A politikai rendszerváltás utáni években egyes szervezett bűnözői körök gyorsan végrehajtható, jelentős profittal kecsegtető, ugyanakkor nagy kockázattal.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Laboratóriumi munka szerepe a minőségbiztosításban
Advertisements

A külföldi forgalmi rendszámú gépjárművek ellenőrzése Budapest, november 23.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Webbase valós idejű komplex flottamenedzsment szolgáltatás
2. előadás.
AZ MSZ SZABVÁNYSOROZAT SZÜKSÉGESSÉGE
Bűntelenség vagy büntetlenség? A jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőjogi intézkedésekről szóló törvény alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai.
Gázpalack lopások márciusában észlelte hatóságunk, hogy kisboltoknál, vegyeskereskedéseknél üzemeltetett gázcsere telepek sérelmére.
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
Veszprém megye bűnözése1. A polgárőrség feladat ellátásával kapcsolatos pályázati elszámolások, illetve a dokumentálást érintő gyakorlati.
A pénz- és értékszállítás
Alkalmazási eredmények és piaci igények áttekintése december 04.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
Dél-alföldi régió Országos adatok Itt!!! Bezárás
A pártfogó felügyelet speciális magatartási szabályai
Állam munkavédelmi feladatai
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Az elektronikus aláírás állami elismerése
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
A H ARMADIK ORSZÁGBELI ÁLLAMPOLGÁROK KÉPESÍTÉSÉNEK ELISMERÉSE Mészáros Gábor október 21.
Szakmai találkozó KBSZ Siófok 2008 április 9.. Irányítási jogkörök  Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium ↓  Országos Rendőr- főkapitányság ↓  Budapesti.
Közlekedésbiztonsági ellenőrzések tapasztalatai Hunyadi István Közép-magyarországi Regionális Igazgatóság Közlekedési Alágazatok Főosztály Főosztályvezető-helyettes.
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
Katonai Műszaki Doktori Iskola A katonai közlekedési rendszertechnika helye, szerepe a katonai műszaki tudományokban Szűcs László CSc / Előadás: án.
Változások a szabálysértési jogban
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
Kiürítés a valóságban és a papíron
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Mintavétel Élelmiszeranalitika előadás december 3.
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
A Mezőgazdaságtudományi Kar minőségbiztosítási rendszere
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
II. Logisztikai tervezés
MH ELÉRENDŐ KÉPESSÉGEI
A büntetés-végrehajtási szervezet részvétele
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A távmunka néhány informatikai vonatkozása Ferge Sándor Informatikai és Hírközlési Minisztérium.
MUNKAESZKÖZÖK IDŐSZAKOS ELLENŐRZŐ FELÜLVIZSGÁLATAINAK ELJÁRÁSI RENDJE
Munkahelyi egészség és biztonság
9. hét: A munkahelyi egészségvédelem és
SÉRÜLÉKENY BIZTONSÁG Közlekedéstudomány a közlekedésbiztonság szolgálatában „KÖZLEKEDÉSI SÉRÜLÉSEK” KONFERENCIA Budapest, szeptember 26. Előadó :
Térfigyelő rendszer Baján
Óberling József r. ezredes
Bankkártya- visszaélés én 01:34 órakor az OTP biztonsági ügyeletese telefonon tett bejelentést, hogy a Győr Teleki utca 51.
Fiatal elkövetők és sértettek az ERÜBS tükrében
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
Szektorok közötti együttműködések
A komplex rehabilitáció a kárfelelősség tükrében
Válságkezelő rendszere
Dr. Farkas Klára r. őrnagy
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Együttműködés a rendőrség és a biztonsági szervezetek között.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
Köszöntöm a települési önmentő képesség fejlesztő felkészítésen résztvevőket Előadó: Lóki Richárd okl. tű. őrgy.
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
Mítosz vagy valóság? Közműdíj-fizetés mobilról. 2 / Turny Ákos - Közműdíj-fizetés mobilon / 4/1/2015 Dinamikus fejlődés minden területen 1998 – 1999Az.
„Információvédelem menedzselése” LXVI. Szakmai Fórum Budapest, május 20. „Az idő lejárt” – hazai és nemzetközi átállási tapasztalatok az ISO/IEC.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Munkaegészségtan Dr. Juhász Ferenc április.
MARCALI KvK. Marcalim HTP Mezőgazdasági termények betakarítási munkáinak tűzvédelme és erdőtüzek megelőzése 2016.
Az első lépések a vállalkozás átvilágítása a vállalkozás átvilágítása tájékozódás a forrásokról tájékozódás a forrásokról tervezés tervezés.
A BŰNÜGYI HELYZET ÉRTÉKELÉSE
6 szigma.
PEST MEGYE BŰNÜGYI HELYZETE 2012
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

