A tanári mesterképzésben részt vevő hallgatók pályaorientációs jellemzői Jancsák Csaba Ercsei Kálmán Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest 2011.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Békéscsabai középiskolások világa 2010.
Advertisements

Egy innováció nyomában
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Átlépés a felsőoktatásba – a tipikus és a rendhagyó hallgatói utak jellemzői Bander Katalin A felsőoktatási struktúrába kódolt egyenlőtlenségek.
A sportiskolába járó tanulók szüleinek válaszai a kérdőíves felmérésre (1245 válaszadó)
Előadó: dr. Lengyel László Magyar Nemzeti Tanács Felsőoktatási ügyekkel megbízott Tanácsos.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Frissdiplomások Szemerszki Marianna Tanulási utak és képzési tervek a felsőoktatásban.
Jelige: „Isa, por es homou vogymuk.”
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
A Hallgatói Mentorprogram működése
A tanári munka értékelése
Széchenyi István Gimnázium Nyitott nap negyedikeseknek november 27.
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
A dunaújvárosi fiatalok szabadidő eltöltési szokásai
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
A tanári mesterszakról és a TÁMOP 3.1.5/A pályázatról Stéger Csilla OKM Felsőoktatási Főosztály Pécs, november 18.
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
Zsigmond Király Főiskola OTDK Társadalomtudományi Szekció versenye
A diplomások jellemzőiről és előre- menetelükről készített felmérés Olaszországban prof. Andrea Cammelli Bolognai Egyetem AlmaLaurea igazgatója Konferencia.
Pécsi tudományegyetem neveléstudományi Intézet
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Edzők válaszai a kérdőíves felmérésre (325 válaszadó)
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
A fejlesztés hatása a szervezetre
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
Agria Media Eger, október
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A gyakorlatvezető mentor
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Chrappán Magdolna DE BTK Neveléstudományok Intézete.
Jelentkezési Tendenciák Kutatás —Műhelykonferencia Budapest, június 16. Fábri István: Jelentkezési és felvételi tendenciák Magyarországon
Friss diplomával a munkaerőpiacon DPR Szakmai Nap III. - Diplomás pályakövetés - nemzetközi és hazai gyakorlatok június 10. Budapesti Corvinus Egyetem.
Széchenyi István Egyetem, Győr
Vándorló diplomások, diplomáért vándorlók Frissdiplomások kötetbemutató Budapest, március 7. Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások.
1 Felsőoktatási jelentkezés A szeptemberben induló felsőoktatási képzések jelentkezői Forrás: Educatio Kht. – OFIK, Felvi.hu
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Bölcsész mesterképzések – kitörési pontok és az akkreditációs folyamat tanulságai Dr. Brenner Koloman ELTE BTK dékáni megbízott.
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
Brazzorottó Jenőné elnök-igazgató
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Az egyenlő bánásmód érvényesítése és a társadalmi.
Vélemények az Egészségügyi Szociális Munka mesterképzésről
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
A tanárképzés szerkezete
Péter Katalin December 2. Aszód.  Hol dolgozik?  Hogyan?  Kikkel?  Milyen tevékenységeket végez?  Milyen eszközöket használ?  Mit szeret csinálni?
Tanári mesterképzés Tájékoztató Dr. Szabó Antal
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
SZTE Egyetemi Tavasz TÁJÉKOZTATÓ A KÉTCIKLUSÚ KÉPZÉSRŐL Dr. Szendrei Mária Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete.
A külföldi hallgatók egyetemválasztási szempontjai
A KÜLFÖLDI HALLGATÓK INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI SZEMPONTJAI TÁMOP C-12/1/KONV Losoncz Annamária Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatóság.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet1 Fehérvári Anikó Munkapiaci elvárások FSZ- és BA-hallgatók körében ONK november.
Egy csónakban evezünk Gondolatok a pedagógusképzésről és továbbképzésről dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke Pedagógus Hivatás Munkacsoport.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
10 érv, hogy a Nyíregyházi Egyetemet válaszd!
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
A szakiskola jelene és jövője
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Előadás másolata:

A tanári mesterképzésben részt vevő hallgatók pályaorientációs jellemzői Jancsák Csaba Ercsei Kálmán Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest november 5.

