Kompetenciák, ismeretkörök és tanulmányi kimenetek összefüggései Az alapszakok KKK-inak elemzése BÖLCSÉSZETUDOMÁNYOK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A felsőoktatási szakképzési programok
Advertisements

Alapképzések kreditjeinek elismerése a mesterképzésben - a TTK-s megfontolások Dr. Varga Zsuzsa OKT egyetemi docens SZTE-TTIK.
Tanári mesterképzés a FIR-ben EKOP-1.A.1-08/C
A többfokozatú képzés kezelésének problémái a TVSZ-ben László Gyula.
A lineáris képzés eddigi tapasztalatai, teendők a mezőgazdasági képzési területen (Dóka Ottó, Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi.
„Ezt egy életen át kell játszani”
A tanári mesterszakról és a TÁMOP 3.1.5/A pályázatról Stéger Csilla OKM Felsőoktatási Főosztály Pécs, november 18.
Felsőoktatási menedzsment MA Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia november 17. dr. Princzinger Péter.
Természettudományi kkk-k Erostyák J. (PTE) – Kiss F. (NYF) – Mezősi G. (SZTE) – Varga Zs. (SZTE)
„ÚTRAVALÓK” Molnár Mónika DUF. •Tuning Tervezési Formanyomtatvány –Modulprogram –Fejlesztendő kompetenciák –Tanulási eredmények –Oktatási-tanulási tevékenységek.
Projektháttér A kimeneti szempontú képesítési keretrendszer.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Budapest, szeptember 22.1 A KÖVI képzései a hallgatói vélemények tükrében Baráth Tibor KÖVI igazgató KÖZOKTATÁSI VEZETŐKÉPZŐ ÉS TOVÁBBKÉPZŐ INTÉZET.
Alapszakok elemzése Agrár képzési terület Dóka Ottó Nyugat-Magyarországi Egyetem Adott szempontrendszer alapján Mezőgazdasági képzési ág - Mezőgazdasági.
A fejlesztés hatása a szervezetre
A rendszerépítés változó jogszabályi környezetben A pedagógusképzés a magyar bolognai rendszerben – ELTE IV. Pedagógusképzési nap Papp Lajos ELTE Pedagogikum.
Kiadványaink Országos Felsőoktatási Információs Központ.
A hazai pedagógusképzés stratégiai problémái, a. alapképzés/továbbképzés Érdemi lezárása képesítő vizsgával vagy szakvizsgával 1. BA/MA Szakosodás.
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
Környezettudományi MSc A Szegedi Tudományegyetemen.
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
Mesterképzés az EKF-en
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A megújuló tanárképzés
Képzések a pécsi bölcsészkaron
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
A TORNATANÍTÁS, TANULÁS TESTNEVELÉS-ELMÉLETI KÉRDÉSEI
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
Szakirány választás április Pénzügy és számvitel szak Választható szakirányok Pénzügy szakirány Számvitel szakirány.
Bölcsész mesterképzések – kitörési pontok és az akkreditációs folyamat tanulságai Dr. Brenner Koloman ELTE BTK dékáni megbízott.
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
Szakképzési programok kidolgozása az FSZ szakképesítésekhez
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
Jankovits László egyetemi docens PTE BTK
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
TANÁRKÉPZÉS A BOLOGNAI RENDSZERBEN Gaál István DE TEK oktatási és tanárképzési elnökhelyettes.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
A felsőoktatási képesítési keret tervezete és megvalósulása Magyarországon Derényi András.
Természettudományi KKK-k elemzésének tapasztalatai Erostyák J. (PTE) – Kiss F. (NYF) – Mezősi G. (SZTE) – Varga Zs. (SZTE)
Képzési és Kimeneti Követelmények A gazdaságtudományi képzési terület tapasztalatai László Gyula Budapest, február 9.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
A tanárképzés szerkezete
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Tanári mesterképzés Tájékoztató Dr. Szabó Antal
A KKK-rendszer és az OKKR viszonya a felsőoktatásban
A képzési és kimeneti követelmények kialakításának tapasztalatai az üzleti képzési ágban László Gyula április 27.
Javaslatok a látogató bizottságok munkájához Temesi József LB-elnök, P18.
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
A Bologna-folyamat második ciklusa Gaál Zoltán, Molnár Károly, Sima Dezső FFK, dec. 2-3.
Az IKT fejlesztési folyamat- szaktanácsadó felkészítése a digitális kompetencia-fejlesztés támogatására Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
SZTE Egyetemi Tavasz TÁJÉKOZTATÓ A KÉTCIKLUSÚ KÉPZÉSRŐL Dr. Szendrei Mária Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete.
Előadó: dr. Rádli Katalin Emberi Erőforrások Minisztériuma
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Az Országos Képesítési Keretrendszer hatása a képzési és kimeneti követelményekre a felsőoktatásban Temesi József, egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Gépgyártástechnológus technikus modulrendszerű képzésének BEMUTATÁSA Gépipari, Közlekedési Szakközép- és Szakiskola Jendrassik György Tagintézmény SZOLNOK.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
Barcsák Marianna - KPSZTI
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
A KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁNAK ELSŐ TAPASZTALATAI
Előadás másolata:

