Szükséglet: A szükséglet az emberekben felmerülő hiányérzet, termékek és szolgáltatások iránti igény, amely egyben ezen igény kielégítésére serkenti a.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Agrárgazdaságtan I. Előadás
Advertisements

PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
A VÁSÁRLÁSI FOLYAMAT ÉS A PIAC
B2B-marketing – A szervezeti piacok
Koncepció MARKETING Cernat Kati Cernat Kati.
Birkás György Makroökonómia 1. előadás Birkás György
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
2005. Operációkutatás Ferenczi Zoltán. Széchenyi István Egyetem Operációkutatás eredete •második világháború alatt alakult ki •különböző szakmájú emberekből.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
MAKROÖKONÓMIA „Lehetetlen a részeket az egész nélkül megismerni, és nem ismerjük az egészet addig, amíg minden részt egyenként meg nem ismertünk.” Pascal.
* C * A A közgazdaságtan tárgya és az alapfogalmai
A piac Szakiskola.
Gépészmérnöki kar Műszaki menedzser képzés Február 3.
A piaci alapfogalmak - Piac, kereslet, kínálat, ár - A kereslet
Fogalma, összefüggések
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Alapfogalmak.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA I.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 6. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 1. előadás 1 BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA Előadás: szerda óra, Laky Dezső terem (GO3) Előadó:
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 1. előadás 1 A kurzus programja előadás: kedd 14-16, TIK nagyelőadó előadók:Czagány László, docens –
Új klasszikus makroökonómia
1.előadás A makroökonómia tudománya. A makroökonómia mutatói.
Mikroökonómia II. előadás. Szükséglet-termelés kapcsolata Szükséglet-termelés kapcsolata Szükségletek néhány osztályozása Szükségletek néhány osztályozása.
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
Divizionális (divíziós) szervezet
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Termelés  Fogyasztás
III. A logisztika jövője
A regionális gazdaságtan tárgya
Hiányzók: Varga László, Horváth Balázs Szervezeti környezet.
* C * A A közgazdaságtan tárgya és az alapfogalmai
Elméleti közgazdaságtan
Operációkutatás eredete
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
A marketing piac tartalma
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
A vállalkozás fogalma:
Kereslet-rugalmassági számítások
Budapesti Gazdasági Főiskola
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Minőségbiztosítási ismeretek
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
(gazdasági ismeretek gyors, velős átismétlése)
Az üzleti vállalkozások környezete A gazdaság kettős funkciója: Anyagi szükségletek kielégítése Alapot teremt, hogy működjenek a közszolgáltatások (egészségügy,
Vállalkozásmenedzsment I.
Mit jelent gazdálkodni?
Számvitel S ZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Előszó Tizenkét előadás (92)
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
GAZDASÁG, GAZDÁLKODÁS ÉS A TERMELÉS, HASZNOSSÁG, SZŰKÖSSÉG, GAZDASÁGI JAVAK GAZDASÁGI ALAPISMERETEK.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
A piac és a piacgazdaság
A GAZDÁLKODÁS Készíítette: Czeglédi László. A GAZDÁLKODÁS KÖRNYEZETE Fogalma: céltudatos tevékenység, melynek keretében a rendelkezésre álló erőforrásokat.
A kereskedelem fogalma, szerepe a gazdaságban
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Közgazdaságtan II 1-2. EA: Társadalmi gazdagság változását akarjuk tudományosan (önellentmondásmentesen és tesztelhető formában) megmagyarázni. Ezért POSZTULÁTUMOKat.
Előadás másolata:

Szükséglet: A szükséglet az emberekben felmerülő hiányérzet, termékek és szolgáltatások iránti igény, amely egyben ezen igény kielégítésére serkenti a fogyasztót.

A szükségletkielégítés eszközei Javak Szolgáltatások

Javak Javaknak nevezzük azokat a dolgokat, amelyek hasznosak és alkalmasak emberi szükségletek kielégítésére

A javak fajtái Szabad javak mindazon dolgok, amelyek a természetben korlátlanul állnak rendelkezésre, és bárki tetszése szerint fogyaszthat belőlük annyit, amennyit saját hasznosságérzete szerint maximálisan igényel Gazdasági javaknak vagy termékeknek nevezzük azokat a dolgokat, amelyeket emberi közreműködéssel hoztak létre.  

