A SIKERES ÖREGEDÉS TITKA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
Advertisements

Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
A pszichiátriai beteg vizsgálata
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Rehabilitáció és dementia
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
A mozgás jelentősége daganatos betegségekben
Euromenedzser 1 2 „Hidak és járható utak a tudomány és a gyakorlat között” a Magyar Tudományos Akadémia Gazdálkodástudományi Bizottság Tudásmenedzsment.
ABO Institute Az egészségmegőrzés evolúciója. Az ABO Institute forradalmi újítása •Tudáskrízis: –Az orvostudomány összes tudása gyorsabban nő, mint amit.
Orvos – és Egészségtudományi Centrum
Grafológia speciálisan a gyógyászatban X-tréning
A szociális szolgáltatásokhoz kapcsolódó foglalkoztatás tervezett átalakítása 1.Klasszikus határterületi kérdés szociális ellátástámogatott életvitel foglalkoztatás.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
A CSALÁDORVOS PREVENCIÓS MUNKÁJA
Szociális munka az onkológiában
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
„KAPCSOLATTARTÁS A KRÓNIKUS BETEGSÉGBEN SZENVEDŐKKEL”
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Az időskor.
Alkoholizmus.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
A személyiség Vagyok, mint minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség, Lidérces, messze fény. (Ady)
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
A PSZICHOSZOMATIKUS ORVOSLÁS JELENE,
Franz Alexander, a pszichoszomatika zsenije…
Katasztrófa alatt a különböző, károsító tényezők által váratlanul kiváltott, a lakosság jelentős hányada sérülésével, egészségi állapotának és életfeltételeinek.
Ideális – Valóságos – Sugallt Dányi Zoltán ref. lelkipásztor, pasztoral - pszichológus Budapest
Nyugat – Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Új tudás – új kompetenciák az érettségi vizsgán dr Drexlerné Solymos Mária.
Prof.Dr.Iván László Semmelweis Egyetem Budapest
Az együttműködés jelentősége az idős beteggel
Immunrendszer Betegségei.
Az öregkor.
ORSZÁGOS LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
Magatartástudományi Intézet
Az egészségügy, a foglalkoztatás, a szociális ellátás találkozási pontjai avagy: Hova változzunk? dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum,
A PSZICHIÁTRIA ALAPVONALAI
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
A lélektan fogalma, szerepe világunkban
Mi is az a társadalmi integráció?
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Halász Levente Tudományos munkatárs Kodolányi János Főiskola
M.Tamás Márta Mentálhygiéne M.Tamás Márta
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
Elgondolások az aktív időskor programjára,
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
Milyen tényezők hatnak a fogyasztói viselkedésre?.
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
Családtámogató ellátások
Dr. med habil. Imre Sándor geriáter szakorvos
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
1 Az idősödés-öregedés tudománya Prof. Dr. Iván László Országgyűlési Képviselő Idősügyi Tanács tag.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
Testi – Lelki – Szellemi összefüggések
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Életmód, szabadidő A fogalmak tisztázása.
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

A SIKERES ÖREGEDÉS TITKA A SZEMÉLYISÉG Dr. Blaskovich Erzsébet belgyógyász, kardiológus, geriáter

SIKERES ÖREGEDÉS: Magas kort elérni jó fizikai, szellemi és lelki állapotban, megfelelő társas és társadalmi-gazdasági körülmények között

Az idősödés és idős kor igazolt legfontosabb tanatogenetikus kockázati tényezői a hipertónia és a szív - érrendszeri megbetegedések az ezeket súlyosbító sympathicotonia, cukorbetegség, lipid-anyagcsere zavarok, valamint a daganatképződés. Viszont, minden betegség fő rizikó-faktora a magas életkor. Az idős kor minősége, ezen belül a betegségek megjelenése számos endogén tényező mellett nagyban függ az életstílustól. Az életstílus, mint életvezetés és életmód, szorosan összefügg a személyiséggel, mely a genetikailag kódolt adottságok, szocializált strukturáltság és pszichoszociális feltételek egyedi rendszerében, esélyek-kockázatok aránya szerint befolyásolja a fenntartható egészséget, az életminőséget és az élettartamot.

