Informatika más szemszögből

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítástechnika története
Advertisements

A számítógép története
Magyar tudósok a számítástechnikában
Magyarok a számítástechnikában
A kereskedelmi gyártás kezdetei. •A háború utáni időkben már üzleti célokra alkalmas gépeket kezdenek gyártani. •1951.UNIVAC – statisztikai hivatal- népszámlálás.
Rendszertervezés CAD.
IKT az oktatásban március 4. Körmendy Zsolt
I. Informatikai alapismeretek Dabas, november 18.
Fontos fogalmak az informatikában.
A számítógépek generációi
A számítástechnika története
Számítógép- generációk
Az elektronikus számítógépek fejlődése napjainkig
A számítógép történetéről...
A Számítógépek története
Nat Pedellus Informatika 8. osztály óra.
Neumann elvek.
A számítógépek története
A számítástechnika története
Informatikai alapismeretek
A számítógép fejlődéstörténete
Neumann János szerepe a számítástechnika történetében
Számítógép generációk 1-3
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Név: Szilágyi Krisztián
Számítógép- generációk
Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas.
A számítógép Hardver: a számítógép és az azt kiszolgáló egyéb berendezések (az összes „kézzelfogható” számítástechnikai kellék). Szoftver: a számítógépen.
A számítógép kialakulása
Készítette : Vasas László. AZ első PC-t, Harvard Egyetemen készítették ben. Howard Aiken vezetésével elkészült a Mark I. Bár a háborús időkben.
Holnap munka-, tűzvédelem számonkérés
Az informatika fejlődéstörténete
Hardver ismeretek-1 A számítógép:
Számítógép generációk
A számítógép története
Számítógépek története, felépítése összefoglalás
A számítógép története
Személyi számítógépek története
A Neumann-elvek 3. ÓRA.
A számítógépek története
Neumann elvek, a számítástechnika története, a számítógép fejlődése
Konrad Zuse Z3 Készítette: Kiss Kinga Lovasi Rebeka.
A számítógépek elődei.
A számítástechnika fejlődése
Információ és társadalom
A számítógép története
A számítógépek múltja, jelene, jövője ...
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Processzorok és típusai
Magyar villamosmérnök Számítástechnikus Informatikus
Számítógépek és processzorok
A számítógépek története
A számítógépek története
Számítógép-architektúrák
Notebook Csapattagok: Koska Anna Király Vivi Koska Balázs Terék Máté Fegyveres Máté Tóth Bence Győrik Viktor.
A kezdetektől napjainkig Számítógépgenerációk
A számítástechnika története
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
TANULMÁNYI VERSENY INFORMATIKA „Szeretem, ha a technológia engem szolgál, de én nem akarom szolgálni a technológiát.” /Vangelis/
Informatika, számítástechnika rövid története. TÖRTÉNET A számítástechnika szoros kapcsolatban van az informatikával, az információ keletkezését, automatizált.
Számítógép- generációk
Informatika (Bevezetés az informatikába)
Számítógép generációk
Az informatika fejlődéstörténete 1946-ig
A számítógépek fejlődése
Imformatika Oktató: Katona Péter.
Számítógép- generációk
A számítógép története
Az informatika fejlődéstörténete
I. Generációs számítógépek
Előadás másolata:

Informatika más szemszögből

Főmenü A számítógép története Az 1. magyarországi számítógépek Források Az 1. generációs számító gépek Galéria Második generációs számítógépek Második generációs számítógépek a 70-es években Harmadik generációs számítógépek Negyedik generációs számítógépek évszámok Negyedik generációs számítógépek Ötödik generáció 1991-től napjainkig Magyarok a számítógép történetében Tabletek története Laptopok Számítógépek a jövőből

A számítógép története A számítógép története lényegében az első számítógépek kialakításával kezdődik és a számítógép gyorsabbá, olcsóbbá, elérhetőbbé tételének folyamatát rögzíti. A számítógépek a kézzel működtetett eszközökből a lyukkártyás, majd az előre programozott számítógépek irányába fejlődtek. A számítógép történetének ebben a szakaszában jelentős előrelépések történtek a számítógép architektúrájának fejlődésében, vagyis az adatbevitellel és -megjelenítéssel, tárolással, feldolgozással foglalkozó részek kidolgozásában és összekapcsolásában.

Az 1. magyarországi számítógépek Az 1957-ben elkészült első hazai tervezésű és kivitelezésű elektromechanikus számítógépet, ezt Kozma László építette a Műszaki Egyetemen (MESZ-1). Oktatási célra készült, és elektroncsövek helyett még jelfogók (relék) dolgoztak benne. RAM memóriája 81 bájtos volt, "winchestere" nem volt. A programot kilyukasztott fóliákkal vitték be, az eredményt egy hagyományos írógép írta ki.

Az 1. generációs számító gépek 1943-1946 között készült el az ABC után a második teljesen elektronikus számítógép, az ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Calculator) a Pennsylvania Egyetemen. Ez még nem Neumann-elvű gép volt, csak a számításhoz szükséges adatokat tárolta, a programot kapcsolótáblán kellett beállítani. Jellemzői: elektroncsővel működött, a programozása kizárólag gépi nyelven történt, sok energiát használt fel, gyakori volt a meghibásodás (átlagosan 15 percenként), a sebessége mindössze 1 000 – 5 000 művelet/másodperc volt. A gép súlya 30 tonna volt, és 18 ezer rádiócsövet tartalmazott. A rádiócsövek nagy hőt termeltek. A programozáshoz 6000 kapcsolót kellett átállítani.

Második generációs számítógépek 1958 – 1965: A második generációs számítógépek már tranzisztorokat tartalmaztak – ami lecsökkentette a méretüket –, valamint ferritgyűrűs tárakkal látták el őket. Ezeknél a gépeknél jelenik meg a megszakítás-rendszer, amelyekkel a hardveres jelzéseket a számítógépek kezelni tudják. Ekkor jelentek meg az operációs rendszerek, valamint a magas szintű programozási nyelvek

Második generációs számítógépek a 70-es években 1972-ben az MTA Számítástechnikai Központja végre egy viszonylag modern nyugati számítógépet kap (CDC 3300), és ezzel szinte egy időben 1973-ban összevonásra kerül az Automatizálási Kutató Intézettel (AKI) és létre jön a ma is ismert SZTAKI. 1968-ben megalkották az első TPA-t (Tárolt Programú Analizátor), amely tranzisztoros működésű volt. Négy évvel később megjelent a TPA-i (majd az ezt követő szériák), ami néhány év múlva tömeggyártásban készült. 1971 elején 120 számítógép működött Magyarországon, ez 1977 végére 521 kis és 329 mini kategóriájú számítógépre módosult.

Harmadik generációs számítógépek A harmadik generációs számítógépek abban tértek el legfőképpen az előzőektől, hogy már integrált áramköröket használnak, amiket 1958-ban találtak fel. Ezek képesek voltak arra, hogy egy időben több feladatot is használjanak, a multiprogramozásnak és a párhuzamos működtetésnek köszönhetően. Megjelent a grafikus monitor, és a programozási nyelv is közérthetőbbé vált (BASIC). Fejlődésnek indult az adatátvitel is. Az 1960-as évektől kezdve párhuzamos események sorozata idézi elő a fejlődéssel járó változásokat egészen napjainkig. Ez a generáció az úgynevezett miniszámítógépek gyártásának tömegessé válásával indul.

Negyedik generációs számítógépek évszámok 1974: IBM CLIP4. 1976: Texas Intstruments 16 bites TMS 9000 mikroprocesszor. 1981: Hewlett Packard szuperchip 1982: Intel 80286 mikroprocesszor. 1986: Intel 80386. 1988: CompaqDesk pro AT 368-as. 1989: Wafer-skálájú szilícium memória chip. 1990: Microsoft Windows 3.1. 1993: Personal Digital Assistant: kézírás-felismerő gép.