A politikai rendszerváltás utáni években egyes szervezett bűnözői körök gyorsan végrehajtható, jelentős profittal kecsegtető, ugyanakkor nagy kockázattal bíró bűncselekményeket kezdtek elkövetni Magyarországon. Ennek megfelelően megszaporodtak a pénzintézetek és a pénz-és értékszállító gépjárműveket ért támadások. Lehetséges okok: az alvilág pénzszerzési lehetőségei leszűkültek a „gazdátlan” és pénz nélküli - de felfegyverzett - bűnözők egy része a pénzszerzésnek ezt az ugyan kockázatos, de biztos módját választotta a rendőrség megfelelő szintű reagáló-képességének a hiánya Ambrus Attila személye, a média kreálta nimbusza

A Btk. a 321. §-ban határozza meg a rablás fogalmát, azonban a pénz- és értékszállító járművek sérelmére elkövetett bűncselekményeket esetenként emberölés kísérletébe iktatják az eljáró szervek.

A bűncselekmények jelentős részét Budapesten, illetve Pest megyében követik el. Budapest Pest megye Hajdú-Bihar m.Tolna megyeFejér megye 2003 évben 12 eset 2004 évben 5 eset 2005 évben 5 eset

millió forint

a „vagyon” ki- és berakodása (ún. járdakockázat) elhagyott, kivilágítatlan célállomás, közbenső állomás gyér forgalmú útszakasz hivatalos intézkedés látszatának keltése haladás közbeni támadás robbantással, tűzzel való fenyegetés A tapasztalatok alapján a támadások szempontjából legkritikusabb helyek, szituációk a következők:

A támadást lehetővé tevő néhány szubjektív ok a személyzet munkához való hozzáállása feszített útvonaltervi idő, időspórolás, szabálytalanságok személyzet nem megfelelő kiválasztása, sem pszichikailag, sem fizikailag nem felelnek meg az elvárásoknak korábbi alkalmazott közreműködése a használt gépkocsik időszakos, MSZ szerinti műszaki állapotának ellenőrzése elmarad

A bűncselekményt lehetővé tevő objektív okok a szállításra használt gépkocsi nem felel meg a követelményeknek, nem képes ellenállni a támadásnak a bűncselekmény végrehajtásakor nincs olyan gyorsan és egyszerűen használható távközlési eszköz, mellyel segítséget lehet kérni a szállítási útvonal és útirány hosszabb idő óta változatlan, kiszámítható, tervezhető a támadás

A megelőzést, elhárítást, valamint az eredményes felderítést elősegítő tényezők az útvonal változtatása a személyzet cserélgetése konspirált kísérés megerősítő gépkocsi alkalmazása szigorú belső konspiráció az MSZ:2002-es szabvány szerinti, a szállító autóval szembeni elvárások betartása a trezorral szembeni elvárások a földrajzi helyzet-meghatározás jelentősége (GPS alkalmazása) az eltulajdonított pénz felhasználását kizáró eszközök a személyzet képzési követelményei gyanús körülmények rögzítése

Az től ig terjedő intervallumban (26 hónap) 25 db. fegyvert tulajdonítottak el a rablók biztonsági személyzettől, 23 bűncselekmény során.