Szolgáltatás Szolgáltatásnak nevezünk minden olyan mások számára végzett munkát, amely nem hoz létre új terméket

Áru Árunak nevezzük azokat a termékeket, melyeket nem saját szükségletre, hanem eladásra termeltek

A termékeket és szolgáltatásokat a termelési folyamatban állítják elő

A gazdasági folyamat A termelés legtágabb értelemben magában foglalja a termelés (szűkebb értelemben), az elosztás, a csere, és a fogyasztás folyamatait is.

A termelés szűkebb értelemben A termékek és szolgáltatások előállításának folyamatát szűkebb értelemben vett termelésnek nevezzük.

Elosztás A jövedelemelosztás azokat a folyamatokat tartalmazza, amelyek meghatározzák a gazdasági szereplők részesedését a fogyasztási javakból. Az allokáció olyan folyamatokat foglal magában, amelyek meghatározzák, hogy a rendelkezésre álló szűkös gazdasági erőforrásokat, kik, hogyan és milyen célokra használják fel.

Csere A csere azokat a folyamatokat foglalja magába, amelyek közvetítésével a termékek és szolgáltatások eljutnak a termelőktől a felhasználókhoz

Fogyasztás Fogyasztásnak nevezzük a szükségletek kielégítését.

Újratermelés A termelési körfolyamat szakadatlan ismétlődését újratermelésnek nevezzük. Bővített újratermelésről beszélünk, ha a termelés a korábbinál magasabb szinten ismétlődik meg. Egyszerű újratermelés esetén a termelés a korábbival azonos szinten ismétlődik meg. Szűkített újratermelés esetén a korábbinál alacsonyabb szinten ismétlődik meg a termelési folyamat.

A termékek és szolgáltatások előállítása során gazdasági erőforrásokat (termelési tényezőket) használunk fel.

Természeti erőforrások A természeti erőforrások a természetben szabadon rendelkezésre álló – az emberi tevékenység szempontjából hasznos és hasznosítható – anyagi jelenségek, amelyek természetes formájukban alkalmasak termelési célokra

Munka A munkaerő felhasználását a termelési folyamatban munkának nevezzük

Munkaerő A munkaerő az ember mindazon szellemi, fizikai képességeinek összessége, amelyeket a termelési tevékenység során felhasználhat

Tőketényezők A tőkejavak olyan emberi tevékenység által létrehozott javak, amelyek inputként szolgálnak további termelőtevékenységek számára.

Vállalkozó A vállalkozó, mint termelési tényező, abban különbözik a „közönséges” munkaerőtől, hogy feladata az összes termelési tényezőt egységbe szervezni, működtetni, irányítani. A vállalkozó a termelési folyamatot, a munka-, föld- és tőkefelhasználást szervező tényező.

Az erőforrások szűkösen állnak rendelkezésre.

Az erőforrások szűkössége A szűkösség a gazdaságot általánosan jellemző jelenség, amelynek a lényege, hogy a termeléshez rendelkezésre álló erőforrások nem elégségesek a szükségletek teljes kielégítésére.

Az erőforrások szűkössége állandóan döntésekre és választásra, azaz gazdálkodásra kényszeríti az embereket.

Gazdálkodás A gazdálkodás lényege, hogy állandóan mérlegelnünk kell, szűkös erőforrásainkat milyen célok megvalósítására, mely szükségletek kielégítésére használjuk fel, és melyek azok, amelyek kielégítéséről lemondunk. Gazdasági döntéseinkben az a cél vezérel, hogy elérjük az erőforrások optimális felhasználását. Az erőforrások felhasználása akkor tekinthető optimálisnak, ha az adott termelési korlátok mellett a szükségletek lehető legteljesebb kielégítését teszik lehetővé.

Közgazdaságtan A közgazdaságtan a döntések és választások tudománya a korlátozott lehetőségek világában, azokat a bonyolult folyamatokat vizsgálja, amelyek során a társadalom szűkös erőforrásait felhasználja a szükségletek kielégítésére, és a megtermelt javakat elosztja a társadalom tagjai között.

Alkalmazott gazdaságtan Az alkalmazott gazdaságtanok a gazdasági élet egyes részterületeit elemzik, feltárják az ott érvényesülő speciális összefüggéseket, és módszereket dolgoznak ki ezen gazdasági terület problémáinak megoldásához. Ilyen alkalmazott gazdaságtan, például a vállalatgazdaságtan, pénzügytan, marketing, üzletigazdaságtan, számvitel stb.

