése A Gyakorlótanítás terepei Deák Ferenc Gimnázium Ságvári Endre Gimnázium “Nyitott a különböző nyelvi és kulturális közegből érkező, eltérő szociokulturális háttérrel rendelkező tanulók oktatására és nevelésére. Törekszik a befogadó és elfogadó légkör kialakítására.” (IMIP) Elit gimnázium, ahol “az iskolai átlageredményeket 4,1 - 4,3 közt kívánják szinten tartani, illetve cél, hogy a különböző méréseken az iskola tanulói teljesítsenek 80% fölött és a sikeresen továbbtanulók aránya min. 90% legyen.” (IMIP) Két szegedi gimnáziumban összesen 4 különböző tanulócsoportban folyt a tanítási gyakorlat. 9, 10, 11 és 12 évfolyamon. A csoportok 16 -18 fősek voltak, 12-ben 9 aktív csoporttag

Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnázium és Szakközépiskola Jelenlegi munkahely Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnázium és Szakközépiskola A Tanoda mint segítő iskola alapfilozófiája szerinti feladata, hogy a hozzá forduló, középiskolából kimaradt, problémákkal küszködő, kallódó fiatalok számára az élet problémáinak megoldásához, a középiskola elvégzéséhez és az érettségi vizsga letételéhez segítséget nyújtson. Legfontosabb alapelve a személyközpontúság, az egyén illetve az egyéniség tiszteletben tartása, az egyedi adottságokhoz igazodó és abból kiinduló személyiségfejlesztés és tanítás.

2. Felkészülés a tanári gyakorlatra Új helyzetek, kihívások Létszámbeli különbségek Órakezdés, csengetési rend Óra felépítés – házi feladat ellenőrzés Tanár-diák viszony Terek használata Nyelvkönyv, tananyag 2. Felkészülés a tanári gyakorlatra

3. Hospitálás - tapasztalatok Tanár-diák viszony Tanári stílusok, attitűdök Tanár szerepe – felfogásbeli különbségek 3. Hospitálás - tapasztalatok

4. Tanári kompetenciák fejlődése Tanári kompetenciák (1) személyiségfejlesztés; (2) tanulóközösségek alakulásának segítése; (3) a pedagógiai folyamat tervezése; (4) a szaktudományi tudás felhasználásával a tanulók műveltségének, képességeinek fejlesztése; (5) az egész életen át tartó tanulás megalapozása; (6) a tanulási folyamat szervezése és irányítása; (7) pedagógiai értékelés; (8) szakmai együttműködés és kommunikáció ; (9) elkötelezett szakmai fejlődés, önművelés. 4. Tanári kompetenciák fejlődése

1. személyiségfejlesztés A nyelvi órák adta lehetőségek a tanulók személyiségfejlesztésére, az értelmi, érzelmi, szociális és erkölcsi fejlődésük elősegítésére, a demokratikus társadalmi értékek elsajátítására. A használt tankönyv szövegei, hallgatott szövegértési feladatai, stb mind tulajdonképp ezen fejlesztési feladatok mentén haladnak ill. kifejezetten az egyetemes és európai kultúra - ezen belül a spanyol ajkú népek – kulturális értékeinek közvetítésére törekszik.

összegzés Végre vége