Kompetenciák, ismeretkörök és tanulmányi kimenetek összefüggései Az alapszakok KKK-inak elemzése BÖLCSÉSZETUDOMÁNYOK

A bölcsészettudományi képzési terület sajátosságai: 1)a hagyományos német egyetem ideája által leginkább érintett terület, erős tradíciókkal, nehezen meghaladható akadémizmussal 2) Rendkívül tagolt terület, 14 alapszak benne eltérő jellegű szakirányok (régi szakok szakirányba bújva újrafogalmazzák önállóságukat) 50 te. szakirány 110 te. szakirány

I. Alapszint és mesterszint különbsége: A különbség nem érzékelhető, törekvés volt a korábbi öt éves képzés három éves keretbe történő besűrítésére Még fontosabb: az BA képzések lobbiérdekek mentén alakultak ki, ezért tipikusan mesterképzési, sőt doktori programok is BA szintre definiálódtak (specializációk, keleti nyelvek stb.) – A BA szakstruktúra nem alapképzés-adekvát

II. A mesterszintre átlépés tartalmi összehangolása 1) az ismeretek mennyisége bőven elegendő a mesterszak megalapozásához, hiányzik azonban az ellenőrzés módja, a konkrét lebontás elve 2) A KKK tartalmaz általános képességeket (például informatikai ismeretek) is, de ennek realizálásról nem szól 3) Kulcsprobléma lesz, hogy a tanári mesterszak kétszakossága esetén a második szak milyen státusú (pl. lesz-e onnan doktoriba lépési lehetőség, vagy zsákutca?)

III. Az alapszintű KKK és programok 1)A KKK lebontása nincs kitalálva, szabályozva (MAB szakindítási javaslat, konzorciumos megállapodás, helyi tanterv?) 2) Az oktatási programok a KKK- egyetlen részére, a tananyag arányok felsorolására épülnek és többnyire a régi tanterveket redukálják az új sémába 3) Ebből következően hiányzik a módszertani megújítás. A KKK-nak valószínűleg tartalmazni kellene bizonyos alapvető módszertani elveket (most csak a gyakorlat aránya van). Ilyen: tantárgyak heti óraszám mérete; a tanórához rendelt átlag-kreditszám, korszerű oktatási munkaformák megjelentetése)

IV. Munkaerőpiac, kokrétság A bölcsész terület ebből a szempontból a leginkább reménytelen 1)A munkaerőpiaci relevancia jellege, értelme – finishing school, prep-school (vajon abölcsészetben lehetséges-e jelentős méretű munaerőpiaci területet meg jelölni? – rendkívül töredezett piac, erősen generális képességekre épít) 2) Teljesen hiányzik a bölcsészet legjelentősebb munkaerőpiaci hátterének, a pedagóguspályának szakterületekre lebontott képzési szerkezete Éles, beláthatatlan eredményű vita a szakmai és pedagógiai részvétel jellegéről.

V. A programok módszertani koherenciája: 1) Alapvetően hiányzik a módszertani megújítás. 2) A KKK-nak ehhez valószínűleg tartalmazni kellene bizonyos alapvető módszertani elveket (most csak a gyakorlat aránya van). Ilyen: tantárgyak heti óraszám mérete; a tanórához rendelt átlag-kreditszám, korszerű oktatási munkaformák megjelentetése) 3) A KKK-ból hiányzik még az Ftv. által megjelölt konzultáció meghatározása is.

VI. Tantervek A KKK (illetve egy esetleges bevezető) nem tartalmaz iránymutatást a KKK-k lebontására vonatkozóan (csak a MAB szakindítási dokumentációja ad elveket, azok viszont teljesen eltérnek a korszerű, kimeneti irányú, képességek kialakítására épülő tervezés elveitől) A szakmai konzorciumok az új keretbe a régi tanterv logikáját tették, minél konkrétabb szintű a tantervezés, annál inkább akadémiai szempontú tantárgy- lista. A szakterületek belső konfliktusai a konzorciumokban kerültek elő, ezért az ott kötött megállapodásokat az egyes intézmények követik, így a programok túlságosan homogének. Kulcsfontosságú feladat: A kimeneti szempontú tervezés módszerei, stratégiája a tantervezési folyamatban

VII. A KKK- tartalmi kidolgozottsága A KKK-k a tudáselemek felsorolására koncentrálnak, a képességek, atitüdök csal formálisan jelennek meg A nem-hagyományos munkamódszereket,képességfejlesztési célokat meg- jelölő általános elvek a tantervezés közben elfelejtődnek

VIII. KKK-k és a hallgató értékelése Az értékelés nem szerepel a KKK-ban még általános elvek szintjén sem. Ebből az következik, hogy a KKK megfogalmazás szintjéről nem jön olyan elvárás, hogy szükséges lenne az értékelési formák megújítására. A magyar felsőoktatásból ma még javarészt (még a szabályzás szintjén is) hiányzik a korszerű felsőoktatás módszertan, a kreatív munkára sarkalló sokrétű ellenőrzési módszer