Elméleti gazdaságtan Az elméleti gazdaságtan a gazdaság működésének általános törvényeit és mozgatórugóit kutatja.

Mikroökonómia A mikroökonómia az egymástól elkülönült piaci szereplőket (fogyasztók, háztartások, vállalatok) illetve azok döntéseit, általánosítható viselkedési jellemzőit, döntési alternatíváit, gazdasági reakcióit vizsgálja.

Makroökonómia A makroökonómia összevont (aggregált) mutatók, jellemzők alkalmazásával elemzi a gazdaság teljesítményeit, állapotát, fejlődési tendenciáit (éves nemzeti jövedelem, munkanélküliség, infláció, gazdasági növekedés stb.).

Nemzetközi közgazdaságtan A nemzetközi közgazdaságtan a nemzetközi vállalatok, pénzügyek, cserefolyamatok, tőkemozgások közgazdasági sajátosságait elemzi.

A közgazdaságtan elemzési módszere – a modellalkotás A gazdasági élet rendkívül bonyolult folyamatokból áll. A közgazdászok kénytelenek megfigyeléseiket zavaró körülmények, ellenőrizhetetlen hatások közepette végezni, ezért nagyon nehéz a gazdasági jelenségek közötti ok-okozati összefüggéseket, törvényszerűséget feltárni. Modellek alkalmazásával teszik áttekinthetőbbé, egyszerűbbé a vizsgálni kívánt problémaköröket. A modellek a valóság leegyszerűsített, áttekinthető leírásai.

A modellek alkalmazásának előnyei A modellek megmutatják a gazdasági kapcsolatok legfontosabb és leglényegesebb elemeit valamint az ezek közötti összefüggéseket. A modellek segítségével „lejátszhatjuk” egy-egy gazdasági esemény következményeit, mielőtt az adott esemény ténylegesen megtörténne.

A modellek alkalmazásának előnyei (folytatás) A modellek segítségével olyan kapcsolatokat is feltárhatunk, amelyeket csak nehezen tudunk követni. A valóságban ugyanis egyszerre több gazdasági tényező is változik: az árak és a jövedelmek állandóan mozognak, nehezen tudjuk megmondani, hogy egy adott esemény, melyik tényező változásának a következménye. A modellek lehetővé teszik az un. ceteris paribus elemzési módszer alkalmazását. Ennek lényege, hogy az adott gazdasági folyamatokat meghatározó tényezők közül csak egyiket változtatjuk meg, a többit változatlannak feltételezzük és így vizsgáljuk meg a lehetséges következményeket.

A modellek alkalmazásának veszélyei, csapdái A modellek meghatározott feltételek között érvényesek. Ezeket a feltételeket modellben előre rögzítik. Ha a feltételek közül bármelyik megváltozik, akkor a modell következtetései már nem alkalmazhatók. A modellek csak a szabályszerű eseményekre képesek magyarázatot találni. A rendkívüli, a szokatlan jelenségek modellekkel nem elemezhetőek. A modellek nem örökérvényűek, a valóság folyton változik, ezért a modellekben leírt szabályok is változhatnak, módosulhatnak. Emiatt a modelljeinket folyamatosan és rendszeresen ellenőriznünk kell

Alternatív költség A szűkösség döntési helyzeteket idéz elő. A döntési helyzetekben választanunk kell. A választásainknak, döntéseinknek ára van: minden választás egyben valamiről való lemondást is jelent. Az alternatív költség: egy választott tevékenység teljes gazdasági költsége, amely egyenlő az e tevékenység miatt felaldozott legkedvezőbb alternatíva értékével.

A termelési lehetőségek határa A termelési lehetőségek határa-görbe: azon termékkombinációk halmaza, amelyeket egy gazdaság a rendelkezésre álló erőforrások teljes és hatékony felhasználásával képes előállítani.

A termelési lehetőségek határa Tőkejavak(Y) Fogyasztási cikkek(X)

A termelési lehetőségek határa Tőkejavak(Y) ∙ L ∙ K ∙ H Fogyasztási cikkek(X)

A termelési lehetőségek határa Tőkejavak(Y) ∙ A ∙ B Fogyasztási cikkek(X)

A közgazdaságtan három alapkérdése Mit termeljenek? Hogyan termeljenek? Kinek termeljenek

A közgazdaságtan három alapkérdése A „Mit termeljenek?” arra kérdez rá, hogy mely szükségleteket elégítsenek ki. A „Hogyan termeljünk?” kérdés arra vonatkozik, hogy milyen erőforrásokat használjanak fel, és az erőforrások milyen kombinációját alkalmazzák a termelésben. A „kinek termeljenek?” a javak illetve a jövedelmek elosztásáról szól: milyen elvek és milyen arányok szerint történjen a javak elosztása.

Gazdasági rendszer A gazdasági tevékenység során a gazdasági szereplők között kialakuló kapcsolatok összességét, a gazdasági körforgás megvalósulásának módját gazdasági rendszernek nevezzük.

A gazdasági rendszerek jellegét meghatározó tényezők: Kiknek a tulajdonában vannak a termelési eszközök? Kik és milyen formában hozzák meg a gazdálkodási döntéseket? Kik döntenek a közgazdaságtan három alapkérdésében? Milyen módon történik meg a termelés és a szükségletek összehangolása?

A gazdasági rendszerek típusai Központosított tervgazdaság Tiszta piacgazdaság Modern vegyesgazdaság

A központosított tervgazdaság jellemzői: A termelési eszközök egy központi szervezet, rendszerint az állam tulajdonában vannak. A gazdasági szereplők (vállalatok, háztartások) nem rendelkezhetnek szabadon a rendelkezésükre álló gazdasági erőforrásokkal Az állam méri fel a szükségleteket és rendelkezésre álló termelési tényezőket. Ennek alapján elkészíti a termelési tervet, amelyet a vállalatoknak kell megvalósítani.

A gazdálkodás alapkérdéseiben is – mit, hogyan, kinek –az állam dönt. A termelés irányítását az állam a vállalatok és a háztartások közvetlen utasításával végzi, a vállalatok és a háztartások csak a központi akarat végrehajtói. A gazdasági szereplők meghatározó gazdasági kapcsolatait az állam teremti meg. Az állam jelöli ki a vállalatok számára vevőket és az erőforrások szállítóit.

A tiszta piacgazdaság jellemzői: A termelési eszközök magántulajdonban vannak. A termelők és a fogyasztók szabadon döntenek a rendelkezésükre álló javak felhasználásáról. A gazdasági szereplők egymástól elkülönülten, a maguk hasznára gazdálkodnak A termelők és a fogyasztók a piacon kerülnek kapcsolatba egymással. A fogyasztók igényeit a kereslet testesíti meg, a termelés és a szükséglet arányairól az árak tájékoztatják a termelőket, a termelést tehát a piac hozza összhangba a szükségletekkel.

Az erőforrások elosztása a piaci folyamatokban, a termelési tényezők tulajdonosai és vásárlói közötti egyéni alkufolyamatok eredményeképpen valósul meg. A piaci szereplők önként, az önérdekeik érvényesítésére törekedve, a kölcsönös előnyök reményében létesítenek egymással piaci kapcsolatokat.

A modern vegyes gazdaság jellemzői: A modern vegyes gazdaság alapvetően piacgazdaság. A piaci folyamatokat állami koordináció egészíti ki. Az állami gazdasági szerepvállalás célja: a jólét, a szabadság, és a biztonság megteremtése és megőrzése. Az állami szabályzásra azért van szükség, mert a piac és a profitérdek nem biztosítja minden fontos nemzetgazdasági ág kiegyensúlyozott fejlődését.

Munkamegosztás A munkamegosztás a termelő tevékenységek elkülönülése a társadalom tagjai között oly módon, hogy az egyes termelők a gazdasági összfolyamat egy-egy részterületére specializálódnak és a tevékenységük eredményét kicserélik egymással.

A munkamegosztás oka: az erőforrások szűkössége. A munkamegosztás alapja: A termelők komparatív előnyökön alapuló szakosodása. Komparatív előny: Viszonylagos előny. A munkamegosztás célja: Az erőforrások hatékony elosztása és felhasználása.

A közgazdaságtan tárgya: az erőforrások elosztása Az elosztási rendszer:Azoknak a folyamatoknak és elveknek az összessége, amelyek meghatározzák a termelési tényezők és a fogyasztási javak elosztását a társadalom tagjai között. Az elosztási rendszerek típusai: Hagyományokon alapuló elosztási rendszer Központi hatalmon alapuló elosztási rendszer Piaci mechanizmuson alapuló elosztási rendszer