Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Békéscsabai középiskolások világa 2010.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Békéscsabai középiskolások világa 2010."— Előadás másolata:

1 Békéscsabai középiskolások világa 2010.
Egeresi Viktória Krisztina Ifjúságsegítő Szeged,

2 Ifjúságszociológia szerepe
Az ifjúsági munkában nagyon fontos az adatgyűjtés, hogy mélyebben megismerhessük a fiatalokat Az ifjúságkutatásokat egy alapnak tekintjük az ifjúságpolitikai intézkedések meghozatalához

3 Az országos jelentőségű ifjúságszociológiai vizsgálatok
Három ifjúságkutatást használtam fel összehasonlításként Ifjúság2000, 2004, 2008 nagymintás ifjúságkutatásokat (kutatásvezető: Bauer Béla), mely átfogó képet mutat a fiatalokról, jól mutatja a változásokat a fiatalok életében Középiskolások világa Európai Ifjúsági Kutató, Szervezetfejlesztő és Kommunikációs Központ (EIKKA) által készült kutatás (kutatásvezető: Jancsák Csaba) Orosházi fiatalok világa EIKKA (kutatásvezető: Jancsák Csaba)

4 Kutatás célja, vizsgált kérdések
Milyen szempontok szerint választanak felsőfokú intézményt? Hogyan ítélik meg saját jövőjüket illetve a társadalom jövőjét? Milyen értékeket tartanak fontosnak? Különböző életesemények bekövetkezését mikorra tervezik? Járnak-e külön órára, ha igen, mely tantárgyakból teszik, és milyen okai vannak? Fontos döntéseknél kinek a véleménye számít az életükben, és mennyire veszik figyelembe? Milyen problémákat látnak Magyarországon? Jövőbeni terveikkel kapcsolatban érdekelt, hogy mely településen tervezik az életüket, valamint, milyen munkavállalási elképzeléseik vannak?

5 Vizsgálat módszere Önkitöltős teszt, 8 oldalas 46 kérdéscsoport
Két békéscsabai gimnázium végzős diákjai válaszoltak, nem reprezentatív Minta nagysága: 222 fő Spss programot használtam a feldolgozás során

6 A vizsgálat eredményei
Továbbtanulási tervek 95,5% tervezi, hogy tovább tanul Azok akik nem tervezik a következő válaszokkal adták: rossz iskolát választottak, nem éreznek késztetést rá, van, aki értelmetlennek látja, hogy éveken keresztül tanuljon még, inkább dolgozni szeretne, illetve olyan iskolába megy, ahol szakmát tud szerezni 90% a munkanélküliséget szeretné elkerülni 85%-uk mindenképpen diplomát szeretne (karrierjéhez fontos eszköz, olyan szakma érdekli őket, melyhez diploma szükséges)

7 Jövőorientáció Az EIKKA középiskolásokkal végzett kutatásában is hasonlóak az eredmények, saját jövőjükhöz a fiatalok derűsebben állnak.

8 Értékek A posztmaterialista értékek fontosabbak a számukra, azaz belső harmónia, szabadság, érdekes élet, változatos világ, békés világ, változatos élet, kreativitás. Az érték sorrend végére a tradicionális értékek kerültek elsősorban, vallásos hit, nemzetszerepe, hazaszeretet, tradíciók tisztelete

9 Életesemények tervezése
Bizonyos életesemények bekövetkezésének tervezése is erősíti azokat a tendenciákat, hogy előretolódnak illetve később következnek be egyes életesemények a fiataloknál. Békéscsabán hasonló eredményeket adott a kérdés, mint az orosházi fiataloknál, az otthonról való elköltözésnél. Viszont a házasság és a gyerekvállalást a békéscsabai fiatalok átlagosan 2-3 évvel későbbre tervezik.

10 Szabadidő eltöltése A megkérdezettek 56,9% jár valamilyen magánórára, az iskola mellett.

11

12 Semmittevés mást jelent nekik, mint az idősebb generációnál, amikor ezt a tevékenységet folytatja televíziót néz, rádiót hallgat, internetezik Médiafogyasztási idejükkel összevetve látható

13 Problémaérzékenység Munkanélküliséget, etnikai konfliktusokat, bűnözést, a gazdasági helyzetet, hiteleket tartják igen nagy problémának Kisebb problémák közé sorolják átlagosan, hogy nincsenek példaképek, a generációk közötti ellentétet és az iskolai elvárásokat

14 Kinek a véleménye számít hitelesnek a számukra?
Szülők, a barátok, orvosok, gyógyszerészek, egyetemisták, tanárok, osztálytársak, sportolók, akiknek a véleményét figyelembe veszik. Az EIKKA kutatási eredményeiben a barátok szerepelnek az első helyen. A médiában szereplő celebeket tartják a legkevésbé hitelesnek. Sorrendjük végén szerepelnek a politikusok, bloggerek, tüntetők, diákönkormányzati képviselők.

15 Jövőbeni munkatervek

16 A tanulók 47,7 % külföldön tudja elképzelni, hogy tanulmányai után dolgozzon. Ez majd 10 %-kal magasabb, mint az orosházi fiataloknál. 62,9% egyáltalán nem tervezi, hogy ott dolgozik majd, ahol tanul, azaz Békéscsabán kívül tervezi a jövőjét. Legnagyobb problémának a munkanélküliséget látják az országban, ezért nem meglepő, hogy külföldre mennek. Második helyen Közép-Magyarország áll a főváros vonzáskörzete. Dél- Alföldön az életüket el tudják képzelni, ha más nem jön össze, de ekkor sem azon a településen ahol él vagy tanul.

17 Eredmények összefoglalása
Hasonló eredményeket kaptam, mint a lokális és országos kutatások. Fiatalok értékei átalakulnak, szabadidejük csökken, a magánórák száma növekszik. Munkanélküliséget látják a társadalom legnagyobb problémájának és ez befolyásolja legjobban a döntéshozatalukat a továbbtanulásnál is. Elgondolkodtató eredmény, hogy a jövőjüket kevesen tervezik Békéscsabán. Még inkább el fog öregedni, ha a fiatalok máshol telepednek le. Ugyanakkor nem csak helyi szinten kell odafigyelni, mert magas számban mondták, hogy külföldön kívánnak dolgozni.

18 Következtetések, Javaslatok
Érdemes lenne évről-évre megkérdezni legalább az érettségi előtt álló fiatalokat városomban, és kiterjeszteni az összes végzős évfolyamra. Békéscsabán közel 8000 fő jár középiskolába, ami nem kevés. A felmérésemből kiderült, hogy a tanulók több mint 60% nem tervezi a jövőjét azon a településen ahol él, illetve ahol tanul. A városnak erre is kellene összpontosítania, még jobban bevonni és lehetőségeket tárni a fiatalok felé.

19 Köszönöm figyelmüket!


Letölteni ppt "Békéscsabai középiskolások világa 2010."

Hasonló előadás


Google Hirdetések