A kutatás kontextusa. Fő kutatási célok - a tanárképzésben tapasztalható problémák: - a tanári pálya presztízs-vesztése; - alacsony jelentkezési arányok; - negatív (ön)szelekciós mechanizmus; - felsőoktatási reform: Bologna-folyamat és tanárképzés átalakulása; - cél: - megismerni a képzés belső világát; - megismerni a tanárképzős hallgatók képzésről és a tanári pályáról alkotott véleményét;

Adatfelvétel és módszertan - kérdőíves adatfelvétel a TÁMOP – 21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció című kiemelt projekt keretébe n ; - 12 tanárképző intézmény - 19 kar; - nappali és levelező tagozatos hallgatók körében; - szakok szerinti kvótás mintavétel (N=1210; T1 -nappali = 663 – 62%-os minta; T2 - levelező = 547 – 22%-os minta); - adatfelvétel ideje: április-május;

Fő kérdéskörök  milyen előképzettséggel, illetve családi háttérrel/kulturális tőkével rendelkeznek a tanárképzős hallgatók?  a tanárképzésben való továbbtanulás aspektusában milyen motívumokkal jellemezhetők?  milyen vélekedésekkel rendelkeznek a hallgatók a tanárképzésről?  milyen értékstruktúrákkal és jövőorientációval jellemezhetők?  milyen pályaelképzelések, és milyen pályára állási stratégiák jellemzik őket?

Életkor szerinti megoszlás

Előképzettség A nappali tagozatosok túlnyomó többsége ben (267 fő) és 2010-ben (341 fő) szerzett felsőfokú diplomát. A levelező tagozatosok közel fele (212 fő) az 1990-es év előtt szerzett felsőfokú végzettséget, a hallgatók másik fele (263 fő) 1991 és 2011 közötti időpontot jelölt meg.

Családi háttér – szülők iskolai végzettsége

A továbbtanulás motívumai, a tanári mesterképzés választása Motivációs tényezők% mindenképpen MA vagy MSc diplomát szeretnék szerezni 75,5 határozott elképzelésem van arról, hogy tanár szeretnék lenni, s ehhez szükséges a mesterszakos (MA, MSc) diploma 55,6 MA vagy MSc diplomával könnyebb elhelyezkedni 38,3 jó eredményeim voltak az alapszakon (korábbi felsőfokú ta-nulmányaim során) 33,8 MA vagy MSc diplomával jobban lehet keresni 32,6 a munkanélküliséget szeretném elkerülni 29,3 a jelenlegi munkámhoz szükség van arra, hogy tanári MA vagy MSc szintű diplomám legyen 28,6 munkahelyi előmenetelemhez szükséges 28,0 jelenlegi munkámhoz szükség van arra, hogy valamilyen mes-terképzési diplomát szerezzek 27,4 a szüleim, rokonaim ösztönöztek a mesterszakos diploma meg-szerzésére 21,6 az alapszakon oktató (korábbi felsőoktatási) tanáraim ösztö-nöztek a mesterképzésben való továbbtanulásra 18,9 a szüleim is rendelkeznek egyetemi diplomával / egyik szülőm diplomás 17,7 vonzó számomra a diákélet, a diákkor meghosszabbítása 15,2 nem szeretnék tanár lenni, de a tanárképzésben tanultak jól hasznosíthatók más pályákon 8,3 barátaim, ismerőseim is jelentkeztek mesterképzésre 8,0 mindegy, hogy mit, csak tanuljak 3,4 egyéb okok 2,4

A továbbtanulás motívumai, a tanári mesterképzés választása

A mesterképzés megítélése 1Szakmai tudásszint7Tehetséges tanulókkal való bánásmód13Tanulók értékelésének módja 2Módszertani ismeretek8Átlag alatt teljesítőkkel való bánásmód14Kapcsolat a kollégákkal 3Pedagógiai elméleti tudás9 Érzelmi, magatartási problémás tanulókkal való bánásmód 15Szülőkkel kapcsolattartás 4Pszichológiai elméleti tudás, szemlélet10Osztály, csoport vezetése16Szervezési feladatok 5Reális pályakép (milyen elvárások lesznek)11Fegyelmezési módszerek17Adminisztráció 6 Különböző életkorú tanulókkal való bánásmód 12Osztályfőnöki feladatok

Értékorientációk

Értékorientációk II.