Negyedik generációs számítógépek A 4. generáció kezdetének a világ első mikropEzt a generációt már átlagemberek is használták.rocesszorának megjelenését tekintjük. A processzor a számítógép és a számítógép alapú berendezések központi modulja, a gépi → A számítógépek negyedik generációját 1971-től 1991-ig számíthatjuk. Nincsenek alapvető változások a számítógépek szervezésében, csupán a korábbi megoldásokat tökéletesítik. Ezek már nagy integráltságú integrált áramköröket használnak. Erre a generációra jellemző, hogy a szoftvergyártás óriási méretűvé válik. A szoftverek árai elérik, egyes esetekben meg is haladhatják a hardverét.

Ötödik generáció 1991-től napjainkig Egyik jellemzőjük, hogy párhuzamos és asszociatív működésű mikroprocesszorokat alkalmaznak. A problémaorientált nyelveket próbálják tökéletesíteni, erre egy kezdeti kísérlet a Prolog programozási nyelv. A számítógépeket úgy tervezik, hogy minél több áramköri elemet szűkítsenek bele egyre kisebb méretű mikrochipekbe, azonban ennek hamarosan elérjük a fizikai határait, ezért új gyártási módszerekre és működési elvekre van szükség.

Magyarok a számítógép történetében Neumann Jánost a modern számítógép atyjának tekinthetjük. Neumann azonban több más amerikai magyar emigráns tudóssal is együtt dolgozott, akik szintén szerepet vállaltak a számítástechnika fejlődésében. Ezek közé sorolható Kemény János (1926-1992), aki aDartmouth Kollégium rektoraként kötelezővé tette a számítógépek (terminálok) használatát a bölcsész és jogi karon is, és e célból megalkotta az elvont gépi programozás helyett a BASIC nyelvet. Folytatás a kövi oldalon

Magyarok a számítógép történetében Szintén Kemény János nevéhez fűződik az osztott idejű számítógép hálózat is, melyet az IBM első Robinson-díja ismert el. Kemény munkájában a fizikus Szilárd Leó közreműködött, ő vezette be az információ elemi kvantumát (igen/nem), amit ma a bit néven ismerünk. Megemlítendő még a Timehetilap által 1997-ben az év emberének nevezett Andrew Grove (Gróf András) is, aki az Intel vezéreként évente megtöbbszörözte a mikroprocesszorok sebességét.

Tabletek története A táblagép vagy tablet PC hordozható számítógép, amelyet leginkább tartalomfogyasztásra fejlesztettek ki. Ezeknek az eszközöknek a legfeltűnőbb jellegzetessége a lapos, palatáblára emlékeztető formai kialakítás és méretarányok és ezzel együtt az igen nagy kijelzőfelület, amely az eszköz előlapjának több mint 75%-át is elfoglalhatja (pl. 12×16 cm-es képernyő és 13×19 cm-es keret); ez a kialakítás a felhasználói élmény növelését hivatott fokozni, főleg az audiovizuális tartalmak esetén.

Laptopok Ezt részben korszerűbb anyagokkal, részben a hordozhatóságot szem előtt tartó tervezéssel és gyártástechnológiával érik el. A notebookok ugyanazokat a szoftvereket futtatják, mint az asztali gépek, így a laptopokra ugyanaz a Windows, Linux vagy OS X alkalmazások telepíthetőek. A hordozható számítógépek ma már szinte kivétel nélkül újratölthető akkumulátorral szerelve vásárolhatóak meg, amelyek révén több órát is képesek elektromos hálózat nélkül üzemelni.

Számítógépek a jövőből Anand Raghunathan, az egyetem professzora szerint az új módszerre azért van szükség, mert az utóbbi években gyökeresen megváltozott a számítási feladatok természete, és újfajta erőforrásokra is megjelent az igény. A számítógépeket jelenleg precíz “számológépeknek” tervezik, amelyek egy-egy problémát megoldva pontos eredményeket kell produkálniuk. A mai számítási igények azonban már jócskán átlépik ezt a keretet, miután a különböző beépített és mobileszközök egyre okosabbak lesznek, és sokféle adattal kell dolgozniuk.

Galéria

Források http://hu.wikipedia.org/wiki/A_sz%C3%A1m%C3%ADt%C3%B3g%C3%A9p_t%C3%B6rt%C3%A9nete http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%A1blag%C3%A9p http://hu.wikipedia.org/wiki/Laptop

Köszönjük a figyelmet  Készítették:Burai Jenni és Szeidl András