Megoldásközpontú terápia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mosolyogj 12. Winston Churchill.
Advertisements

A kölcsönös befolyásolás
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
8 Klikkelj az egérrel!.
Feltehetek egy kérdést?
Sikeres emberek.
VIIII. Szalvéta bemutató
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
Munka-magánélet egyensúlya- a vállalkozás, mint lehetséges megoldás
„Régi jó földből – új erős hajtások”. Miért jelentkezek az SZMT Elnöki poziciójára? - Elvira •Mert nagyon sokat kaptam ettől a közösségtől, Tőletek és.
Az angyalmentők száma: 333. Ez egy különleges meditáció, amelynek segítségével vészhelyzetben is pillanatok alatt kapcsolatba léphetünk az angyalokkal,
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
Gondolatok a barátságról
Köszöntés Download von Funny-Powerpoints.de
ADVENT.
B EFOGADÓ MUNKAER Ő PIACI POLITIKÁK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK Krémer Balázs
Vannak pillanatok az életben, amikor a másik jelenlétét olyan nagyon hiányoljuk, hogy állandóan magunk mellet szeretnénk tudni.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked 2005 február.
Nem számít!. Nem számít! A jó sorrend a konzultációkhoz: 1. Vágyak. 2. Problémák. 3. A félelmek eltávolítása átbeszéléssel! 4. Következő havi terv.
Néha úgy érzed, hogy az árral szemben úszol?
“13 tanács egy életre".
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
 Klikkelj az egérrel! :20:48
Mi a COACHING? A COACHING angol eredetű szó, amely edzést jelent. Az üzleti életbe kb. 20 évvel ezelőtt került be, gyökerei a sport pszichológiából eredeztethetők.
interperszonális személyiség-koncepciója
"Keresd az életben mindig a szépet
Világomban minden rendben van
“13 tanács egy életre" „13 tanács egy életre”.
Családi vállalkozások - prezentáció
Tibai Eszter Indíts el új munkatársat! A képek származási helye: internet és saját.
Fülemüle informatika verseny
IMA MAGYARORSZÁGÉRT. KEDVES SZERETETREMÉLTÓ EMBEREK!
Amint fent, úgy lent. Amint belül, úgy kívül.
13 tanács egy életre.
Pozitív gondolatok "Megígérem magamnak... Automatikus.
FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Október 24. Észak-alföldi regionális szakmai műhelymunka A KézenFogva Alapítvány megjegyzései a kerekasztal.
Vannak pillanatok az életben, amikor a másik jelenlétét olyan nagyon hiányoljuk, hogy állandóan magunk mellett szeretnénk tudni.
Olvasd lassan és csendben!.
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked
Az élet.
Vannak pillanatok az életben, amikor a másik jelenlétét olyan nagyon hiányoljuk, hogy állandóan magunk mellet szeretnénk tudni.
Az én szüleim és a te szüleid
" Valami érthetetlen kapcsolat van a barátság és a csillag között.
Nevelés és nevelői attitűdök
Prezentáció KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
Kedves Fiam ....
A DÖNTÉSHOZATAL METODIKÁJA.
Miért nem valóságos az idő?
Pillanatok Download von Funny-Powerpoints.de
A BOLDOGSÁG TITKA.
Egyszer, ha gyermekem elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, mi motivált engem, mint szülőt, ezt fogom mondani: Annyira szerettelek, hogy mindig megkérdeztem.
Pozitív gondolatok.
Barát Müller Péter.
Olvasd lassan és csendben!
Fenntartók a 18 évre emelt tankötelezettségről Készítette: Bodacz-Nagy Boróka Budapest 2012.január 27.
mint ami mások szerint szükséges!
Énekel: Zdenka Lorencová
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Az ŐV tábor utat mutat az őrsvezetőknek, ad egy alap tudáskészletet - merre, hogyan lehet – de csodákat nem tudunk tenni a jelöltekkel. Igyekszünk minél.
Bölcsességek, aforizmák
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Van egy rossz hírem, máshogy nem megy!
Zene: Szűcs Judit - Ha belehalok százszor is
Gondolatok a barátságról
Az Élet Vonata Olvastam egy könyvet, ahol az életet egy vonatutazáshoz hasonlították. Nagyon érdekes olvasmány.
Énekel: Zdenka Lorencová
Előadás másolata:

Megoldásközpontú terápia a de Shazer modell

Lehet, hogy egy kicsit hosszú lesz, de amikor a végére érünk majd, sokkal okosabbak lesztek! Gondoljatok arra, milyen változások történtek Velünk, amióta ide járunk!

Kifejlesztői: de Shazer,  Insoo Kim Berg és kollégái Milwaukeeban a  Brief Family Therapy Centerben dolgozták ki a korábbiaktól lényegesen eltérő új módszert. Alapelve ennek is az egyén és a környezet kontextusa, azonban sok ponton jelentősen eltér. A legfontosabb különbség az, ahogyan a változást szemlélik.   Míg a hagyományos családterápia a homeosztatikus egyensúly fenntartására fókuszál, addig a megoldásközpontú terápia a változási folyamatot elkerülhetetlennek és állandóan előfordulónak tartja. Ebbe a modellbe a diszfunkcionális családi struktúra és a tünet jelentése/szerepe nem illik, bele. „Könnyebb ismételni a már sikeres magatartási mintákat, mint megpróbálni leállítani vagy megváltoztatni a meglévő problémás viselkedést.”

Elkerülhetetlen volt, hogy: Gábor maga mögött hagyja a bőrnadrágját. A múltkor azt mondta nekem, hogy már nem azzal fejezi ki azt, amit belül érez. Ildikó elkerülhetetlenül elkezdett önmegvalósítani. Szilvi ráébredt, hogy szerethető.

A probléma, mint szabály A probléma (problémás viselkedés) egy állandó állapotot, ugyanolyan mintát jelent. Ha nincs jelen a probléma az egy kivételes állapot és ezt lehet felhasználni a megoldás- centrikus viselkedés felépítésére. A kivételek számítanak a megoldás alapjának. A páciens azt kell tegye, amit amúgy is tesz a probléma megoldására. Pl.: Ha egy depressziós egyre többször teszi azt, amit akkor, ha nem lehangolt, egyre kevésbé lesz lehangolt. A megoldást képviselő viselkedés és a problémás viselkedés nem folyik egymásba, hanem kölcsönösen kizárják egymást.

Mindenki átment a vizsgákon ugyebár! A szakdolgozat és az államvizsga még előttünk áll, de már bizonyítottuk (még Éva és Józsi is), hogy Nekünk sikerült!

A kivételes viselkedés, mint szabály Ha a terapeuta a kivételeket sikerként írja le, a páciens elkezdi másként látni saját világát és egyre többször fogja csinálni azt, amiről látja, hogy jó neki. El tudja hinni, hogy tényleg az ő kezében van probléma megoldásának kulcsa Pl.: A tapasztalat változtató erejű lehet: Ha a rendőrökhöz rossz emlékek kapcsolódnak, de egyszer mondjuk, segítőkészen fordulnak a pácienshez, olyan tapasztalatot szerez, ami megváltoztatja a korábbi meggyőződését.  (Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a kivétel lesz az, ami erősíteni fogja a szabályt.) A terápia alatt a megoldások keresésére kell fektetni a hangsúlyt. Minél több olyan gondolatot, érzést, viselkedésformát ismertessünk meg, amelyek új minőséget jelentenek. A legfontosabb elv, hogy mindig változás van és ez reményforrásul szolgál a páciensnek.

Eddigi tanulmányaink során (feltehetően mindannyian) azzal szembesültünk, hogy ülünk a padban, azt nézünk, mint a moziban. Ebben a suliban találkoztunk azzal, hogy milyen is az, amikor körbe ülünk és mindenki tud figyelni a másikra. Mindig van másképpen!

A terapeuta feladata A problémára minimális figyelmet szánni! Inkább a problémától elvivő, megoldáskereső beszélgetés a fontos. A páciens higgye el, hogy képes változtatni az életén! Hoffman szerint: A terapeuta feladata a családdal kapcsolatba lépni, kifejleszteni egy terapeuta-család rendszert, ami létrehozza a változást. Az együtt fejlesztés másodfokú változást hoz. Cecchin szerint: A terapeuta annyira őszintén érdeklődjön a család szokásai, hitrendszere, viselkedés mintái iránt, hogy kíváncsisága hatni tudjon a családra. Új ötletek, viselkedés minták váltódjanak ki. A család, ha a problémákon gondolkodik, nem veszi észre a kivételek jelentőségét.

Mindig azt gondoltam, hogy rossz a viszonyom apámmal, észre sem veszettem, ha egy hétvégén tök jól elvoltunk, és nem volt veszekedés.

A megoldásközpontú beszélgetés A terapeuta a családot arra ösztönzi, hogy egy új történetet alkossanak együtt. A meglévő nehézségeket nem tárgyalják túl, de lehetőséget kell adni a páciensnek arra, hogy elmondja saját magyarázatait. Ne maradjon ki olyan információ, ami fontos, pl. egy depressziós esetében más értelmezést nyer a helyzet, ha egy gyászeset is van a háttérben, de erről nem beszélt.  Kérdezés szempontjából feltételezett kérdéseket használnak a terapeuták, amelyek két csoportba oszthatók. Beszámoló jellegűek: Mivel indokolja azt? Ki örül legjobban, hogy …….? Konstruktív jelegűek: Miből fogja tudni, hogy a dolgok jobbra fordultak? Mi fog változni, amikor…? Amikor a szülei már nem fognak olyan sokat veszekedni, miből fogja tudni, hogy az nem csak ideiglenes lesz? Mit gondol, az ön férjének mit kell tennie ahhoz, hogy megakadályozza a dolgok visszafordulását?

Ha Helen családfája után megkérdeztek volna minket: „Mi fog változni bennünk amikor mi is túl esünk rajta?” ELSŐRE - „Fájni fog!” :D „ Biztos másképp fogjuk látni a családunkat.”

Kerülni kell az igennel és nemmel válaszolandó kérdéseket! „Történtek-e változások?   HELYETT:  „Milyen változások történtek amióta ……?” „Amikor a dolgok jobban mentek…”  HELYETT: „Ha a dolgok jobbra fordulnak…” Kerülni kell az igennel és nemmel válaszolandó kérdéseket!

Történtek-e változások a suli alatt? „Persze” Milyen változások történtek mióta ide járunk? Józsi libamáj üzletbe fogott! ;) és két évet ÖREGEDTÜNK :(’’’’’’’’’

A terápia szakaszai Az első összejövetel Létre kell hozni a páciens-terapeuta kapcsolatot, összpontosítani a pozitív megoldásokra és ki kell jelölni a terápia céljait, vagyis elmozdulni a megoldás felé. Ahhoz, hogy elkezdjük a terápiát szükség van egy vázlatra. Az ülés 8 lépésben zajlik: 1. A problémát kerülő beszélgetés: az erők felmérése 2. A probléma mintájának megállapítása 3. Kivételek feltárása: vannak-e kivételek a probléma csökkentésére 4. A terápia céljának megállapítása: milyen lesz az élet probléma nélkül (csodakérdések!!!) 5. Lehetséges megoldások meghatározása: Milyen kis lépések, változások jelzik majd, hogy jó úton járunk a megoldás felé? 6. Konzultációs szünet 7. Visszajelzés (csak +pozitív!) 8. Feladatadás

Ez nem csak a pácienssel való megismerkedés szociális szakasza. Lépések részletesen 1.-2. A problémát kerülő beszélgetés és a probléma meghatározása Bármennyire is próbáljuk a részletes beszámolót korlátozni, tiszteletben kell tartani a páciens óhaját arra, hogy meghallgassák. Rákérdezünk a problémára, de nem hangsúlyozzuk. A páciensek szeretnek vissza-vissza térni a nehézségekre, de ezt megpróbáljuk csökkenteni. Alapvetően a megoldásközpontú terápia működhet úgy is, hogy a terapeuta semmit sem tud a problémáról. Az I. interjú Az elején: problémamentes beszélgetés fenntartása: Ez nem csak a pácienssel való megismerkedés szociális szakasza. Fel kell térképezni a páciens életének sikeres területeit, otthon, a munkahelyén, az iskolában. Ez után korlátozni kezdjük a problémáról szóló beszélgetést azokra a belső erőkre, amelyek jelzik a páciens felé, hogy képes a változtatásra. El kell érni, hogy a kliens a kivételekről beszéljen.

Emlékeztek még? Az első alkalommal mennyit játszottunk… Hol volt még akkor Hufnágel ? Hol volt még a családfa? Hol volt a levélírás?

3. Kivételek keresése Már a terápia előtt meg kell kezdeni a gondolkodást a változásról. A telefonon bejelentkező pácienst megkérjük, figyeljen meg minden változást, különbséget a találkozásig. A terapeuta feladata, hogy a változást a terápiás ülésen kívülre helyezze, így a páciens dolga lesz teljesen. A kivételek keresése tovább folyik. Kérdések pl:  „A dolgok mikor nem történnek meg?”  „Mikor történik meg legkevésbé? 4. Cél megállapítása Közvetíteni kell, hogy a változás nemcsak, hogy lehetséges, hanem megkérdőjelezhetetlen. Megvitatni, milyen lesz a páciens élete, „AMIKOR” és nem „HA” megszűnik a probléma. Ez az elképzelt világ befolyásolni fogja a viselkedést az érzéseket. A „Csodakérdések” nagyon hatékonyak. Az általuk létrehozott képek tartalmazzák a terápia célját, már nem a probléma hiányát, hanem egy sokkal pozitívabb életet. Mérceként szolgálnak, amellyel mérhető a haladás.

Miért vagyunk itt? Mindannyiunk egy meghatározott céllal ment el felvételizni. Mindegyikünk fejében volt egy kép, milyen lesz az életünk, amikor vége a képzésnek.

Lépést meghatározó kérdések: - Mi lesz az első jele annak, hogy legyőzi a problémát? - Mi lesz az első, dolog, amit Ő megtesz, és az azt fogja bizonyítani Önnek, hogy beindult - a változás? - Honnan fogja tudni, hogy mikor kezd ez megtörténni? - Mit tesz azért, hogy a dolgok ne forduljanak még rosszabbra? Ezek a kérdések jelzik, hogy mindig vannak olyan dolgok, amit a páciens megtehet. A terapeutának meg kell tartania a könnyed, optimista hozzáállást, ami nem mindig könnyű. A páciens, ha úgy érzi, nem hallgatják meg részletesen, azt gondolja, hogy nem vagyunk elég segítőkészek és nem jön vissza.

7. Dicséretek Mi a teendő, ha a páciens túl pesszimista, bele van ragadva a problémába? A hangsúlyt még inkább a dicséretekre helyezzük, kiemeljük mindazt a pozitívumot, amit a páciens csinál, gondol és jó számára, akár a panaszukkal kapcsolatos akár mással. A páciensek sokszor erős kudarcérzéssel jönnek a terápiára, hogy és szidást várnak, bűnösnek érzik magukat. Ha megtaláljuk azokat a pontokat, amiket meg lehet dicsérni, megfordíthatóvá válnak a negatív érzések és a páciens megsegítődik abban, hogy elhiggye, képes a változtatásra. 8. Az intervenció

A pácienseket pozíciójuk szerint 3 csoportba lehet osztani. Látogató: - nincsenek panaszai, nem akar terápiát. Pesszimista marad a változást illetően, - újra és újra meg akarja vitatni a problémát, - további problémákat vet fel, - negatív képe van a terápiáról, - akarata ellenére jött el, - a problémáról azt gondolja nem az övé, hanem a másiké. Panaszos: - akarja a terápiát, - tudja, hogy nehézsége van és szeretne anélkül élni, de pesszimista a változást illetően, Ezeknek a pácienseknek csak megfigyelési feladatokat jó adni. Pl.: Figyeljék meg mi más olyankor, ha beszélgetnek.       Figyeljék, meg mi olyan történik az életükben, ami jó lenne, ha tovább is megtörténne.       Jó lenne, ha továbbra is megtörténne? Vevő: - neki való a feladatadás, - mohón akarnak változtatni és van reményük arra, hogy ha valamit másként csinálnak, az változást fog előidézni. - folytassa azokat a tevékenységeket, amiket az ülésen kivételként és sikerként nevezett meg, - figyelje meg, mit csinál akkor, amikor több változás van - tegyen valami mást, amikor a probléma jelentkezik, - osztályozó feladatokat kell adni

A cél közötti utat skálázzuk A cél közötti utat skálázzuk. Hol tartanak ezen az úton és hová akarnak eljutni? A jövőre irányuló osztályozási kérdések jól rögzítik a terápia célját. A feladatok pedig a lépések az oda vezető úton. A páciens maga határozza meg céljait és azokat a lépéseket, amik elvezetik oda.

Második és további találkozások  Minden további találkozás célja a változás megállapítása és a hozzájárulás annak fenntartásához, amíg a megoldást elérik. Ott kezdjük a beszélgetést, ahol előzőleg abbahagytuk. Pl.: Mit csinált meg azóta, ami jó az Ön számára? Megoldás-viselkedés előírása esetén,  a problémamentes beszélgetést sok dicsérettel gazdagítjuk („Mosollyal a változás felé”) Ehhez beszámoló és konstruktív kérdések sorát használjuk fel. Megjelöljük, kiemeljük a változásokat és feltárjuk, minek kell történnie, hogy a kívánt viselkedés újra és újra megtörténjen. A találkozásokat az elért haladás szerint ütemezzük. Ha csak kis változás van, hetente találkozunk, máskülönben egyre távolabbi időpontokban.

Második és további találkozások Ha a kliensek azt jelzik, hogy nincs változás, nem szabad feladni. Előfordul, hogy a páciens elvárásai  az elérhető célokra vonatkozva megnőttek és már nem úgy nézi a változást, vagy más problémára panaszkodik. Ezért fontos tisztázni a terápia célját. Olyan is előfordul, hogy bár a páciens nem észlel változást, a terapeutával közösen, átnézve az eltelt időszakot, mégis felfedeznek elmozdulást. Ha helyzet mégsem javul, együtt meg kell próbálni feltárni minden egyes magyarázatot, amiért a változás elmaradhatott. Fontos megkérdezni, mit tesz a páciens, ami megállítja a dolgok rosszabbra fordulását. – fontos információ az erővonalaival kapcsolatban.

Köszcsi, puszcsi Illedelmes Ildikó, Szíves Szilvi, Gőgös Gábor 2013. Április 12.