Az idősödés genotipikusan alapozott és fenotipikusan zajló időbeni változások folyamata, mely személyiségirányult rendszerszemlélettel elemezhető és értelmezhető. A korral gyakoribbá váló normál és patológiás változások egyedi kombinációja az esély-kockázati arányok szerint „sikeres vagy sikertelen” lehet és személyiségtől függően alakul.

A rendszer középpontjában áll az egyén testi, szellemi adottságaival, spirituális kötődéseivel, beágyazva a családi és társadalomi struktúrába, az épített környezetbe és a teremtett világba A szociális-gazdasági helyzet, a munkavégzési lehetőség és a közvetlen fizikai környezet jelentősen visszahat az egyén psychés állapotára, ez alakítja ki viselkedését, melyet örökletes biológiai adottságai, valamint szocializációja során kialakult személyiség-kapacitása határoz meg. A rendszer része az egészségügyi ellátás, melynek színvonala és hozzáférhetősége életfeltétel.

Ezért az idős ember személyiség-strukturális és benne intrapszichikus, legbelsőbb lelki működéseinek feltárása fontos orvos-szakmai feladat. A normál és patológiás folyamatok egyedi változatait, kombinációit differenciálni szükséges. Fontos figyelembe venni a pszicho-szociális vonatkozásokat is.

A személyiség-strukturális elemzéseket, mint a probléma új megközelítésének lehetőségét, saját fejlesztésű kombinált módszerrel dolgozta ki Iván László, az elmúlt két évtized alatt. Az Iván-féle strukturális vizsgálómódszerrel a személyiség dimenzionális fenotipiáját és intrapszichés jellegzetességeit, ill. esély-kockázati mintázatait lehet véleményezni, összevetve ezeket a normál öregedéssel és a patológiás történésekkel azaz a különböző betegségekkel. A dimenzionális minták és intrapszichés jellegzetességek alapján veszélyeztetett személyiség-struktúrák emelhetők ki

A SZEMÉLYISÉG-KOCKÁZATI VÁLTOZATOK Az idős kor betegségeinél ok-okozati összefüggésben Psz.-E.-Fr.-A.: +++ ! Psz.-I.- Fr.-A.: +++ ! Ae.-A.-Fr.-E.:+++ Ae.-A.-Fr.-I. :+++ R.-A.-E.-Fr. :++! R.-A.-I.-Fr. :++! D.-A.: ++ D.-R.: + A Személyiség Kockázati Mintái háromfokozatú minősítése a hangsúlyosság mértéke szerint: nagyon (+++), közepesen (++) és enyhén (+) veszélyeztetett személyiség-struktúra különíthető el. jelölések: Pszichoszomatikus=Psz. Affekt-emocionális=Ae. Anxiózus = A. Rigid = R. Extrovertalt=E. Introvertalt= I. Frusztrált= Fr. Demens = D. Pszichopatológiai kórkép = Pp Pszichésen Kompenzált= PK.

Nevezhetjük a módszert „SZEMÉLYISÉG-CT”-nek is, mivel mintegy dimenzionálisan „felszeletelve”, újszerűen tipizált formában jeleníti meg a személyiséget, az esély-kockázat szűrése érdekében.

Nézzük például, hogy az időskori hypertónia szempontjából hogyan hasznosítható a módszer: Két alapmintázat, a PSZICHOSZOMATIKUS és az AFFEKT-EMOCIONÁLIS csoport különíthető el, az alábbi jellemzőkkel Alapszorongás magas vagy alacsony Extrovertált vagy introvertált az egyén Neuroticizmusra hajlamos vagy nem Személyiségét rigiditás jellemzi, vagy nem Fentiek alapján más-más gyógyszercsoport közül kell választani a hypertónia therápiában is!

Az idős hipertóniás betegre mindaz jellemző, ami általában a hipertóniára érvényes, ehhez társulnak a személyes öregedés markerei. A problémakör speciális jellegét éppen ez adja meg. A hipertónia személyiségvonzatú tényezőit az idős ember személyiség-struktúrája módosítja, ez befolyásolja a patogenezist, a kórlefolyást és ez meghatározhatja a következményeket. Ugyanakkor egy olyan folyamat is zajlik, melynek mentén, a hipertónia betegség hatása viszont-érvényesül az idős személy intrapszichés működéseiben (anxietas, deprimálódás, agitáció, zavartság, stb.).

