Budapesti Gazdasági Főiskola

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA SZÉKESFEHÉRVÁR.
Advertisements

Agrárgazdaságtan I. Előadás
EXTERNÁLIÁK.
4. Marketing előadás 2009.Március 4. A szervezetek beszerzése- a vállalatok „fogyasztói magatartása”
A VÁSÁRLÁSI FOLYAMAT ÉS A PIAC
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
T E R M É K. A. Minden olyan dolog, amely szükségletet elégít ki B. Esztétikai és szimbolikus tulajdonságok összessége C. Lehet szolgáltatás és szellemi.
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
GAZDASÁGPOLITIKA III. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE.
Stratégia és minőségügy KERESSÜK MEG A MINŐSÉG 3 LEGJOBB SZINONÍMÁJÁT!
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A piac Szakiskola.
Gépészmérnöki kar Műszaki menedzser képzés Február 3.
Fogalma, összefüggések
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
A gazdasági fejlettség mutatói
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Természeti erőforrások védelme
Mikroökonómia II. előadás. Szükséglet-termelés kapcsolata Szükséglet-termelés kapcsolata Szükségletek néhány osztályozása Szükségletek néhány osztályozása.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
1 Logisztika Szakirány—II. 5.téma Logisztika Szakirány—II. 5.téma Az állam és a magánszféra kooperációja PPP – Public Private Partnership Prof.Dr.,Dr.hc.Knoll.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Elméleti közgazdaságtan
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
2. előadás Az állam allokációs céljai és a közjavak elmélete
Pénzügytan II. 2010/2011. II. félév
A marketing piac tartalma
Magánjavak és közjavak a turizmusban
Tudásszervezetek értékteremtésének anomáliái
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Kormányszóvivői tájékoztató Public Private Partnership Átfogó hatékonyságjavítási és befektetési-aktivitás növelési program.
Művelődés-gazdaságtan
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
Új agrárlogisztikai trendek és a bővített ellátási lánc
Alapfogalmak, definíciók
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 2.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Szükséglet: A szükséglet az emberekben felmerülő hiányérzet, termékek és szolgáltatások iránti igény, amely egyben ezen igény kielégítésére serkenti a.
Foglalkoztatás-politika
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
(gazdasági ismeretek gyors, velős átismétlése)
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata.
Készletgazdálkodás és logisztika
Az üzleti vállalkozások környezete A gazdaság kettős funkciója: Anyagi szükségletek kielégítése Alapot teremt, hogy működjenek a közszolgáltatások (egészségügy,
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
II. A MARKETING ALAPVETŐ FOGALMAI
Vállalkozásmenedzsment I.
Mit jelent gazdálkodni?
Számvitel S ZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Előszó Tizenkét előadás (92)
GAZDASÁG, GAZDÁLKODÁS ÉS A TERMELÉS, HASZNOSSÁG, SZŰKÖSSÉG, GAZDASÁGI JAVAK GAZDASÁGI ALAPISMERETEK.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
A piac és a piacgazdaság
A GAZDÁLKODÁS Készíítette: Czeglédi László. A GAZDÁLKODÁS KÖRNYEZETE Fogalma: céltudatos tevékenység, melynek keretében a rendelkezésre álló erőforrásokat.
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Közgazdaságtan II 1-2. EA: Társadalmi gazdagság változását akarjuk tudományosan (önellentmondásmentesen és tesztelhető formában) megmagyarázni. Ezért POSZTULÁTUMOKat.
Előadás másolata:

Budapesti Gazdasági Főiskola Vállalati gazdaságtan alapjai Egyéni és társadalmi szükségletek kielégítése Budapesti Gazdasági Főiskola

Emberi szükségletek I. Személyes szükségletek: pl. legyen hol laknom, legyen mivel közlekednem, legyen mit ennem, stb. Társadalmi szükségletek: pl. működjön az egészségügy, az oktatás a kultúra, a honvédelem, a rendvédelem, stb.

Emberi szükségletek II. Anyagi szükségletek: pl. lakást kell vennem, autót kell vennem, kenyeret kell vennem, stb. Nem anyagi szükségletek: pl. orvoshoz kell mennem, iskolába szeretnék járni, moziba vagy színházba szeretnék menni, lélegeznem kell, stb. A gazdaság fogalma az anyagi és nem anyagi szükségletek kielégítését jelenti.

A szükségletek kielégítése - jószágok Szükségleteinket az ún. jószágok megszerzése elégíti ki. Termékek: Anyagi szükségletemet termékek megszerzése révén elégíthetem ki. Szolgáltatások: Nem anyagi jellegű szükségleteim kielégítése érdekében szolgáltatásokat veszek igénybe. Szabad javak: Olyan javak, amelyek korlátlanul állnak rendelkezésre. Szükségletünk kielégítése érdekében senkinek sem kell terméket előállítania vagy szolgáltatást nyújtania. E javakhoz bárki korlátozás nélkül hozzáfér. (Pl. a levegő.)

Közjavak és magánjavak I. a fogyasztók között rivalizálás van a fogyasztásban, megvalósítható a fogyasztók bizonyos részének kizárása, piacon, pénzért lehet megszerezni őket, fogyasztásukban az egyéni fogyasztás a jellemző, a kínálatot egyéni termelők biztosítják, lényegében a hagyományos piaci áruk.

Közjavak és magánjavak II. az egyének általi fogyasztása nem csökkenti a többiek rendelkezésére álló készletet (nincs rivalizálás a fogyasztók között), fogyasztásukból senki sem zárható ki, fogyasztásukban a kollektív fogyasztás a jellemző (egyidejűleg többen is fogyaszthatják ugyanazt a szolgáltatást). Két csoportjuk: szabad természeti javak: korlátlanul és mindenki számára rendelkezésre állnak (pl. víz, levegő) . termelt közjavak: termelési folyamat eredményei (pl. közút) Vegyes javak: az egyéni fogyasztás nem csökkenti a rendelkezésre álló készletet, de bizonyos személyek kizárhatók belőle (pl. kábeltévé).