A tanári pálya választása

A tanári pálya választásának indokai

Összegző gondolatok 1) Átmenet középiskolából a felsőoktatásba: A tanárképzés hallgatói túlnyomó többségének a középiskolából a felsőoktatásba való átmenete első jelentkezéskor sikeres volt. A hallgatók háromnegyede abban az intézményben folytatta alapképzésű tanulmányait ahol a mesterképzést is folytatja. A felsőoktatásba való jelentkezést leginkább a felsőfokú végzettség megszerzése motiválta, elsősorban a végzettség presztízse, továbbá az ezzel járó anyagi előnyök és jobb elhelyezkedési lehetőségek miatt, ugyanakkor további fontos szempont volt a jó középiskolai eredmények visszajelző hatása és a későbbi foglalkozásról való határozott elképzelés is. A tanárképzés hallgatóinak 40 százalékánál már a felsőoktatásba való jelentkezéskor „nagyon nagy szereppel” bírt az, hogy tanár szeretett volna lenni. Az alapképzés intézményének választásakor a presztízs jellegű tényezők a legerősebbek.

Összegző gondolatok 2) Átmenet az alapképzésből az egyetemi képzésbe: A mesterszakra jelentkezés motívumai sorában is az értékesebb diploma megszerzése az elsődleges, ám a hallgatók 56 százalékát nagyon-nagy mértékben motiválta az alapszak utáni továbbtanulásban az, hogy határozott elképzelése volt arról, hogy tanár szeretne lenni. Az alapszakos eredmények és oktatók erősebb motivációs erővel bírnak a tanárképzésben való továbbtanulásra mint a felsőoktatási életszakasz kitolásának lehetősége. A mesterképzés intézményválasztásában a képzőhely híre-neve volt a legerősebb befolyásoló tényező. A hallgatók a tanári mesterképzésre való felkészítés szempontjából közepesre értékelték az alapképzést.

Összegző gondolatok 3 ) Vélekedések a képzésről: A pedagógus pályán fontos nevelői tulajdonságoknak a képzés általi fejlesztéséről a hallgatók kritikusan ezt jelezték, hogy a képzés kevesebbet nyújtott, mint amennyit szerintük kellene. Ennek oka a képzés elméleti jellegében kereshető. A hallgatók a leginkább elégedettek a szaktárgyi és a pedagógiai- pszichológiai elméleti felkészítéssel. A szaktárgyra való tudományági felkészítés az ötfokú skálán 4-es átlaggal bír, következő a pedagógiai elméleti tudás 4, a pszichológiai elméleti tudás 3,9 és a módszertani ismeretek 3,89. A két szak esetében a szaktárgyaknak megfelelő szaktudományos ismeretekről kritikusan vélekednek a hallgatók, véleményeikben reflektálnak a „másfél szakosság” problematikájára, visszajelzéseikből látható, hogy a második szak képzésének színvonalát alulértékelik.

Összegző gondolatok 4 ) Az értékorientációk: A hallgatók értékvilágát az egyéni célértékek dominanciája jellemzi, ezen belül az emberi kapcsolatokhoz kötődő értékek a legfontosabbak. A humán képzési terület hallgatóinál a tradicionális értékek a fontosabbak („tradíciók tisztelete”, „nemzet szerepe, hazaszeretet”, „társadalmi rend”). A reálszakosok körében kevésbé fontosak a posztmodern hedonisztikus értékek („érdekes élet”, „változatos élet”). A testnevelő-tanár szakosok ugyanakkor az erővel és a függetlenséggel kapcsolatos értékeket preferálják („szabadság”, „vezetéshez, döntéshez való jog”, „gazdagság”, „hatalom”).

Összegző gondolatok 5) A tanári pálya választása: A nappali tagozatosok egytizede vallja, hogy biztosan nem lesz tanár. A férfiak háromnegyede tervezi a tanári pályára lépést, míg a nők 84 százaléka. Ugyanakkor a pályán maradás jövője szempontjából a férfiak pesszimistábbak: a hallgatónőkhöz képest másfélszer többen valószínűsítik azt, hogy 5-10 év múlva nem lesznek a pályán. (Mindez előrevetíti a pálya elnőiesedése jelenségének fennmaradását.)

Köszönjük megtisztelő figyelmüket! Kontakt: –Jancsák Csaba: –Ercsei Kálmán: