SZILÁGYI ESZTER Egyházi megújulás és szerepvállalás a társadalompolitikai és közösségépítési feladatokban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Területfejlesztés és esélyegyenlőség a Barcsi kistérségben
Advertisements

SPORT ÉS MIGRÁCIÓ.
MBE Gyülekezetplántáló regionális találkozó április 20. Eger
A kistelepülési esettanulmányokból leszűrhető tanulságok
XXX. Jubileumi OTDK Készítette: Szabó Anita Debreceni Egyetem
Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
II. Vatikáni Zsinat.
Mindenben keresni és megtalálni Istent.
Kísérlet a roma integráció szempontjainak fokozott érvényesítésére: a leghátrányosabb helyzetű kistérségek programja Kullmann Ádám, Nemzeti Fejlesztési.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek támogatása az Államreform Operatív Program keretében ápr. 29. Kullmann Ádám.
A vidék területfejlesztési érdekérvényesítése
A népesség nemzetiségi és vallási összetétele
A Reformáció Magyarországon
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.
Szentszék a Szentföldön Vallás és politika a Vatikán és a modernkori Izrael kapcsolatában a cionizmustól napjainkig.
Presbiteri csendesnap Alberti, április 28. (szombat) Készítette: Vető István lelkész.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
IV. A munkaerő keresleti előrejelzés becslési módszere Kutatásvezető: Dávid János 3K Consens Iroda 2007.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
Európa vallásai.
A Nyugat-Dunántúli Régió népesedési folyamatai Győr-Moson-Sopron Vas Zala Dallos Katalin Geográfus V március 6. Térkép forrása:
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Napkor A mi településünk.
Közösségi Termelők Országos Értekezlete II. Budapest, június 23. Csoma József Csoma József polgármester polgármester.
Gaudium et Spes: Kihívások és kilátások Szeptember 10. Előadó: Dr. Tomka Ferenc.
Egyházegyesítés: a megmaradás sine qua non-ja Elekes Botond Áron főgondnok Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet – Csendes napok február 9.
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében.
KAM - Regionális és Antropológiai Kutatások Központja Sapientia - Erdély Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda.
BerekfürdőSzórványkonferencia  A Magyaratádi Református Egyházközséghez 3 gyülekezet tartozik (Igal, Kazsok és Büssü).  A Missziói Körzet.
Magyarország külkapcsolati rendszere Szabó Zsolt március 20.
A magyarországi református közoktatás területi sajátosságai
Az IKT fejlesztési folyamat- szaktanácsadó felkészítése a digitális kompetencia-fejlesztés támogatására Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Számokba zárt hitünk Hogyan fest a jövőnk a számok, a statisztika tükrében? Dr. Fábri György.
Szociális és Gyermekvédelmi feladatellátás a Görögkatolikus Metropóliában.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Személyes életvitel. Mentális és csődhelyzet kialakulása 1. A társadalmi háttér negatív hatásai A mai magyar társadalomban megjelenő negatív jelenségek.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
HIT-TUDÁS-FEJLŐDÉS EGY PROJEKT A MINDENNAPOKHOZ VAJDA NORBERT SZAKMAI VEZETŐ TÁMOP /
Az Evangélikus Egyház szerepe szociális kérdésekben, jó gyakorlatok és egyházi programok.
1 „Út a munkához” program Szűcs Erika november 24. Budapest.
„A vállalati társadalmi felelősségvállalásban rejlő lehetőségek kis- és középvállalkozások számára” Konferencia november 10. Hotel Mercure Buda.
II. Vatikáni Zsinat „Ecclesia semper reformanda”.
A járási rendszer megújítása
A reformáció főbb irányzatai
A babiloni fogság.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A dajka a nevelés folyamatában
A válság, mint lehetőség: a motivációs kulcs
A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

SZILÁGYI ESZTER Egyházi megújulás és szerepvállalás a társadalompolitikai és közösségépítési feladatokban

Kiindulási helyzet 1. Válság-tapasztalat  társadalmi bázis fogyása  „A keresztény üzenet abba a kedvezőtlen, történetét tekintve azonban nem szokatlan, és ezért nem is kilátástalan helyzetbe került, hogy univerzális érvénnyel lép fel, de partikuláris helyzetbe kerül.” (M. Herbst) Monopólium elvesztése  az egyház csupán a társadalmi valóság definiálásáért versengő plauzibilitási struktúrák egyike  „Az egyházak (…) versenyhelyzetbe kerülnek, akár akarják, akár nem” (Peter L. Berger, McJesus Kft.)  válság, mint kereslet-csökkenés