Szükséglet-kielégítési szférák Üzleti szféra Közszféra Személyes szféra, család, háztartás Civil szféra

Közszféra (közszektor, public sector) Közigazgatási szektor Kormányhivatalok, szerveztek és testületek, amelyek a központi vagy a helyi hatalom hatásköre alá tartoznak. Működési területeik: igazgatás, védelem, közrend, a gazdasági növekedés előmozdítása, oktatás, egészségügy, kultúra, szociális szolgáltatások. Társadalombiztosítási szolgáltatások, amelyeket a kormány szervez, ellenőriz és finanszíroz. Köztulajdonban lévő vállalatok A közhatalomnak legalább többségi tulajdona van benne és/vagy irányítja; piaci körülmények között működik; javakat állít elő és/vagy szolgáltatásokat nyújt.

A közszektor struktúrája

Civil szféra A civil szférát a civil szervezetek és mozgalmak alkotják. A civil társadalom szervezetei (EU – Fehér Könyv): szakszervezetek és a munkaadók szervezetei (ún. szociális partnerek) nem kormányzati szervezetek (NGO-k) szakmai szervezetek karitatív szervezetek az állampolgárokat a helyi életbe bekapcsoló szervezetek (egyházak és vallási közösségek)

Szektorköziség I. Szektorközi együttműködés: A köz-, az üzleti és a civil szektor (ill. ezek közül legalább kettő) együttműködése valamilyen közös ill. társadalmi cél elérése érdekében. A köz-, az üzleti és a civil szektor (ill. ezek közül legalább kettő) által szervezet (pl. alapítvány) létrehozása, amelynek feladata valamilyen közös ill. társadalmi cél megvalósítása.

PPP Public-private partnership (PPP): A közszektor és a magánszektor (stratégiai) együttműködése valamilyen közös, illetve társadalmi cél megvalósítása érdekében.

Szektorköziség II. a szükséglet-kielégítési szférák (szektorok) Üzleti szféra Közszféra Személyes szféra, család, háztartás Civil szféra

Szektorköziség III. A társadalom szükséglet-kielégítési technikái Biztonság - rendőrség - testőr - polgárőrség - magas kerítés Üzleti szféra Közszféra Tanulás - állami iskola - magániskola - alapítványi iskola - önképzőkör Család, háztartás Civil szféra

A termelés A termelés a szükségletek kielégítésének alapja. A termelő folyamatok közös jellemzői: Célirányos tevékenységek: konkrét szükségletek kielégítésére, konkrét javak előállítására irányulnak. A termékeket a természet nyersanyagaiból és/vagy már korábbi termelési folyamatban megmunkált termékből hozzák létre.

A termelés menete: munkafolyamatok Tervezés Az előkészítés folyamata Szervezés Eszközök, munkatársak megválasztása Munkavégzés A teendők ellátása Ellenőrzés Hibák elkerülése Szabályozás Tapasztalatok visszacsatolása

Az újratermelési folyamat . Termelés Elosztás Fogyasztás Csere (forgalom)

A fogyasztás fajtái A fogyasztás két elkülöníthető fajtája: 1. Személyes (közvetlen, végső) fogyasztás: Fogyasztási javak (eszünk, ruházkodunk, színházba megyünk, stb.) 2. Termelő (közvetett, másodlagos) fogyasztás: A termeléshez felhasznált termékek, szolgáltatások. Lehetnek: személyes fogyasztásra alkalmatlanok (pl. gépek, fűtőanyagok) személyes fogyasztásra alkalmasak (pl. gyümölcs, vasút)

A gazdaság erőforrásai I. INPUT OUTPUT Termelési folyamat Áruk és szolgáltatások Emberek (fogyasztók, munkaerő)

A gazdaság erőforrásai II. Az erőforrások fajtái a gazdaságban: Természeti erőforrások - Korlátlanul rendelkezésre álló (pl. víz, levegő) - Megújítható, újratelepíthető (pl. föld, erdő) - Nem megújítható (a föld méhének kincsei) Munkaerő A munkaképes emberek fizikai és szellemi képességeinek összessége - újratermelhető Tőkejavak Termelési eszközök Vállalkozó Szervezőmunka: a termelési eszközöket összekapcsolja a megfelelő munkaerővel és a természeti erőforrásokkal.

Gazdasági rendszer Gazdasági rendszer: a gazdasági tevékenység során a gazdasági szereplők között kialakuló kapcsolatok összessége, a társadalmi újratermelés, a gazdasági körforgás megvalósulásának módja. Alaptípusai: Klasszikus (tiszta) piacgazdaság Központosított tervgazdaság Vegyes piacgazdaság:

Gazdasági rendszer Klasszikus (tiszta) piacgazdaság: A termelési eszközök magántulajdonban vannak A termelők és a fogyasztók szabadon döntenek a rendelkezésükre álló javak felhasználásáról A termelést a piac hozza összhangba a szükségletekkel

Gazdasági rendszer Központosított tervgazdaság: A termelési eszközök állami tulajdonban vannak A legfontosabb gazdálkodási döntéseket az állam hozza meg: központi tervekkel irányítja a termelést

Gazdasági rendszer Vegyes piacgazdaság: A legfontosabb szabályozó erő a piac Jelentős szerepet kap az állam is: szabályoz, prioritásokat határoz meg, „újraeloszt”

. Köszönöm a figyelmet! eckert.balint@pszfb.bgf.hu