Családtípusok Dr. Szabó-Tóth Kinga.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ami a társadalmat összetartja – a generációk együttműködése
Advertisements

Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
Mire jó a házasság és mire nem?
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Készítette: Kulcsár Anikó
A kolerikus vérmérséklet
Az első házasság felbomlása
A házasság még nem a mennyország
A család, mint autonóm valóság
A Barátság.
Család.
Ács Tamara – Tóth Cseperke bemutatja. “Mindannyiunknak hatalmunkban áll választani egészség és betegség, gazdagság és szegénység, szabadság és szolgaság.
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
2012.FEBRUÁR 20-MÁRCIUS 13. Deák Ferenc Általános Iskola, Iregszemcse felső tagozat.
Mikor tekinthetjük egészségesnek a családot?
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
Nyírségi Református Egyházmegye Területi Presbiteri Találkozók február 26. Rakamaz március 4. Nyírmada március 18. Nyírbogát március 25. Ibrány április.
NEVELÉS A CSALÁDBAN 2..
Társadalmi tényezők szerepe a párválasztásban és a családi életben Herczog Mária Budapest, novenber 9.
„Férfinak és nőnek teremtette”
Családtípusok, családi diszfunkciók
A család Tóth József.
Isten ajándéka embertől emberig
Könnyek....
Szociális tanulás formái
Család Családi kapcsolatok jelentősége a gyermek életében
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
CSALÁD.
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
A család szerepe, jellemzői
Családom eredetéről. Kislányom azt kérdezte anyukájától: „Egyáltalán – hogyan kezdődött az élet ezen a Földön?" Anyukája így felelt: „Isten megteremtette.
„Környezet- és egészségtudatos iskola” Magyar Bioetikai Társaság 20. Nemzetközi Konferenciája szeptember 21.
Borbély-Pecze Mariann / Borbély-Pecze Tibor Bors
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
FOGÓDZÓ Gyermek Segélyezési Egyesület. A kezdetek … Úgy gondoltuk, hogy szeretnénk anyagi és érzelmi segítséget nyújtani azoknak a gyerekeknek, akik a.
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
Családi diszfunkciók Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF.
Változások a család és a munka szerepében és megítélésében Pongrácz Tiborné „Nők a családban, a munkahelyen és azon túl – Közép-európai együttműködés a.
Esélyek teremtése gödrén
Fogyasztói magatartás 2006
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Asztal- és életközösség Jézussal
Az én szüleim és a te szüleid
Konfliktusfelismerés fáziskéséssel (meghalljuk-e a másik vészjelzéseit…)
A család a szociológiában
1. Szabadság és boldogság különféle értelmezése Dr. Skrabski Árpád főiskolai tanár Apor Vilmos Katolikus Főiskola Kass János: Az Isten tenyerén.
Értelmi fogyatékossággal élő személyek támogatott lakhatása
3.3 Forgatónyomaték.
Pozitív gondolatok.
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! ! Zene: Princess: Tavaszi hajnal.
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Nem az a kurva, aki a placcon áll, hanem akinek megveszed a bundát meg a kocsit, aztán este fáj a feje...
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
A 10 apró különbség férfi és nő között.
FENG SHUI Tudod miért hordják a jegygyűrűt a negyedik ujjon?
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! !
CSALÁDMODELLEK KÜLÖNBÖZŐ MEGKÖZELÍTÉSEKBEN
VII. Házasság, család. 1. Családszociológiai alapfogalmak  Társadalmi intézmény: a normák és értékek azon elfogadott rendszere, amelyek a társadalmi.
VIII. Henrik VIII. Henrik ( ). Élete:  1491-ben született Greenwich-ben.  VII.Henrik angol király fia.  Művelt uralkodó és teológus.  1509-től.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Asztrológiai iskola II.
Mihalec Gábor és Csizmadia Róbert Adventista Családi Szolgálatok
Asztrológiai továbbképzés
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
A diszfunkcionálisan működő család
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! !
Előadás másolata:

Családtípusok Dr. Szabó-Tóth Kinga

Pálhegyi Ferenc modelljei

A „DIKTÁTOR CSALÁDJA” Oroszlánvégtagokban végződő koronás fotelben terpeszkedve olvas az apa. Leghűségesebb alattvalója, a felesége tálcán kínálja a király kedvenc italát, a korsó sört. A trónus mellett gyermekeik térdelnek, láthatóan apahiánytól szenvedve lesik minden szavát. Szerencsére a feminista vadászok ezt a fajtát csaknem kiirtották, de azért rejtekhelyeken itt-ott ma is fellelhető, nagyon szívós fajta. Létét az önzés tartja fenn.

„AZ ANYAKIRÁLYNŐ” Az ingatag birodalmat az anyakirálynő és családja váltja fel. Az anya büszkén, egyenes derékkal, koronával a fején és fakanállal a kezében ül a tűzhely tetején. Nem túl kényelmes trónus, de arról árulkodik, hogy az uralkodó okosabb, mint az előző, mert tudja, hogy a családi életet a konyhából a legkönnyebb irányítani. Lábainál megsemmisülten hever a korábbi zsarnok, míg a többi alattvaló, a gyerekek iskolai füzettel a kezükben várnak kihallgatásra.