Kiindulási helyzet 2. Életvilágok pluralizációja (vs. szekularizáció) 1. a vallási tapasztalat „intézményietlenedése” 2. a vallási hitek „keresztényietlenedése” bricollage (Hervieu-Léger), magánvallásosság (Tomka Miklós) 3. az élet gyakorlati szféráinak demoralizálódása vallás „hasadása”: spiritualitás és erkölcs szétválása

Következmények 1. Hangsúlyok átrendeződése az egyház 4 alapfunkciója körül tanúságtétel, evangelizáció martüria közösségépítés szeretetszolgálat koinónia & diakónia papi szolgálat, istentisztelet liturgia

Következmények 2. A népegyház/hivatali egyház modelljének átalakulása missziós egyház modellje egyre fontosabbá válik „népegyház és hitvalló egyház egyszerre” (Magyar Református Egyház) territorialitás vs. mobilitás: „Menjetek, tegyetek tanítványommá minden népet!”/templom-, parókiaépületek:”Maradjatok!” „állványimádás” vs. „élő kövek egyháza” (Magyar Evangélikus Egyház)

Következmények 3. Hangsúlyok átrendeződése örökérvényűség – időszerűség  „Az egyház kötelessége, (…) hogy szüntelenül vizsgálja és az evangélium fényénél értelmezze az idők jeleit, enélkül ugyanis nem adhatja meg minden egyes nemzedéknek a korszerű választ az örök emberi kérdésekre.” (Gaudium et spes c. konstitúció)  tartalom és forma feszültsége: mi a teológiai üzenet megfogalmazásában az a határ, ami alá missziós céllal sem szabad menni? organizáció - organizmus  spiritualitás vs. merev struktúra, karizma vs. intézmény  bázisközösségek, lelkiségi mozgalmak szerepe

Egyház & nyilvánosság

1. RITUÁLIS-SPIRITUÁLIS MEGÚJULÁS 2. ÚJ TÁRSADALMI CSOPORT EVANGELIZÁLÁSA: CIGÁNYPASZTORÁCIÓ 3. KÖZSZOLGÁLTATÁSOK NYÚJTÁSÁBAN VALÓ NÖVEKVŐ RÉSZVÉTEL A Görögkatolikus Egyház válaszai a társadalmi bázis megrendülésére - egy laikus szemével

1. Rituális és spirituális megújulás előzmény: II. Vatikáni Zsinat, Rendelkezés a keleti katolikus egyházakról  „igyekezzenek visszatérni az ősi hagyományokhoz”, „ápolni a keletiek dúsgazdag liturgiai és lelkiéleti örökségét” keleti keresztény rítusok és spiritualitás revitalizációja  sajátos niche a nyugati kereszténységben (Stéphanie Mahieu)  modernista „vad bizánciak” – tradicionalista latinosok  társadalmi bázis bővítése - megtartása - elvesztése (?)

A görögkatolikus népesség területi elhelyezkedése Magyarországon (Forrás: KSH, a évi népszámlálás adatai) 2. Új társadalmi csoport evangelizálása: cigánypasztoráció

A cigány népesség területi elhelyezkedése Magyarországon (Forrás: KSH, a évi népszámlálás adatai)

Leghátrányosabb helyzetű kistérségek (forrás: KSH 2007) Görögkatolikus egyház & LHH Az egyház által intézményesen lefedett települések 37 %-a az LHH-kistérségekben van (BAZ, SZSZB megyék) 2. Új társadalmi csoport evangelizálása: cigánypasztoráció

egyre központibb hely a pasztorációban  BAZ megye: legfőbb feladat legitimizációs bázis  „tőszomszédság”  régiség (Sója Miklós – „cigánypasztorációban világelső”) mérethez képest jó versenypozíció  nyilvánosság megteremtése, társadalmi elismertség a hodászi eset tanulságai  közösségépítés & intézményesülés

3. Közszolgáltatások nyújtásában való részvétel társadalmi szerepvállalás, közszolgáltatások feladatellátásában való részvétel  közoktatás  szociális ellátás  gyermekvédelmi ellátás kedvező jogszabályi környezet - ugrásszerű növekedés  az egyház társadalmi környezetben betöltött szerepét, társadalmi felelősségvállalását nagyban befolyásolja az a push-pull hatás, amelyet a társadalmi környezet fejt ki rá szervezetfejlesztési és szolgáltatásfejlesztési feladatok előtérbe kerülnek  szakmai protokollok kidolgozása, HR-fejlesztés, forrásszervezés stb. közvetlen társadalmi hasznosság elvének szekularizációs kockázata

Köszönöm a figyelmet! Szilágyi Eszter 0630/