Európai Unió 2. A 4 alapszabadság.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Előadó: Dr. TÖRÖK GYÖRGYI adószakértő
Advertisements

EU és Magyarország 7. előadás A magyar állampolgárok jogai az EU-ban.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSA
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
Szabad mozgás az Európai Unióban. Az uniós polgárság Maastrichti Szerződés (1992/93) „Létrejön az uniós polgárság. Uniós polgár mindenki, aki valamely.
Mennyiségi korlátozások és azokkal azonos hatású intézkedések 1.
ZÖLD KÖNYV A MUNKAJOG JÖVŐJÉRŐL
A személyek szabad áramlásának közpolitikai elemzése
EU alapismeretek E-Learning.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
A nemzeti vámjogszabályok
A magyar munkajogi szabályok harmonizációja az EU-ban
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
1,,Gazdasági kihívások az egészségiparban’’ Gyártó- és Forgalmazó Cégek Vezetőinek Országos Konferenciája Az egészségbiztosítási koordináció tények és.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.
Az európai közösségi jog általános rendszere szerinti elismerés Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Budapest, november 10.
EU II..
Kereskedelmi jog I. VII. Előadás Egyes társasági formák Az egyesülés.
Az Európai Közösség vámjoga
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Nemzetiség A nemzetiség a természetes különbözőség egymást erősítő, szerves egységének része, vagy a gyűlöletkeltéssel szított megosztottság szétszakítottság.
A bevándorlási politika néhány kritikus pontja az Európai Unióban Szalayné Sándor Erzsébet PTE ÁJK november 5.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Állampolgárság.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
1169/2011/EU jelölési rendelet
Az Európai Unió.
Az Európai Unió.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Munkavállalás az Európai Unióban
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
Az áruk és szolgáltatások szabad áramlása
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Külkereskedelem és EU jog Dr. Marosi Zoltán Rein és Társai Freshfields Bruckhaus Deringer Iroda október 18.
Fogyasztók diszkriminációja az EU-ban Bak Pál Európai Köz-és Magánjogi Tanszék
Bizonyítványok és oklevelek elismerése Magyarországon és külföldön, elsősorban az Európai Unióban Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ.
Az Európai Unió gazdasági joga Belső piac szabályozása Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából Gál Eszter Európai Együttműködési Főosztály október 21. Belügyminisztérium.
A szolgáltatási irányelv alkalmazásából nyíló lehetőségek a kkv-k számára A gazdasági élet stratégiái június 28. Külügyminisztérium.
SOLVIT A belső piaci informális vitarendezési mechanizmus Miniszterelnöki Hivatal Európai Ügyek Hivatala.
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET Az információ szükségessége Piaci verseny (piacra jutás, piacon maradás, piacbővítés) Alkalmazkodás, feltételek.
Az Európai Unió gazdasági joga Nemzetközi magánjog Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Európai Uniós ismeretek A négy alapszabadság. Alapvető jogok az Európai Közösségben – a 4 alapszabadság EGK – cél: a tagállamok közös piacának kiépítése.
Az egységes belső piac létrejötte és jellemzői I.
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
Az állami támogatások versenyszempontú ellenőrzése Magyarországon
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Az Európai Unió gazdasági joga Belső piac szabályozása
Gyakorlati útmutató kis- és középvállalkozásoknak az EK versenyjogról
Vitarendezés az EU belső piacán
Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
A regionális gazdasági integrációk
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Előadás másolata:

Európai Unió 2. A 4 alapszabadság

A 4 alapszabadság Four freeedom az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a személyek (munkavállalók) szabad áramlása. ez a közös egységes piac lényege korlátozás nélküli áramlás

A 4 alapszabadság A Maastrichti Szerződés értelmében Az EU legfontosabb vezérelve Nélkülük nem valósítható meg a nemzeti határok nélkül működő európai piac. Számos bírósági jogeset támasztja alá fontosságukat.

Cél EGK – cél: a tagállamok közös piacának kiépítése közös piac: olyan terület, ahol az áruk, szolgáltatások, tőke és munkaerő a tagországok között szabadon áramolhat a 4 tényező szabad áramlása = 4 alapszabadság

1992 december 31. – áruk + szolgáltatások + tőke DE személyek biztonsági okokból még nem Maastrichti Szerződés + Amszterdami szerződés + Schengeni Egyezmény → személyek is 1995-ben lépett hatályba a határőrizet megszüntetése

Áru 1968-ra vámunió elsőbbség a nemzeti szabályokkal szemben TILOS: - többletkiadással járó intézkedések - mennyiségi korlátozások - ár maximalizálás-minimalizálás - eltérő előírások az árura - reklám tilalma - kereskedelmi képviselő telephely kötelező alk. - eltérő műszaki szabvány

Áru Kivételek: ha a hazai termékre is vonatkozik a tiltás közerkölcs, közrend, közbiztonság, közegészségügy, élet-, állat-, növényvédelem szabályaiba ütközik nemzeti örökség, művészeti alkotás, régészeti lelet iparjogvédelem, védjegyvédelem alá esik

Áru 3 fő szabály: kölcsönös elismerés elve – Cassis de Dijon ügy (1979) Fr.o-ban gyártott feketeribizli-alapú likőr. Nyugatnémet alkoholmonopóliumok igyekeztek betiltatni behozatalát, arra hivatkozva, hogy alkoholtartalma a német likőrök alatt van. A Bíróság nem fogadta el az érvelést

Jegyzet: Cassis de Dijon Egy német cég 15-20%-os alkoholtartalmú Cassis de Dijon francia likőrt kívánta Németországba importálni, de a német jogszabályok tiltották a 25% alkoholtartalom alatti gyümölcseredetű italok forgalmazását. A német hatóság azzal védekezett, hogy a közrend kívánja meg a magasabb alkoholtartalom fenntartását EB ítélete: Nem fogadta el a német érvelést. Kimondta, hogyha egy terméket jogszerűen állítanak elő és forgalmaznak egy tagállamban, akkor ezt a terméket a Közösség egészterületén, szabadon forgalmazhatónak kell tekinteni→ ez az ún. egyenértékűség elve Kölcsönös elismerés fogalma→ a Cassis de Dijon ítélete alapján terjedt el, amelynek lényege, hogy az áruk szabad mozgását a tagállamok nemzeti jogrendszereik különbözősége alapján csak akkor korlátozhatják, ha erre az EB ítélete alapján az adóügyi felügyelet hatékonysága, a közegészség védelme, a kereskedelmi ügyletek tisztessége és a fogyasztók védelme érdekében van szükség.

Áru azonos hatás elve – Dassonville ítélet Jegyzet: Dassonville franciaországi nagykereskedő Belgiumba exportált skót whiskyt. A belga jogszabályok alapján ugyanakkor alkoholt csak közvetlenül a gyártó tagállamból származó eredetigazolással lehetett forgalmazni, amit azonban Dassonville, aki Franciaországból szállított, nehezebben tudott beszerezni. EB ítélete: Minden olyan a tagállamok által bevezetett kereskedelmi előírás, amely képes közvetve vagy közvetlenül, ténylegesen vagy potenciálisan akadályozni a Közösségen belül a kereskedelmet, a mennyiségi korlátozásokkal azonos hatású intézkedésnek tekinthető (Dassonville-formula) „

Áru de minimis” szabály (csekély mértékű, jelentéktelen) Csekély összegű (de minimis) állami támogatásnak minősül minden olyan állami forrásból nyújtott támogatás, amelyről a jogszabály kimondja, hogy de minimis támogatásnak kell tekinteni (69/2001/EK bizottsági rendelet 2. cikk). Önmagában az a tény, hogy a támogatás összege alacsony, még nem jelenti azt, hogy de minimis támogatásról lenne szó. Egy vállalkozásnak bármilyen forrásból, csekély összegű támogatási jogcímen odaítélt támogatás támogatástartalma – három év vonatkozásában – nem haladhatja meg a 100.000 eurónak megfelelő forint összeget.

Áru – szabad áramlás előnyei árelőnyök európai mérető piac nő az árukínálat differenciált minőség kedvezőbb fogyasztóvédelem eltérő adószintek kívülállókkal szemben egységes származási igazolvány

Szolgáltatás szükségessége, összetettség letelepedés-tartózkodás szolgáltatás típusok: 1. pozitív v. aktív 2. negatív v. passzív 3. levelező

Szolgáltatás csak akkor, ha az EU-ban él, v. ott van telephelye • nemzeti elbánás elve, diszkriminációmentesség • kölcsönös elismerés • nem korlátozható az eladás, bővítés, megszüntetés • nem lehet ottmaradásra kötelezni • nem lehet kettős követelmény→szociális eljárások az anyaország szerint

Tőke Gazdasági és Monetáris Unió elképzelhetetlen a tőke szabad áramlása nélkül a tagországok és nem uniós országok közötti tőkeforgalomra is érvényes kiterjed: tőkeműveletre, intézményekre, Alkalmazottakra Megjegyzés:bármely pénznem, hitel, számlavezetés, utalások. Szálloda: csökken a pénzváltás

Tőke befektetési szolgáltatások irányelve + tőke-megfelelési irányelv: - tőke és fizetések liberalizálása - szabad műveletek joga lakóhelyhez kötött, nem állampolgársághoz - kizárja a külön engedélyezési eljárást - korlátozza az általános kivételeket - kiterjednek pénzügyi műveletekre, szolgáltatásra, letelepedésre, fióknyitásra is

Személyek gazdasági és társadalmi jelentıségő • csak EU-s állampolgárokra vonatkozik • belföldiekkel egyenlı bánásmód • szabad mozgás: - állásajánlatra jelentkezni - ebbıl a célból belépni és ott maradni - munkaviszony megszőnése után ott munkát keresni - segítséget igénybe venni - azonos munkafeltételek, kedvezmények

Személyek- az áramlás előnyei Uniós állampolgárság: – „létrejön az Unió állampolgársága. Az Unió állampolgára minden személy, aki a tagállamok állampolgára.” – járulékos jog – szabad mozgás és tartózkodás – szavazati jog – diplomáciai védelem harmadik országban – petíció az EP-hez + ombudsmanhoz

Személyek szabad munkavállalás • tanulás • kiegyenlítettebb szociális biztonság • nyugdíjasok költözködése Diplomák elismerése. Magas képesítés. Magas bér. Szakképzettség iránt nő a kereslet N-Br. Munkavállalási engedély kiállítása Bérek-átlagbér-minimálbér Határ menti ingázás

Személyek Vállalati letelepedés: 1. elsődleges: önálló tevékenység – a tagországban megalapítják, székhelye az EU területén 2. másodlagos: leányvállalat – az alapítók közül 1 személy az adott ország állampolgára Letelepedés joga – magánszemélyek számára: 1. eredeti –nyugdíjkorhatár elérése + 3 éve ott él +1 éve ott dolgozik 2. származtatott – családtagokat automatikusan megilleti

Összegzés Pozitív hatások: Képzett munkaerő vándorlása Képzettségi szint növekszik Szakképzett bevándorlók iránt nő a kereslet Magas képesítés-magas bér A munkaerő szabad vándorlás fokozatosan valósul meg Új tagállamok munkavállalói rövid ideig kívánnak külföldön dolgozni Korlátozások nélküli munkavállalás megvalósulása Mobilitás