Takarmányok zsírtartalma

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Advertisements

FOTOSZINTETIKUS PIGMENTEK
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Egészséges táplálkozás
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Élelmiszeripari zsírok Tojások és tojástermékek
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
A Pharmagora Életminőség Klaszter takarmány és élelmiszer fejlesztései
Lipidek – zsírszerű anyagok
Táplálkozási allergiák
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
Omega-3-zsírsavak.
Takarmányismeret 4. Magvak.
A takarmányok zsírtartalma
A takarmányozás jelentősége
Szemestermények tárolása
Zsíranyagcsere Szokásos táplálék összetétel: - szénhidrát: 45-50%
A sejtet felépítő kémiai anyagok
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
LIPIDEK.
LIPIDEK.
A takarmányok zsírtartalma
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Lipidek szerkezete és funkciója
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Étkezési zsiradékok.
Észterek.
Zsírsavak szintézise: bevezető
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Egészségügyi Mérnököknek 2010
A lipidek.
Horváth Krisztián A Vitamin.
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Takarmányozástan.
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
Táplálkozási ismeretek II.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
A lipidek táplálkozási jelentősége
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Biokémia Fontolva haladóknak
Növényi rostok Cellulóz
Takarmányok zsírtartalma
Lipidek.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
Biokémia Fontolva haladóknak
A zsírok emésztése, felszívódása és anyagcseréje
melléklet: Észterek1 diasor
Biomérnököknek, Vegyészmérnököknek
V. Alföldi Tudományos és Tájgazdálkodási Napok
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Lipidek anyagcseréje.
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Mikroelemek.
Foszfolipidek 1. foszfogliceridek: Kolin 1.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Takarmányok zsírtartalma
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Takarmányok zsírtartalma Nyerszsír Valódi zsírok Összetett gliceridek Glicerin nélküli lipidek

Nyerszsír Valódi zsírok (trigliceridek, zsírok – olajok) (Soxhlet féle extrahálás, 8 óra, petroléter vagy hexán; zsírban oldódó anyagok összessége) Valódi zsírok (trigliceridek, zsírok – olajok)

Összetett gliceridek Foszfolipidek glicerin+zsírsav+foszforsav+kolin=lecitin, glicerin+zsírsav+foszforsav+etanolamin=kefalin, membrán alkotórészek, zsír emulgeátorok lecitin

Az állati sejtmembrán felépítése

Glikolipidek zöldtakarmányokban a nyerszsír 50-60%-a is lehet glicerin+zsírsav+szénhidrát (glükóz, galaktóz) zöldtakarmányokban a nyerszsír 50-60%-a is lehet 95%-a a zsírsavaknak linolénsav

Glicerin nélküli lipidek Viaszok zsírsav+nagy molekulatömegű alkohol nem vagy csak nagyon gyengén hasznosulnak Szteroidok (biológiailag aktív vegyületek) koleszterol (agyszövet, sejtmembránok kialakítása, szteránvázas vegyületek prekurzora) 7-dehidrokoleszterol  D3 vitamin ergoszterol  D2 vitamin epesavak szteroid hormonok (ösztrogének, adrogének, progeszteron, kortizol, aldoszteron) Terpének íz és illatanyagok, illó olajok növényi színanyagok (karotinoidok, xantofillok) A, E és K vitamin

koleszterol kortizol progeszteron tesztoszteron ösztradiol

A zsírok takarmányozási szerepe Energia-kiegészítés Takarmány zsír Állati termék minősége Zsírban oldódó vitaminok Esszenciális zsírsavak Linolsav C18:2 Linolénsav C18:3 Arachidonsav C20:4 Ízletesség Granulálhatóság, porzás Húsevők > baromfi > sertés > kérődzők

A takarmányzsírok minőségét befolyásoló néhány tényező sztearinsav Zsírsavak hossza A rövid szénláncúak jobban emésztődnek Zsírsavak telítettsége A telítetlen zsírsavak jobb hatékonysággal emésztődnek olajsav linolsav

DPA DHA eikozapentaénsav 20:5 EPA

Zsírok avasodása Szabad zsírsavak képződése (savszám) Nem toxikus, kellemetlen kaparós íz Oxidatív elváltozások (peroxidszám) A kettős kötéseknél peroxidok, hidroperoxidok képződnek hő, fény, mikroelemek jelenlétében Kifejezetten káros hatásúak Az oxidációra érzékeny anyagokat, az A, D, E vitamint, karotinoidokat a takarmányban és a májban Antioxidánsok Természetes: E vitamin Mesterséges: BHA (butil hidroxi anisol) BHT (butil hidroxi toluol) EMQ (etoxi metil quinolin)

Különböző élelmiszerek dioxin koncentrációja (pg TEQ/g zsír) Halolaj 10,0 Anyatej 34,0 Marha 1,8 Sajt 1,4 Sertés 0,43 Tojás 2,0 Csirke 1,7 Tengeri hal 45,0 Birka 1,9 Édesvízi hal 2,4 Ló 14,0 Angolna 28,0 Kecske 4,2 Kagyló 79,0 Nyúl 20,0 Lazac 16,0 Tej 1,5 Hering 46,0

Arachidonsav (n-6) 26 21 8,3 Eikozapenténsav (n-3) 0,5 1,6 8,0 A trombociták foszfolipid zsírsavösszetétele különböző populációkban (%) Európa/USA Japán eszkimók Arachidonsav (n-6) 26 21 8,3 Eikozapenténsav (n-3) 0,5 1,6 8,0 n-6:n-3 50 12 1 szív és érrendszeri elhalálozás 45 12 7

A csirke hús zsírsavösszetételének módosítása oliva olaj olajsav (Yau et al., 1991) kukorica, szója, napraforgó olaj linolsav (Scaife et al., 1990) lenmag olaj linolénsav (Manilla, 1999) hal olaj EPA, DHA (Ratnayake et al., 1989) Az n-3 PUFA zsírsavak döntően az izomszövetek foszfolipid frakciójába épülnek be. Az izmok közül a beépülés nagyobb a mell, mint a comb izom esetében.

A több telítetlen zsírsavat tartalmazó hús eltarthatóságának javítása Vágás előtt 3 hétig 275 NE E vitamin etetése 1,6 mg/kg-ról 5 mg/kg-ra növelte a pulyka szöveteinek E vitamin tartalmát (Sheldon, 1984). Brojlerekkel 100 NE E vitamin tartalmú táp etetése javította az eltarthatóságot. A kívánatos szint 7 mg/kg (Lin et al., 1980)

n-3-as zsírsavakkal dúsított élelmiszerek Húsok (sertés, baromfi) No. 1. = hal Húsok (sertés, baromfi) Tojás Tej és tejtermékek