A strukturális jellemzők módosulnak, az alapszemélyiségtől eltérő változások lépnek fel, ami következményes kockázatot jelent. Az ily módon bekövetkező hatások okozhatnak: Alapszemélyiség-változást (vonatkoztatások, érzékcsalódások, negativisztikus jelenségek, félelmek, stb.), kialakíthatnak újabb kockázatokat (suicid késztetések, adaptációs zavarok, ellenségesség) a betegség megélése miatt aggódások, túlértékelések, vagy éppen negligenciák, compliance-problémák léphetnek fel. az érintett idős személy un. normál idősödéséből származó működési kapacitás szűkülésből eredő, napi életvezetési problémáinak „kezelési”nehézségei: coping-zavarok súlyosbodhatnak.

A kialakult válaszok többnyire a következők: elutasítás, öngerjesztődés, inadequat reagálások, visszahúzódás-leplezés, (mindez a praemorbid személyiségtől nagymértékben függően) Személyiségtől függő egyéb viszonyulási formák is említhetők: megváltozhat a beteg viszonyulása: önmagához, személyes kapcsolataihoz, jövőképéhez, az Eü.ellátáshoz.

Ehhez kapcsolódóan említendő az Ellátó Rendszerek viszonya az idős beteghez: az egészségügyben, a szociál-egészségügyben, a szakmapolitikában, a medicinához társuló szakterületeken. Ebben az összefüggés-rendszerben meghatározó lehet az ageismus! Ide sorolhatók az olyan kérdések, mint: - az esélyközeliség, - megfelelőség, - szociál-egészségügyi allokációs irányultság, - szakmapolitikai és szakmai (medicinális) specializáltság.

Az idős beteg fenntartható egészségének lehetőségei Érthető, hogy mindinkább felértékelődik a „fenntartható egészség és életminőség” személyes igénye, ill. elláthatósága, különös tekintettel arra: ki, mikor, hogyan biztosítja mindezt? Az idős beteg fenntartható egészségének lehetőségei 1. Az egészség-kapacitás hasznosítása 2. A személyiség-strukturális minták feltárása (személyiség-markerek?) 3. Pszichoszomatikus módszerek 4. A geriátriai szakmaiság alkalmazása 5. Személyre irányuló rendszer-szemlélet

Fentiek alapján speciális módszerekkel kell dolgozni az idősellátásban a diagnosztikában, terápiában, rehabilitációban és az ápolás-gondozásban. Megállapítható, hogy szükséges a geriátriai szemlélet gyakorlati alkalmazása és ennek oktatása, képzése .

ÖSSZEFOGLALÁS A minőségi idős kor feltétele a megfelelő társadalmi-gazdasági biztonság, a családon ill. társas kapcsolatok formációin belüli elfogadottság, a szomatikus és mentális egészség mind teljesebb fenntarthatósága érdekében az ellátó rendszerek hatékonysága, ezen belül az idősgyógyászat térnyerése. Tudományos megközelítéssel fontos az időskori lelki-érzelmi folyamatok intrapszichés összefüggéseinek vizsgálata és elemzése, személyiség-strukturális módszerekkel, mert életmód-beli de gyógyszer-therápiás szempontból is döntő segítséget nyújthat a betegségek megelőzhetőségének, kialakulásának, ellátásának és rehabilitációjának hatékonyságában.

A békesség Istene …őrizze meg lelketeket, Cél: Tudatosan olyanná fejleszteni személyiségünket, hogy életstílusunkkal képesek legyünk „Fenntartani a test töretlen egészségét, a szellem állandó élénkségét, a lélek békéjét, és megőrizni ezeket a késő öregségig, amikor betegség és küzdelem nélkül a test és lélek búcsút mond egymásnak” (van Borehaave.) A békesség Istene …őrizze meg lelketeket, szellemeteket és testeteket feddhetetlenül Urunk Jézus Krisztussal való találkozásig (1 Tesz 5,23-24)