”Minden döntések asszonya” A korábbi királynő nehéz helyzetbe került, az anya megtörten vonszolja a nehéz bevásárlókosarat, a kisebbik gyerek húzatja magát, a nagyobbik úgy tesz, mintha emelné a szatyrot, de a legtöbb baj az anya hátán csüngő szakállassal, a férjjel van.  Ebben a családban a döntések terhe is az anyára nehezedik. „Anyukám, hova írassuk a gyereket, mit vásároljunk...?" – fogalmaz a férj.

„Egymást túlüvöltve” Újabb életszerű modell: üvöltve veszekedő házaspár. Háború, ahol a szavakba rejtett bombák egyet jelentenek: pusztulj. A rángatózó köldökzsinóron lógó gyerekek szüleik között vergődve az asztal alatt reszketnek. Az igazi kommunikáció, amely építi a kapcsolatot, a szeretetközlés. Ebben a modellben azonban mindenki csak a magáét mondja, s nem érzékeny arra az üzenetre, amely a másik felől jön. A bizonytalansággal elvész a gyerekek harmonikus személyiségfejlődésének minden esélye.

„Egyenlők káosza” A modern család, az egyenlősdi, ahol mindkét szülőnek van mosogatóköténye, fakanala, vagyis joga különbözőképpen gondolkodni. Tudják, hogy kellenek szabályok az élethez, ám ebben az esetben kétféle is akad, és bár a szülők elégedettek, a gyerekek hol az egyikhez, hol a másikhoz igazodnak. Pedig  életük kezdetén szükségük lenne határozott iránymutatásra, egyszerű hasonlattal élve, sínre, amely bár utat mutat, száguldani is hagyja a vonatot. Bosszantó arra várni, hogy a lámpa zöldre váltson, és ha egyszer elromlik, eluralkodik a káosz.

„A csonka család” Az egyik szülő elment, válás vagy tragédia miatt. A másik fél szerepkörét is vállalnia kell annak, aki a gyerekekkel egyedül maradt. Ebben a helyzetben könnyen kialakulhat, hogy az anya megszűnik nőnek lenni, és az apa nem férfi.

„Kapcsolat nélkül” Az apa munkájába merülve ül az aktáktól roskadozó íróasztalnál, az anya a konyhában főz, vagy a gyerek leckéjét kérdezi ki.  A kettejük között hullámzó vízen ring a gyerekek hajója. Ám hiába vannak odakötve mindegyik parthoz, nincs valóságos kapcsolat közöttük, a szülők páros magányban élnek.

„A gyerekbálvány”   A szülők törődésük és figyelmük helyett játékokból épített torony tetejére ültetett gyereket bálványoznak. Ebben a családban minden a gyerekért van, pedig ez az, ami a gyerek érdekét a legkevésbé szolgálja.

„Anyós pajtás a főnök” A szülőket marionett bábokként mozgatja a mester, az anyós, aki segített megvenni a fiataloknak az első kocsit, vagy az első lakást. Nem baj, ha valamelyik fél édesanyja segít; segítsen, amennyit tud. De a férj és feleség testi-lelki egységét könnyen megzavarhatja az érzelmi zsarnokság.

Somlai Péter családtípusai Hagyományos háztartások Polgári intimitás Modern családok

Hagyományos háztartások

Történelmileg a 18. sz. végéig jellemző ez a családtípus Társadalmi ellenőrzés A köz- és magánélet még nem vált el egymástól Az iparosodás előtti időkben a családok reprezentációs és termelési egységet képeztek

Lakóhely és munkahely, lakóhely és otthon nem különültek el egymástól Minden egy térben zajlott „Rituális demonstrációk” A gyerekkornak nem volt kitüntetett jelentősége A család, mint fogalom mást jelentett.

Polgári intimitás

Kialakul a család intimszférája Elválik egymástól a munka- és szabadidő, a munka- és lakóhely A család alapja a családi tulajdon és a családfő bevételei lesznek A család keresőkre és eltartottakra bomlik A gyerekek szerepe is átalakul Megjelennek a szerelmi alapon kötött házasságok A családok zártsága a külvilág felé erősödik

Modern családok

A párválasztásban tovább nő az egyéni döntéshozatal és a szabadság illetve érzelmek szerepe A házasság előtti párkapcsolatok súlya is növekszik A kapcsolatok helyettesíthetővé válnak Megjelennek a különféle alternatív együttélési minták A családi életcikluson belül módosul az egyes életszakaszok hossza, jelentősége A modernizáció során megváltozott életfeltételek egyaránt mentesítik és megterhelik a családtagok életét – fogalmaz Somlai

A modern családban a tagok közötti kommunikáció alapvetően fontos lesz: „Minél modernebb feltételek között és minél korszerűbb értékek szerint élnek az emberek, annál inkább válik feladattá egymás megértése s kapcsolataik kommunikatív meghatározása”